Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a recomandat liderilor Sanitas reuniti la Bucuresti miercuri, la Consiliul National, "sa stea cu ochii" pe managerii spitalelor, ca sa nu mai faca arierate, avertizand ca unitatile sanitare, daca tot vor acumula datorii, ar putea sa intre in insolventa, transmite Mediafax.

"Fondurile alocate sanatatii sunt departe de a fi multumitoare, sunt departe a acoperi necesarul. Si cand vorbim de necesar, sa nu ne gandim a avea o situatie exceptionala, ci a avea o situatie normala. Cred ca mai avem mult pana la normalitate, important este sa vrem sa ajungem acolo. Dar pentru asta trebuie sa nu mai avem arierate. Daca nu vor mai fi datorii, atunci vom da mai multi bani la salariati, la medicamente si materiale sanitare, sa facem servcii mai bune pentru cetateni si sa dam mai multi bani pentru investitii", a mai spus ministrul, la intalnirea cu liderii Sanitas.

Cu acelasi prilej, Nicolaescu le-a cerut sindicalistilor sa sprijine ministerul astfel incat spitalele sa nu mai acumuleze datorii.

"Va solicit sa ne sprijiniti in modul in care sa urmarim managerii de spitale sa nu mai faca arierate in acest an, pentru ca orice arierat facut in acest an ne greveaza sperantele anului 2014. Arierate inseamna sa platim si la anul arierate, in loc sa facem ce ar trebui cu banii, adica sa dam mai multi bani la salariati, la medicamente si materiale sanitare, sa facem serivicii mai bune pentru cetateni si sa dam mai multi bani pentru investitii (...) Sa stam cu ochii pe manageri, sa facem o monitorzare foarte clara, foarte precisa, si sa stim cand acestia (managerii spitalelor - n.red.) se abat de la reguli (...) Aceasta este calea reformei pe care trebuie s-o facem in pasi. Cred ca o parte din rezultate ar trebui sa le vedem in ultima parte a acestui an. Dar va cer sprijin si participarea dumneavoastra la acest proces amplu, dar extraordinar de greu", le-a mai spus Nicolaescu celor de la Sanitas.

Ministrul a propus, ca solutie pentru reducerea cheluielilor din spitale, utilizarea mai ampla a ambulatoriilor, avertizand asupra pericolului ca unitatile sanitare sa intre in insolventa.

"Translatarea costurilor din sectorul spitalicesc continuu catre cel de zi, ambulatoriu. Managerii nu isi fac planul de management. Ei, in continuare, isi fac internari fictive, eronate, ca sa-si faca asa-zisii indicatori din planul de management, in loc sa faca translatare de servicii medicale de pe internare contina spre internare de zi, de ambulatoriu. In continuare, avem medici care lucreaza doua sau trei ore pe sectie si nu vor sa coboare in ambulator. Pai asta este treaba managerilor de spital, dar si a dumneavoastra, a sindicatelor, sa vedeti daca acolo treburile functioneaza bine. Altfel, s-ar putea ca, intr-o zi, spitalele sa se inchida, ca nu mai au de unde sa platesca datoriile care le fac. Ati vazut ca a aparut un act normativ cu insolventa primariilor, probabil vom ajunge candva si la spitale publice care sa intre in insolventa pentru ca au datorii", a explicat ministrul.

Liderii sindicali prezenti la intalnire au detaliat probleme ale spitalelor din tara, una dintre acestea fiind lipsa de personal.

Astfel, potrivit reprezentantului Sanitas Cluj, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca sunt oameni ai personalului medical care au in grija cate 40-50 de bolnavi. "Institutul Inimii din Cluj nu mai da tichete de masa. Managerul a spus sa nu mai recolteze analize. Va dati seama in ce situatie s-a ajuns. Apoi, la Institutul de Transplant Renal, se angajeaza unul daca pleaca sapte. La Spitalul Judetean, sunt angajati care au acumulat 120 de zile libere (de care nu au beneficiat - n.r.). Nu pot pleca in concediu, pentru ca nu au personal. (...) Normativul nu se mai respecta. Femeia de serviciu este infirmiera, face mancare, spala, si este una la 40 de oameni", a spus liderul sindical.

Reprezentantul Sanitas Vaslui a reclamat fondurile insuficiente, precizand ca, in acest judet, pentru prima data, Casa de Asigurari de Sanatate aloca venituri "trimestrializate".

"Avem doar sase miliarde (lei vechi - n.red) in plus peste banii pentru salarii, nu avem cum sa supravietuim cu acest buget. In plus, externalizarea (unor servicii - n.red.) este una din sursele care scot bani din sistem. La inceput, firmele cer bani putini, dar apoi cresc costruile. In loc sa scada costurile cu 15 la suta, cum spune legea, se ajunge la dublare sau triplare. Este un fenomen alarmant", a mai spus sindicalistul din Vaslui, adaugand ca si service-ul la aparatura medicala este extrem de costisitor, avand preturi car "ne omoara".

La aceeasi intalnire, reprezentantul Sanitas Olt a precizat ca taierea tichetelor de masa a lasat infirmierele fara o treime din salariu, avertizand ca, in iunie, sistemul s-ar putea bloca, din cauza fondurilor insuficiente.