​Analiza HotNews

O lege importanta care seamana cu un banc la radio Erevan

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Duminică, 4 august 2013, 21:02 Actualitate | Esenţial


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Nu am citit vreodata o lege al carei titlu sa contina o promisiune atat de falsa. “Proiectul pilot de crestere a veniturilor medicilor” din spitalele de stat are atat de putina legatura cu marirea reala a veniturilor medicilor, incat putea fi linistit intitulat “Din basmele romanilor”.

De ce acest proiect de lege este gresit, ba chiar inselator, de ce guvernul Ponta incearca sa-i pacaleasca pe medici, cititi in aceasta analiza HotNews, in care lucram cu materialul Ministerului Sanatatii. Veti rade mai intai. Apoi veti plange.

INFORMATIA PE SCURT: Guvernul Ponta a pus in dezbatere publica un proiect de lege intitulat "Proiect pilot de crestere a veniturilor medicilor". La o analiza atenta a propunerii legislative constatam ca medicilor nu li se va da, ci li se va lua. Ca spaga nu va disparea, ci doar se va oficializa. Ca pacientul nu va lacrima, dar nici nu se va bucura. Ca Statul nu va da, ci va castiga.

Cu o intarziere de trei luni fata de termenul auto-impus, guvernul Ponta pune in dezbatere publica un proiect de lege care anunta, inca din titlu, cresterea veniturilor medicilor. Am citit proiectul in zece minute (e scurt si repetitiv) si am izbucnit in hohote de ras. L-am citit a doua oara, zabovind cu atentie asupra fiecarui aliniat, si m-a umflat plansul.

Lectura acestui proiect provoaca o astfel de instabilitate emotionala pentru ca titlul e inselator, pentru ca propune masuri ineficiente, pentru ca e mult prea subtire si pentru ca incearca sa-i pacaleasca pe medici. Si, nu in ultimul rand, pentru ca e documentul oficial prin care Guvernul abordeaza una din cele mai serioase probleme ale Romaniei: salariile mizere ale medicilor tineri si migratia masiva a acestora catre vestul Europei.

Proiectul de lege se va aplica doar medicilor specialisti si primari. Sunt complet ignorati medicii rezidenti, cei care sunt platiti cu doua-trei sute de euro pe luna si care parasesc in numar mare Romania (vezi aici un infografic despre inechitatea dintre veniturile medicilor romani).

Dupa ce guvernul Boc a taiat inept salariile medicilor in 2010, guvernul Ponta a admis si el ca salarizarea medicilor in Romania este o mare problema. Problemă care va fi rezolvata, promitea actualul guvern, prin acest proiect de lege in care se scrie ca venitul medicilor va fi compus din:
 • “Salariul de baza” – Despre a carui crestere, conditia sine qua non a maririi veniturilor medicilor, nu ni se spune nimic. El va fi stabilit prin norme ulterioare, despre care Guvernul nu a oferit nicio informatie pana in prezent.  
 • Partea variabila calculata “in functie de urmatoarele criterii de performanta” – Vom afla indicatorii acestor criterii si ponderea lor tot in normele ulterioare, despre care Guvernul nu a oferit nicio informatie pana in prezent. Asta desi in definirea clara a acestor indicatori sta toata esenta legii. E ca si cum ministrul Eugen Nicolaescu lanseaza cu surle si trambite o masina noua, dar nu spune nimanui ce tip de motor are aceasta masina si cata benzina consuma.
In fine, sa lucram totusi cu principiile enuntate in proiectul de lege publicat saptamana trecuta. Asadar, salariile medicilor vor varia in plus sau in minus in functie de:
 • “competenta profesionala care va fi cuantificata prin atestate, competente in legatura cu specialitatea in care profeseaza, lucrari de specialitate, publicatii, etc.” – Prevederea este fireasca si functioneaza deja de ceva vreme, caci medicii primari castiga mai mult decat specialistii, iar medicul de familie cu o competenta in ecografie castiga mai mult decat cel care nu are asa ceva. In plus, conform proiectului de lege, vor fi avantajati medicii cadre universitare, cei care publica cel mai mult, in defavoarea practicienilor. Aceasta masura nu e o problema in sine (desi unii ii pot chestiona validitatea de principiu), dar merita mentionat ca este generata de polii de putere din sistemul medical, aflati in special in zona universitara, si care au deja castiguri financiare deja satisfacatoare.
 • “calitatea activitatii profesionale care are in vedere activitatea efectiva desfasurata de categoria profesionala vizata” – In functie de ce anume va fi apreciata aceasta activitate si cine o va judeca vom afla efectiv abia in normele ulterioare, despre care (ati ghicit) Guvernul nu a oferit nicio informatie pana in prezent. E foarte important CINE anume va judeca aceasta calitate a activitatii profesionale a medicului, caci acela va deveni Dumnezeul spitalului respectiv.
                           1. Cantitatea actului profesional nu este un criteriu de performanta, ba mai mult el poate duce la tratarea superficiala a pacientului din dorinta de a vedea cat mai multi bolnavi.
                           2. Un medic slab pregatit poate fi zambitor si amabil cu pacientul care va pleca tot bolnav, dar satisfacut ca a dat peste un medic dragut.
                           3. Numarul optim de zile de spitalizare variaza foarte mult de la caz la caz si e greu de stabilit chiar in interiorul aceleiasi specialitati.

Nu doar expertii romani au indoieli ca asa ceva s-ar putea pune in practica, dar studiile de specialitate si programele pilot derulate in alte tari sugereaza ca criteriile de performanta astfel croite nu duc la schimbarea substantiala a comportamentului medicilor (am scris pe larg despre asta aici). Dar sa nu fim carcotasi – poate ca ministrul roman al Sanatatii tocmai a (re)inventat roata.
 • “continuitatea in aceeasi unitate sanitara” si activitatea desfasurata “exclusiv intr-o unitate sanitara publica” – Acesta nu este un criteriu de performanta, ci un criteriu de fidelitate matrimoniala. Nu am intalnit prea multi medici dornici sa se casatoreasca cu spitalul in care lucreaza. Iar acel “exclusiv” ma duce cu gandul la iobagii legati de pamantul si stapanul pe care-l servesc.
 • “cuantumul fondurilor rezultate din tratarea pacientilor in regim privat, in cadrul unitatii” – Nici acesta nu este un criteriu de performanta, ci o fiscalizare a platilor informale din spitale, numite si plicuri. Putin mai jos discutam si cine beneficiaza de pe urma acestei masuri.
 • sporuri pentru conditii de munca – Deja se acorda aceste sporuri, dar in proiect nu se mentioneaza nimic despre cresterea lor. Dar ni se promite ca vom afla mai mult. Ghici unde? In normele ulterioare, despre  care Guvernul nu a oferit nicio informatie pana in prezent.
 • venituri din garzi – Si acestea exista deja, dar nu se mentioneaza nimic despre cresterea lor. Ni se promite ca vom afla mai mult, desigur, tot in acele norme despre care nu stim inca nimic.
Am aflat pana acum ca vor exista medici care vor putea obtine venituri din consultatii private acordate intr-un spital de stat. Sa vedem care sunt conditiile cumulative pe care un medic va trebui sa le indeplineasca pentru asta:
 • sa lucreze cu norma intreaga sau jumatate de norma in spital – Prin urmare vor putea da consultatii private in spitale de stat si medicii cadre universitare si cei care nu lucreaza in facultatile de medicina.
 • sa nu desfasoare activitate medicala suplimentara in sectorul privat – Aceasta prevedere este foarte IMPORTANTA caci pare a introduce acea limita benefica prin care este stopat conflictul de interese al medicului care lucreaza dimineata intr-o clinica de stat de unde isi redirectioneaza pacientii dupa-amiaza in clinica sa privata (conflict de interese admis oficial in acest an chiar de catre Ministerul Sanatatii). Doar ca proiectul de lege nu interzice in niciun punct medicului care lucreaza cu norma intreaga la stat sa nu activeze dupa-amiaza in clinica sa privata, atata timp cat nu are pretentia sa aiba paturi private in spitalul de stat. Medicul e obligat sa renunte la clinica sa doar daca doreste paturi private intr-un spital de stat. Dar de ce ar renunta un medic la clinica sa privata, catre care isi poate redirectiona pacientii din spitalul public, ca sa se mute cu arme, bani si bagaje in spitalul statului? Nimeni nu stie sa raspunda la aceasta intrebare.
 • “sa asigure tratamentul pacientilor din regimul public in mod egal cu cei din regim privat, fara discriminare sau conditionare” – O, Sfanta Naivitate! Cum ar putea un medic, care e platit in plus la salariu de pacientul Boieru, sa-l trateze cu aceeasi politete si atentie si pe pacientul Sarmanu din patul vecin, pentru care nu e platit cu nimic in plus? Poate ministrul Sanatatii nu a aflat ca spitalele romanesti nu sunt populate cu maici Tereza in halate albe. Ca medicii sunt si ei oameni, cu preferintele lor firesc motivate, si ca majoritatea lor, ca a noastra a tuturor, nu are vocatie de sfant.
 • sa asigure ingrijirea pacientilor in regim privat, in afara programului de lucru,  timpul alocat acestora neputand depasi 20% din timpul programului normal de lucru in spitalul de stat – Sa intelegem ca o ofitereasa dura si butucanoasa va sta in spatele fiecarui medic cu un cronometru in mana si, atunci cand acel 20% va expira, va urla asurzitor “STOOOP!” si il va lovi pe medic peste degete? Apropo, sunt prevazute si pedepse pentru incalcarea acestei reguli. In Franta functioneaza aceasta prevedere pentru ca sistemul lor medical este standardizat foarte bine si informatizat. Romania e departe de asa ceva si intre dorinta si putirinta e o cale foarte lunga.
Banii obtinuti din tratarea pacientilor in regim privat in cadrul spitalului de stat vor fi distribuiti dupa cum urmeaza:
 • 60% medicului curant – Practic, plicul platit pana acum de pacient va fi impozitat de stat. Este o masura igienica moral, dar ineficienta in realitatea care doare. Medicul va pierde din el impozitul, iar pacientului ii e totuna: oricum va trebui sa plateasca in plus in continuare. Singurul care castiga e statul. URA! URA!
 • 30% personalului implicat direct in tratarea pacientilor in regim privat – Prin acelasi mecanism de mai sus, singurul care castiga va fi statul. URA! URA!
 • 10% spitalului – Practic, dintr-o consultatie de 100 lei, spitalul va castiga 10 lei. Cat sa-i ajunga de doua beri.
Stabilirea preturilor pentru serviciile private din spitale este un punct esential pentru ca de asta va depinde motivarea medicilor, dorinta pacientilor de a se trata intr-un spital de stat pe banii lor si, cel mai important, concurenta intre clinicile private si sectiile private din spitalele de stat. Dar tarifele consultatiilor private acordate in spitale de stat se vor stabili, ghici ciuperca cum?, prin norme ulterioare despre care Guvernul nu a oferit nicio informatie pana in prezent. Cum spuneam mai sus: se lanseaza o masina noua cu surle si trambite, dar nu avem inca motorul si nu stim cat consuma.
 
In expunerea de motive a proiectului scrie ca “prin acest se proiect de act normative se creeaza premisele necesare cresterii veniturilor medicilor din unitatile sanitare prin stimularea performantei si competitivitatii in sistemul sanitar” (greselile din text apartin legiuitorului) – E ca intr-un banc de la radio Erevan. Caci practic, in urma aplicarii acestui proiect, veniturile medicilor nu vor creste, dar platile informale vor fi impozitate de catre stat. Cei mai multi medici care au clinici private nu vor avea niciun motiv pentru a-si muta practica din clinica proprietate personala in spitalul proprietate a statului.
 
Proiectul incearca sa contrazica evidenta precizand ca “veniturile medicului pot creste prin sumele incasate de la spital pentru ingrijirea pacientilor in regim privat in spitalul public” – Ce facem acum? Am inceput sa ne furam caciula chiar si in actele oficiale ale Guvernului? Ne facem ca nu stim ca veniturile reale ale medicului sunt formate din salariul fix plus platile informale oferite de pacient? In termeni reali, medicului nu-i vor creste veniturile, ba din contra, aceasta vor scadea daca pacientul nu va fi dispus sa acopere diferenta aspirata, sub forma de impozit, de catre stat.

Pacientul va trebui in continuare sa dea bani in plus la spital, doar ca uneori va primi chitanta pentru ei. Singurul castigator: statul. URA! URA!

Chiar acolo unde ar fi fost mai interesant si mai mare nevoie de expunerea unor argumente logice, la rubricile despre impactul asupra mediului concurential si asupra mediului de afaceri, proiectul nu face nicio precizare. E doar un spatiu lasat gol, ca si cand legiuitorul nu ar mai fi avut timp sa completeze aceste capitole.

Guvernul Ponta ne-a pus in fata un proiect de lege care seamana cu un banc de la radio Erevan. Medicilor nu li se va da, ci li se va lua. Spaga nu va disparea, ci doar se va oficializa. Pacientul nu va lacrima, dar nici nu se va bucura. Statul nu va da, ci va castiga. Toate elementele esentiale necesare cresterii reale a veniturilor medicilor raman neprecizate, urmand a fi publicate in norme ulterioare, despre care guvernul Ponta nu ne-a spus nimic deocamdata.

Si ca sa nu existe nicio indoiala, proiectul de lege poate fi dezbatut public doar in luna august, singura luna din an cand, nu-i asa?, toata lumea se inghesuie sa discute legi. Chiar si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care in 18 dintre cele 31 de zile dedicate dezbaterii acestei importante legi este plecat in concediu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15686 vizualizari

 • +10 (16 voturi)    
  "le vor creşte salariile" (Duminică, 4 august 2013, 21:11)

  Marcel, ciolacul de padure [utilizator]

  Mda, e ca şi "un bărbat a fost muşcat de urs" fără a se specifica de către cine.
  • -9 (11 voturi)    
   comparatie! (Luni, 5 august 2013, 10:24)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Marcel, ciolacul de padure

   bebe George (coroana Angliei) a stat 24 ore la maternitate. In RO vorbim de o saptamana si peste. Finantarea spitalelor nu stimuleaza MULTI pacienti cu perioade scurte ci INVERS.
   • +7 (9 voturi)    
    Fugi ma cu comparatia ta! (Luni, 5 august 2013, 10:43)

    Adrian C. [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    Pai bebe George avea acces la super doctori inainte de nastere, si daca nu a avut probleme a mers in maternitate doar ptr a fi nascut, dupa care super doctorii l-au preluat intr-un castel probabil.
    • +1 (1 vot)    
     24 ore sunt suficiente fara complicatii (Marţi, 6 august 2013, 8:49)

     George al Doilea [anonim] i-a raspuns lui Adrian C.

     Cunosc mamici care parasesc spitalele din RO in 24 ore, pentru ca nu se pot odihni acolo. Si sunt bine merci acasa fara super medici. In nici un caz nasterea nu necesita 7 zile de spitalizare daca nu apar complicatii...
 • +22 (30 voturi)    
  Ca de obicei (Duminică, 4 august 2013, 21:20)

  CarmenO [utilizator]

  O exceptionala analiza, scrisa intr-adevar intr-un fel de rasu' plansu'

  Am o singura nedumerire? De ce uraste ministrul nicolaescu (nu merita scris cu litere mari) sistemul privat de sanatate?
  Am mai comentat asupra acestei intrebari: de ce nu ii lasa pe medici sa lucreze unde vor? Nu suntem o natiune cu o clasa mijlocie puternica pentru ca medicul sa poata fi sigur ca isi poate castiga salariul exclusiv in sistemul privat, dar mai avem oameni, nu neaparat bogati, dar care nu suporta mizeria si indiferenta asistentelor si infirmierelor din spitalele de stat si prefera sa se trateze in sistemul privat.
  Acesti oamenu NU vor merge in spitalele de stat fie ca sunt in regim privat sau nu.
  Prin faptul ca a trecut ora 14, asistentele si infirmierele nu vor deveni mai politicoase si nu vor dori mai putin plicul cu darul corespunzator, pe care il primeau inainte de ora 14.
  Si sa nu uitam dotarea tehnica a spitalelor. Dupa ora 14, oare spitalele de stat vor pune la dispozitia medicilor alte unelte performante (pe care in spitalele private le gasesti), dar pe care dimineata le incuie cu grija, ca sunt in regim de spital de stat, nu?!
  Multe, multe intrebari, care se rezuma la una singura: de ce uraste ministrul nicolaescu sistemul privat de sanatate?
  Poate ma lamureste cineva...
  • +28 (28 voturi)    
   De ce uraste ? pt ca e un incompetent (Duminică, 4 august 2013, 21:43)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui CarmenO

   min nicolaescu, se crede mare dar e minuscul profesional . E doar un contopist care nu are pic de viziune, un incompetent notoriu - sa fiu sincer nici cei de dinaintea lui n-au fost mai breji , dar asta-i ministru catastrofa - si care crede ca tot timpul i se cuvine aceasta pozitie ministeriala de parca-i mostenirea lui tacsu

   de fapt nu ma mai mir @CarmenO pt ca tot guvernul este in aceasi groapa a incompetentei crase, a furtului, a minciunii, a bascaliei fata de cetateni .
  • +6 (6 voturi)    
   ambiguitate rezolvata de proiect (Duminică, 4 august 2013, 22:36)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui CarmenO

   ba da ii lasa......desi a afirmat ca medicul care doreste sa lucreze in privat (altul decat privatul de la stat) trebuie musai sa aiba juma de norma , in proiect NU se regaseste aceasta interdictie....
  • +6 (8 voturi)    
   O întrebare am (Luni, 5 august 2013, 8:53)

   Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui CarmenO

   Din moment ce spitalele de stat sunt construite şi plătite din ban public, este normal să li se pună la dispoziţie medicilor în regim de privat utilizarea lor?
   Tot USL-ul a plâns când s-au închis spitale. Iată ce declara horror Nicolaescu în 2012:
   "In conditiile in care numarul total de paturi de spital din Romania este de 129.524, la sfarsitul anului trecut, propunerea lui Traian Basescu ar insemna practic desfiintarea sistemului spitalicesc sanitar si condamnarea a milioane de romani la suferinta, ramanand in sistem practic, 29.000 de paturi de spital", a declarat Eugen Nicolaescu.
   Media europeana este de 5,61 paturi de spital la 1.000 de locuitori, in timp ce, in Romania, la 31 decembrie 2011, media a fost de 5,88 paturi la 1.000 de locuitori.
   "Prin desfiintarea acelor 100.000 de paturi, asa cum propune Traian Basescu, se va ajunge la o medie de 1,3 paturi de spital la 1.000 de locuitori", a explicat fostul ministru al Sanatatii.
   Totodata, Nicolaescu a precizat ca Traian Basescu "nu are habar de ceea ce se intampla in sistemul sanitar si dovedeste, inca odata, ca este un conducator care nu-si iubeste poporul, pentru ca el, de fapt, nu face decat sa taie pensii, salarii, sa creasca TVA".
   Sursa: PaginaMedicala.ro
   Şi acuma, dacă am rămas cu atât de puţine paturi, e normal să se mai privatizeze 20% din ele? Încercaţi să vă internaţi într-un spital din capitală. Veţi vedea că eşti programat peste una, două săptămâni. Nu e destul?!
  • +6 (6 voturi)    
   nu cred ... (Luni, 5 august 2013, 9:36)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui CarmenO

   ca uraste sistemul privat, numai ca la noi sistemul privat infloreste pe spinarea sistemului de stat si de pierdut au tot pacientii...
   sunt celebre cazurile cand te duci intr-un spital de stat sau la o policlinica de stat si medicul, chiar daca are program de la ora 8, poate vine pe la zece...
   mai intai intra cunostintele si relatiile si poate ai norocul sa te numeri si tu pe la urma, daca nu mai intervine vreo alta urgenta...
   dar incompetenta ministrului, a autoritatilor noastre in general, nu va rezolva aceasta problema, din contra, o agraveaza...
  • +2 (2 voturi)    
   e simplu, (Luni, 5 august 2013, 14:27)

   danzigk [utilizator] i-a raspuns lui CarmenO

   pentru ca atata il duce capul. sa detaliez. nenea nicolescu face parte din (de)generatia comunista care promoveaza implicarea totala a statului in economie. asta explica aversiunea fata de mediul privat si numai a lui... toti cei din aparatul de stat promoveaza controlul centralizat (unii din formare, unii din interes si altii din spirit de turma).
 • +17 (23 voturi)    
  ''Saraci medici'' (Duminică, 4 august 2013, 21:44)

  wanderer [anonim]

  Bine, bine, toata lumea vorbeste de amaratii de medici, dar nimeni nu spune nimic de si mai amarati de asistenti medicali sau de infirmieri,care nu iau spaga colosala si salariile babane ale medicilor. Vorbesc in cunostinta de cauza: am lucrat 10 ani intr-un spital de urgenta. Un medic castiga 60 milioane de ron vechi pe luna + spaga inca atata si tot nu le ajungea. Cel putin acum 3 ani se tot vaitau ca nu fac decat 3 saptamani concediu in Spania ,vara, plus trei la sky in Austria.Si toata lumea se mira de ce toti asistenti buni pleaca in strainatate. Si eu am plecat dar tot mai tin legatura cu fostii colegi si nimic nu s-a schimbat. Asa ca mai lasati-i in pace pe ''amarati de doctori''
  • -4 (4 voturi)    
   Don't feed the troll (Luni, 5 august 2013, 1:04)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui wanderer

   Don't feed the troll. Feed the stay dog.
   • +1 (3 voturi)    
    e... (Luni, 5 august 2013, 12:16)

    Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui _tudor_

    "stray", daca te referi la caine vagabond.
  • +10 (10 voturi)    
   sunt de acord (Luni, 5 august 2013, 10:14)

   math [utilizator] i-a raspuns lui wanderer

   ...in principiu, dar am niste observatii.
   1) nu se aplica pentru toti medicii din Romania
   2) "60 milioane + spaga" este ceva vag. Poate vom afla vreodata ?!? ce inseamna aceasta spaga. 50 Ron/zi 200 RON/zi 1000 RON/zi 2000 RON/zi sau mai mult....

   Eu am intalnit doctori care spun ca nicaieiri in lume nu pot castiga lucrand 6 ore/zi cat castiga in Romania in cadrul unui spital de stat (sic!)

   Iar in Franta cunosc doctori care castiga 2300-3000 Euro pe luna muncind de le sar capacele. Nimic mai mult.

   Informatie ajutatoare: la dnul Streinu-Cercel o CONSULTATIE costa 600 RON si am inteles ca este oficiciala. Va las sa ghiciti cat costa o operatie la un medic celebru.

   SISTEMUL de stat este foarte puternic, profund corupt si greu de reformat. Poate ar fi util cativa Bruce Willis. Oricum Nicolaescu si Ponta nu au nici cea mai mica intentie. Impostura, parvenire, populism.... politicianul roman este frate su SISTEMUL.
 • +12 (12 voturi)    
  lefuri mai mari??? glume!!! (Duminică, 4 august 2013, 22:08)

  vasalie [anonim]

  Ministrul vrea sa reinventeze roata...sa ne spuna , cand vor fi dirijati min 6-8 % din PIB sanatatii??? Din PIB-ul Romaniei, bineinteles, ca nu ne putem compara cu nemtti , francezii, nici macar cu cehii sau polonejii...4% dati sanatatii din PIB inseamna ca aceasta tara da cu 50% mai putini bani sanatatii decat ar dau cei mai saraci din Europa...din PIB-ul lor, bineinteles...sau altfel zis: guvernantii nostri dau cu 50% mai putini bani sanatatii populatiei, decat ar trebui sa permita PIB-ul- potentialul economic - al tarii...suntem noi saraci, dar nu in asa hal...pana ce nu vom avea min. 6% din PIB pt sanatate, pana atunci toate promisiunile sunt pure speculatii si enunturi fara substrat...o sa ne scoatem banii dintr-un buzunar si-i punem in altul...tot atata va fi...asa ca sa nu credeti nimic pana nu vi se va promite de un guvern min. 6% din PIB...
 • +2 (6 voturi)    
  Www.tarmed.ch (Duminică, 4 august 2013, 22:34)

  SRA [utilizator]

  Salariale se pot casting à numai prin MUNCA & MÉRITE , solutie este foarte simpla , www.tarmed.ch.

  MUNCA sa fie rétribuita in functie de prestatia effectua ta !!!
 • -10 (14 voturi)    
  lasati ba (Duminică, 4 august 2013, 23:28)

  antitot [utilizator]

  Nu-i mai plangeti atat pe medici ,au bani sa-i invarta cu lopata.
  Cam jumatate din ei ar merita sa infunde puscaria ,si cealalta jumatate ar trebui sa plateasca pentru malpraxis.
  • +5 (5 voturi)    
   pai, (Luni, 5 august 2013, 8:07)

   Cezy [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   cati din ei? C a medicina nu se face numai cu varfurile sistemului!
 • +1 (7 voturi)    
  comentariu (Duminică, 4 august 2013, 23:56)

  mario [anonim]

  Din partea mea,sa se care toti medicii unde e mai bine pentru ei,sa nu se mai tot planga atat.Am vrut Europa unita,o avem.Sunt medici bulgari,mai prost platiti ca ai nostrii si la fel de pregatiti,care abia asteapta.
  • +3 (5 voturi)    
   . (Luni, 5 august 2013, 1:07)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui mario

   Intr-adevar lumea e deschisa...
   Esti convis ca medicul bulgar (sau cel din Congo) e mai prost platit decat cel din Romania?
   Chiar esti convins ca sunt medici care "abia asteapta" sa te trateze gratuit pe tine numai pentru ca statul roman iti fura tie banii de CAS?
  • +6 (8 voturi)    
   Nu va faceti griji... (Luni, 5 august 2013, 1:24)

   AlinL [anonim] i-a raspuns lui mario

   ...de-o vreme buna deja medicii se tot "cara". Multumim pentru sustinere.
  • +3 (5 voturi)    
   sa inteleg ca ai o sanatate de fier! (Luni, 5 august 2013, 12:23)

   Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui mario

   Serios?!

   si cati medici bulgari ai vazut prin spitale?! Sau nu vezi ca suntem varza la capitolul asta?! Medicii si profesorii sunt singurii bugetari care ar trebui sa castige in jur de 2000 EUR in medie, pentru ca pe mana lor sta sanatatea si viitorul copiilor nostri. Caratorii de mape si flecmistele de la ghisee ,300EUR e suficient...
   DAR...daca dupa ce ai salariu de 2000 EUR mai ceri spaga...glont in ceafa amice...
  • +3 (3 voturi)    
   tampenie (Luni, 5 august 2013, 17:34)

   acp [anonim] i-a raspuns lui mario

   E o mare, mare prostie sa crezi ca un medic bulgar o sa se apuce sa invete limba romana pentru 50 de euro pe luna in plus, cand la fel de bine poate sa invete germana si sa ia 2000 de euro in plus. Te-ai gandit la asta inainte sa debitezi asa o tampenie?
  • +1 (1 vot)    
   haha (Marţi, 6 august 2013, 12:29)

   adi [anonim] i-a raspuns lui mario

   Un medic bulgar bine pregatit, care ar alege romania, are o problema, nu crezi? De ce ar alege una dintre cele mai sarace tari din ue, cand el are granita deschisa ca si romanul spre alte meleaguri. Hbar n-ai despre ce vorbesti.
   Sa plece toti? Se vede faptul ca esti o persoana sanatoasa si nu ai avut contact cu spitalul prea des. Ma intreb ce te faci cand bolnav vei fi, nu vei avea un medic care sa te trateze? Vei avea incredere in vraciul satului, sau in medicina prin biorezonanta escroc?
   Posibil sa fi genul de persoana care isi trateaza cancerul cu ceai de musetel, asa ca te las sa vegetezi in continuare, la gandul vindecarii prin vraci si plante si nu in ultimul rand prin rugaciune.
 • +8 (8 voturi)    
  Nu mai stiu cine a spus (Duminică, 4 august 2013, 23:56)

  sile [anonim]

  "Cel mai frica imi e de statul care are puterea sa-mi dea totul. Pentru ca are si puterea sa-mi ia totul."

  Pana nu-si ia statul roman laba de pe sanatate (ma refer aici la CAS), oamenii or sa tot moara cu zile. Pentru ca statului nu-i pasa decat de borcanul lui cu miere. Proiecte, legi, hotarari, ordine si ordonante sunt doar praf in ochi, sa para ca fac/reformeaza ceva.
 • +5 (9 voturi)    
  Impozitarea plicului (Luni, 5 august 2013, 1:20)

  muciflenduri [utilizator]

  Impozitarea plicului nu e o un baubau, ba e o chestie care ar fi trebuit facuta de la inceput.
  E degradant sa mergi cu ploconul lo 'dom doctor'.
  Ideea e ca doctorii nu castiga nimic din impozitarea mitei, e falsa. Castiga un dram de respect din partea celui care plateste un serviciu si nu da mita, ca un pungas.
  Castiga un somn mai linistit, stiind ca primeste banii respectivi legal si ca nu poate fi inhatat de DNA.
  Ca restul proiectului o fi prost, se prea poate, dar microbul spagii ne omoara spiritul.
  Nu-mi doresc sa ajung vreodata in spitalele de stat. Prefer sa platesc triplu intr-o clinica particulara, decat sa ajung sa fiu nevoit sa bag plicuri in buzunare.
 • +2 (4 voturi)    
  nu-i deloc de ras... (Luni, 5 august 2013, 8:23)

  costica [anonim]

  Este de plans.... bazaconiile din proiectul incompetentului ministru Nicolaescu vor duce acolo incat peste nu multi ani sa ne trateze medici pakistanezi, arabi, indieni... ca o sa trebuiasca sa invatam si limba araba, engleza sau mai stiu eu ce, pentru a putea comunica cu ei si a nu utiliza doar semnele, ca copilasii....
  Pe Nicolaescu il doare de medicii care publica, care au nu stiu ce atestate si diplome(usor de eliberat de fabricile de diplome specializate din Romania), desi citeam ieri in Ev zilei ce averi au rectorii marilor facultati de medicina din Romania, dar nu se preocupa deloc de tinerii medici care vor asigura asistenta medicala pe viitor....astia de care se ocupa el, azi sunt maine nu vor mai fi, dar medicii tineri de azi vor pleca si vom ajunge la asistenta medicala de import.....asta in timp ce statul roman cheltuie an de an sume enorme pentru pregatirea tinerilor medici.
  Cui ii pasa, cine raspunde ?!
  Nimeni, degringolada din sistemul public romanesc continua cu noi "performante".....
  Trist este ca nu avem pur si simplu ce face, an de an politicienii romani care ne conduc dau proba incompetentei si a indiferentei fata de romani, toti au aceeasi atitudine si lipsa de performanta.
 • +5 (5 voturi)    
  Dle Mixich (Luni, 5 august 2013, 8:42)

  Ana Armanca [utilizator]

  1. Daţi-mi un motiv logic pentru care să accept patul privat, din moment ce aş sta în salon cu bolnavii care nu plătesc, în aceleaşi condiţii cu ei şi ajung la spital cu un bilet de trimitere, care îmi dă dreptul la un pat gratuit.
  2. Legat de activitatea suplimentară în sectorul privat: Să luăm un exemplu: eu însărcinată, ginecologul meu lucrează şi la o policlinică privată. Fiind vorba despre un copil pe care mi-l doresc mult şi fiind foarte ocupată, aleg să fac analizele şi ecografiile la policlinica privată, contra cost. Ce pierde statul? Nu pierde nimic, dimpotrivă, economiseşte, pentru că altfel ar da bani pe substanţele cu care se fac analizele. Iar celelalte gravide ar mai sta o persoană la coadă, la spitalul de stat.
  Aleg să nasc în spitalul de stat cu medicul care mi-a urmărit sarcina. Am plătit toată viaţa asigurări medicale şi eu şi soţul meu. Eu am câteva zile concediu medical, el niciuna. Vă pot arăta fluturaşii de salariu, suntem dintre cei care dăm peste 700 lei/lună la asigurări medicale şi mai dă tot atâta şi angajatorul nostru. Are dreptul bebeluşul meu să se nască într-un spital de stat? Da. Atunci care e problema?! Că medicul mai face un ban după orele lui de program, să fie sănătos, că-i face muncind şi plăteşte impozit.
  3. Nu vă faceţi iluzii, plicul nu va fi impozitat de stat. Plicul va conta şi mai mult decât până acuma! Cred că tocmai celor fără plic sau cu plicul mai subţire li se va spune că nu mai sunt decât paturi private...
 • +6 (6 voturi)    
  Hai sa vorbim si de pacienti (Luni, 5 august 2013, 8:50)

  bebe [anonim]

  Desi ati mentionat in articol aspectul urmator, as vrea sa atrag putin atentia asupra lui prin niste intamplari petrecute in familie.
  Sotia insarcinta si cu probleme mai mari. Mergeam la controale mult mai des decat altii (fiind constienti de dificultatea sarcinii). Spre sfarsitul sarcinii venea salvarea sa o duca la spital, se punea problema sa mai reziste cu imense dureri si cu probleme colaterale - INSA - peste 3 zile venea doctorul si spunea ca din pacate trebuie sa o externeze deoarece spitalul (conducerea...etc) nu ii permite sa o mai tina mai mult (desi nu era recuperata) deoarece ii scade coeficientul de performanta !!!
  Coeficientul de performanta este ceva calculat in mod sadic pentru pacient. Trebuie sa te insanatosesti in x zile maxim de orice problema ai avea probabil. Si daca spitalul nu este performant nu va mai primi aceleasi fonduri (atentie) de la centru.
  Foaarte frumos! Ce mai conteaza viata pacientului?
 • +5 (5 voturi)    
  Oficina haitei de la conducerea actuala a PNL (Luni, 5 august 2013, 8:54)

  hotnewsfil [utilizator]

  La ce ne putem astepta sa emane oficina care a acaparat conducerea PNL, haita de incompetenti si de sarlatani de cea mai joasa factura, de 'hoti de identitate' ce a apartinut intemeietorilor acestui partid. Hotii s-au costumat (travestit) in liberali si dau lovituri la averea tarii, fura increderea alegatorilor naivi si a 'liberalului de rand', care se lasa ametiti de nostalgia unui trecut apus, din nefericire, pentru totdeauna.
 • +1 (1 vot)    
  legea medicilor (Luni, 5 august 2013, 9:25)

  @ [anonim]

  e ffb ca se vb de salariile doctorilor. nu vor mai pleca. usor de spus, greu de realizat. bine bine. eu de ce sunt obligat sa platesc pt devenirea medicilor care pleaca din tara ? se va spune ca e libertate de migrare. chiar si asa de ce sa platesc eu ? tre sa se faca si aici ceva. introducere de taxe, plata contravalorii scolarizarii, plecarea dupa practicarea in tara echivalenta cu cheltuiala pt formare ca medic, etc. suna ca dracu. dar in final asa va fi. pt ce statele bogate din ue sa beneficieze de impozitul platit de mine ? aceast discutie e valabila si pt asistente. am fo internat si asistentele indevenire care erau in practica numai despre plecare vorbeau. asa ca ma intreb din nou. de ce sunt obligat sa platesc impozit pt devenirea medicilor si asistentelor ?
  • +4 (4 voturi)    
   Cred (Luni, 5 august 2013, 10:37)

   Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui @

   Cred că cei care pleacă ar trebui să-şi plătească şcolarizarea.
   Mai cred că există foarte mulţi copii inteligenţi la sate, copii bunci, care ar face performanţă, care ar dori şi ei să urmeze o facultate, dar nu au posibilitatea asta. Dacă ar exista o formă de contract, statul să-i şcolarizeze, ei să practice medicina în această ţară, nu ar avea nimeni de pierdut, ci de câştigat.
   • 0 (2 voturi)    
    plata studiilor (Luni, 5 august 2013, 10:58)

    manica [anonim] i-a raspuns lui Ana Armanca

    Dar medicii bulgari sau moldoveni care af fi sa vina la noi ar trebui si ei sa plateasca studiile, la ei acasa?
   • +1 (1 vot)    
    De ce? (Luni, 5 august 2013, 13:54)

    sile [anonim] i-a raspuns lui Ana Armanca

    Doar pentru ca aleg sa zica pas unui sistem care-si bate joc de ei?
   • -1 (1 vot)    
    Cîteva observații (Marţi, 6 august 2013, 22:14)

    AlinL [utilizator] i-a raspuns lui Ana Armanca

    În 5 ani eu și partenera mea care este tot medic am întors în țară peste 100 000 de euro. Prin investițiile făcute am contribuit la întreținerea familiilor a cel puțin 20 de români. Vă asigur că:
    1. Dacă rămîneam în România nu am fi cîștigat acești bani.
    2. Dacă trebuia să plătesc pe loc studiile înaînte de plecare probabil că nu aș fi putut pleca.
    3. Dacă nu aș fi plecat nu sînt sigur că aș fi putut face treaba bună în sectorul de sănătate din România datorită dotărilor slabe și salazării ridicol de mici. La cum mă cunosc, probabil că aș fi renunțat la medicină.
    4. Dacă medicii trebuie să-și plătească studiile la fel trebuie să-și plătească studille inginerii, profesorii și chiar tîmplarii - altfel este discriminare, nu credeți?

    Pe termen scurt din plecarea din țară cîștigăm cu toții. Pe termen lung pierdem cu toții. Problema este că toți politicienii care au avut frîiele puterii în acești 20 de ani au demonstrat că sînt incapabili să acționeze pe termen lung.

    Eu nu cred că este cazul să îi putem pe tineri să-și plătească școlarizarea. O să ne trezim că vor pleca înainte de a intra la universitate (nu uitați că țările nordice oferă facultatea gratuit!). Este cazul să-i punem pe politicieni să plătească pentru daunele pe care le cauzează și nu să ne răfuim între noi.
  • +1 (1 vot)    
   salarii rezidenti (Luni, 5 august 2013, 10:37)

   rezidentii emigrati [anonim] i-a raspuns lui @

   in facultatile de medicina 60-70% din studenti sint pe locurile cu taxa. taxa care acum a devenit 8.000 ron/an. in fiecare an, in functie de medie, studentii cei mai buni sint pe locurile bugetate. deci ce ar trebui sa plateasca cei care vor sa plece?
   pe de o parte. pe de alta parte. rezident an I in ro = 800 ron salariu. rezident an I Germania = 2000-2400 eur net. la care se adauga garzile (in jur de 100 eur. un numar minim ar fi 5 garzi/luna deci inca 500 eur.net)
   rezident an IV ro = 1700 ron. rezident an IV germania = 4500-5200 eur. net. (la care bineinteles se adauga garzile)

   sa ma adaug si diferenta intre a fi medic in ro, unde risti sa iei bataie de la tigani/pensionari agresivi, si statutul medicului din occident?
 • +2 (2 voturi)    
  situatiunea (Luni, 5 august 2013, 10:11)

  smp [utilizator]

  Felicitari pentru analiza si articol Domnule Mixich. Ar fi grozav daca va avea un impact. E plina guvernarea romaneasca de incompetenti....inca de pe vremea lui Caragiale si chiar mult dinainte. Totusi asta nu scuza faptul ca nu progresam aproape de loc in administrarea tarii! Iar pe Dl. Nicolaescu nu-l pot numi ministru oricat s-ar intitula el in acest mod.
 • +3 (3 voturi)    
  salariile medicilor (Luni, 5 august 2013, 10:35)

  Daniel [anonim]

  E o chestiune importanta pentru ca ilustreaza un mod de a gandi si un mod de a proiecta viitorul.
  Salariile medicilor sunt mici, dar aceasta e doar una din problemele sistemului.
  Problema fundamentala este directionarea pacientilor catre sistemul spitalicesc si nu catre cel ambulator.
  In mod normal, pacientul trebuie consultat, diagnosticat si tratat in ambulatoriu, adica in policlinici si cabinete independente de spital. La spital trebuie sa ajunga doar cazurile grave, care necesita spitalizare pentru diagnostic si tratament (altfel spus, acei pacienti care stau la pat). Din totalitatea cazurilor tratate in Romania in spitale probabil ca mai bine de 75% se preteaza la asistenta medicala ambulatorie.
  In al doilea rand, pla cilor nu poate fi conditionata de criterii de performanta cantitative. Pacientii nu sunt suruburi, sa evaluezi la numar. Un medic poate trata intr-o zi un caz grav iar altul poate trata intr-o zi o suta de bube, cum poti aprecia cantitativ munca celor doi? Apoi, lasand la latitudinea sefilor cuantumul platii, desigur vor fi dezbinari in colective, pentru ca unii, mai prietenosi, vor fi mai bine platiti decat altii, mai critici cu sefii.
  In ultimul rand, evaluarea muncii medicilor pe criteriul cantitativ e o dovada oribila de cinism al guvernantilor. Altfel spus, sa ne dorim sa fie cat mai multi oameni bolnavi...
 • +3 (3 voturi)    
  Cu sita la carat de apa?! (Luni, 5 august 2013, 10:46)

  worker [anonim]

  Domnule Mixich,

  Care era bugetul santatatii in euro in 2003? Care este acum? De cite miliarde de euro diferenta vorbim? Unde sunt banii cita vreme medici sunt mai putini, paturi de spital mai putine, starea santatatii in populatie mai prosata?

  Despre aceste miliarde care se sifoneaza (miliarde ce se vad cu ochiul liber, nu trebuie analize amanuntite) nu vorbeste nici un guvren! Trebuie sa fuga cineva din tara pentru ca sa ne sesizam ca respectivul a faultat statul zeci de milioane de euro?

  Averile managerilor de spitale nu spun nimanui nimic? Calatoriile periodice ale sotiilor domnilor manageri in paradisuri fiscale nu suna ciudat? Unde sa se depuna banii furati?

  Comisiile ce aproba terapiile de milioane de euro nu sunt verificate?

  Legea asta nu face decit sa reimparta resturile care mai ramin pentru prostii care platesc asigurari dar de fapt burdusesc buzunarele baietilor smecheri din sanatate. De unde a avut Duta bani sa-si cumpere casa de 500.000? Din salariu?! Si asta este numai ce se vede...
  • +2 (2 voturi)    
   bani concediu (Luni, 5 august 2013, 11:30)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui worker

   ..a avut bani tot de acolo de unde are ponta bani sa se plimbe la miami si in dubai...capici???
   • +2 (2 voturi)    
    e... (Luni, 5 august 2013, 14:22)

    Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui gigi

    capisci....
 • +4 (4 voturi)    
  coco country (Luni, 5 august 2013, 11:52)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Am vazut recent cum intr-un spital s-au facut achizitii de aparatura scumpa si ploua peste ele in salon..ce fel de directori sunt acolo? sistemul e putred de la radacina
 • 0 (2 voturi)    
  MEDICINA (Luni, 5 august 2013, 15:56)

  ELENA [anonim]

  Cine va evalua actul medical si prestatia medicilor? Simplu: PRIMARUL si directorul spitalului, daca este subinginer, economist sau jurist! Asa se intampla la spitalul Tecuci. Ce sa ne mai miram ca medicina si medicii sunt asa cum sunt, spitalele functioneaza asa cum functioneaza , ca la urma urmei oamenii tot mor, cu asistenta medicala sau fara ca asa e mersul lumii si nimeni nu e nemuritor!
 • +1 (1 vot)    
  Lefuri mai mari ? (Luni, 5 august 2013, 18:23)

  Gica [anonim]

  1.Ai cumparat un cabinet,ai investit,acum ce sa faci cu el ?
  2.Cine stabileste nivelul de performanta ? Seful de sectie,Directorul ? Care e "performanta in cabinetul de policlinica ?.
  3.80% din sistemul privat se bazeaza pe medici ce lecreaza si la stat. Vor urma desigur concedieri la personal mediu,daca li se interzice munca paralela.
  4. Se vrea aducerea de bani la spital,dar cine va plati materialele,asistenta,intretinerea ? Medicul din 60% venit,sau spitalul din 10% ?
  5. Vine un doctor mare,vestit,opereaza-normal cu cei din sectie,ca singur e interzis-. Pleaca,ia banii. cui ramane raspunderea ?
  6. De ce sa vreau "la privat" in acelasi spital,la acelasi medic,cind se poate si gratis ?
  Voncluzie : o lege impotriva medicilor si pacientilor,pentru spitalele de stat. Este imorala,profund incorecta !
  • +2 (2 voturi)    
   Numai cu facturarea prestatiilor se poate realiza (Luni, 5 august 2013, 22:35)

   SRA [anonim] i-a raspuns lui Gica

   Ai cumparat un cabinet,ai investit,acum ce sa faci cu el ?

   Intrebarea este excelenta, cum stabilesti performanta ? numai in trocul cu CNAS ? RUSINE NATIONALA, vaca de muls !!!

   Solutia introducerea tarifului pe baza punctului medical, www.tarmed.ch

   Facturarea prestatiilor rezolva, peformanta, concurenta reduce evaziunea fiscala dispare spaga creste competitivitatea !!!
   Simplu de implementat si toata lumea va fi multumita, inclusiv patriarhulmedicilor Vasile A...


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by