22 de mineri aflati in galeria Catalina-Monulesti de la Rosia Montana se afla in a cincea zi de proteste, ceilalti 11 in a treia zi, ei declarandu-se si duminica decisi sa nu renunte pana cand nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanti ai Guvernului. Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Rosia Montana, Cristian Albu, a declarat, duminica, ca a coborat, in aceeasi zi, in subteran, pentru a incerca din nou sa-i convinga pe minerii aflati in galeria Catalina-Monulesti de la Rosia Montana sa renunte la protest, dar nu a reusit.

Albu a spus ca minerii sunt decisi sa nu iasa la suprafata pana cand nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanti ai Guvernului. "Oamenii sunt decisi sa continue, nu vor sa iasa din subteran pentru ca li se pare ca subiectul Rosia Montana este tratat cu indiferenta de politicieni", a afirmat Cristian Albu, citat de Mediafax.

O echipa medicala a evaluat, si duminica, starea de sanatate a protestatarilor, stabilind ca nu exista probleme deosebite. "Ne ingrijoreaza igiena personala a oamenilor, incercam sa le asiguram apa ca sa se spele", a adaugat liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Rosia Montana. Potrivit acestuia, in paralel cu protestul din subteran al minerilor, la gura minei stau zilnic aproximativ 300 de oameni, in semn de solidaritate cu ortacii.

22 de mineri se afla in subteran de miercuri, blocandu-se acolo si cerand sa vina presedintele Senatului, Crin Antonescu, si liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situatia economica a zonei si despre proiectul minier. Vineri, alti unsprezece mineri au coborat in mina si s-au solidarizat cu primii 22.

Presedintele Sindicatului "Viitorului Mineritului Rosia Montana, Cristian Albu, declara ca minerii blocati in subteran il considera pe presedintele Senatului "principalul vinovat de tergiversarea luarii unei decizii in privinta proiectului minier".

Potrivit lui Albu, oamenii sunt disperati deoarece le expira contractele de munca la 1 octombrie si, in lipsa unei decizii privind inceperea proiectului minier, se asteapta sa isi piarda slujbele. El adauga ca aproximativ 350 de angajati ai companiei miniere au contracte de munca pe perioada determinata, care expira la 1 octombrie.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca a convenit cu liderul PNL Crin Antonescu constituirea unei comisii parlamentare care sa fie o platforma democratica de dezbatere a proiectului privind Rosia Montana si in care sa fie prezentate toate datele despre acesta.

In acest context, premierul a spus ca, din discutiile cu PDL, liderii acestui partid doresc ca Guvernul sa faca proiectul, dar fara o dezbatere parlamentara, ceea ce, in opinia premierului, nu este admisibil.

Marti, Comisia juridica din Senat a adoptat, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

Proiectul de lege a primit aviz negativ si din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat.

Premierul Victor Ponta declara, marti, ca in situatia respingerii proiectului privind Rosia Montana consecinta negativa este "stergerea judetului Alba de pe harta economica", mentionand ca doreste ca toti parlamentarii PSD sa voteze in cunostinta de cauza, si nu pe "criterii politice".

Compania Gabriel Resources a transmis, luni, intr-un comunicat, ca va analiza toate optiunile posibile in cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Rosia Montana, inclusiv transmiterea unei notificari formale referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta.

Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge saptamana viitoare proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana, declara miercuri directorul general al companiei, Jonathan Henry, intr-un interviu pentru The Globe and Mail.

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana. Protestele au fost declansate dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.