​Tabloidul britanic The Sun a publicat miercuri o "investigatie" potrivit careia britanicii risca sa fie exterminati din cauza unui bacil de tuberculoza "super letal" pe care il vor aduce romanii in Marea Britane din momentul in care li se vor "deschide portile" la inceputul lui 2014. Jonathan Stillo, expertul intervievat de tabloid, explica pentru HotNews.ro ca citatele lui au fost complet scoase din context de autorul articolului si ca nu este deloc in regula faptul ca presa britanica doreste sa transforme o problema de sanatate publica intr-un mesaj anti-romani, anti-imigranti, in conditiile in care nu romanii sunt cei care ii imbolnavesc pe toti de tuberculoza.

Jonathan StilloFoto: Arhiva personala
  • Stillo este de fapt un doctorand american in antropologie medicala (si nu un cercetator britanic) pentru care Romania, unde face cercetare de 7 ani, este a doua casa.

"Acest articol a fost groaznic. Am primit astazi primul meu 'e-mail de ura', de la o persoana straina, solicitandu-mi sa imi cer scuze de la toti romanii sanatosi. Si ma simt groaznic pentru ca totul a fost scos complet din context si transformat in acest lucru teribil despre imigranti (...) Ii voi raspunde si ii voi explica. Eu iubesc Romania, vin aici din 2001, este a doua mea casa, iubesc sa fiu aici si incerc sa muncesc sa lupt cu aceasta boala aici. Este foarte frustrant ca s-a politizat si cand mi-am vazut poza acolo am zis 'Nu imi vine sa cred ca sunt asociat cu asta!'" a povestit, in engleza, Stillo, intr-un interviu acordat HotNews.ro prin telefon.

Ce s-a intamplat?

Ei au trimis un e-mail unui prieten de-ai mei de la ONG si persoana care ne-a contactat nu a fost cea care a venit in Romania pana la urma. Am mai avut mult jurnalisti care au venit la spital (Institutul "Marius Nasta" - n.r.), BBC a fost aici si au facut un reportaj foarte bun acum cateva luni. Inainte nimanui nu ii pasa de TBC si era o victorie si daca un ziar scolar dorea sa faca o investigatie. Este prima data cand este folosita pentru ceva atat de urat si de politic.

Cei doi jurnalisti care au venit au petrecut doua zile aici, au intervievat pacienti, medici, psihologi, pe mine, un prieten de la un ONG.

Am in fata citatele folosite de cei de la The Sun. Ati spus intr-adevar urmatoarele: "Cand o persoana infectat sta in metrou este deja prea tarziu. Estimarea este ca va infecta intre 10 si 15 persoane pe an"?

Am spus asta, mare parte din ceea ce este pus in articol a fost spus de mine, a facut parte dintr-o conversatie care a durat circa 4 ore. Este adevarat, daca cineva are tuberculoza, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, in fiecare an, va infecta circa 10-15 persoane, insa dintre acestia doar unul va dezvolta tuberculoza activa. Majoritatea celor expusi la tuberculoza nu se imbolnavesc de fapt, altefel cum as putea eu sa stau intr-un sanatoriu cu persoane bolnave de TBC si sa nu am? La majoritatea celor infectati, practic se intampla ca sistemul imnunitar va face un "zid" in jurul plamanilor si bacteriei. Si nu va deveni boala activa. Circa 1 persoana pe an o va dezvolta insa.

Prin alte declaratii practic transmiteti acest mesaj catre sistemul medical din Marea Britanie sa stea departe de romani. Cum comentati?

Ce spuneam eu era asa. Cand ai o tara care nu are prea multe cazuri de TBC - exemplul dat de mine a fost America - medicii generalisti nu sunt obisnuiti sa caute simptomele bolii. Daca nu cauti precis tuberculoza, nu o vei gasi, pentru ca simptomele seamana cu cele ale gripei. Ceea ce am vrut sa spun a fost ca este o problema de care trebuie sa fie constienti. In mod realist, Europa este singura regiune din lume unde numarul cazurilor de tuberculoza creste, in timp ce in Africa scade. Lucrurile sunt grave, nu numai in Romania, si in alte tari.

Deci nu romanii infecteaza pe restul lumii.

Bineinteles ca nu! De fapt, mi-au placut mult comentariile voastre referitoare la romanii din Spania si Italia.

Deci ce ati schimba in legatura cu mesajul pe care il transmite acest articol?

As scoate totul despre "pericolul" pe care il reprezinta imigrantii romani si bulgari. Nu este vorba despre asta. Tuberculoza este o problema medicala, migratia este o problema politica. Cele doua nu au de fapt legatura. Ce am vrut sa spun este ca in Romania tratamentul tuberculozei, in special al tuberculozei rezistente la medicamente, este o problema mare. Si pana acum, tratarea acestei boli a fost un esec dezastruos. Romania are cea mai joasa rata de tratare cu succes a TBC-ul rezistent la medicatie din aproape intreaga lume. Chiar este socant de rau. Insa ce nu au pus ei (cei de la The Sun) este ce am spus eu dupa, si anume ca Ministerul Sanatatii a admis in sfarsit problema. Va fi in sfarsit rezolvata problema procurarii de medicamente. Vom rezolva problema asta.

Exista multe lucruri pozitive care se intampla in domeniul tratarii TBC in Romania, dar nu se vad pentru ca se intampla abia anul asta. Am vrut sa le transmit acest optimism, insa ei nu au inclus nimic.

In Romania a fost ignorata problema asta mult timp, insa in sfarsit a fost adresata si se fac investitii.

Mai am un citat, si anume: "Pur si simplu nu stim cati poarta aceasta boala. Este un risc pentru Marea Britanie".

Nu imi imaginez ca am spus asta, exact asa. Nu petrec deloc timpul ingrijorandu-ma pentru Marea Britanie. Sunt american, nici macar nu am fost vreodata acolo. Si nici nu vreau sa merg. Intr-una din traducerile din presa romaneasca se spunea ca sunt "cercetator britanic".

Este dificil cu tuberculoza, este o boala complicata. Multi oameni nu o inteleg. Nu pot sa iti pui un zid in jurul tarii. Nu exista nicio modalitate sa te protejezi decat tratamentul corespunzator al pacientilor. Realist vorbind, persoanele bolnave raman in tara. Si sunt studii care arata in SUA si UK ca imgrantii care au TBC, in momentul in care ajung in tara respectiva, nu au o boala activa, insa se imbolnavesc tocmai in tara in care se muta. Pentru ca muncesc din greu si nu se ingrijesc.

Cum ramane cu cei care "merg pe strada si nu stiu ca au TBC"?

Vorbeam despre diagnosticare si in Romania nu sunt cu totii diagnosticati. Exista estimari ca 1300 ar trebui diagnosticati, potrivit OMS, si doar 500 sunt diagnosticati in Romania de fapt. Mersul alaturi de ei pe strada nu te imbolnaveste de tuberculoza, este aproape imposibil sa contactezi tuberculoza in aer liber.

O sa contactati The Sun pentru drept la replica?

Fundatia "STOP TB Partenership" va trimite o scurta scrisoare redactorului spunand ca tratarea bolii este modalitatea corecta de a gestiona boala si criticand in definitiv articolul. Eu am vrut sa scriu, impreuna cu Alimuddin Zumla (medicul britanic specialist in TBC mentionat de The Sun - n.r.), care de asemenea a fost in mod ridicol scos din context - este unul dintre expertii de top pe aceasta boala, si ne-am gandit poate sa scriem un raspuns si sa spunem ca nu este deloc in regula ca au transformat o problema de sanatate publica in ceva anti-romani si anti-imigranti.

  • Jonathan Stillo este specialist in antropologie medicala si doctorand la City University din New York. De asemenea, este fellow la Colegiul Noua Europa. A vizitat Romania in repetate randuri, din 2001. Face cercetare pe tuberculoza in Romania din 2006. A trait intr-un sanatoriu pentru bolnavi de tuberculoza in Romania timp de 6 luni. A mai facut cercetare in acest domeniu in Italia, Ungaria si Moldova. Este membru fondator al STOP TB Partnership in Romania. A creat platforma www.lipsatratament.ro, care a castigat un concurs Restart Romania, ce permite pacientilor si medicilor sa raporteze cand medicamentele necesare nu se mai gasesc. Mai multe, aici.
  • Citeste un interviu acordat MedLive.ro si un material publicat pe Contributors.ro.