Un profesor universitar de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universitatii Babes-Bolyai" (UBB) este acuzat de o fosta doctoranda ca i-ar fi plagiat in intregime lucrarea de doctorat pe care acesta a coordonat-o si ar fi publicat o carte, alaturi de altii, informeaza Mediafax.

Valeria Gidiu, fost doctorand la UBB, a declarat, luni, pentru agentia de presa citata ca a depus o plangere la Rectoratul UBB, in atentia Comisiei de Etica a universitatii, dar si la Decanatul FSEGA si ca cere retragerea cartii plagiate de pe piata.

"Sunt revoltata de aceasta situatie de plagiat. Eu am sustinut in ianuarie 2012 teza de doctorat cu titlul «Academia de inalte studii comerciale si industriale Cluj - Brasov 1920 - 1950», coordonator stiintific fiind profesorul universitar Gheorghe Popescu, de la FSEGA. Ulterior, in acelasi an, am publicat teza in doua volume la Editura Grinta, acreditata la Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS). Cu ocazia Targului de Carte Gaudeamus am descoperit, sambata, la standul Universitatii Crestine «Dimitrie Cantemir», o carte cu acelasi titlu, dar semnata de Gheorghe Popescu si alti trei autori, aparuta in anul 2013. Am facut o comparatie intre cele doua carti si am fost neplacut surprinsa sa constat ca textul din volumul meu coincide in totalitate, inclusiv ca referinta bibliografica, cu textul din cartea cumparata. E incredibil. Nu m-a consultat si nici nu m-a anuntat nimeni dintre autorii cartii cu privire la publicarea acesteia. Numele meu nu apare pe lista autorilor, ci doar in «Cuvantul Inainte», undeva la pagina 8, unde se face referire la teza mea de doctorat. Eu sunt, asadar, o referinta bibliografica. Am depus o plangere la Rectoratul UBB, in atentia Comisiei de Etica a universitatii, dar si la Decanatul FSEGA", sustine Valeria Gidiu.

Potrivit acesteia, la elaborarea tezei de doctorat a lucrat pe un fond din cadrul Arhivelor Nationale Cluj, fiind primul cercetator care a studiat acest fond.

Valeria Gidiu a mentionat ca asteapta din partea Comisiei de Etica a UBB retragerea de pe piata a cartii lui Gheorghe Popescu.

"Eu nu stiu sa mai fi facut cineva asa ceva. Dincolo de furtul intelectual, nu cred ca poate fi numit profesor. Menirea unui profesor este alta si nu cred ca un profesor trebuie sa faca asa ceva", a afirmat Valeria Gidiu.

Aceasta a adaugat ca, in afara de Gheorghe Popescu, stie ca un alt autor care apare in carte, Radu Danciu, este decanul Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", iar un alt autor, Tudor Popescu, ar fi fiul lui Gheorghe Popescu.

"Al treilea autor, Ruben Filimon, nu stiu cine este", a precizat Gidiu.

Mediafax precizeaza ca Gheorghe Popescu nu a putut fi contactat.

Valeria Gidiu este lector universitar si preda, ca si colaborator, la Facultatea de Business a UBB.