TABLOU INTERACTIV Marea anomalie a recensamantului: "Indisponibilii" au batut la numar etnicii maghiari si romi. Peste 1,2 milioane de persoane nu si-au declarat etnia in 2011, iar numarul oficial al romilor este de doar 621.000

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 10 iulie 2013, 17:17 Actualitate | Esenţial


Peste un 1,2 milioane de romani nu si-au declarat etnia la recensamant
Foto: Agerpres
Una dintre marile necunoscute demografice ale Romaniei este numarul real de romi. Recensamantul nu a clarificat dilema, pentru ca 6,14% dintre locuitori au refuzat sa-si declare etnia, in timp ce numarul celor care s-au declarat de etnie roma este de doar 621.000 (3,08% din totalul populatiei). Practic, cei 1.236.810 cetateni trecuti in statisticile dedicate etniei ca "indisponibili" sunt mai multi decat etnicii maghiari declarati. In acest timp, numarul celor care s-au declarat romi a fost de circa 621.000 de persoane, adica 3,3% din populatia care si-a declarat etnia. In Bucuresti spre exemplu, exista declarati doar 24.000 de romi (1,27% din populatia Capitalei) si peste 220.000 de persoane (11,68%) care nu si-au declarat etnia. Sociologul Mircea Kivu a explicat anterior pentru HotNews.ro ca teama de discriminare este unul dintre motivele care ii fac pe romi sa nu-si declare etnia. Necunoasterea cifrelor exacte poate afecta politicile publice pentru minoritatea roma.
 • Numarul persoanelor care nu si-au declarat etnia la recensamantul din 2011 (peste 1,23 milioane) este unul zdrobitor de mare fata de precedentele recensaminte: circa 2.000 in 2002, 800 in 1992 sau maximul inregistrat in 1930: 5.052.


<

NOTA: Pentru utilizatorii de mobil, graficele si aplicatiile interactive pot fi vizualizate in versiunea de Desktop a articolului pe care o puteti accesa la linkul urmator.

"La recensamantul din 20 octombrie 2011, inregistrarea etniei, limbii materne si a religiei s-a facut pe baza liberei declaratii a persoanelor recenzate", a anuntat INS saptamana trecuta cand a publicat rezultatele finale ale recensamantului din 2011.

Potrivit acestor rezultate, din cei peste 20.121.600 de cetateni recenzati, doar 18.884.800 si-au declarat etnia, insemnand ca aproape 1,23 de milioane au ales sa nu-si declare etnia si au fost trecuti la categoria "informatii nedisponibile".

Astfel, potrivit INS, procentele populatiei la categoria etnie au fost prezentate ca fiind calculate in functie de numarul total de persoane care si-au declarat etnia si nu in functie de numarul total al populatiei stabile.

Astfel, la recensamantul din 2011, primele trei etnii din tara sunt romanii, maghiarii si romii. "S-au declarat romani 16.792,9 mii persoane (88,9%). Populatia de etnie maghiara inregistrata la recensamant a fost de 1.227,6 mii persoane (6,5%), iar numarul celor care s-au declarat romi a fost de 621,6 mii persoane (3,3%)", noteaza INS.

Potrivit INS, "persoanele de etnie roma reprezinta 3,3% din totalul populatiei stabile, fiind repartizati relativ uniform in teritoriu, cu ponderi variind intre 1,1% in judetul Botosani si 8,9% in judetul Mures. Romii se intalnesc intr-o proportie relativ mai mare, de peste 6,0% din populatia stabila, si in judetele Calarasi (8,1%), Salaj (7,0%) si Bihor (6,3%)".

"Nedisponibilii" mai multi ca maghiarii in total si de zece ori mai multi in Bucuresti decat romii

Cu toate acestea, numarul celor care nu si-au declarat etnia ("indisponibili") depaseste pe cel al maghiarilor si, raportat la intreaga populatie stabila a tarii, atinge procentul de 6,14%.

Astfel, apar situatii curioase in unele zone ale tarii. Spre exemplu, in Bucuresti exista declarati 24.000 de romi (1,27% din populatia Capitalei), dar si peste 220.000 de persoane (11,68%) care nu si-au declarat etnia, adica mai mult decat marimea unei resedinte de judet de dimensiune medie.

Mai mult, in afara de judetele cu o minoritate maghiara numeroasa, Romania se imparte din doua mari "etnii": romanii si cei ale caror date nu sunt disponibile. In plus, singurele judete in care populatia de etnie roma este mai mare decat cea care nu si-a declarat etnia sunt exact acele judete in care se regaseste cele mai mari declarate comunitati de romi din tara (Mures, Dambovita, Bihor, Covasna si Bistrita Nasaud).

Potrivit specialistilor, populatia care s-a declarat de etnie roma este mult mai mica decat estimarile neoficiale a numarului de romi din tara noastra. "Aceasta retinere a populatiei rome de a-si declara identitatea este un fenomen mai vechi. Stim ca si la recensamintul de acum 9 ani s-au declarat aproximativ 500.000 de romi, iar estimarile specialistilor tind spre cifre de cel putin trei ori mai mari", declara sociologul Mircea Kivu pentru HotNews.ro dupa publicarea primelor rezultate ale recensamantului din 2011.

a rel="nofollow" href="http://www.tableausoftware.com/public/about-tableau-products?ref=http://public.tableausoftware.com/shared/MDHYFWTWH" target="_blank">Learn About Tableau


Numarul persoanelor cu etnia nedeclarata: 2011 - 1,23 milioane / 2002 - 1.900 / 1992 - 766 ... / 1930 - 5.052

In documentul de prezentare al rezultatelor de la recensamantul din 2011, INS incearca o explicatie pentru numarul foarte mare de persoane care nu si-au declarat etnia mentionand ca aceasta caracteristica (alaturi de religie si limba materna) au fost inregistrate "pe baza liberei declaratii a persoanelor recenzate".

Cu toate acestea, asemanator s-a intamplat si la recensamantul din 2002, insa numarul persoanelor care nu si-au declarat etnia a fost de sub 2.000. La acel recensamant, potrivit manualului personalului de recensamant, fiecare persoana poate sa-si declare "in deplina libertate si fara nici un fel de constrangere etnia careia ii apartine", iar daca "persoana nu vrea sa-si declare etnia, recenzorul va scrie explicit "nedeclarata". (pagina 42)

O alta mentiune a INS pentru rezultatele finale, asa cum au fost prezentate ele, ale recensamantului din 2011 se refera la numarul persoanelor care nu au putut fi recenzate. Astfel, desi datele finale au fost publicate, INS precizeaza ca "Procentajul locuintelor in care nu s-a putut realiza recenzarea reprezinta 2,8% din totalul locuintelor, adica circa 1 milion de persoane (cuprinzand populatia plecata in strainatate - intreaga familie - pentru care nu a avut cine sa ii declarein tara; populatia necontactata). Procente mai ridicate (in total numar de locuinte la nivelul localitatii) s-au inregistrat la nivelul oraselor mari: Bucuresti (6,0%), Timisoara (5,8%), Iasi (3,0%), Constanta (2,9%) etc".

Etnicii romani au scazut pentru prima oara in istoria recensamanturilor din Romania dupa Marea Unire

Aceasta diferenta incredibila a persoanelor cu etnia nedeclarata nu este doar intre ultimele doua recensamnite, ci practic numarul inregistrat la ultimul recensamant (peste 1,23 milioane) este unul zdrobitor de mare fata de toate precedentele recensaminte, chiar si fata de maximul inregistrat in 1930: 5.052 de persoane cu etnia nedeclarata.

Mai mult, pentru prima data in istoria recensamintelor din Romania, numarul de etnici romani a scazut (cu mai bine de 2,6 milioane).

In tabelul de mai jos puteti analiza evolutia fiecarei etnii de la recensamantul din 1930 si pana in prezent. Majoritatea etniilor au inregistrat o evolutie constanta (fie in scadere, fie in crestere), singurele care au suferit o schimbare puternica (mai ales intre ultimele doua recensaminte) sunt etnicii romani si cei care nu si-au declarat etnia.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10855 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 10 iulie 2013, 17:36)

  Lok [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   asimilarea rromilor (Joi, 11 iulie 2013, 7:09)

   0m [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   ..pana si rusii ar avea invatat de la noi cum se face asimilarea unei natiuni :) o astfel de performanta nu cred ca au obtinut-o cu metodele lor clasice, printre care glontele in ceafa
  • +1 (1 vot)    
   Cred ca dilema la acest recesamant e alta (Joi, 11 iulie 2013, 9:42)

   czr [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Fara sa-mi asum paternitatea ideii, subsriu la ea.
   Paradoxul e altul:
   Desi romanii sunt din ce in ce mai putini, prostii sunt din ce in ce mai multi.
 • +3 (7 voturi)    
  Nu inteleg de unde pana unde.... (Miercuri, 10 iulie 2013, 17:38)

  EuSiCuMine [utilizator]

  a tras concluzia autorul articolului ca cei care nu si-au "declarat" etnia ar fi romi? Va reamintesc faptul ca la finalizarea recensamantului s-a dat initial cifra de peste 19.060.000 de rezidenti. Parintii mei de exemplu, dar si cativa colegi si prieteni nu au fost recenzati. Deci nu prea aveau cum sa-si declare etnia. Ulterior datele au fost ajustate statistic pentru a include si persoanele nerecenzate dar rezidente si s-a ajuns la 20.121.641. Oare ce etnie or fi declarat(??!!??) cei peste un milion de rezidenti rezultati din ajustarile statistice... ca recenzati au fost peste 19 milioane?
  • +7 (9 voturi)    
   pai, (Miercuri, 10 iulie 2013, 18:17)

   Cezy [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   ar trebui intrebat d-nul Ponta, nu?
  • 0 (0 voturi)    
   multi nu au fost recenzati (Joi, 11 iulie 2013, 10:33)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   Oricine nu este acasa de la 8 la 20 nu a fost recenzat. Este si motivul pentru care sunt multi indisponibili in Bucuresti.
  • 0 (0 voturi)    
   cei rezultați din ajustări (Joi, 11 iulie 2013, 11:01)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   "Oare ce etnie or fi declarat(??!!??) cei peste un milion de rezidenti rezultati din ajustarile statistice"
   Cum ce etnie? Etnia Uselistă, s-a văzut clar la vot. Mă rog, nu în Teleorman unde etnia majoritară e Zombi.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu stiu de unde concluzia, dar este adevarata (Joi, 11 iulie 2013, 23:29)

   UltimulStingeLumina [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   Ca sa mai fac 2 lei gauriti, eu am fost recenzor. Si nu oriunde, ci in Piata Chiliei (in Constanta, cartierul similar Ferentariului). Am recenzat la fuste si la puradei de mi-a sarit basca. UNUL n-a zis ca-i tigan. S-au declarat ori turci, ori romani.
   Asa ca ... cine-a zis pe aici ca sunt in plin proces de asimilare are dreptate. Sunt cetateni romani, se declara de nationalitate romana, se impuiesc mult mai mult decat ceilalti romani ... pana la urmatorul recensamant s-ar putea sa avem o problema
   • 0 (0 voturi)    
    Deci s-au declarat altceva.... (Vineri, 12 iulie 2013, 10:39)

    EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui UltimulStingeLumina

    noi aici vorbim de oameni care nu au vrut "zice-se" sa-si declare etnia!
 • +9 (15 voturi)    
  metodologie slabă (Miercuri, 10 iulie 2013, 18:01)

  Trabucodonosor [utilizator]

  Ar fi fost suficient ca recenzorul să aibă asupra lui, la vedere, o bucăţică de cupru sau de fer vechi şi etnia celui recenzat putea fi dedusă imediat.
 • +3 (3 voturi)    
  Date incorecte (Miercuri, 10 iulie 2013, 18:04)

  gheorghe12 [utilizator]

  Imi aduc aminte de articolele de pe acest site de acum 2 ani. S-au facut niste anchete cu privire la cheltuielile efectuate de INS pentru desfasurarea recensamantului. Acele cheltuieli vizau promovarea recensamantului in randul populatiei pentru a constientiza cetatenii, ca este important sa deschidem usa pentru recensamant. Camapania de promovare a fost inexistenta din cate imi aduc aminte, iar rezultatul a fost ca nu s-au "gasit" acasa cam 1.2 milioane de romani. Probabil ca erau pe drumuri, in tramvaie sau la gratar. Acum toti care au semnat cu pixul pentru acest lucru, sunt cu burta la soare, fiind majoritatea "inlocuiti, pensionati sau destituiti". Interesant este faptul ca cei de negasit la momentul recenzarii, reapar in cifre dupa cum declara domnii de la INS. Dar de unde i-au scos? Din baze administrative? Cine garanteaza ca acele baze sunt corecte si ca datele respectivilor sunt la randul lor corecte? Evidenta populatiei in 2011 avea foarte multe CNP-uri duble. Acum a rezultat ca sunt si mai multe. Este ilar. Toate lumea stie ca suntem intr-adevar mai putini. Am emigrat, nu am mai facut copii, si am murit destul de mult. Dar sa nu cadem in ridicol si in fals prin a umfla datele recensamantului, ca primariile sa nu piarda bani sau sa se reduca scaunele in parlament. Ne-am fi dorit niste date reale, dar nu le vom putea avea decat, poate, peste 10 ani, atunci cand poate se va face recensamtnul corcet. Sunt curios daca Eurostat ne va pune langa Grecia pentru aceste date total subiective.
  • 0 (0 voturi)    
   recensamant (Joi, 11 iulie 2013, 16:42)

   Lampa [utilizator] i-a raspuns lui gheorghe12

   Am o propunere pentru tine si cei cu dubii privind rezultatele recensamantului : oferiti-va voluntari pentru realizarea unui recensamant corect, indubitabil si de netagaduit !!!!!
   Credeam ca am scapat de aia "cu indicatiile" in '89, dar se pare ca numarul s-a insutit.
 • +6 (8 voturi)    
  Ha! Ha! (Miercuri, 10 iulie 2013, 18:38)

  LiviuX [utilizator]

  Asta e adica recensamantul ala perfect organizat si care trebuie sa stea la baza alegerilor si referendum-urilor!!! Sunt curios acum, daca fiind mai putini tigani vor avea si mai putine locuri in parlament...
 • +4 (8 voturi)    
  Recensamantul are o foarte mare marja de eroare (Miercuri, 10 iulie 2013, 18:44)

  bigbrother [utilizator]

  Pentru ca mare parte din date par a fi scoase din "buzunar" si puse ca sa dea la socoteala. Nu stiu a cui socoteala, dar cand se trage linia la sfarsit, intotdeauna ies alte cifre. Ma intreb cat de "umflate" sunt aceste cifre si/sau cat de mult se umbla la ele pentru diverse interese, inclusiv referendumuri si nr de parlamentari.

  Nici eu (sau oricine din familia mea), nici parintii mei nu am primit vizita niciunui recenzor. Si multi alti prieteni cu care am discutat sunt in aceeasi situatie. Sunt deci foarte multi oameni care au fost trecuti intr-o categorie sau alta in functie de....chiar ma intreb, aparem in categoria rromilor sau a maghiarilor, unde a mai fost nevoie de etnici? :)

  Datele ar trebui sa fie preluate de la primarii si politie. Oricum nu se poate vota decat cu acte emise de catre autoritatile romanie, deci cine nu are asa ceva, sa fie sanatos (aviz smecheriei cu carti de alegator). Insa daca este cetatean roman si are un act valid care ii atesta cetanenia romana, indiferent unde se afla in lume in acel moment trebuie sa aiba dreptul la vot cand e vorba de alegerea presedintelui, referendumuri si orice alta situatie de vot, mai putin alegerile locale.
  • 0 (4 voturi)    
   nu este nici o anomalie ci o binevenita schimbare (Miercuri, 10 iulie 2013, 19:09)

   Elena_10 [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Cred ca este unul dintre cele mai imbucuratoare semne de schimbare de dupa 89. Din pacate unii sociologi din Romania nu prea mai citesc pentru a constata ca exista un fenomen social global amplu de contestare a categorizarilor administrativ-stiintifice. Spre exemplu in UK a treia mare religie a tarii este Jedi - personajul din Star War, devansand astfel religii precum iudaismul sau budismul. Asumptia ca cei care nu si-au declarat etnia sunt romi nu este justificata in nici un fel si nu cred ca in asta ar consta explicatia pentru numarul mare de non-etnici. Cred ca este un uluitor fapt de rezistenta la presiuni din ce in ce mai mari din partea puterii de a crea grupuri in mod artificial pentru a-si putea conserva puterea politica. Bravo, Romania!
 • 0 (6 voturi)    
  nici de un recensământ nu sunt capabili (Miercuri, 10 iulie 2013, 19:14)

  visio [utilizator]

  bugetarii cu salarii nesimțite; asta-i România lui 2013...
  • -7 (11 voturi)    
   normal (Miercuri, 10 iulie 2013, 23:32)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui visio

   nu putea lipsi postacul basinist cu un slogan stupid si nerusinat.
   • -1 (1 vot)    
    amice, ești foarte odihnit (Joi, 11 iulie 2013, 12:37)

    visio [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    hai să fiu mai explicit pentru tine: detest mai mult criminalii și hoții decât proștii și hoții; dacă nu am fost suficient de clar, detaliez: usl a furat mai mult decât pdl, în plus usl a omorât nevinovați în decembrie 1989; desigur că trebuie să mănânci și și înțeleg realitatea asta; spre deosebire de tine, eu pot spune adevărul fără teama de a greși; spui despre băse că a vândut flota; cine era șeful lui la momentul respectiv? vâd că îți convine să uiți; îți aduc aminte: Adrian Năstase; cine a fost prim-ministru din 204 până în 2008, 2009? îți spun eu: Călin Popescu Tăriceanu, dela PNL; cu cine a guvernat după 2009 pdl? cu psd; deci, îți doresc mult succes la plagiat; ceea ce faci tu, tot copy-paste se numește; între noi fie vorba, voi postacii usl și bugetarii paraziți, nu sunteți buni nici să luați gunoiul din stradă; totuși, e dreptul vostru la viață, și nu mă opun...cum spune o contemporană, îți doresc ”succesuri”...
    p.s. oricât a fost Boc de prost, și am fost afectat de prostia lui, nu a avut miniștri plagiatori sau analfabeți cum este cel de la Educație, din guvernul Ponta.
    • 0 (0 voturi)    
     ptr visio (Joi, 11 iulie 2013, 16:46)

     Lampa [utilizator] i-a raspuns lui visio

     "Adimir" visionarii pupaciosi !!!!!!!!!!!!!!!
     • 0 (0 voturi)    
      iute un pariu pentru tine, deși l-am mai propus pe (Joi, 11 iulie 2013, 19:26)

      visio [utilizator] i-a raspuns lui Lampa

      aici și nu s-au înghesuit postacii să se țină; asta și din cauză că sunt foarte curajoși din spatele moniorului; so, uite pariul: dacă poți deminstra că sunt implicat în orice fel vreunei găști politice sau că sunt bugetar ori neam de bugetar, îți dau ce vrei tu; absolut tot ce vrei; însă, dacă nu poți dovedi ceea ce afirmi cu atâta patos, lucrezi degeaba pentru mine toată viața ta? gândește-te bine la răspuns și nu îmi irosi timpul; pe de altă parte, gândește-te bine pentru că nu vei avea loc de întors; ca hint, plagiatul lui Ponta a fost dovedit și va face pușcărie imediat cum majoritatea usl din Parlament va dispărea; eu spun că Ponta va mai avea 2 ani de libertate; revenind la pariul nostru, gândește-te bine și nu îmi irosi timpul...
 • +3 (3 voturi)    
  recensamant (Miercuri, 10 iulie 2013, 19:27)

  codrean [utilizator]

  Va dau o posibila si aproximativa cheie : comparati numarul celor declarati romani cu numarul celor care-si declara limba mar=terna romana (mai multi) ; la fel la maghiari, numarul celor declarati cu limba materna maghiara, mai multi decat cei declarati maghiari. Cu mici corectii ( evreii ardeleni sunt maghiarofoni, exista persoane care se stiu romani dar vorbesc acasa ungureste) majoritatea celor in aceasta situatie sunt romi.
  Nu-i mai bine in Franta, unde toti sunt francezi ? Inclusiv alsacienii care vorbesc nemteste acasa si si-au scris pe garduri (am vazut eu !!!) "Mort aux boches !
 • +2 (2 voturi)    
  Orice erori a avut acest recensamant (Miercuri, 10 iulie 2013, 20:05)

  slakeritul [utilizator]

  Se regasesc si in celelalte. Asa ca a compara datele de acum cu cele de acum 10 ani ar trebui sa arate destul de bine schimbarile demografice din Romania. Invatati putina statistica si o sa va dati seama de ce marje de eroare poate avea un revensamant ajustat. Iar despre romi este clar ca numarul celor declarati este prea mic doar mergand putib pe strada
 • +4 (8 voturi)    
  :) (Miercuri, 10 iulie 2013, 20:14)

  Analfabet [utilizator]

  caut un secui si nu gasesc, caut un secui si nu gasesc, toti secuii sa apeleze la mine!
  stiu ca sunt asociati cu maghiarii, dar chiar ei s-au declarat maghiari?
  Chiar ma intereseaza parerea unui secui, si nu a manipulatorilor de la UDMR.
  • +3 (3 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 10 iulie 2013, 21:40)

   Victor.Cozmei [utilizator] i-a raspuns lui Analfabet

   Potrivit metodologiei recensamantului din 2011, secuii au fost asimilati etnicilor maghiari in statisticile generale privind etnia.
  • +1 (1 vot)    
   vreo 250, parca (Joi, 11 iulie 2013, 10:44)

   MihaiN2 [utilizator] i-a raspuns lui Analfabet

   s-au declarat secui la referendum.
   restul - maghiari.
   acum nici 100 de ani erau sute de mii, aproape la fel de multi ca maghiarii.
   si ungurii tipa ca noi ne ocupam cu asimilarea :))
 • +2 (2 voturi)    
  ceva subiectiv (Joi, 11 iulie 2013, 2:12)

  Vlad-I [utilizator]

  Romi au 10 secole in europa, toti au peste 50% gene europene, au o cultura specifica, dar, inventata recent, probabil ca nu mai pastreaza decat 3-5% din bagajul de traditii cu care au sosit in europa, de cele mai multe ori se disting prin gradul f. scazut de educatie si alegerilor care decurd din aceasta stare: dinti de aur, tipatul pe strada, imbracaminte extravaganta, familii numeroase, vocabular marginal, cersitul, etc.
  • 0 (0 voturi)    
   nu cred (Joi, 11 iulie 2013, 3:35)

   dkz [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   gene europene ? ma indoiesc. Untermensch.
  • +1 (1 vot)    
   hmm... Mazăre? (Joi, 11 iulie 2013, 11:11)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   "dinti de aur, tipatul pe strada, imbracaminte extravaganta, familii numeroase, vocabular marginal, cersitul, etc. "
   Dacă pui "de atenție" după "cersitul", primii care-mi par a se potrivi sunt Becali și Mazăre, clar.
 • +1 (3 voturi)    
  Egalitate, dar nu pentru catzei (Joi, 11 iulie 2013, 3:32)

  Gammadelta [utilizator]

  Mi se pare foarte tare ca site-ul hotnews , aceasta ultima reduta a "valorilor europene", a luptei pentru separatzia puterilor in stat, a apararii drepturilor cetatzenilor, a infierarii abuzurilor nepedepsite, aceasta tribuna a celor carora antenele le-au gatuit vocea care urla dupa dreptate, e piua intai la rasism si discriminare: "Una dintre marile necunoscute demografice ale Romaniei este numarul real de romi". Deh, cetatzeni, cetatzeni! Dar ce tupeu sa aspire sa fie la fel ca noi astia luminatzii? sa ridice mana ala care e "roman" adevarat, fara picatura de sange de, in ordine aleatoare: turc, tzigan, grec, evreu, rus, pecineg, tatar, ungur, polon, si catzi au mai trecut pe la bunicile si strabunicile alea romance neaoshe dar al dracului de prietenoase cu strainii (alea scapate netrimise de bunul nostru domnitor Stefan cel Mare soldatzilor turci ca plocon)
  Pentru contrast, una din din marile cunoscute demografice si culturale ale Romaniei:
  http://www.youtube.com/watch?v=KGIkPUlj-Fw
  Toate bune :)
 • 0 (2 voturi)    
  tziganii (Joi, 11 iulie 2013, 12:43)

  DaniC [utilizator]

  Foarte multi tzigani se considera romani ... mai ales in Sud . Nu intamplator toti "marii conducatori " ai tarii , Ilici , Bombonel , Voiculescu , etc sunt de origine tziganeasca .
 • 0 (0 voturi)    
  Asa o fi! (Joi, 11 iulie 2013, 15:07)

  ion_pozitiv [utilizator]

  Asta popate fi adevarul: cei care s-au declarat romi,rromi sau rrrromi sunt intra-adevar onesti.
  Restul, care nu si-au declarat etinia sunt tigani sadea sau atat de idioti incat nici macar nu cunosteau semnificatia termenului.
  Eu stiu insa si numeroase familli de tigani (tuciurii) unguri (cei cu palarii mari sau lautarii, sutii...etc)care s-au declarat unguri sadea.Sau de secui care si ei s-au declarat tot unguri, desi in Ungaria nu-i recunoaste nimeni ca fiind unguri.
  Asa ca statistica, "sireaca".......
  P.S. Secuii sunt un neam nemaghiar, de origine turca sau turcmena care s-au aciuat pe langa unguri in campaniile militare(de jaf si ocupare), dar au fost permanent tinuti la marginea teritoriilor ocupate; tot un fel de tigani de ai lor, numai ca sunt mai albi.
 • 0 (0 voturi)    
  O mare problema ! (Joi, 11 iulie 2013, 23:41)

  dorom [utilizator]

  Cand vorbim de recensamant vorbim de persoane care merg din "poarta in poarta" pentru a cere persoanelor informatii necesare recensamantului. Problema este ca o comisie care sa intre in cartierele de tigani sa faca recensamant , este greu de alcatuit. Se vor gasi putine persoane sa aiba curajul sa o faca chiar insotiti de jandarmi bineinteles. Chiar daca pare prea simpla, cred ca asta este problema.In rest la romanii "verzi" nu pot fi probleme de a lua informatii. Un recensamant organizat foarte bine,pana in cele mai mici amanunte , nu poate da gres decat intr-un procentaj acceptabil.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu stiu de ce ... (Vineri, 12 iulie 2013, 1:54)

  un.Dac [utilizator]

  ... dar am sentimetul ca recensamantul a fost facut prost.

  Nu cred sa ma fi numarat cineva, prin absenta.

  Nu cred ca avem mai mult de un milion de tigani in tara.
 • 0 (0 voturi)    
  In Bucuresti... (Vineri, 12 iulie 2013, 6:54)

  dana1970 [utilizator]

  A inceput sa le fie si lor rusine sa declare ca sunt tigani! Ce e mai rau ca foarte multi romani le-au luat proastele obiceiuri incepand de la felul de a se imbraca si pana la comportament. Cifra romilor declarati din capitala oricum este foarte mica asta se vede cu ochiul liber.E invazie de tigani !


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.hosted by
powered by
developed by