Asociatia Secular-Umanista din Romania anunta ca incepe campania Stop indoctrinarii religioase in scoli!

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 18 septembrie 2013, 13:55 Actualitate | Esenţial


Fragment dintr-un pliant ASUR
Foto: ASUR
Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) anunta ca demareaza si in acest an "campania impotriva indoctrinarii religioase in scoli, printr-o actiune de informare a parintilor si elevilor asupra statutului orelor de religie". Saptamana aceasta, grupuri de voluntari impart materiale informative in scoli din Timisoara, Braila, Botosani si Bucuresti, informeaza ASUR intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR, a declarat ca a decis sa continue si anul acesta campania initiata in urma cu trei ani "deoarece consideram ca toti oamenii implicati in procesul educativ trebuie sa stie cum suna legea, pentru a putea lua decizii informate si a putea evita orice tentativa de indoctrinare religioasa".  

Campania de informare "Stop indoctrinarii religioase in scoli!" a fost initiata de ASUR in februarie 2011, iar reprezentantii asociatiei sustin ca "isi manifesta disponibilitatea de a contribui la asigurarea unui climat educational nediscriminatoriu".

Pliant ASUR pentru parinti
Foto: ASUR
In pliantele pe care le distribuie in scoli, ASUR se adreseaza parintilor si directorilor de unitati de invatamant. "Libertatea de constiinta este un drept garantat de Constitutie", se arata in materialul adresat parintilor, unde este redat articolul 29 din Constitutie: "(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale. (2) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine."

In materialul destinat directorilor de scoli, Asociatia scrie ca "inscrierea elevilor la orele de religie fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului poate fi incadrata in prevederile Art. 247 din Codul Penal". Alaturat, in pliant este redat continutul articolului 247 din Codul Penal: "Ingradirea, de catre un functionar public, a folosintei sau a exercitiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situatii de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani".

Pliant ASUR pentru directorii de scoli
Foto: ASUR
Legea Educatiei Nationale prevede ca la solicitarea scrisa a elevului major sau a parintelui, "elevul poate sa nu frecventeze orele de religie". Legea nu prevede, insa, si care sunt activitatile pe care scoala trebuie sa le organizeze pentru elevii care nu sunt la ora de Religie. Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, declara in februarie pentru HotNews.ro ca "foarte putini parinti isi retrag copilul de la ora de Religie, pentru ca nu au alternativa. Si atunci il lasa fie si pentru a fi supravegheat".

Legea Educatiei Nationale:
Art. 18 (1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina."

In cadrul unei Dezbateri HotNews.ro de la inceputul anului, Radu Preda, doctor in teologie si titular al cursului de Teologie sociala ortodoxa la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, a declarat ca este "foarte bine" ca se preda Religia in scoala. "Ca materie scolara, religia isi dovedeste capacitatea transmiterii nu doar a unor informatii, ci a unor valori. Cum rolul scolii este, cum spunea Parvan, sa scoata caractere, prezenta orei de religie poate fi o garantie. Sigur, cu conditia sa fie predata adecvat", a afirmat Preda.

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a declarat insa pentru HotNews.ro ca "daca s-ar recunoaste (cum ar fi legal) faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar". Potrivit acestuia, "inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie - adica de catre stat - incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educatia copilului".

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4601 vizualizari

 • -13 (31 voturi)    
  Si? (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:04)

  xolv [utilizator]

  Si, le vor inlocui cu niste ore de morala, educatie civica sau ceva similar? Stim, e deranjant pentru globalisti sa afle ca existe o tara in care aproape de 90% se declara apartinand de o religie. Mai greu de manipulat de vest, mai usor de manipulat de bastinasi.
  • +9 (13 voturi)    
   Pai bastinasii au grija sa manipuleze din scoala (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:45)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   N-ar fi mai bine fara manipulari?
  • +11 (15 voturi)    
   da, educatie civica... (Miercuri, 18 septembrie 2013, 15:31)

   cris34 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Da, sa fie inlocuite cu ore de educatie civica (dar reala educatie civica, nu apa de ploaie) si de morala, pentru ca este cumva aproape de subiect.
   Nu cred ca e vorba de manipularea de catre globalisti, ci de libera alegere a lucrurilor in care crezi. E un drept fundamental. Plus ca eu nu ii consider adevarati credinciosi buni de luat drept exemplu pe toti cei 90% care se declara religiosi...
 • -11 (33 voturi)    
  Religia este facultativa (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:07)

  CatalinPetrica [anonim]

  Religia in scoli este facultativa nu obligatorie, astia cu asociatia lor au un raboi personal cu Dumnezeu si acum vor sa implici si copiii.

  Religia crestina ajuta oamenii sa fie mai toleranti, mai iubitori si mai buni. Sunt statistici care demonstreaza ca cei care au o educatie religioasa comit mai putini infractiuni decat asa zisii secular umanisti (atei) sau cum li se mai spune "oameni fara "Dumnezeu""
  • +7 (13 voturi)    
   allaah ekbel (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:30)

   fanariotu [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   Pe cand o sa obligati baietii sa nu-si tunda barba (de prin clasa a IVa), iar pe fete sa poarte gurkha (din clasa a III a - ca sunt mai expuse ispitelor lui Sheitan). Mult succes domnilor si intovarasiti-va mai repede cu talibanii !!
  • +9 (17 voturi)    
   si Becali era mare credincios (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:34)

   Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   Asta e primul exemplu....
   Dar nimeni nu cere interzicerea predarii religiei ci doar eliminarea inscrierii din oficiu. Eu personal n-am nimic impotriva predarii conceptelor religioase (in cadrul orelor facultative) dar nu-s de acord cu indoctrinarea...
   • +4 (4 voturi)    
    Problema este ca nu se predau (Miercuri, 18 septembrie 2013, 18:13)

    XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui Andor74

    concepte religioase, doar, se face predare confesionala - ceea ce nu-si are locul in scoala.
   • 0 (6 voturi)    
    Raspuns (Miercuri, 18 septembrie 2013, 20:09)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Andor74

    "With Condorcet [the apostles of the 18th century Enlightenment] found a sufficient explanation of the existence of religion in the duplicity of the first knave and the simplicity of the first fool." Christopher Dawson - Progress and religion - An Historical Enquiry.

    Eu cred ca inscrierea din oficiu e un lucru bun si trebuie pastrata.
    Nici eu personal n-am nimic impotriva secularistilor, dar nu-s de acord cu eticheta indoctrinare lipita automat cand vine vorba de predarea religiei.
  • +5 (7 voturi)    
   dovada (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:36)

   m12 [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   Arata-ne si noua o astfel de statistica, ca de vorbe in vant suntem satui.
  • +5 (11 voturi)    
   mai toleranti? (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:37)

   Adrian1 [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   mai toleranti, mai iubitori si mai buni, precum inchizitorii, nu?
   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 septembrie 2013, 0:57)

    [anonim] i-a raspuns lui Adrian1

   • -1 (3 voturi)    
    Inchizitia (Joi, 19 septembrie 2013, 2:16)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Adrian1

    Din pacate arhivele Inchizitiei nu le mai avem, de cand le-a pierdut Napoleon, dupa ce a pradat statele papale pe care le cucerise. Asa se face ca tot ce se stie in cultura populara despre Inchizitie e rezultatul propagandei iluministe si protestante. Culmea e ca asta e luat drept adevar istoric absolut tocmai de cei ce se lauda cu "gandirea critica".
    • 0 (0 voturi)    
     Inchizitia sau razboi pentru credinta ? (Joi, 19 septembrie 2013, 12:20)

     puricelu [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     Stii ca in Israel exista o biserica, numita Catholicon ? A cui crezi ca este ? Iar arhivele cu inchizitia si razboaiele pentri credinta nu s-au pierdut. Ele exista. Poate si la Vatican, dar, in mod sigur, daca te straduiesti si cauti, le vei gasi.
  • +7 (13 voturi)    
   Rareori (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:46)

   CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   ...am auzit o propoziţie mai falsă decât "Religia creştină ajută oamenii să fie mai toleranţi, mai iubitori şi mai buni". Toleranţa, iubirea şi bunătatea creştină se vede în atitudinea creştinilor faţă de cei care sunt diferiţi de ei în orice mod, fie că vorbim de alte religii, de homosexuali, de atei etc.

   Iar despre corelaţia dintre criminalitate şi religie, uite aici: http://www.pitzer.edu/academics/faculty/zuckerman/Zuckerman_on_Atheism.pdf
   • 0 (2 voturi)    
    Toleranta (Miercuri, 18 septembrie 2013, 23:14)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui CosminMaricari

    Toleranta nu inseamna sa fiu de acord cu oricine, ci sa suport sa traiesc alaturi de cei cu care nu sunt de acord.
    Iubirea nu inseamna sa accept tot ce face cel pe care il iubesc, ci sa incerc sa il indrept cand greseste.
    Bunatatea nu inseamna sa fiu dragut cu toata lumea, ci sa il ajut pe cel care are nevoie de ajutor.
    Daca gasesti un crestin care nu se conformeaza acestor principii, spune-mi si mie, sa il denunt si eu.
    • 0 (0 voturi)    
     Asta e usor (Joi, 19 septembrie 2013, 10:54)

     Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     uita-te in oglinda.
     • 0 (0 voturi)    
      Ce sa mai zic (Joi, 19 septembrie 2013, 14:40)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Gigi-al-mai-tare

      Deci din ce am scris eu aici tu ai dedus ca nu suport sa traiesc alaturi de cei ce nu sunt de acord, nu ii indrept pe cei care gresesc si nu ii ajut pe cei care imi solicita ajutorul. Mare profet.
    • 0 (0 voturi)    
     vai de sotia ta, saraca (Luni, 7 octombrie 2013, 9:36)

     Elena03 [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     "Iubirea nu inseamna sa accept tot ce face cel pe care il iubesc, ci sa incerc sa il indrept cand greseste."

     Dar daca tu esti cel care greseste? Te-ai gandit si la asta putin? Cine te-a desemnat ca atoatecunoscator?

     Vai de sotia ta, saraca :)
  • -6 (10 voturi)    
   Aprecieri negative (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:47)

   CatalinPetrica [anonim] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   Cate apreciere negative, nu am inteles de ce, este deranjant ca altii sa aiba o alta opinie? Este deranjant ca majoritatea nu sunt de acord cu secularisti?
   • +4 (6 voturi)    
    Nu e deranjant (Miercuri, 18 septembrie 2013, 15:53)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

    Insa poate vrei sa stii cati rezoneaza sau nu cu tine, poate te pune sau nu pe ganduri, poate... poate...
   • +1 (5 voturi)    
    Nu este sluga mai mare decat stapanul sau (Miercuri, 18 septembrie 2013, 19:39)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

    Daca va uraste pe voi lumea, sa stiti ca pe Mine mai inainte decat pe voi M-a urat. (Ioan 15:18)
    Vai voua cand toata lumea va va vorbi de bine (Luca 6:26)
    • -1 (1 vot)    
     Pe bune? (Joi, 19 septembrie 2013, 11:03)

     Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     Matei 10
     34 Să nu credeţi că am venit s'aduc pacea pe pămînt; n'am venit să aduc pacea, ci sabia. 35 Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mamă-sa, şi pe noră de soacră-sa. 36 Şi omul va avea de vrăjmaşi chiar pe cei din casa lui.

     37 Cine iubeşte pe tată, ori pe mamă, mai mult decît pe Mine, nu este vrednic de Mine; şi cine iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decît pe Mine, nu este vrednic de Mine. 38 Cine nu-şi ia crucea lui, şi nu vine după Mine, nu este vrednic de Mine. 39 Cine îşi va păstra viaţa, o va pierde; şi cine îşi va pierde viaţa, pentru Mine, o va cîştiga.

     La asa profet asa turma.
     • -2 (2 voturi)    
      Amin (Joi, 19 septembrie 2013, 14:38)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Gigi-al-mai-tare

      A se slabi cu Isus mieluselul cel bland, dupa cum s vede singurul acceptabil pentru ASUR in manualele de religie.
     • 0 (0 voturi)    
      mie mi-a placut (Luni, 7 octombrie 2013, 9:38)

      Elena03 [utilizator] i-a raspuns lui Gigi-al-mai-tare

      Mie mi-a placut aia cu nora si soacra :)))

      Gata, ma crestinez! Parol!
   • 0 (0 voturi)    
    Nu, nu e asta (Joi, 19 septembrie 2013, 10:59)

    Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

    e faptul ca noi toti ceilalti sintem fortati sa urmam opinia ta si a celor ca tine. Mai rau, toti copii sint fortati sa faca asta. Spalare pe creier nu e educationala.
    Apropo, majoritatea pe care o invoci exista doar in mintea ta - adevarata majoritate e a celor pe care religia nu-i intereseaza deloc sau in cel mai bun caz ca ceva ce facem ca sa respectam traditia, uneori doar de ochii lumii.
  • +9 (17 voturi)    
   Ce mah? (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:51)

   Mayhem [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   Pai cele mai seculare tari din lume, adica tarile nordice, au cea mai mica rata de criminalitate din lume! La polul opus, cele mai religioase tari sunt si cele mai beligerante din lume! Consulta Global Peace Index.

   Si sincer, nu se vede. Religia crestina te invata sa te izolezi de restul lumii si sa devii intolerant fata de cei cu alte gandiri si alte alegeri.

   ASUR nu are un razboi personal cu d-zeu (el oricum nu exista), ci cu indoctrinarea religioasa din scoli. Daca sistemul ar fi fost de tip 'opt-in' nu mai erau probleme. Dar e de tip 'opt-out'. Deci, daca nu faci tu cerere ca sa te sustragi de la ora de religie, o vei avea in orar.

   Poorma, materia e denumita gresit. In scoli se face ortodoxism, si nu religie. Ar fi benefica o ora de istorie a tuturor religiilor, nu doar a cele ortodocse. In fine, cu indoctrinatii e greu sa porti o discutie, pentru ei, cei ce lupta pentru o cauza justa 'duc un razboi' cu un tufis vorbitor.
   • 0 (6 voturi)    
    Chiar? (Miercuri, 18 septembrie 2013, 23:17)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Mayhem

    Daca sistemul ar fi opt-in ASUR ar fi pe baricade pentru a interzice religia in scolile publice cu totul.
    Materia e denumita foarte corect. In scoli nu se face numai "ortodoxism", ci se face si catolicism si protestantism, in functie de solicitari.
    • -1 (1 vot)    
     Nu e chiar asa (Joi, 19 septembrie 2013, 11:04)

     Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     se face ce zice popa din zona.
     Daca era corect se facea istoria religiilor, nu indoctrinare ortodoxa.
  • +5 (13 voturi)    
   Minti stimate domn (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:54)

   belzeb [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   Religia divide, nu uneste.

   Studiile arata o corelatie puternica intre gradul de religiozitate al unei natiuni si disfunctionalitatile societatii. Cu cat o societate este mai religioasa cu atat mai putin educati sunt cetatenii, criminalitatea este mai ridicata, educatia sexuala mai precara, discriminarea la ea acasa, etc

   Pentru cine vrea sa aprofundeze subiectul:

   http://www.skeptic.com/reading_room/religious-belief-and-societal-health/

   studiu realizat de Journal of Religion & Society

   http://moses.creighton.edu/JRS/2005/2005-11.pdf
   • -1 (3 voturi)    
    Disfunctionalitati (Miercuri, 18 septembrie 2013, 23:26)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui belzeb

    Atat de bine functioneaza societatile seculare dupa revolutia sexuala ca acum trebuie sa ii invete pe baieti ca nu e voie sa violeze fetele:

    http://www.alligator.org/news/features/article_12df54e4-152b-11e3-98f6-001a4bcf887a.html

    http://www.alligator.org/news/local/article_8d8833a0-1aad-11e3-b90f-0019bb2963f4.html

    http://www.alligator.org/opinion/editorials/article_020d80a6-1e85-11e3-afd5-0019bb2963f4.html

    http://www.alligator.org/opinion/editorials/article_fa5d4838-1f46-11e3-8c2b-0019bb2963f4.html

    http://www.alligator.org/opinion/editorials/article_70c63bfc-2013-11e3-a10e-0019bb2963f4.html

    http://www.alligator.org/opinion/editorials/article_fa5d4838-1f46-11e3-8c2b-0019bb2963f4.html
  • +5 (15 voturi)    
   documenteaza-te (Miercuri, 18 septembrie 2013, 15:03)

   RusIonut [anonim] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   - religia crestina nu ajuta pe nimeni sa fie mai tolerant, nu degeaba arunca crestinii cu rosii la pride parade;

   - daca iti plac statisticile, afla ca in general parnaia e plina de crestini; in america, de ex, 39% dintre detinuti sunt catolici, 35% protestanti si 0.2 atei. Citeste si informeaza-te!

   Mai mult decat atat, aproape toti criminalii din istorie au fost oameni religiosi. Nu puneti botul la Hitler ateu, omul nu a casunat pe evrei de ateu ce era
   • 0 (4 voturi)    
    Speculatii (Miercuri, 18 septembrie 2013, 23:31)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui RusIonut

    -crestinii nu arunca cu rosii la Pride Parade
    -statisticile in America creeaza o mare confuzie intre atei si asa-numitii "none" - fara o religie anume. Este foarte posibil ca "afara" cei declarati "none" sa fie trecuti la atei iar in inchisoare la crestini.
  • +5 (9 voturi)    
   @CatalinPetrica (Miercuri, 18 septembrie 2013, 15:23)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   "Religia crestina ajuta oamenii sa fie mai toleranti, mai iubitori si mai buni. Sunt statistici care demonstreaza ca cei care au o educatie religioasa comit mai putini infractiuni decat asa zisii secular umanisti (atei) sau cum li se mai spune "oameni fara "Dumnezeu"" "

   Asta e din seria de glume cu Tociu si Palade. Pai hai sa vedem crestinu' roman:

   * copii aruncati la WC
   - http://www.b1.ro/stiri/eveniment/vaslui-tanara-care-si-a-incendiat-copilul-si-l-a-aruncat-la-wc-l-a-tinut-peste-noapte-in-casa-63922.html

   - http://www.privireinviitor.ro/articole/609-mama-copilului-aruncat-in-wc-a-fost-gasita.html

   - http://www.vrn.ro/si-a-aruncat-copilul-la-wc

   *copii violati
   - http://www.mediafax.ro/social/copii-de-4-11-si-14-ani-violati-si-filmati-de-doi-sibieni-care-au-postat-imaginile-pe-internet-9576754

   - http://www.mediafax.ro/social/copii-de-4-11-si-14-ani-violati-si-filmati-de-doi-sibieni-care-au-postat-imaginile-pe-internet-9576754

   - http://jurnalul.ro/stiri/observator/saptamana-dezaxatilor-cazurile-de-copii-violati-si-batuti-de-parinti-curg-pe-banda-rulanta-in-romania-606922.html

   *popi la prostituate

   - http://www.replicaonline.ro/preoti-constanteni-santajati-cu-filmari-cand-faceau-sex-cu-prostituate-133754/

   * popi turnatori la securitate

   - ttp://www.curentul.ro/2012/index.php/2012032970536/Actualitate/Turnatori-in-casa-Domnului-Popii-reformati-Veres-si-Seres-s-au-spovedit-pe-umarul-Securitatii.html

   - http://www.arhiblog.ro/saru-mana-parinte-primiti-cu-spovedania/

   - http://www.evz.ro/detalii/stiri/fals-monsenior-turnator-la-varful-bisericii-catolice-924530.html

   * diverse:

   - http://pandoras.realitatea.net/politica-societate/biserica-ortodoxa-sau-despre-cum-au-intaietate-criminalii-in-fata-copiilor-12568.html

   - http://pandoras.realitatea.net/politica-societate/biserica-ortodoxa-sau-despre-cum-au-intaietate-criminalii-in-fata-copiilor-12568.html

   - http://saccsiv.wordpress.com/2012/11/02/circulara-ortodoxa-ce-obliga-scoater
   • 0 (4 voturi)    
    Multi vor zice "Doamne, Doamne" (Miercuri, 18 septembrie 2013, 23:36)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

    copii aruncati la WC, violati - de unde stii ca faptuitorii erau crestini?
    popi la prostituate - aceiasi care ii denunta militeaza pentru legalizarea prostitutiei
    popi turnatori la securitate - tehnic vorbind nu au savarsit o infractiune
    • -1 (1 vot)    
     Si mai multi vor zice "fereste-ma de prosti" (Joi, 19 septembrie 2013, 11:13)

     Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     simplu, e logic sa fie crestini; daca erau atei atunci putem fi siguri ca erau suficient de educati ca sa stie ca exista si alte solutii.
     adica fa ce zice popa si nu ce face popa? asta e pozitia ta? cam pute a ipocrizie.
     tehnic vorbind nu, dan uman vorbind da - au calcat in picioare increderea pusa in ei, incredere data de slujba lor si de comportamentul pe care ea il implica..
     • 0 (2 voturi)    
      Inconsecventa (Joi, 19 septembrie 2013, 14:35)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Gigi-al-mai-tare

      Logica ta e imbatabila: crestini=prosti si depravati; atei = destepti si puri ca Sfanta Nascatoare. Multumesc pentru complimente.
      N-am vrut decat sa iti arat inconsecventa: unii preoti sunt acuzati pe baza unei legi considerate imorale, altii sunt acuzati pe baza legii morale. Pai care conteaza, legile omenesti sau legile naturale?
      • -1 (1 vot)    
       Unde? (Joi, 19 septembrie 2013, 18:30)

       Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

       Logica mea e imbatabila: crestini=prosti si depravati; atei = destepti si cu bun simt.
       Apropo de inconsecventa: legea nu e imorala (asta depinde de morala fiecaruia), legea e prosteasca, bazate pe niste concepte religioase anacronice, iar altii sint acuzati pentru ca ua incalcat niste legi sociale adinc inradacinate.
       Singurul lucru care conteaza e legea, iar legea ar trebui sa fie decisa de opinia publica educata, nu de popime.
  • 0 (0 voturi)    
   te-as ruga (Luni, 7 octombrie 2013, 9:20)

   Elena03 [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   sa nu generalizezi si sa jugnesti astfel marea masa a ateilor, caresunt persoane morale si absolut frecventabile.

   Multumesc!
 • +7 (9 voturi)    
  Mai bine ar fi o campanie pentru adevarul istoric (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:19)

  Alui [utilizator]

  legat de istoria Romaniei si piedicile puse si tradarile bisericii ortodoxe la tot pasul.
 • -9 (13 voturi)    
  Campanie (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:25)

  Lucris [utilizator]

  Ce ne-am putea astepta de la niste oameni fara de Dumnezeu? Sa inteleaga ceva ce sunt incapabili a intelege? Sarmanii....
  Evident, niste oameni fara de Dumnezeu nu vor accepta ca copiii lor sa il aiba pe Dumnezeu. Stiti, era o vorba: ”cum e turcul, si pistolul”... Doar ca si acesti oameni fara de Dumnezeu raspund direct pentru drumul pe care il imprima copiilor lor. In fata cui raspund? Exact in fata acelui Dumnezeu pe care ei il neaga sau il resping. Si asta se intampla oricui, nu numai lor. Toti cei care suntem parinti raspundem in fata lui Dumnezeu pentru educatia pe care o dam copiilor nostri.
 • +12 (12 voturi)    
  sunt botezat ortodox, dar (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:27)

  ciubex [utilizator]

  ...nu sunt de acord sa fie ore de religie in scoli.
  Religia trebuie sa fie "predata" in familie de la parinti si de la bunici, trebuie sa fie "studiata" duminica sau in zilele de sarbatoare la biserica.
  La scoala se poate studia ceva legat de istoria religiilor dar nu religia ca obiect.

  Eu spre exemplu simt ca am fost vitregit in a cunoaste alte religii si curente religioase in scoala, unde mi s-a predat numai despre sfintii ortodoxi.

  In lumea asta nu este numai o religie!
  • -2 (6 voturi)    
   Ortodox (Miercuri, 18 septembrie 2013, 19:54)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui ciubex

   "Sunt botezat ortodox, dar" ... [nu sunt ortodox].
   Pai nici la orele alea de religie ortodoxa, cum au fost, nu ai fost atent. Patriarhii Vechiului Testament, Sfanta Maria, Sfintii Apostoli, Sfintii Arhangheli, martirii crestini precum Sf. Stefan, Sf. Perpetua si Felicitas, sf Gheorghe (ocrotitorul Angliei, printre altele), Sf. Dumitru, parintii bisericii precum Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigore, episcopi precum Sf. Patrichie (ocrotitorul Irlandei), toti sunt venerati in intreaga crestinatate, inclusiv in protestantismul traditional. Dar asa e cand esti pornit impotriva religiei. Orice ti-ar preda este suspicios.
  • +1 (3 voturi)    
   cont. (Miercuri, 18 septembrie 2013, 23:04)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui ciubex

   Si daca esti botezat ortodox si impotriva predarii religiei in scoli sa presupun ca faci in fiecare saptamana ore de cateheza cu copiii in familie?
  • 0 (0 voturi)    
   Religii (Vineri, 20 septembrie 2013, 16:43)

   Lucris [utilizator] i-a raspuns lui ciubex

   Asa este. Sunt multe religii. Dar cati Dumnezei cunosti? Crezi ca daca vine acum Hristos, inca o data, cei care aici, pe forumul asta, tot refuza crestinismul si spun ca nu vor ca copiii lor sa invete despre Hristos, vor crede in EL, in existenta LUI?
   De cate ori trebuie sa vina Dumnezeu pe pamant ca lumea sa IL accepte?
 • +3 (5 voturi)    
  Inutil (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:32)

  fanariotu [utilizator]

  Degeaba ! Parintii vor sa se puna bine si cu directorii scolilor si cu Dzeu. Cand au fost oare ultima data la impartasanie ?:):):)
 • -6 (10 voturi)    
  Propagandisti bolsevici veniti pe tancurile ruse (Miercuri, 18 septembrie 2013, 15:06)

  alex1234 [utilizator]

  Propaganadisti bolsevici veniti pe tancurile rusesti

  Cam asta-i trupa care defileaza pe la astia...

  Scuipa-n san maica si fa-ti cruce !
 • -10 (14 voturi)    
  razboiul a inceput! (Miercuri, 18 septembrie 2013, 15:14)

  gusi.paul [utilizator]

  Din pacate constat ca suntem atacati din toate partile: in timp ce unii incearca sa ne fure resursele naturale, altii atenteaza la identitatea noastra nationala, altii incearca sa ne dezbine familiile si dreptul la viata, intoxicandu-ne cu anticonceptionale si cariere corporatiste pe datorie, in timp ce altii vor sa ne darame unitatea spirituala, incercand sa ne zruncine credinta.

  Toate aceste atacuri subversive, ascunse in spatele unor pretexte desuete, nu fac decat sa ne invite sa rezistam cu mai multa darzenie si sa nu ne plecam in fata nimanui.
  • +6 (6 voturi)    
   iertati-ma, dar... (Miercuri, 18 septembrie 2013, 15:37)

   cris34 [utilizator] i-a raspuns lui gusi.paul

   tocmai ceea ce spuneti dv este cat se poate de desuet. Ce identitate nationala? Romanii nu isi respecta istoria si nici nu gandesc prea mult si prea departe, de aceea le merge si bine. Este vorba de dreptul garantat al oricui de a-si alege lucrurile in care crede, nu trebuie sa i se impuna. Cititi si comentariile de mai sus, poate va faceti o parere mai ampla. Si cine nu se pleaca in fata nimanui?
 • -5 (13 voturi)    
  Un nou ONG de tocat bani (Miercuri, 18 septembrie 2013, 15:18)

  Bogdan_1 [utilizator]

  Trebuie sa lanseze campanii cu zdanganeli mediatice pentru a justifica banii cheltuiti de la "umanistii" cu interese in a spala creierele unei noi generatii. Prin fanatismul lor anti-religios aceasta organizatie e mai periculoasa decat o secta deoarece elimina reperele morale ale unei generatii. Cum religia este optionala in scoala evident campania este un non-sens pentru bunul simt dar nu si pentru buzunarul adanc. O campanie egal justificata ar fi "Stop indoctrinarii ateiste" Cei mai in varsta isi aduc aminte de astfel de campanii ale comunistilor in anii 1950-1960, conduse de nume asemanatoare cu cei din asociatia secular-umanista.
  • +7 (9 voturi)    
   gresiti putin (Miercuri, 18 septembrie 2013, 15:43)

   cris34 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_1

   pentru ca ei recunosc ca este optional, dar spun ca nu li se ofera alternativa elevilor care nu frecventeaza aceste cursuri. Am un nepot care spune clar ca acest curs de religie este un optional cam...obligatoriu. Fiecare are dreptul de a alege lucrurile in care crede. Una este religia si alta este morala. Este parerea mea ferma. Poti sa ai un sistem sanatos de valori si in afara religiei si sa fii un om bun si atenti la nevoile ceilorlalti fara sa identifici asta neaparat cu o religie. Iar pentru a schimba lucrurile e nevoie uneori de presiune insistenta. Nu lipsa religiozitatii e problema la romani (care se declara in proportie covarsitoare religiosi), ci lipsa educatiei civice. Asta trebuie sa fie cursul care sa inlocuiasca ora de religie. Si trebuie sa fie obligatoriu. Poate si un curs general de morala/etica.
 • -4 (10 voturi)    
  De ce nu-si spun atei? (Miercuri, 18 septembrie 2013, 15:27)

  .... [utilizator]

  Secular si ateu nu e acelasi lucru. Noi avem un regim secular (asa cum de exemplu regimul Assad din Siria e unul secular spre deosebire de regimurile din Arabia Saudita sau Qatar care sunt fundamentalist religioase, acestea din urma luptand sa impuna acelasi regim si in Siria) si a infiinta o asociatie care sa promoveze secularismul e o stupiditate. De fapt respectivii sunt niste atei carora le e rusine sa-si spuna asa si se ascund dupa paravanul secularismului. Asta reflecta umanismul si moralitatea promovata de acesti indivizi fara de nici un Dumnezeu, deci teoretic in stare de absolut orice mai ales in sens negativ. Nu sunt sigur daca binele si raul au acelasi inteles pentru un ateu sau un crestin (desi e plina lumea si de ticalosi care pretind ca sunt crestini si se roaga la Dumnezeu sa-i scape de vre-o belea).
  • +6 (6 voturi)    
   si totusi... (Miercuri, 18 septembrie 2013, 16:31)

   cris34 [utilizator] i-a raspuns lui ....

   de ce trebuie ca morala sa fie neaparat legata de o religie?? Sunt foarte multi oameni care nu se declara religiosi si care totusi sunt oameni de incredere, seriosi, care au un sistem sanatos de valori si ar ajuta oricand nu semen de-al lor. Binele si raul sunt in noi si nu trebuie sa ne numim crestini sau musulmani ca sa facem bine. Incercati sa va eliberati de dogmatism.
   • -5 (7 voturi)    
    Statistic e dovedit (Miercuri, 18 septembrie 2013, 16:58)

    Bogdan_1 [utilizator] i-a raspuns lui cris34

    Ca oamenii religiosi (indiferent de religie) adopta un cod moral fata de cei atei ce nu un astfel de cod. cand spuneti "foarte multi" vorbim de 10, 100, 1000 sau cati si pe ce se bazeaza estimarea "de incredere", "seriosi" (actul ratat Freudian ar ajuta nu un semne e cu adevarat revelator) ? Cititi studii serioase, in reviste stiintifice ce arata diferenta neta intre cei religiosi si cei declarati atei (proportie delicventi, proportie consumatori droguri, etc).
    • +3 (5 voturi)    
     Si totusi, lumea inconjuratoare (Miercuri, 18 septembrie 2013, 18:32)

     XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_1

     ne arata ca lucrurile nu stau asa. Dupa cum au evidentiat deja si altii, in majoritatea tarilor foarte credincioase exista mai multa violenta si/sau coruptie decat in tarile cu un numar ridicat de atei si o importanta mica a religiei in societate. Pur si simplu, realitatea inconjuratoare ne arata ca statistica merge in sens invers decat cel crezut de dvs.
     • -1 (1 vot)    
      Genial (Joi, 19 septembrie 2013, 9:55)

      Bogdan_1 [utilizator] i-a raspuns lui XXIstCentury

      Un ateu sustine ca stiinta (statistica) merge in sens invers fata de visele ("religia") lui. Stiinta e deci buna doar sa ne sustina pre-conceptiile nu si atunci cand le contrazice. PS te rog un singur exemplu de studiu stiintific care sa ateste ce numarul de atei si rata coruptiei sunt corelate !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Deoarece aicea nu e vorba de ateism (Joi, 19 septembrie 2013, 18:35)

   Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui ....

   e vorba de secularism - separarea religiei de stat si tot ce tine de el, ca educatia. Atita timp cit in scoli religia e un subiect obligatoriu secularismul nu exista si asta vor ei sa faca.
   Nimeni nu a venit la tine acasa sa-ti impuna sa studiezi koranul sau scrierile lui Carl Sagan.
 • -1 (7 voturi)    
  De interes (Miercuri, 18 septembrie 2013, 17:00)

  Bogdan_1 [utilizator]

  Vedeti profilurile
  http://www.asur.ro/despre-noi/membrii-fondatori
  Prezentarile acestor "stalpi" ai umanismului secular in Romania spun totul
  • +4 (6 voturi)    
   ? (Miercuri, 18 septembrie 2013, 17:13)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_1

   si care-o problema ta..m-am uita pe site, n-am vazut nimic in neregula cu acest membri fondatori, din contra, doar de lauda.
   Altceva?
  • +5 (9 voturi)    
   Chiar că (Miercuri, 18 septembrie 2013, 17:17)

   CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_1

   Să le fie ruşine, ce-s cu atâtea acronime pe acolo? Ce creştin-ortodox respectabil s-ar lăuda cu un MBA, când ştim cu toţii că asta înseamna "Marele Belzebut Atotputernicul"? Ca să nu mai zic că toţi au studii în decadentul Occident...
 • -2 (4 voturi)    
  intransigenta manifesta a liber cugetatorilor (Miercuri, 18 septembrie 2013, 18:36)

  Ionescu Raymond [utilizator]

  Daca liber cugetatorii se declara cei mai toleranti din lume, cum de nu tolereaza ora de religie?

  Comunistii exclusesera predarea religiei in scoli. Iar comunistii nu raman dovada clara de toleranta. Dimpotriva.

  Ateii nu sunt toleranti. Sunt agresivi impotriva a doua ore de religie pe saptamana. Caz inchis. q.e.d.
  • +2 (4 voturi)    
   Toleranţă (Miercuri, 18 septembrie 2013, 19:49)

   CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui Ionescu Raymond

   Toleranţa mea, ca ateu (liber cugetător, mă rog. Ezit să-l folosesc doar pentru că termenul e contaminat de comunişti precum Iliescu.), se opreşte acolo unde începe abuzul. Şi să-i anulezi unui copil curiozitatea înnăscută prin recurs la fiinţe imaginare şi să-i insufli ideea că e bine să crezi în unele chestii (metafizicele) fără a cere dovezi este o formă de abuz. Asta ca să mă refer doar la forma benignă a cancerului mistic care infectează învăţământul. Pentru că ar fi prea uşor să vorbesc despre ameninţarea unor minţi impresionabile cu tortura veşnică doar pentru vina de a-şi folosi raţiunea sau despre ridicolul neasumat al Dumnezeului care se sacrifică pe sine sieşi pentru păcate originale şi imaginare.
 • +2 (2 voturi)    
  Suedezii se intorc la Norse Religion (Miercuri, 18 septembrie 2013, 19:03)

  Ionescu Raymond [utilizator]

  The Christianization of Scandinavia occurred nearly simultaneously with the end of the Viking era. The adoption of Christianity is believed to have aided in the absorption of Viking communities into the greater religious and cultural framework of the European continent.

  Religion in Sweden
  http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Sweden

  Even with a high formal membership rate in the Church of Sweden, there are a few studies that have found Sweden to be one of the least religious countries in the world. = Chiar și cu o rată ridicată de membri decalarati oficial în Biserica Suediei, există câteva studii care au gasit Suedia să fie una dintre țările cel mai puțin religioase din lume.

  Inainte de crestinare:
  Paganism: Sorcery and Religion in Ancient Scandinavia.

  Dupa 1000 de ani de crestinism nu e de mirare ca revin la Norse Religion :

  " The most badass of all religions because it's centered around eating meat off the bone, breaking beer mugs on your head and destroying the universe by stabbing demi-gods in the fucking eye with your spear. "
  .....
  Asta isi alege un ateu in etate ca viitoare religie.

  http://www.badassoftheweek.com/norsereligion.html
  • -2 (4 voturi)    
   Indoctrinarea (Miercuri, 18 septembrie 2013, 21:46)

   Eiriny [utilizator] i-a raspuns lui Ionescu Raymond

   Se tot vorbeste despre drepturile omului, dar de fapt doar unii beneficieaza de aceste drepturi, in timp ce altii sunt batjocoriti daca si le afirma. Ma refer aici la dreptul unui om de a crede in Dumnezeu si de a adera la o religie si la valorilor acesteia. Vorbiti de indoctrinare religioasa, dar oare cea ce ne baga pe gat acesti oponenti ai religiei, nu inseamna tot indoctrinare? De ce doar religia sa fie acuzata de indoctrinare? Intre cele doua tipuri de indoctrinare eu prefer sa fiu indoctrinata de religie, pt ca spre deosebire de alte tipuri de indoctrinari, ma indeamna nu numai la respectarea celui de langa mine ci si la dragoste neconditionata chiar si pt cel ce ma loveste, dar si la dragoste fata de tot ce ne inconjoara.Poate pentru unii reliagia in scoli este benefica. De ce oponentii religiei se scnadaleaza ca si cum numai ei ar fi pe pamant, sau numai ei ar avea drepturi pe lumea asta? De aceea cred ca toata vorbaria pe marginea " drepturilor omului" este de fapt o utopie sau mai bine zis o mare porcarie.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa nu ne uitam trecutul ! (Joi, 19 septembrie 2013, 12:16)

  puricelu [utilizator]

  Precum spuneau romanii, sa invatam din trecut sa nu mai facem aceleasi greseli ! Dar noi, ca romani, nu mai facem aceleasi greseli ! Adica nu vrem sa invatam din trecut ! Ca doar n-am facut-o niciodata ! Istoria se repeta, cu bune - cu rele... Si, ca o ironie a sortii, pe langa manastirile aparute in primele secole ale crestinismului pe la noi, au aparut si scoli pentru educarea tinerilor dornici sa invete carte. Singurii care-i puteau invata erau preotii, ei fiind singurii care stiau carte. Acum s-au scolit oameni mari, care la examenul de titularizare i-au nota 1 (unu) Magna Cum Laude ! Pentru copiat ! Scoateti din scoli biserica !!! Ce ne trebuie morala crestina in scoli ? Nu ne trebuie nici in scoli, nici acasa si nici pe strada ! Sa se zbenguie tinerii nostri in galagia cea de toate zilele... Ca parintii lor au urmat sfatul lui Eminescu, ce a spus: " Tinerii nostri la Paris invata / La gat cravatei cum sa-i faca nodul / Si-apoi ne vin de fericesc norodul / Cu chipul lor istet de oaie creata ! " Asa parinti, asa copii !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by