Fundatia Soros solicita, intr-o scrisoare adresata sefului statului si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, sa intervina de urgenta pentru a bloca o serie de proiecte de lege care merg in directia contrara normelor privind integritatea, conflictul de interese sau declararea averilor.

"Constatam cu neplacuta surprindere ca apar din nou proiecte legislative sau actiuni ale institutiilor publice care merg in directia contrara: un proiect legislativ, sub acoperirea unui cod de conduita, care incearca sa scoata parlamentarii de sub regimul general al incompatibilitatilor si conflictelor de interese; un proiect de lege votat in mare graba care propune o larga amnistie, inclusiv pentru demnitarii condamnati pentru fapte de coruptie sau pentru lipsa de integritate; un alt proiect prin care alesii locali ar fi la randul lor scosi de sub incidenta unor prevederi ale regimului incompatibilitatilor, ba chiar ar putea fi, retroactiv, amnistiati pentru incalcarea lor in trecut", precizeaza miercuri Fundatia Soros intr-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, in aceeasi categorie se incadreaza si intarzierea sau chiar refuzul Camerelor Parlamentului de a pune in aplicare decizii privind situatii de incompatibilitate a membrilor sau de a permite magistratilor sa investigheze neingradit fapte penale.

"Nu este prima data cand in Parlament se incearca schimbarea prevederilor privind integritatea demnitarilor. De mult insa nu am mai asistat la un astfel de asalt asupra regulilor lui "nu se face"", se afirma in acelasi document.