Ambasada SUA la Bucuresti a transmis pe in iunie 1973 o telegrama Departamentului de Stat din SUA in care solicita informatii cu privire la numirea Elenei Ceausescu ca membru al Academiei Americana de Stiinte din New York. In telegrama WikiLeaks din seria "Kissinger Cables", Robert J. Martens, adjunctul ambasadorului la Bucuresti, arata ca cercetarile ambasadei nu au dat la iveala o astfel de institutie academica si isi manifesta suspiciunile ca "aceasta 'alegere' ar putea sa fi fost stimulata de Ambasada Romaniei de la Washington".

Telegrama transmisa in data e 26 iunie 1973, inregistrata ca "Bucuresti 2357" si clasificata ca avand "Utilizare Oficiala Limitata", are drept titlu "Alegerea dnei Ceausescu in cadrul unei academii stiintifice americane".

"Dupa cum se noteaza in Bucuresti 2280, presa locala a raportat alegerea dnei Elena Ceausescu (sotia presedintelui Romaniei) la, citez, Academia Americana de Stiinte din New York, inchei citatul. Cercetarile facute de filiala nu au dat la iveala o asemenea organizatie. Ne puteti ajuta in obtinerea numelui corect al academiei stiintifice americane la care dna. Ceausescu a fost aleasa, titlul ei in cadrul acesteia si orice informatii disponibile cu privire la natura generala a academiei, criteriile de apartenenta etc.? Desi noi suspectam ca aceasta 'alegere' ar putea sa fi fost stimulata de Ambasada Romaniei de la Washington, ne-am bucura de orice informatii pe care departamentul sau agentia ar putea sa ni le furnizeze cu privire la circumstantele din spatele acestei intamplari", se arata in telegrama.

Robert J. Martens, semnatarul cablogramei, a fost adjunct al misiunii diplomatice la Bucuresti intre 1970 - 1974.

Intr-o alta telegrama, transmisa pe 12 noiembrie 1973, Martens vorbeste despre o intalnire a reprezentantilor ambasadei americane cu Ion Manzatu, asistent special al presedintelui Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie (CNST), si cu Gheorghe Matache, director de relatii internationale in cadrul CNST, intalnire organizata la initiativa partii romane.

In telegrama "Bucuresti 4131", clasificata de asemenea ca avand "Utilizare Oficiala Limitata", Martens arata ca Manzatu a facut "o sugestie personala" ca institutiile stiintifice americane ar putea avea in vedere sa ii ofere Elenei Ceausescu statutul de membru de onoare.

"De asemenea ca parte a programului dnei Ceausescu, Manzatu a facut, citez, o sugestie personala, inchei citatul, ca institutiile stiintifice americane ar putea avea in vedere sa ii ofere statutul de membru onorific, ofiter cu statut onorific dnei Ceausescu. (Ea este deja membru al Academiei de Stiinte din New York.) Printre institutiile mentionate de oficialii CNST in acest context au fost Academia Nationala de Stiinte (NAS), Academia Nationala de Inginerie (NAE), Fundatia Nationala de Stiinte (NSF), universitati sau alte institutii de chimie", informeaza Martens.

In cablograma, adjunctul ambasadorului subliniaza ca, in pofida timpului limitat de discutie, reprezentantii Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie au pus accent pe acest subiect, aducand adesea in discutie formarea profesionala a Elenei Ceausescu dar si pozitia ei in partid.

"Comentariu: desi timpul pentru intalnirea noastra a fost limitat, oficialii CNST au petrecut mai mult timp si au pus un accent mai mare pe acest aspect decat pe oricare altul, referindu-se adesea la experienta profesionala a dnei Ceausescu, pozitia in guvern si in partid, precum si influenta ei asupra cercetarii si dezvoltarii stiintifice si tehnologice", scrie Martens.