Senatorul UDMR Covasna Klarik Laszlo a criticat joi, in cadrul unei conferinte de presa, studiul realizat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), format din academicieni, cercetatori si profesori universitari, aratand ca acesta are un "rationament naiv" si este "imbracat intr-un limbaj pseudo-stiintific".

Klarik Laszlo a declarat ca, din pacate, acest studiu va sta la "temelia" viitoarei reorganizari teritoriale a tarii, ceea ce, in opinia sa, reprezinta "un act de maxima iresponsabilitate" si "aventurism politic", relateaza Agerpres.

"Rationamentul naiv al studiului, imbracat intr-un limbaj pseudo-stiintific nu poate sa nu ne faca sa zambim compatimitor. Din pacate, studiul (intitulat "Disparitati si fluxuri in fundamentarea social-economica a regionalizarii administrative a Romaniei" - n.r.) nu a dorit sa fie un pamflet, ci fundamentarea socio-economica a reorganizarii statului. Ne-am permite sa zambim daca acest eseu nu ar reprezenta temelia asa-zis stiintifica pe care Guvernul vrea sa construiasca statul roman modern (...) Soarta acestei tari nu poate face obiectul unor experimente politice bazate pe studii incoerente", a declarat senatorul UDMR.

Acesta a mai spus ca militeaza pentru reformarea administratiei publice romanesti, insa considera ca primul pas ar trebui sa fie elaborarea de catre Guvern a unei strategii, care sa fie supusa dezbaterii publice, ulterior dezbaterilor parlamentare, iar in final acest act politic major sa fie consimtit de popor prin referendum.

In context, a mentionat ca i se pare extreme de grav si nedemocratic faptul ca Guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea pe proiectul de regionalizare si descentralizare administrativa care va determina soarta Romaniei si a societatii romanesti multe decenii de acum inainte.

Raportul "Disparitati si fluxuri in fundamentarea social-economica a regionalizarii administrative a Romaniei" a fost realizat de un grup de experti coordonat de profesorul Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie din Universitatea Bucuresti in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii si Administratiei si a fost publicat pe site-ul CONREG.