Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania (MCA Romania) ii solicita lui Cozmin Gusa, actionar majoritar Realitatea Media, sa isi retraga, cu scuze publice, cateva afirmatii antisemite facute de acesta in data de 13 septembrie, intr-o interventie la postul de televiziune Realitatea TV.

Potrivit MCA Romania, in interventia sa la o emisiune de stiri, Cozmin Gusa a pus "semnul egalitatii intre etnie si coruptie", declaratia lui fiind "pur antisemita".

Raspunzand la intrebari cu privire la subiectul "Rosia Montana", Cozmin Gusa a declarat: "(...) actionari ai Gabriel Resources care au fost dovediti, de-a lungul vremii, in postura lor de miliardari evrei americani, bogati in marea lor majoritate, ca fac speculatii acolo unde sunt state slabe (...)", revenind ulterior cu declaratii precum "(...) evrei americani extrem de verosi, extrem de lacomi in goana lor de a fura capitalul (...)", se arata intr-un comunicat de presa al MCA Romania.

"va atragem atentia ca mentionarea expresa, accentuata si repetata a apartenentei etnice si religioase a persoanelor pe care le atacati in public si pe care le acuzati de fraude, de lacomie, de furt, constituie un act de incitare la ura etnica si religioasa care contravine legislatiei in vigoare. Declaratia dumneavoastra echivaleaza declaratiile antisemite promovate de antisemitii notorii: incepand cu cei care are au pus bazele nazismului, continuand cu cei care au pus in aplicare 'Solutia Finala' si cu cei care, in zilele noastre, promoveaza negarea Holocaustului si a teoriilor conspirationiste impotriva evreilor", arata MCA Romania.

  • Comunicatul de presa transmis de MCA Romania

Stimate Dle Cosmin Gusa,

Intr-o interventie publica, recenta, la postul de televiziune Realitatea TV, post in a carei conducere aveti un cuvant hotarator de spus, ati pus semnul egalitatii intre etnie si coruptie. Declaratia de mai jos, facuta de catre dumneavoastra, este pur antisemita . Este, regretabil, de neacceptat si surprinzator, ca un fost politician de varf, un jurnalist de anvergura si, in prezent, un consultant politic, sa afiseze, fara retinere, antisemitism.

In data de 13 septembrie, la ora 14:15, ati intervenit la postul Realitatea TV la o emisiunea de stiri. Raspunzand la intrebari cu privire la subiectul "Rosia Montana", ati declarat: "(...) actionari ai Gabriel Resources care au fost dovediti, de-a lungul vremii, in postura lor de miliardari evrei americani, bogati in marea lor majoritate, ca fac speculatii acolo unde sunt state slabe (...)". Ulterior, ati revenit pentru a accentua importantei etniei in cazurile de coruptie: "(...) evrei americani extrem (?) de verosi, extrem de lacomi in goana lor de a fura capitalul (...)".

Fara a comenta subiectul de baza si fondul discursului dumneavoastra, motivele si scopul afirmatiilor, dorim sa scoatem in evidenta antisemitismul care transpare din declaratiile mai sus citate.

Dumneavoastra, domnule Gusa, sunteti un formator de opinie, jurnalist, consultant politic si o persoana publica cu un respect masurabil in Romania. Ca atare, nu avem nici o indoiala ca nu sunteti constient de efectele cuvintelor pe care le rostiti asupra celor care va asculta. In special, atunci cand va exprimati pe o tema care genereaza proteste la nivel national.

In aceste conditii, va atragem atentia ca mentionarea expresa, accentuata si repetata a apartenentei etnice si religioase a persoanelor pe care le atacati in public si pe care le acuzati de fraude, de lacomie, de furt, constituie un act de incitare la ura etnica si religioasa care contravine legislatiei in vigoare. Declaratia dumneavoastra echivaleaza declaratiile antisemite promovate de antisemitii notorii: incepand cu cei care are au pus bazele nazismului, continuand cu cei care au pus in aplicare "Solutia Finala" si cu cei care, in zilele noastre, promoveaza negarea Holocaustului si a teoriilor conspirationiste impotriva evreilor.

In acest context, din postura noastra de evrei romani, ca si cetateni ai acestei tari, care nu avem nici o legatura cu subiectul atacat de dumneavoastra, consideram ca este numai spre binele societatii romanesti, in sanul careia traim impreuna, ca dumneavoastra sa va retrageti, cu scuzele de rigoare, in mod public, afirmatiile profund antisemite.

Cu respect,

Maximillian Marco Katz

Director Fondator al MCA Romania

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania

Marius Draghici

Director pentru Relatii Internationale - MCA Romania

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania