Mai multe echipaje de jandarmi se afla in continuare in comuna vasluiana Pungesti, acolo unde reprezentantii companiei Chevron amplaseaza prima sonda de explorare a gazelor de sist din judet, relateaza Agerpres. Potrivit maiorului Marius Taranu, ofiter relatii publice in cadrul Brigazii Mobile de Jandarmi Bacau, in zona atmosfera este una linistita.

"Pe drumul judetean care face legatura dintre Vaslui si Pungesti se circula normal. Atmosfera in zona este una linistita. Mai exista doar cateva echipaje de jandarmi", a declarat, luni, pentru Agerpres, Marius Taranu.

Potrivit unor informatii, mai multe camioane cu jandarmi au fost vazute in zona Crasna, masinile indreptandu-se spre municipiul Vaslui. Intrebat depre aceasta situatie, Marius Taranu a declarat ca nu se pune problema suplimentarii fortelor de ordine in comuna Pungesti.

Reprezentantul Jandarmeriei a spus totusi ca, "in functie de situatia operativa dintr-o anumita zona, dispozitivele de jandarmi pot fi modificate".

***

Chevron a reluat, duminica dimineata, operatiunile din perimetrul Silistea - comuna vasluiana Pungesti, la mai putin de o zi dupa ce suspendase temporar, sambata la pranz, lucrarile de amplasare a unei sonde in vederea explorarii gazelor de sist, pe fondul protestelor din zona.

Sambata, in jur de 400 de localnici au rupt cordonul de jandarmi si au patruns pe perimetrul Chevron unde lucrau muncitorii. Protestele de sambata au culminat cu daramarea zidului ce imprejmuia terenul concesionat Chevron, dar si cu ridicarea unor protestatari care au fost dusi la politie si audiati. O parte dintre ei au fost acuzati de ultraj si tulburarea linistii publice si amendati.

Duminica, dupa anuntul Chevron privind reluarea lucrarilor, localnicii au incercat sa se mobilizeze pentru un nou protest, insa au acuzat abzurile jandarmilor. Ei sustin ca nu au fost lasati sa iasa din case fara sa fie perchezitionati si chestionati. "La fiecare casa sta cate un jandarm. Nici in drum nu avem voie sa iesim fara sa dam socoteala jandarmilor", a declarat un locuitor din Pungesti citat de Agerpres. De asemenea, autoturismele care circulau pe drumul judetean ce face legatura intre Vaslui si Pungesti au fost oprite, iar conducatorii auto intrebati unde merg si cu ce scop.

Explicatia Jandarmeriei: comuna vasluiana Pungesti a fost declarata zona speciala de siguranta publica. Potrivit unui ordin al Jandarmeriei, in zonele in care au loc manifestari violente se impun masuri speciale, a declarat pentru Agerpres un reprezentant al Jandarmeriei.