Peste 2.600 de autovehicule destinate transportului elevilor au fost controlate, in perioada 9 - 19 septembrie, de politisti, care au depistat 75 de masini cu inspectia tehnica periodica (ITP) expirata, dar si 20 de soferi care nu detineau atestate profesionale.

Politia Romana a coordonat, in perioada 9 - 19 septembrie, o serie de activitati pentru cresterea sigurantei elevilor, prin reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere in care ar putea fi implicate autovehiculele special destinate transportului de elevi, precum si verificarea respectarii destinatiei exclusive a acestor autovehicule, informeaza Mediafax.

In acest sens, premergator inceperii anului scolar, politistii rutieri, in cooperare cu autoritatile publice locale, inspectoratele scolare judetene si reprezentanti ai Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR), au verificat 2.633 de autovehicule destinate transportului de elevi.

In urma verificarilor, au fost constatate mai multe deficiente, respectiv 105 certificate de transport in cont propriu lipsa sau expirate, 75 de autovehicule aveau inspectia tehnica periodica expirata, 30 de autovehicule nu aveau asigurare obligatorie de raspundere civila pentru accident, iar 20 de conducatori de autovehicule nu detineau atestate profesionale.

Pentru deficientele constatate au fost transmise 182 de informari detinatorilor autovehiculelor, pentru dispunerea de masuri in vederea remedierii acestora. Tot cu aceasta ocazie, reprezentantii politiei rutiere au instruit 2.331 de conducatori de autovehicule cu privire la respectarea legislatiei rutiere si adoptarea unei conduite preventive, in timpul deplasarii pe drumurile publice.

In perioada 16 - 19 septembrie, politistii au actionat in trafic pentru verificarea autovehiculelor destinate transportului elevilor.

Au fost controlate, in trafic, 1.636 de autovehicule destinate exclusiv transportului de elevi. Astfel, politistii au constatat 304 abateri, pentru care au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 84.160 lei. Cele mai multe sanctiuni, 296, au fost aplicate pentru nerespectarea normelor privind circulatia pe drumurile publice, iar opt sanctiuni au fost aplicate pentru nereguli privind legalitatea acestor transporturi.

De mentionat ca, au fost depistate 13 autovehicule care circulau cu defectiuni tehnice, precum si opt autovehicule in care erau transportati mai multi elevi decat numarul de locuri inscris in certificatul de inmatriculare.

Politistii au retinut un permis de conducere pentru depasire neregulamentara si au retras 16 certificate de inmatriculare.

De asemenea, politistii rutieri au intocmit in trei cazuri acte premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectare a regimului transportului rutier public conform art. 2811 din Codul Penal.