UPDATE Ministrul Educatiei vrea oficializarea fondului clasei. Acesta ar putea aduce un plus de 5% la buget

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 17 mai 2013, 19:52 Actualitate | Esenţial


Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, vineri, la Sibiu, ca doreste stabilirea de reguli clare de constituire a fondului clasei, in acest fel asigurandu-se o sursa de crestere a bugetului", afirmand ca ar putea fi vorba despre "5% in bugetul Educatiei", transmite Mediafax.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca in multe scoli din Romania exista un fond al clasei, gestionat, de obicei, de parinti, si "ar fi foarte bine" ca acesta sa fie legalizat.

"Eu cred ca ar fi foarte bine daca acest fond al clasei ar fi la lumina, ar fi oficializat si ar exista reguli clare de utilizare si constituire a lui", a declarat Remus Pricopie.

Acesta a adaugat ca a mai vorbit despre acest subiect in cateva randuri si s-a inteles ca ar exista vreo obligatie din partea parintilor de a contribui la fondul clasei, odata legalizat.

"Vreau sa subliniez ca fondul clasei nu poate sa implice o obligativitate din partea parintilor de a contribui. Cine doreste contribuie, cine nu doreste, nu contribuie. In plus, nici nu trebuie sa existe vreo ierarhie a contributorilor, trebuie sa existe o transparenta a sumelor constituite si a modului de utilizare a sumelor", a sustinut ministrul Educatiei.

Potrivit acestuia, sistemul este folosit "peste tot in lume in statele dezvoltate" ca "o sursa de crestere a bugetului".

"Per total, in bugetul Educatiei vorbim de cinci la suta. Este un instrument care se poate folosi si care poate acoperi unele nevoi. Nu vorbim de acele nevoi obligatorii pe care statul trebuie sa le acopere, ci de facilitati suplimentare pe care o scoala le-ar putea avea ca urmare a acestui fond", a afirmat Remus Pricopie.

Acesta nu a putut preciza data la care s-ar putea trece la legalizarea fondului clasei, dar a spus ca "determinarea este clara" in adoptarea acestui proiect.

Pricopie: Valoarea decontata pentru naveta elevilor a crescut de 6 ori, situatia nu este sustenabila

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a mai declarat vineri la Sibiu ca valoarea decontarilor pentru naveta elevilor a crescut in 18 luni de sase ori, autoritatile fiind obligate sa plateasca "indiferent de valoarea biletului", situatie care "nu este sustenabila", urmand sa fie modificata.

Remus Pricopie a fost intrebat in conferinta de presa despre decontarile pentru naveta elevilor, avand in vedere ca se inregistreaza intarzieri la plata, iar ministrul a raspuns ca platile se vor face "intr-un orizont apropiat", insa sistemul de decontare a navetei va fi modificat.

"Problema este cat se poate de clara. In 18 luni, valoarea decontarilor si a biletelor a crescut de sase ori. Am ajuns in situatii in care, de fapt, indiferent de valoarea biletului, Ministerul Educatiei, autoritatile locale trebuie sa deconteze, ceea ce nu este in regula. Nu exista un mecanism foarte clar de estimare a unui pret decent sau normal pentru un anumit traseu si, indiferent de valoarea biletului, noi trebuie sa decontam. Ori aceasta situatie nu este sustenabila si, daca nu luam niste masuri pe care le pregatim acum, vom ajunge in situatia in care un bilet de autobuz pentru un elev sa coste mult mai mult decat costa, de fapt, un bilet de autobuz pe traseul respectiv", a afirmat ministrul Educatiei.

Acesta a adaugat ca "se vor acoperi cheltuielile neacoperite pana in prezent, dar se vor stabili reguli mult mai clare legate de modul in care se vor face aceste decontari".

Intrebat cand se vor plati sumele restante, Pricopie a raspuns ca "intr-un orizont apropiat".

"Nu pot sa va spun acum pentru ca nu tine doar de decizia celor din Ministerul Educatiei, dar eu cred ca intr-un interval relativ scurt de timp cel putin o parte din acesti bani vor fi acoperiti", a afirmat Remus Pricopie, care a adaugat ca banii care nu vor putea fi achitati acum vor fi platiti dupa rectificarea bugetara din luna iulie.

In judetul Covasna, peste 2.500 de semnaturi au fost stranse, intr-o singura saptamana, in 16 licee, prin care elevii si-au dat acordul sa declanseze proteste, intrucat Ministerul Educatiei nu le-a decontat, din octombrie pana acum, abonamentele pentru naveta, care costa intre 60 si 260 de lei. Ministerul Educatiei a acumulat, din octombrie pana in martie, o datorie de peste 1,6 milioane lei la decontarea abonamentelor pentru naveta elevilor din judetul Covasna.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3600 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  Sa fie cu impozit (Vineri, 17 mai 2013, 20:40)

  OvidiuNiţan [anonim]

  tl;dr dacă tot plătiţi fondul clasei, de ce să nu îl "scoatem la lumină" şi să luăm impozit pe el ca să se aleagă şi fundurile noastre transpirate cu ceva de pe urma lui.

  Fondul clasei nu a fost nici până acum obligatoriu, deşi e drept că se creea o presiune psihologică în jurul acestuia şi nu cred că vroia cineva, ca părinte, să i se simtă prost odrasla că el e singurul care n-a contribuit la acest fond. Ce nu ştie protagonistul din articol e că acest fond al clasei vine să umple lipsa banilor care nu veneau de sus iar soluţia propusă - bag de seamă - e fix să se scoată ceva impozit de pe urma acestor mici donaţii în loc să se suplimenteze banii care se duc în jos, către şcoli. Tamană logică.
 • +15 (19 voturi)    
  In viitor.. (Vineri, 17 mai 2013, 21:23)

  cititoare [utilizator]

  Nici nu ar trebui sa mai existe! Nici acum nu e obligatoriu, dar dirigentele din scoli tot ii bat pe copii la cap ca de ce nu au adus fondul clasei/fondul scolii etc.. Si ei ca sa nu sa se simta rusinati de restul copiilor, platesc in cele din urma. O scoala trebuie sa se ocupe singura de obtinerea cretei, buretilor si de renovarea salilor; nu trebuie sa-i puna pe copii sa plateasca acestea. Ca doar scoala de stat inseamna scoala gratuita! Imi amintesc ca pe noi ne-au pus sa platim instalarea unei table noi + banci noi in clasa. Deci va dati seama despre ce bani era vorba, ca nu mai era doar maruntis de creta.
  • -3 (5 voturi)    
   In viitor... (Sâmbătă, 18 mai 2013, 9:38)

   DJSasuAndrei [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   Ce ar trebui sa faca o institutie scolara cu clase 1 - 12 ca sa se autofinanteze? Ce propunere aveti?
   Hai sa va dau un exemplu:
   Facultatea se finanteaza de la student. Studentul plateste facultatea, plateste examenele, plateste caminul, etc.
   • -1 (1 vot)    
    mentalitatea comunista e cultivata in continuare (Duminică, 19 mai 2013, 9:46)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui DJSasuAndrei

    alo, tovarase, nu debita timpenii ! exemplul tau cu studentii e valabil la o facultate privata.
    la o scoala pt. care parintii au platit deja prim taxe si impozite, nu se justifica, e furt ! eu am trimis-o pe diriginta copilului pe centura daca are nevoie de bani, caci nu e vina mea ca ministerul invatamintului, nu are grija cum cheltuieste banii.
 • +9 (11 voturi)    
  Nici acum nu e obligatoriu, dar... (Vineri, 17 mai 2013, 21:26)

  CraiuOvidiu [anonim]

  Alo domnule Ministru! Cred ca aveti o problema mentala daca tratati asa problema! Pai nici acum nu e obligatoriu dar se fac tot felul de presiuni pe elevi. Cred ca nu faceti decat sa constatati problema si sa propuneti o solutie care impaca si capra si varza... Sau numai capra!? Daca ati sti cati directori si-au luat masini din fondul scolii!?
 • +5 (5 voturi)    
  Yeah, yeah (Sâmbătă, 18 mai 2013, 8:41)

  RedGuard [utilizator]

  Platiti taxe, platiti.

  Si apoi cand mergeti la doctor, platiti din nou.
  Cand mergeti la scoala, platiti iarasi.

  16% impozit, 5.5% sanatate, 32.5% pensii, 24%TVA, mai platiti din ce va ramane inca o tura.
 • +2 (2 voturi)    
  cel mai năstruşnic (Sâmbătă, 18 mai 2013, 8:53)

  dan63 [utilizator]

  guvern de la revoluţie încoace! Educaţia este gratuită, conform consituţitiei, deci soluţia de oficializare a fondului clasei este .... no comment! poate pe haznale . dar acolo este consemnul este pro guvern, indiferent ce ar spune acesta!
  • +1 (1 vot)    
   Alt repetent în guvern (Sâmbătă, 18 mai 2013, 18:25)

   Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui dan63

   Ăsta n-a citit Constituţia României, Dreptul la învăţătură:
   (1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.

   (2) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română. În condiţiile legii, învăţământul se poate desfăşura şi într-o limbă de circulaţie internaţională.

   (3) Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.

   (4)[B][SIZE="4"] Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii.[/SIZE][/B] Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.

   (5) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.

   (6) Autonomia universitară este garantată.

   (7) Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege.

   Ce ar trebui de fapt să facă un ministru al educaţie, căci şi acum, când fondul clasei nu este obligatoriu, se fac tot felul de presiuni pe elevi. Ar trebui să facă în aşa fel încât aceste presiuni să dispară.
   Mai sunteţi mulţi politicieni tâmpiţi în guvernul ăsta?!
 • +2 (2 voturi)    
  O NOUA TAXA MARCA USL (Sâmbătă, 18 mai 2013, 9:26)

  SCORTOSUL [utilizator]

  O noua taxa ( cai v-a fi obligatorie ca si pana acum) poarta marca impotentei guvernatilor de a stopa furaciunea!!! Sa se deduca din impozitul pe venit al celor care cotizeaza si atunci este OK dar fara deducere este o noua taxa pusa pe parinti !!! Este o taxa ascunsa ca USL-ul sa isi pastreaze promisiune a de a nu mati taxele si impozitele(care este deja o minciuna) dar nu a promis ca nu introduc alte zeci de taxe. Parintii care nu vor contribui la "FONDUL CLASE" vor avea copii persecutati si se v-a creea o diferenta de atitudine in procesul relational copii-dascali.
 • +3 (3 voturi)    
  Astia-s cu CAPU !! (Sâmbătă, 18 mai 2013, 10:23)

  andreiu [utilizator]

  Pai da: sa-l legalizeze si sa-l plateasca statu'!

  Adica tu stat condus de idioti in loc sa-ti fie rusine ca parintii aduc bani de acasa pentru educatie (dupa ce platesc nu stiu cate impozite) in loc sa te faci ca ploua si sa taci malc de rusine.. vii si zici sa-l "legalizam" (WOW !) ca sa-i mai taxezi inca o data pe parinti ?

  BA ! voi sunteti cu capu ? INVATAMANUL E CEA MAI IMPORTANTA INVESTITIE DE VIITOR !!! nu sursa de taxe.. idiotilor ! numai ca ati putut gandi asa ceva... incompetentilor !
 • +5 (5 voturi)    
  MINCIUNA! (Sâmbătă, 18 mai 2013, 11:40)

  mirunamara [utilizator]

  cum poate spune ministrul educatiei " sistemul este folosit "peste tot in lume in statele dezvoltate" ca "o sursa de crestere a bugetului".????????????
  eu sunt profesoara in franta de 6 ani. lucand drept suplinitor, am trecut pana acum prin 10 scoli si licee. NU EXISTA ASA CEVA! ti s-ar rade in nas daca ai povesti macar ca in tara ta natala exista un "fond al clasei"!!! ai fi luat drept barbar! in care "tari dezvoltate" a vazut ministrul asta asa ceva? caci daca el a vazut asta, franta nu e o tara dezvoltata! ori, in ciuda parerilor unora, macar oficial franta e o tara dezvoltata.
  da, exista o suma modica pe care parintii copiilor din scoala primara o pot oferi scolii: fondurile sunt folosite pentru excursii, vizite de muzee, transport in comun pentru aceste vizite, concerte si spectacole; dar nu le mai cere nimeni apoi sa isi plateasca bilete de muzeu, spectacol si autobuz!!! si daca mai nevoie de bani, organizeaza petreceri unde parintii aduc prajituri de vanzare si banii stransi sunt dati scolii pentru vizite etc.
  dar "fond al clasei" ca in romania (unde am fost prof si diriginta 9 ani), cu tiganeala si mizeria lui, nu exista aici.
  CAT DE MAI POATE MINTI IN ROMANIA! CAT CRED AUTORITATILE ROMANE CA SUNT DE NEINFORMATI SI DE PROSTI CEI PE CARE II CONDUC SPRE PRAPASTIE?
 • +1 (1 vot)    
  pai de ce (Sâmbătă, 18 mai 2013, 14:49)

  gopo111 [utilizator]

  nu da dom' ministru jumate din salariul lui la un fond al clasei impreuna cu clica din minister, si atunci luam impozit pe bani lor, lasati copii in pace dom' ministru, vi-i s-a pus pata pe putini bani care se string cu chiu cu vai de la elevi , nu va mai ajung bani de tigari si de sprituri? daca nu eu zic sa va angajati undeva
 • +1 (1 vot)    
  Remus Pricopsitu' (Duminică, 19 mai 2013, 0:01)

  un dac [utilizator]

  sa facem distinctie intre fondul scolii si fondul clasei. Niciunul nu este legal, dar fondul clasei este administrat "la lumina" de parinti. Nu exista in guvernul USL nimic la fel de transparent ca acest fond al clasei.
  Cat de solar l-ar putea face acest incompetent? Cata lumina si vitamina D i-ar putea duce un nepriceput?
  Noi, ca parinti, strangem bani benevol pentru a suplini ceea ce Pricopie ar trebui sa garanteze. De sapun si de hartie igienica a auzit Pricopie asta? Multe nastrusnicii a zis acest Guvern, dar aceasta le intrece pe toate. Cum sa-ti treaca prin cap sa legalizezi ceva ce n-ar trebui sa existe daca tu ti-ai face treaba? Cum sa-ti treaca prin cap sa legalizezi ceva ce ar deveni instant neconstitutional odata legalizat? Cum sa ai aroganta sa crezi ca tu stii mai bine ce nevoi au 30 de copii decat parintii lor? Cum sa crezi ca la centru ai capacitatea de reactie instanta pe care o au parintii? Pricopie, Nicolaescu si Plumb trebuie sa plece cat mai urgent din Guvern. Urmati la 24 de ore de absolut toti ceilalti. ESTE CEL MAI INCOMPETENT GUVERN DIN 90 INCOACE.
 • +1 (1 vot)    
  Ca ministru macar prevederile constitutiei trebuie (Duminică, 19 mai 2013, 18:12)

  andreesanu [utilizator]

  De ce te-ai cocotat asa de sus daca n-ai habar ca esti obligat prin lege sa asiguri conditiile de functionalitate,siguranta,igena,si materialele didactice necesare procesului de invatamint.
  Ca nu sunteti in stare sa faceti curat in scoli,sa varuiti scolile in fiecare an ,sa igenizati zilnic grupurile sanitare,ca zilnic trebuie maturat spalate holurile ,clasele astea nu-s treburile parintilor ci ale voastre astora de sunteti in administratie ,adica birocratia tarii ,de aia lucrezi acolo sa muncesti pentru altii nu sa comanzi altora sa mai dea bani.
  Din impozitele platite de ei ai salariul ala si scaunul ala ,hai trezestete la realitate ,parintii nu-s prostii tai pe care sa-i mulgi si tu de bani.
  Ati denaturat rolul scolii,ati facut un haos si rezultatele se vad ajung bietii copii de termina 8 clase si nici tabla imultirii n-o stiu ,si pentru asta vreti bani ca ati prostit copii in loc sa-i invatati ceva.
  Inainte de a mai cere ceva invatati sa va faceti voi datoria fata de rolul si postul pe care-l ocupati.
 • +1 (1 vot)    
  cruda realitate! (Duminică, 19 mai 2013, 22:17)

  father nicky [utilizator]

  Legea educaţiei naţionale, aprobată la începutul anului 2011, prevede că pentru finanţarea educaţiei naţionale este alocat anual, din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale, minimum 6% din PIB-ul anului respectiv. Suplimentar, unităţile şi instituţiile de învăţământ pot obţine şi utiliza autonom venituri proprii. Legea a fost adoptată în ianuarie 2011, dar cu un termen de graţie de un an, până la 1 ianuarie 2012, pentru ca Guvernul să asigure educaţiei această cotă de finanţare. Termenul pentru aplicarea acestei măsuri a fost amânat însă de Guvernul Boc, de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, cu argumentul că această cotă de finanţare impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei în anii 2012&2013. În strategia fiscal-bugetara a Guvernului Boc se arăta că acest termen va fi amânat până în 2014. O decizie similară a fost luată acum şi de Guvernul Ponta, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor şi care prevede că acest termen va fi din nou amânat, de această dată până la 1 ianuarie 2014. Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, a declarat că decizia Guvernului de a amâna până în 2014 alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie este ilegală şi va degrada până la colaps învăţământul. Ea afirma că amânarea aplicării cu doi ani a Legii educaţiei, care prevede obligativitatea alocării a şase procente din PIB pentru Educaţie, va face ca subfinanţarea învăţământului să devină critică.
  La urmatoarea rectificare bugetara, domnul ministru Remus Pricopie poate o sa reuseasca sa-l convinga pe seful guvernului(si partidului) sa aloce EDUCATIEI fondurile prevazute de lege si astfel sa nu mai fie nevoie de "oficializarea" platii benevol-obligatorii a "fondului clasei(scolii)"! Domnul ministru declara ca si pana acum parintii au platit "ilegal" fodul clasei(scolii), adica 5% din bugetul MEN, initiativa sa urmand sa "legalizeze" aceasta situatie! Curat constitutional coane Pricopie !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by