Ce spun fostii proprietari despre proiectul noii legi a retrocedarilor: licitatiile cu puncte vor genera coruptie, iar sistemul de despagubiri este discriminatoriu

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 7 martie 2013, 14:27 Actualitate | Esenţial


Case nationalizate
Foto: Hotnews
Reprezentantii fostilor proprietari au explicat pentru HotNews.ro ca draftul noii legi a retrocedarilor are multe minusuri si va genera discriminare prin modul in care se vor acorda despagubirile. Asociatia pentru Proprietate Privata (APP) sustine ca licitatiile cu puncte - organizate pentru fostii proprietari care nu au putut fi despagubiti in natura - vor fi de fapt generatoare de coruptie. APP reclama si faptul ca evaluarea imobilelor va fi realizata conform grilei notariale din momentul intrarii in vigoare a legii si nu va fi actualizate anual sau conform inflatiei, desi procedurile de despagubire se intind pe o perioada de 18 ani.


Asociatia pentru Proprietate Privata (APP) sustine ca licitatiile cu puncte prin care fostii proprietari care nu au putut fi despagubiti in natura vor fi de fapt generatoare de coruptie si ca, in fapt, vor duce la cresterea valorii unor imobile, in dauna fostilor proprietari care vor putea cumpara mai putin cu punctele compensatoare primite.

Proprietari: Licitatiile cu puncte vor genera coruptie

"Nu se compenseaza terenul la paritate valorica reala, ci se liciteaza, astfel consecinta va fi ca pentru terenurile valoroase se va plati mai mult decat valaorea lor reala, iar terenurile nevaloroase vor ramane nelicitate. Se vor cumpara 'punctele' la sfert de pret de catre persoanele avizate cu privire la licitatii. Este cel mai mare 'rau' al legii - genereaza coruptie si cumpararea/cedarea drepturilor proprietarilor la valori foarte scazute", sustine asociatia.

Fostii proprietari au declarat pentru HotNews.ro ca "masurile reparatorii trebuie sa fie ori bani (esalonati), ori actiuni la societatile tranzactionate pe BVB (pentru a fi clare, transparente, predictibile, neechivoce, in favoarea proprietarilor de drept si nu a speculatorilor)".

"Evaluarea imobilelor este facuta conform grilei de notari din 2013, dar implementarea legii va dura 18 ani"

O alta mare nedreptate reclamata de fostii proprietari este faptul ca, potrivit draftului de lege prezentat in sedinta de guvern de miercuri 6 martie, "evaluarea imobilelor ce nu pot fi retrocedate in natura se va face conform grilei notarilor la data intrarii in vigoare a legii (2013) pe toata durata de implementare a legii (18 ani)".
"Pe de o parte se stie ca grila notarilor reprezinta mai putin de jumatate din pretul real al imobilelor. (...) S-ar crea o discriminare evidenta (prin injumatatirea valorii) intre persoanele carora li se reconstituie dreptul de proprietate in natura (care primesc bunul la valoarea prezenta) si cele carora li se reconstituie dreptul de proprietate prin grila notarilor.

In plus, toate legile cu privire la restituirea imobilelor in Romania au prevazut o despagubire care a asigurat acoperirea justa si integrala a prejudiciului "dupa standardul international de evaluare". Prin folosirea grilei notarilor se va crea o discriminare semnificativa de peste 50% intre cei carora li s-au solutionat dosarele si cei carora le vor fi solutionate prin noua lege", sustin fostii proprietari.

Potrivit acestora, "singura varianta acceptabila pentru a se folosi grila notarilor ar fi ca aceasta sa fie ajustata prin dublarea ei si jumatate (minim) pentru a se ajunge macar aproape de valoarea reala a imobilelor, sau se fac evaluari la valoarea reala de pata a imobilelor (terenurilor)".

Proprietarii reclama discriminare: "Punctele acordate pentru un teren de 10 Ha se vor putea cumpara 5 Ha sau poate 3 Ha"

Asociatia pentru Proprietate Privata sustine ca, in conditiile enumerate mai sus, "cu punctele acordate pentru un teren de 10 Ha se vor putea cumpara 5 Ha sau poate 3 Ha (daca se liciteaza. Practic, prin aplicarea grilei notarilor se renationalizeaza jumatate din proprietati in favoarea statului. Este discriminatoriu, nelegal si impotriva justului echilibru impus de CEDO".

APP mai atrage atentia ca proiectul de lege presupune aplicarea ei intr-un termen maxim de 18 ani ( 5 ani - termenul maxim de rezolvare a dosarelor de catre Autoritati locale / ANRP / CN + 3 ani - de participare la licitatii + 10 ani - plata numerar esalonata dupa expirarea termenelor precedente), dar ca valoarea imobilelor nu se actualizeaza nici cu inflatia si nici cu cursul valutar, ci ramane la valoarea grilei notarilor la data intrarii in vigoare a legii (2013).

"Cu o inflatie de 5% anuala inmultita cu 18 ani, valoarea despagubirilor platite se va diminua cu 5 x 18 = 90%. Este imperios necesar ca valoarea de despagubire sa se stabileasca la valoarea de piata in momentul acordarii dreptului de despagubire si nu la data intrarii in vigoare a legii, iar ulterior aceasta sa fie indexata cu indicele de inflatie si diferenta de curs-valutar leu/euro (pana la intrarea Romaniei in zona EURO)", sustine APP.

"Forma actuala a proiectului de lege este ambiguua, interpretabila si foloseste formulari neclare"

Pe langa aceste aspecte, reprezentantii fostilor proprietari sustin ca si prevederea prin care se impune un "termen de decadere" de 90 de zile pentru ca proprietarii sa prezinte documente suplimentare actelor de proprietate prevazute prin lege. "Aceste documente se afla in evidenta Statului Roman care fie refuza sa le comunice fie nu le mai detine", sustine APP.

Mai mult, asociatia considera ca "legalizarea dreptului ANRP / Cimisia Nationala la dublarea controlului de legalitate si posibilitatea de anulare pe cale administrativa a actelor deja emise de entitatile investite de lege cu solutionarea cererilor persoanelor indreptatite (Decizii de Primar, Hotarari Prefect / Comisie Judeteana de Fond Funciar, Decizii AVAS, etc.)" este neconstitutionala si impotriva principiilor generale de drept pentru ca vizeaza "acte intrate in circuitul civil si care produc efecte juridice deja de ani de zile".

In plus, reprezentantii fostilor proprietari acuza ca draftul proiectului noii legi a retrocedarilor, in forma actuala, este "inadecvat", "ambiguu si foarte interpretabil" si "sunt folosite formulari neclare. "Nu se poate incadra pe el cu certitudine si in mod ne-echivoc o speta reala", sunt de parere fostii prorpietari.

"Se fac trimiteri la viitoare norme metodologice ce vor trebui emise de Guvern pentru elemente extreme de importante ce trebuie cuprinse in lege si nicidecum nu pot face obiectul Normelor Metodologice ulterioare, (Normele Metodologice pot aparea si dupa 3 ani)", sustine APP.

"Angajarea raspunderii reprezinta o modalitate de fortare in extremis, care elimina etapele dezbaterii publice"

"Asociatiile de Proprietari din Romania nu au fost cooptate in procesul de redactare a legii de catre Comitetul Interministerial, desi acest fapt a fost solicitat in nenumarate randuri prin memorii oficiale. In acest context legea care va fi emisa de Guvern va reprezenta exclusiv punctul de vedere al Guvernului si nu va putea produce "justul echilibru intre interesele proprietarilor si interesul general al comunitatii - asa cum impune Decizia Pilot [n.r. a CEDO]. Asociatiile de proprietari si societatea civila trebuiau consultate inainte de propunerea proiectului de catre Comitetul Interministerial / Guvern, o eventuala consultare / dezbatere publica in momentul de fata risca sa ramana fara efect", se arata in pozitia APP transmisa HotNews.ro.

"Asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, dupa ce a avut ragazul arhi-suficient acordat de CEDO prin prelungirea reinoita de 9 luni, in care se putea elabora legea in procedura normala si in colaborare cu reprezentantii profesionisti (avocati, economisti, ingineri) ai Asociatiilor de Proprietari reprezinta o modalitate de fortare in extremis, care elimina etapele dezbaterii publice si deci sansele ca noua lege sa intruneasca acordul partilor", mai considera Asociatia pentru Proprietate Privata.

Proprietarii propun alt proiect de lege: despagubiri in natura, obligatiuni de stat, actiuni la companii de stat sau plati esalonate si cu transe anuale


In replica fata de proiectul de lege intocmit de guvern, asociatiile de proprietari si Forta Civica propun un alt proiect pentru Legea retrocedarilor despre care zic ca asigura "justul echilibru intre interesele priprietarilor si interesele statului asa cum impune decizia CEDO". (vezi documentul atasat)

Proiectul de lege propus de asociatiile de proprietari prevede ca despagubirile sa aiba loc in natura sau cu imobile echivalent valoric, dar pastreaza si dreptul persoanei indreptatite sa opteze pentru despagubirea in natura daca mai este posibil sau acordarea unor despagubiri.

Potrivit acestui proiect, in situatia in care restituirea in natura nu este posibila, exista posibilitatea acordarii, drept despagubire:
 • a unor obligatiuni de stat cu scadenta la 10 ani
 • de actiuni la companiile de stat in cuantum de maxim 10% din actiunile pe care le mai detine statul la societatea respectiva
 • de despagubiri in numerar, in mod esalonat si in transe anuale - in 3 ani pentru despagubiri in valoare de pana la 300.000 de euro, de 5 ani pentru despagubiri in valoare cuprinsa intre 300.000 si 1.000.000 de euro si de 10 ani pentru despagubiri ce depasesc 1 milion de euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4533 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  La 23 de ani dupa 89... alta lege tip matrusca... (Joi, 7 martie 2013, 14:53)

  Cetatean-roman [utilizator]

  Oameni buni kapitalisti nostri si-au luat partea dupa '89 respectiv industria, bancile, terenuri ,vile, conturi etc. Noi intr-un fel sau altul(prin vot sau neparticipare la vot) i-am "ajutat". Acum tovarasii se "gandesc" sa va "restitue" proprietatile luate cu japca de comunisti. Toata legislatia aparuta in Romania dupa 1989 in domeniul restituirilor si despagubirilor fostilor proprietari a fost de genul: titlul legii impecabil, continutul/procedura propriu-zisa ...varza. Nu mai punem la socoteala cate completari/anulari s-au adus ulterior. Culmea este ca draftul noii legi a retrocedarilor/despgubirilor sufera de aceleasi vechi metehne: pentru "dosarele noastre" in maxim 3 ani, pentru restul adica "prostimea" le dam puncte, le licitam si mai vedem cum ii aburim dupa 2017. Mai oameni buni cand vad ca iar apare exprimarea comunista : "Modalitatea de valorificare in numerar va fi reglementata prin normele de aplicare a prezentei legi, aprobate prin hotarare a Guvernului." ma apuca groaza... Pentru ca ce este mai important nu se legifereaza transparent, ci prin instructiuni aflate in sertar !!! Asa ca la revedere despagubiri/restituiri integrale si intr-un timp rezonabil....
 • +2 (6 voturi)    
  despagubiri (Joi, 7 martie 2013, 15:30)

  rozbo [utilizator]

  interesant si tentant in prima lectura draftul formulat de asociatiile de proprietari si forta civica. exista resurse in adevaratul sens al echitatii despagubirilor. cu ce nu sunt deacord in acest proiect :
  - art. 3 alin 6 - investeste o comisie sa se pronunte asupra unor hotariri definitive si irevocabile date in spete de instanta ( nu este posibil )
  - art. 6 alin 2 - este fortata priorizarea celor care au cumparat drepturi litigioase in defavoarea celor direct indreptatiti ( majoritatea persoane trecute de 60 de ani, persoane care au toate sansele sa nu se bucure de beneficiile acestei legi )
  as mai propune o evidentiere clara a dosarelor care in prezent sunt stabilite irevocabil prin instanta, ce au o evaluare concreta ( admise fiind la aceasta procedura ) dar care din motive neimputabile persoanelor indreptatite la despagubire nu au fost validate de comisie.
  in rest, e binisor ( mult mai bine decit ce s-a formulat initial cred ca de vreo citiva indivizi pe la o bere undeva ).
 • +2 (2 voturi)    
  DESPAGUBIRILE AZI NU PESTE 18 ANI (Joi, 7 martie 2013, 19:34)

  dincannes [utilizator]

  Sà se imprumute statul, pentru o duratà de 18 ani si sà plàteascà el dobinzile.
  Dacà un furt este dovedit, hotul este obligat sà plàteascà azi, nu peste 18 ani.
  • -2 (2 voturi)    
   Sigur (Joi, 7 martie 2013, 20:36)

   Nicomad [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   Sa-i ia dracu pe toti romanii numai sa-ti iei despagubirle tu azi, acum, in momentul asta nu?
   • +2 (2 voturi)    
    gindirea dumneavoastra... (Vineri, 8 martie 2013, 1:16)

    dincannes [utilizator] i-a raspuns lui Nicomad

    ...este departe de cea a civilizatiei europeene.
    Comunismul este incà prezent in gene.
    Dumneavoastrà aveti posibilitatea sà transmiteti azi, ceva copiilor. Pàrintii nostri au murit si cu regretul àsta, cà nu mai aveau ce.
    Cine n-are trecut, n-are nici viitor!
    • 0 (0 voturi)    
     Mda, acuma gandirea mea e comunista (Vineri, 8 martie 2013, 22:15)

     Nicomad [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

     Amice, bunici mei au avut de recuperat pamantul nationalizat de comunisti si despagubirile acordate de Bulgaria pentru retragerea peste Dunare. Au asteptat si au tot asteptat sa fie despagubiti si a venit o despagubire simbolica dupa ce bunicul saracul s-a dus.
     Bunicii mei au murit si gata, regretul de care vorbesti e pur "poetizat". Nu neg ca poate noua urmasilor ne-ar fi folost sa avem despagubirile dar sincer mi-ar fii rusine sa zic ca ma doare fix undeva de restul romanilor care nu mi-au gresit cu nimic, ca doar nu au luat ei cu japca proprietatile bunicilor mei. O tot dati cu statul responsabil de suferinte si alte alea dar uitati cu desavarsire ca de fapt pedepsiti nu statul ci concetatenii vostrii.
     PS. Lasa poetizarea ca nu din principiu iti vrei proprietatile inapoi, in natura si la pretul pietei ci din interese pur mercantile. Alte tari au dat limitat pentru ca statul nu-si permitea sa dea altfel si nu s-a mai lesinat nimeni. Aici suntem mai cu mot.
 • +2 (2 voturi)    
  O LEGE DE AMANARE- O VRAJEALA DE SAMSARI (Vineri, 8 martie 2013, 10:06)

  sun [utilizator]

  -Practic o astfel de lege creeaza niste organisme birocratice, nu rezolva despagubirea si il lasa pe ponta si antonescu sa guverneze linisistiti pana in 2016 ! Ceva de genul: lasa ca va dam ma da dupa 2016 , mai vedem noi! Chiar asa de prosti sa fim? E posibil, daca ma uit la procentul cu care au castigat alegerile!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by