Comisie CSM: Se impune o reactie publica fata de reducerea atributiilor Consiliului in procedura de desemnare a judecatorului la CEDO

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 9 aprilie 2013, 11:53 Actualitate | Esenţial


Comisia "Independenta si responsabilizarea justitiei" din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii propune plenului asumarea unei reactii publice fata de continutul actului normativ prin care au fost reduse atributiile CSM in procedura de desemnare a judecatorului roman la CEDO, scrie Agerpres.

Principala nemultumire a membrilor CSM este ca, fata de reglementarile anterioare, propunerea candidatilor pentru functia de judecator CEDO nu o mai face plenul Consiliului, ci o comisie constituita la nivelul Executivului, in cadrul careia Consiliul Superior al Magistraturii are un singur reprezentant.

Comisia este formata, potrivit OUG, din: ministrul Justitiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO, directorul Directiei afaceri europene si drepturile omului din Ministerul Justitiei, un membru CSM desemnat de plenul acestuia, un judecator la Inalta Curte desemnat de Colegiul de conducere al acesteia, Avocatul Poporului si doua cadre didactice universitare de la facultatile de drept.

Membrii CSM din cadrul Comisiei nr.1 'Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare; Integritatea si transparenta sistemului judiciar' propun avizare negativa a actului normativ, plenul Consiliului urmand sa discute, in sedinta de joi, proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OG 94/1999 privind participarea Romaniei la procedurile in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Comitetului Ministrilor ale Consiliului Europei si exercitarea dreptului de regres al statului in urma hotararilor si conventiilor de rezolvare pe cale amiabila.

"Comisia si-a insusit argumentele expuse in punctul de vedere al DLDC si a dispus completarea acestuia, cu argumente suplimentare, bazate pe dispozitiile art.19-21 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si respectiv art. 4 din Regulamentul CEDO. Comisia a dispus trimiterea lucrarii, dupa completare, plenului CSM, cu propunerea de avizare negativa si de asumare a unei reactii publice a Consiliului fata de continutul actului normativ supus analizei, prin care au fost reduse atributiile CSM in procedura de desemnare a judecatorului roman la CEDO fara a se realiza o consultare efectiva a acestei institutii, in conditiile in care proiectul a fost transmis spre avizare CSM cu doar doua zile inainte de adoptarea sa de catre Guvern", se arata in minuta Comisiei nr.1.

De asemenea, in nota Directiei Legislatie a Consiliului, se precizeaza ca proiectul de act normativ a fost inaintat CSM, spre avizare, la 26 martie, doar o zi mai tarziu fiind insa aprobat de Guvern, iar in 4 aprilie, ordonanta a fost si publicata in Monitorul Oficial.

"Forma publicata in MO difera sub unele aspecte fata de ultima forma a proiectului, (...), la randul sau diferita fata de forma trimisa spre avizare CSM", se spune in document.

Sursa citata precizeaza ca o modificare importanta priveste majorarea numarului membrilor comisiei care formuleaza propuneri privind candidatii la functia de judecator la CEDO de la 8 la 9 persoane, prin participarea a inca unui cadru didactic universitar.

Alta completare se refera la faptul ca, in termen 5 zile de la audiere, comisia selecteaza 3 candidati, care vor fi inclusi in lista de propuneri pe care o va inainta Guvernului, iar in masura in care este posibil comisia elaboreaza si o lista de rezerva cu 3 candidati, acestea fiind pe site-ul Ministerului Justitiei.

CSM subliniaza ca statutul judecatorilor CEDO este similar, in multe privinte, statutului judecatorilor romani, atat in ceea ce priveste conditiile impuse sub aspectul reputatiei morale ori al competentei profesionale, cat si ai interdictiilor si incompatibilitatilor impuse, iar cea mai importanta asemanare priveste independenta de care se bucura judecatorii internationali in exercitarea mandatului lor.

"In acest context, propunerea candidatilor la functia de judecator la CEDO din partea Romaniei de catre CSM, ca institutie independenta cu atributii in numirea si in gestionarea carierei judecatorilor nationali, asa cum se prevedea in vechea forma a OG 94/1999, era una mult mai potrivita. Propunerea candidatilor de catre o comisie de 9 membri, in care Guvernul este reprezentat de nu mai putin de 4 membri, in conditiile in care tot Guvernul este cel care decide cu privire la aceste propuneri, rupe echilibrul intre cele trei puteri ale statului mentinut de reglementarile anterioare, deplasand nejustificat centrul de influenta spre puterea executiva", sustine Directia Legislatie.

Potrivit CSM, in Ghidul adoptat de Comitetul Ministrilor cu privire la selectia judecatorilor la CEDO se arata ca organismul cu atributii in propunerea candidatilor trebuie sa aiba o compunere echilibrata, membrii sai urmand a avea suficiente cunostinte tehnice si sa inspire respect si incredere, sa se afle la un nivel profesional similar si sa fie liberi de orice influente.

"Or, CSM intruneste toate aceste cerinte conturate in Ghidul cu privire la selectia candidatilor pentru functia de judecator la CEDO. De altfel, preluarea atributiei de propunere a candidatilor de catre comisia, in care Guvernul joaca un rol important, credem ca ar putea ridica unele probleme din perspectiva aparentei de independenta si impartialitate de care trebuie sa se bucure judecatorii CEDO, in contextul in care tot Guvernul este cel care aproba lista finala a candidatilor. In acest sens, si in Memorandumul explicativ al Ghidului cu privire la selectia candidatilor pentru functia de judecator CEDO se admite ca, in conditiile in care organismul care propune candidatii este, in general, stabilit sub autoritatea Guvernului si contine membri proveniti din administratie, nu poate fi considerat independent in sensul strict al cuvantului. S-a subliniat insa ca acest organism trebuie sa fie liber de orice influenta nepotrivita, de vreme ce compozitia listei finale a candidatilor nu trebuie sa fie si nici sa nu para rezultatul unui patronaj politic ori al unei preferinte politice: toti aceia inclusi, in cele din urma, in lista finala a candidatilor trebuie sa intruneasca conditiile de independenta si impartialitate si de a-si exercita mandatul cu titlu individual, asa cum o cere art. 21 din Conventie", se mai mentioneaza in document.

Mandatul actualului judecator roman la CEDO, Corneliu Birsan, inceteaza in 16 decembrie 2013, iar Guvernul trebuie sa transmita lista cu candidati pana la data de 26 iulie.


Citeste mai multe despre   
1369 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  retragerea OUG - grav amestec al executivului (Marţi, 9 aprilie 2013, 12:33)

  ..13 [utilizator]

  O astfel de OUG este complet neconstitutionala pentru ca aduce atingere principiului separarii puterilor in stat.

  Nu exista nici o explicatie pentru acele modificari prin OUG si de aceea guvernul trebuie sa o retraga in regim de urgenta.

  SUnt enorm de multe incalcari, oar Ponta isi da seama ce face pe de pozitia de Ministru al Justitiei??? Nu stie sa lucreze decat ca pompierul fara cap?
 • +2 (2 voturi)    
  omul lui Felix la CEDO (Marţi, 9 aprilie 2013, 14:07)

  Gobelin [utilizator]

  Prin aceasta OUG, Felix vrea sa-si trimita omul lui la Cedo.
  Acest gen de comisie, in care 5 oameni sunt din guvern, iar profesorii universitari numiti de catre guvern,
  seamana izbitor cu comisia Pivniceresei pentru alegerea sefilor PG si DNA.
  un singur cuvant : PENIBIL.
 • +1 (1 vot)    
  Pericole (Marţi, 9 aprilie 2013, 15:23)

  Petran [utilizator]

  1. Judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă consideraţie morală şi să întrunească condiţiile cerute pentru exercitarea unei înalte funcţiuni judiciare sau să fie jurişti având o competenţă recunoscută.
  http://jurisprudentacedo.com/Conventia-CEDO/Titlul-II.-CEDO.html
  Ma indoiesc ca sub noua legislatie vor trimite un moral, altfel nu s-ar grabi sa modifice legea.

  Pericole: nepedepsirea abuzurilor comise de statul roman; limitarea numarului de compensatii pentru cei ale caror case etc. au fost confiscate pe nedrept. Sa nu uitam ca CEDO condamna si alte state in care abuzurile sunt semnificative, deci, poate USL face aici jocuri mai mari decat ne imaginam.
 • 0 (0 voturi)    
  Mafia lucreaza fara intrerupere (Marţi, 9 aprilie 2013, 15:59)

  Trojan.H [utilizator]

  In timp ce altii continua sa bata cimpii cu Basescu care face compromisuri toxice.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version