Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat vineri ca trebuie luate masuri pentru diminuarea apelurilor false la 112, atat prin inasprirea sanctiunilor, cat si prin implicarea societatii civile in actiuni de constientizare a populatiei, transmite Agerpres.

"112 nu este un numar de joaca. 112 este un numar extrem de important, un numar care face parte din Sistemul de urgenta. Nu este voie sa iti bati joc (...) Un apel fals poate sa si omoare, nu doar sa coste. Cert, este o problema a societatii civile si necesita a se lua masurile cele mai serioase. Societate civila inseamna implicarea parintilor si a tuturor celor care i-ar putea invata pe copii si pe altii aceste lucruri", a spus Arafat la Sfantu Gheorghe, unde a participat la inaugurarea dispeceratului comun Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta-Serviciul de Ambulanta Judetean

Judetul Covasna ocupa locul I la nivel national in topul apelurilor false la numarul unic de urgenta 112, cu un procent de 81,85%, releva o statistica realizata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Anul trecut, numarul de urgenta 112 a fost apelat de 231.112 ori, insa doar 41.941 de apeluri, adica aproximativ 18% au fost justificate. Cele mai multe apeluri false au fost inregistrate de Serviciul de Ambulanta Covasna, peste 56%.

Majoritatea apelurilor false si abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice si sunt in mare parte realizate de pe cartele prepay. Acesta este si principalul motiv pentru care majoritatea apelantilor nu au putut fi identificati si sanctionati, anul trecut fiind aplicate doar 37 de amenzi.

Printre judetele cu cele mai multe apeluri false se mai numara Mures (78,80%), Dambovita (78,68%), Harghita (77,66%) si Caras-Severin (77,48%), iar la polul opus se situeaza municipiul Bucuresti (55,59%) , judetele Cluj (55,40%) si Arad (59,92%).