DEZBATERE De ce este Religia materie obligatorie incepand cu clasa pregatitoare si pana la finalul scolii? De la "transmiterea unor valori" pana la "o aberatie totala"

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 18 februarie 2013, 17:54 Actualitate | Esenţial


​Este Religia o materie pe care elevii nu trebuie sa o rateze in educatia lor in toate cele 13 clase ale invatamantului preuniversitar? Intrebarea a reaparut in spatiul public odata cu punerea in dezbatere de catre Ministerul Educatiei a planului-cadru pentru invatamantul primar. Potrivit planului, Religia face parte din materiile obligatorii inca din clasa pregatitoare. "Religia este in curriculum datorita asocierii dintre politicieni si cler, mai ales Biserica Ortodoxa Romana, ca impact asupra electoratului", a declarat pentru HotNews.ro Mircea Miclea, psiholog si fost ministru al Educatiei. De cealalta parte, teologul Radu Preda sustine ca religia, "ca materie scolara, isi dovedeste capacitatea transmiterii nu doar a unor informatii, ci a unor valori".

"Suntem intr-un moment in care se schimba generatii", este de parere sociologul Barbu Mateescu, in timp ce Miclea mai da un motiv pentru predarea religiei inca de la clasa pregatitoare: sunt prea putine parohii pentru toti absolventii de invatamant teologic, asa ca acestia au nevoie de locuri de munca.


Foto: Agerpres

Cele mai importante idei sustinute de specialistii consultati de HotNews.ro:
 • Cercetarile arata ca nu devii nici mai religios, nici mai moral prin studierea Religiei in scoala
 • Ea este in curriculum datorita asocierii dintre politicieni si cler, mai ales Biserica Ortodoxa Romana, ca impact asupra electoratului
 • Impactul mai degraba cred ca este negativ decat pozitiv in modul in care se studiaza religia in scoli acum. Deci la clasa pregatitoare sa pui Religia este o aberatie totala.
 • Anual absolva in invatamantul teologic din Romania, de toate felurile, 11.500 de absolventi. Nu sunt nicidecum atatea parohii. Atunci bineinteles ca presezi sa le gasesti locuri de munca, creand ore, nu conteaza daca e bine sau nu e bine pentru elevi, pentru ca in felul acesta si facultatile si invatamantul teologic au noi candidati. (Mircea Miclea)
 • Ca materie scolara, religia isi dovedeste capacitatea transmiterii nu doar a unor informatii, ci a unor valori. (Radu Preda)
 • Exista un grup semnificativ, probabil din ce in ce mai mare, de oameni care se vor opune acestei formulari din Constitutie sau introducerii Religiei in scoli. Este foarte posibil ca numarul lor sa creasca si sa devina o masa critica. Probabil ca suntem la 5 sau 10 ani distanta, poate chiar mai mult, de un astfel de moment extrem de vizibil.  (Barbu Mateescu)
 • Foarte putini parinti isi retrag copilul de la ora de Religie, pentru ca nu au alternativa. Si atunci il lasa fie si pentru a fi supravegheat. Am destul de multe semnale ca se face mai mult dogmatism decat religie (Mihaela Guna)
Mircea Miclea, psiholog si fost ministru al Educatiei: Anual ies din invatamantul teologic din Romania 11.500 de absolventi. Bineinteles ca presezi sa le gasesti locuri de munca, creand ore, nu conteaza daca e bine sau nu e bine pentru elevi, pentru ca in felul acesta si facultatile si invatamantul teologic au noi candidati  

Mircea Miclea
Foto: Agerpres
Rep: Care este opinia dvs. referitor la faptul ca se studiaza "Religia" din clasa pregatitoare si pana in clasa a XII-a?
Mircea Miclea: Opinia mea este ca ea ar trebui sa fie optionala in sensul real, in sensul ca te duci daca doresti, nu te duci daca nu doresti. Acum este optionala, dar este prin sign-out, adica by default tu esti inscris la Religie. Parintele trebuie sa faca o cerere catre directiunea scolii ca sa nu faci orele de religie respective.

Stiintific vorbind: studiile despre studiul religiei arata ca religia studiata in scoli este din ce in ce mai inadecvata, in sensul ca daca ea avea un anumit temei cand majoritatea populatiei era religioasa, mergea la biserica, acum foarte putina lume mai merge la biserica. Sunt studii de exemplu pe Anglia care arata ca este tot mai inadecvata in sensul ca Religia continua sa fie obligatorie in conditiile in care tot mai putini oameni merg la biserica. Imi aduc aminte studiile pe populatia din Anglia: in 1944 in Anglia s-a introdus religia ca fiind subiect obligatoriu in scoli si acum vreun an s-a facut o analiza si s-a constatat ca religiozitatea populatiei si frecventarea bisericii au scazut cam cu 60% fata de 1944. Prin urmare, este tot mai inadecvat. Adica au copii care nu merg si totusi le dau religia obligatoriu.

Alte cercetari arata ca nu devii nici mai religios, nici mai moral prin studierea Religiei in scoala. Religiozitatea sau morala sunt lucruri care se dobandesc nu prin discipline formale, deci nu prin discipline in invatamant, ci prin educatie non-formala, educatie informala, prin implicarea in tot felul de activitati care iti dezvolta caracterul, dar nu prin discipline. Sunt studii similare pe etica, de exemplu. Studiul eticii nu te face mai moral - studiul eticii ca disciplina scolara, inclusiv la nivel de universitate. Studiul eticii te face in cel mai bun caz sa poti rezolva puzzle-uri de etica, adica daca ti se dau diverse exercitii de etica si tu ai studiat Etica le rezolvi mai usor decat cei care nu au facut. Dar nu esti nicidecum mai moral.

Deci ideea ca studiul Religiei te face mai moral sau ca este una dintre parghiile prin care se dezvolta moralitatea si valorile la tineri este falsa. Nu se sustine pe cercetare stiintifica.

Rep: Si atunci care este efectul disciplinei "Religie"?
Mircea Miclea: 1. Ea este in curriculum datorita asocierii dintre politicieni si clerul, mai ales Biserica Ortodoxa Romana, ca impact asupra electoratului.
2. Nu are fundament stiintific, nu te face nici mai religios, nici mai moral, asa arata datele.

Impactul mai degraba cred ca este negativ decat pozitiv in modul in care se studiaza religia in scoli acum. Mai ales ca e o programa care este extrem de detaliata, inclusiv la clasa pregatitoare. Deci la clasa pregatitoare sa pui Religia este o aberatie totala. Clasa pregatitoare a fost creata pentru a-i pregati pe copii sa faca fata cerintelor scolare. Asta inseamna ca trebuie sa faci cu ei o serie de activitati care sa-i faca sa respecte regulile din scoala, sa inteleaga anumite cunostinte bazale de scris, citit, socotit, dar fara sa faci cu ei scris, citit, socotit. Nicidecum religie. Deci sa pui Religia de la clasa pregatitoare este complet contraproductiv.

Rep: Multi parinti se intreaba ce fac copiii in intervalul orei de religie, atat timp cat decizia este la nivelul fiecarei scoli.
Mircea Miclea: Scoala decide ce vor face pe parcursul acelei ore si practicile pe care le stiu eu prin scoli este ca uneori copiii stau in biblioteca scolii, alteori stau in curtea scolii, depinde ce spatii are scoala. Nu sunt activitati alternative in acel moment.

Rep: Tocmai din cauza asta tot mai multi parinti sustin introducerea unei formule prin care orele de religie sa fie prima ora sau ultima ora din orarul unei zile.
Mircea Miclea: Numai ca din punct de vedere al orarului lucrul acesta este imposibil. Luand in calcul doua constrangeri: numarul de profesori de Religie pe care ii ai in scoala si numarul de clase, foarte greu poti sa pui numai prima si numai ultima ora. Se poate pune in unele scoli, dar in altele nu.

Rep: Pe de alta parte Constitutia nu contine nicaieri cuvantul "laic" si reglementeaza invatamantul religios (Art. 32. - (7) "Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege".) Credeti ca de aici pleaca introducerea religiei in toate clasele scolare?
Mircea Miclea: Nu. Introducerea Religiei pleaca din presiunea Bisericii si din alianta dintre biserici si clasa politica. Anual absolva in invatamantul teologic din Romania, de toate felurile - ortodox, catolic, protestant, de la toate nivelurile, seminarii, facultati - 11.500 de absolventi. Nu sunt nicidecum atatea parohii. Si atunci pentru ca sa aiba un debuseu absolventii de facultate exista o presiune foarte clara a bisericii si a facultatilor de teologie sa gaseasca solutii pentru aceste persoane. Deci cand ai 11.500 de absolventi de invatamant teologic pe an, atunci bineinteles ca presezi sa le gasesti locuri de munca, creand ore, nu conteaza daca e bine sau nu e bine pentru elevi, pentru ca in felul acesta si facultatile si invatamantul teologic au noi candidati.   

Rep: Care este statutul acestei discipline in alte state?
Mircea Miclea: Variabil. In Marea Britanie de exemplu este obligatorie, s-a introdus cum am spus in 1944. E o majoritate care spune clar ca nu mai merita sa fie studiata religia, dar in continuare se mentine subiectul in curriculum ca disciplina obligatorie. In tarile nordice, dupa cate stiu eu, cel putin la invatamantul primar nu este prezenta Religia. In Statele Unite variaza de la un stat la altul, in unele state este, in alte state nu este. E foarte variabil. In Olanda mi se pare ca nu este. Nu exista un pattern. In Grecia stiu ca este subiect obligatoriu, dar acolo statul este aproape stat teologal.

In orice caz, nu se cultiva ecumenismul religios asa cum ar trebui, ci se cultiva sectarismul religios, din pacate, in aceste ore.

Trebuie facuta o diferenta foarte clara intre religiozitate care este o atitudine individuala a unui om, iar religiozitatea - adica raportarea la transcendent - este un lucru bun. Te ajuta sa depasesti adesea greutatile vietii. Dar religiozitatea nu se construieste pe baza orelor de Religie din scoala, asa cum nu devii mai etic daca studiezi etica. Sunt doua lucruri diferite: religiozitatea, 'homo religiosus' cum ar spune Mircea Eliade, si disciplina numita Religie. Deci Religia nu te face mai religios, dupa cum se si vede. Uitati cata religiozitate este in acest moment in populatia din Romania. Niciunul dintre cei care sunt de varsta de la 60 de ani pana in 30 de ani care au facut scoala pe vremea lui Ceausescu nu a studiat Religie. Ar fi trebuit sa fie toti atei. Ori, dimpotriva, sunt foarte multi care merg la biserica. Prin urmare, ei au dobandit religiozitatea nu prin scoala. Deci e total diferita religiozitatea care este individuala, o poti dobandi datorita unor experiente personale, a unei dezvoltari personale proprii si orele de Religie, care nu creeaza religiozitate.

Radu Preda, doctor in teologie, titularul cursului de Teologie sociala ortodoxa la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, director fondator al Institutului Roman de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale si Inter-religioase (INTER): Ca materie scolara, religia isi dovedeste capacitatea transmiterii nu doar a unor informatii, ci a unor valori

Radu Preda
Foto: Hotnews
Rep: Care este opinia dumneavoastra referitor la faptul ca elevii studiaza materia "Religie" din clasa pregatitoare si pana in clasa a XII-a?
Radu Preda: Este, fireste, foarte bine. Ca materie scolara, religia isi dovedeste capacitatea transmiterii nu doar a unor informatii, ci a unor valori. Cum rolul scolii este, cum spunea Parvan, sa scoata caractere, prezenta orei de religie poate fi o garantie. Sigur, cu conditia sa fie predata adecvat.

Rep: In comentariile primite la stirile pe acest subiect, exista parinti care sustin ca orele de Religie ar trebui sa fie primele sau ultimele din orarul unei zile, lucru care i-ar ajuta daca decid sa nu-i trimita pe copii la aceste ore. Care este parerea dumneavoastra?
Radu Preda: Asta tine de fiecare scoala in parte.

Rep: Constitutia nu contine cuvantul "laic" si reglementeaza invatamantul religios: Art. 32 - (7) din Constitutie spune ca "In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege". Considerati aceasta prevedere constitutionala suficienta pentru existenta materiei "Religie" in toate clasele care fac parte din invatamantul preuniversitar?
Radu Preda: Sigur, atata vreme cat scoala pregatitoare este parte a invatamantului de stat. Nu trebuie sa fii jurist pentru a intelege sensul prevederii constitutionale.

Rep: Care este statutul acestei discipline in alte state europene?
Radu Preda: Foarte diferit, Europa neavand, in materie de raporturi stat-culte religioase sau invatamant/cultura, un standard unic. De pilda, ora de religie este parte a planului de invatamant in Austria sau Germania, dar lipseste complet in Franta. Majoritatea statelor UE au religia in programa. De altfel, nu este de mirare ca se discuta acum despre introducerea orei de islam in scoala publica. Miza: trecerea de la scolile coranice de pe langa moschei, unde pericolul radicalizarii mesajului este foarte mare, la scolile publice, sub control administrativ, pe masura rigorilor statului de drept.

Barbu Mateescu, sociolog, absolvent al University of Pennsylvania: Se schimba generatiile, vorbim despre venirea in prim-plan a generatiei decreteilor care va avea un cuvant foarte greu de spus apropo de locul pe care il va ocupa religia in Romania in urmatorii ani

Barbu Mateescu
Foto: Arhiva personala
Rep: Care este opinia dumneavoastra referitor la faptul ca elevii studiaza materia "Religie" din clasa pregatitoare si pana in clasa a XII-a?
Barbu Mateescu: Cred ca impactul in mediul urban al studierii Religiei in scoli este ceva mai redus decat se asteapta atat sustinatorii, cat si oponentii acestei stari de fapt, pentru ca exista foarte multe elemente in viata unui copil sau al unui adolescent bucurestean sau dintr-un alt oras mare care intervin. Foarte multe lucruri coloreaza perspectiva tanarului si adolescentului din mediul urban. Ori in orasele mici si in mediul urban cred ca lucrurile stau altfel. Depinde foarte mult si de talentul sau charisma, pregatirea pedagogica a persoanei care preda aceasta materie, in ce masura ea se sedimenteaza, in ce masura ea are cu adevarat un impact. Legat in special de subiectul clasei pregatitoare, aici cred ca este mult mai relevanta opinia unui specialist in psihologia copilului, pentru ca aici factorii psihologici sunt ceva mai importanti. Modul in care psihologia priveste subiectul este crucial. Un psiholog stie mult mai bine ce inseamna un copil la varsta de 6 ani decat un sociolog.

Rep: Ce fac elevii in acest interval al orei de religie, daca parintii decid sa nu isi trimita copiii la aceasta disciplina?
Barbu Mateescu: Vorbim aici de o particularitate a sistemului romanesc de invatamant, si anume faptul ca profesorul vine la clase. In foarte putine locuri sau mai mult accidental avem o formula anglo-saxona in care elevii se duc la ora pe care trebuie sa o aiba. Acum depinde intr-un fel si de scoala. Cred ca s-a vorbit foarte mult in ultimii ani despre a preda Istoria religiilor. Ceea ce inseamna predarea unei materii in linii de cultura generala, nu foarte aprofundat, despre ce inseamna celelalte religii, care sunt implicatiile culturale, cum schimba, cum definesc valorile natiilor, modul in care ele formeaza perspectiva acelor oameni. Legat de acea ora libera sau lipsa, cred ca depinde foarte mult de scoala si resursele materiale sunt putine si de asemenea si creativitatea factorului de decizie este testata.   

Rep: Constitutia nu contine nicaieri cuvantul "laic" si reglementeaza invatamantul religios (Art. 32. - (7) "Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege".) Credeti ca de aici pleaca introducerea religiei in toate clasele scolare?
Barbu Mateescu: In cazul acesta, influenta este decisiva. Ca la orice lucru care tine de Constitutie, exista litera legii si exista spiritul legii si mai ales modul in care o societate aprofundeaza, modul in care o societate isi asuma ceea ce este scris intr-o Constitutie. Nu intotdeauna este cazul si nu intotdeauna in Romania este cazul. Se pare ca aici avem as spune eu o oarecare potrivire, in sensul in care increderea in Biserica (crestinismul macar la nivel declarativ daca nu practicant) este semnificativ inalta, chiar si dupa evolutiile din ultima vreme. Suntem una dintre cele mai crestine natii din Europa, repet ca la nivel declarativ daca nu chiar si participativ, si se pare ca aici Constitutia si perceptiile maselor largi sau grupurilor mari de romani se suprapun destul de corect.

Exista si bineinteles ca va exista intotdeauna un grup semnificativ, probabil din ce in ce mai mare, de oameni care se vor opune acestei formulari din Constitutie sau introducerii Religiei in scoli. Este foarte posibil ca numarul lor sa creasca si sa devina o masa critica. Probabil ca suntem la 5 sau 10 ani distanta, poate chiar mai mult, de un astfel de moment extrem de vizibil.

Rep: In care societatea sa fie "mai laica"?
Barbu Mateescu: Da. Este o miza importanta in acest moment sau in anii care vin: si anume rolul Bisericii, rolul religiei in Romania. Este posibil sa nu se intample nimic semnificativ, lucrurile sa continue ca pana acum, sa existe o credinta afisata sau interiorizata, dar foarte putine practici, nu atat orientata spre actiune profunda, spre crearea valorilor crestine si aplicarea lor in spatiul public, in politica, in cultura. Totul sa ramana practic cum a fost.

Pe de alta parte suntem intr-un moment in care se schimba generatii. Vorbim despre as spune eu venirea in prim-plan a generatiei decreteilor, oameni nascuti intre 1967-1982, date oarecum aproximative, dar vorbim despre un grup care incepe sa reprezinte din punct de vedere economic si social cea mai importanta parte a societatii romanesti. Ei sunt generatia care a facut Revolutia, sunt generatia care a facut Piata Constitutiei din 1990, ei determinat multe din evolutiile politice din ultimii ani si cred ca vor avea un cuvant foarte greu de spus apropo de locul pe care il va ocupa religia in Romania in urmatorii ani, de la Constitutie la scoli si de la politica la cultura.

Rep: Cum sunt ei structurati, din datele pe care le aveti in ce parte credeti ca vor inclina balanta?
Barbu Mateescu: Aici cred ca vorbim de divizari destul de puternice. Nu exista o singura voce. Dar as spune ca este o dilema sau o intrebare. Ei s-au integrat in capitalism, practic ei sunt la baza capitalismului romanesc din ultimii 20 de ani. Modul in care ei au putut sa jongleze cu cateva dintre dilemele sau antagonismele clasice: cum iti petreci timpul liber, cat de mult timp dedici spiritualului si cat de mult materialului, cum potrivesti materialul si spiritualul? Nu sunt niste intrebari socante, sunt lucruri cu care ei se confrunta in fiecare zi si vorbim de gramaj. Nu exista decat foarte putini oameni la extreme. Dar fiecare cred ca si-a gasit sau incearca sa-si gaseasca raspunsul personal.

Si sa ii privim ca pe niste rauri care curg intr-un fluviu. Cu cat raurile sunt mai numeroase, cu atat fluviul devine mai puternic. Deci daca exista opinii care domina ele se vor impune. Ca sa iau un exemplu foarte concret, exista o pozitie din mediul urban, clasa de mijloc sau oamenii care pana acum cativa ani erau in clasa de mijloc si care au atitudine atee sau mai degraba orientata spre o viziune laica si care se opun introducerii religiei in scoli. O vad drept o reminiscenta a unei Romanii de care ei s-au despartit sau de care ei au fost intotdeauna despartiti si pe care au depasit-o. Bineinteles ca exista si alte puncte de vedere, mai putin vizibile in spatiul public.

Subiectul este foarte incarcat. A devenit foarte incarcat si insusi faptul ca in ultimele luni s-a vorbit destul de mult despre Biserica Ortodoxa Romana, mai ales in ultimii ani, arata ca acest subiect devine unul important, arata ca intr-adevar apare aceasta masa critica de intrebari si de pozitionari. Ele s-ar putea sa nu duca neaparat la o scadere a importantei religiei, bisericii in spatiul public, dar este interesant si important ca apar aceste intrebari. Apar cu mai multa forta decat intotdeauna, pentru ca acesta este unul dintre punctele importante pentru o societate: modul in care se pozitioneaza fata de credinta. Fie intr-un stat laic, fie intr-unul care da o importanta foarte mare religiei dominante sau cultului religios dominant, este un stalp de rezistenta si este foarte semnificativ ca s-a ajuns sa se discute acest lucru.  

Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar: Foarte putini parinti isi retrag copilul de la ora de Religie, pentru ca nu au alternativa. Si atunci il lasa fie si pentru a fi supravegheat

Mihaela Guna
Foto: Agerpres
Rep: Care este opinia dumneavoastra referitor la faptul ca elevii studiaza materia "Religie" din clasa pregatitoare si pana in clasa a XII-a?
Mihaela Guna: Eu intotdeauna am sustinut ca religia trebuie sa fie o optiune. Prin urmare parintele trebuie sa opteze. De ce sa nu poata parintele sa il inscrie? Mi se pare mult mai corect, daca exista aceasta posibilitate, parintele sa poata sa inscrie copilul la ora de Religie. Acest lucru l-am sustinut dintotdeauna. Noi suntem ortodocsi, dar mai sunt si alte culte si in conditiile in care manualele de religie sunt cum sunt si in cele mai multe cazuri vorbim de cu totul altceva decat despre credinta, mai degraba despre pedepse si cum te bate Dumnezeu daca nu faci nu stiu ce. Cred ca important este ca parintele sa poata sa aiba aceasta optiune: de a-si trimite copilul la ora de Religie sau nu. Nu trebuie sa atragem copilul catre biserica un pic fortat, trebuie sa-l lasam sa vina catre biserica. Daca pana acum 50 de ani nu am avut voie sa mergem la o slujba sau sa mergem la biserica pentru ca era o problema, sa nu o apucam pe panta inversa, sa avem obligatia sa mergem. Cred ca trebuie sa fie libertatea omului de a face sau nu ceva.

Rep: Multi parinti se intreaba ce fac copiii in intervalul orei de religie, atat timp cat decizia este la nivelul fiecarei scoli.
Mihaela Guna: Trebuie facut programul de asa natura incat copilul sa poata sa faca altceva, un alt optional - ca de asta vorbim de optional - sau la sfarsitul programului astfel incat copilul sa poata pleca mai devreme de la scoala. In primul rand sustin sa fie optional si in conditiile in care este un optional copilul al carui parinte nu este de acord sa faca acest optional sa aiba o alternativa.

Foarte putini parinti isi retrag copilul de la ora de Religie, pentru ca nu au alternativa. Si atunci il lasa fie si pentru a fi supravegheat. Am destul de multe semnale ca se face mai mult dogmatism decat religie si ma gandesc ca am putea face istoria religiilor in clasele mai mari, am putea sa tinem cont si de faptul ca alti copii au alta credinta. Mi se pare un pic fortata nota. In momentul in care ar fi o optiune, scoala trebuie sa faca o alternativa astfel incat copilul sa aiba posibilitatea sa isi aleaga.

Rep: Cati parinti din asociatia dvs. au decis sa isi retraga copilul de la Religie?
Mihaela Guna: Foarte putini si tocmai din motivul asta. Cred ca cei mai multi sunt in Ardeal, in zona Constantei, Tulcea. Nu pot sa va dau un ordin de marime. Dar poate daca am face cu totul si cu totul altceva in anumite ore de Religie poate am atrage mai multi copii. Si in general ce este impus nu este primit cu bucurie.

Religia se studiaza pana in a XII-a si din pacate dupa clasa a X-a invatamantul obligatoriu se cam termina, iar copilul trebuie sa isi aleaga o filiera, un profil, si cred ca ar trebui sa fie lasat sa mearga pe linia aceea si sa incercam sa ii mai diminuam planul-cadru astfel incat sa poata sa si insuseasca aptitudinile, competentele, cunostintele necesare. Atata timp cat invatamantul nu mai este obligatoriu, sa nu il fortam sa isi aleaga niste discipline sau sa opteze in a nu le alege.
Marti este termenul limita al dezbaterii initiate vineri, 15 februarie, de Ministerul Educatiei asupra planurilor-cadru pentru invatamantul primar. Profesorii, parintii si reprezentantii societatii civile au avut cinci zile la dispozitie pentru a transmite observatiile cu privire la acest plan-cadru care cuprinde materiile obligatorii, pe cele optionale, precum si numarul de ore alocat fiecarei materii pe saptamana pentru elevii din clasa pregatitoare, clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a si clasa a IV-a. Proiectul arata ca introducerea ca obligatorie a materiei Limba moderna se face in clasa a III-a, iar Religia ramane ca parte a trunchiului comun inca din clasa pregatitoare.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20708 vizualizari

 • +49 (77 voturi)    
  Sintem un stat laic! (Luni, 18 februarie 2013, 18:24)

  CetateanulRoman [utilizator]

  ARTICOLUL 29
  (1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
  (2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.

  (3) Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii.

  (4) În relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.

  (5) Cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate.

  (6) Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.

  Si atunci cind religia devine obligatorie imi este incalcat dreptul la libera opinie. In Romania a devenit interzis sa fi ATEU! E dreptul meu si nu renunt la asta! Sint un om liber! Si copii mei nu fac religie, refuz sa fac cerere sa ii scot. Pur si simplu nu ii trimit. Abea astept sa zica ceva! Miroase a CEDO....
  • +25 (49 voturi)    
   Și eu am făcut religie... (Luni, 18 februarie 2013, 19:16)

   AdrianCalin [anonim] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Ai dreptate doar că să știi că dacă te duci la școală ca părinte și nu vrei ore de religie pentru copil se poate, chiar ieri am discutat pe tema asta cu niște părinți care și-au retras copila de la ora de religie. Pe de altă parte, eu am făcut religie la școală, avem 10 ani la revoluție, am avut însă norocul să fac cu un preot de la sat foarte destupat la minte, ne-a vorbit despre cât de minunat este că am ajuns pe Lună și ne spunea că el nu știe ce este iadul dar că Dostoievski a scris că: "iadul este neputința de a mai putea iubi". Toate astea m-au format ca om, nu sunt deloc un bisericos, îi detest pe popii care iau bani la înmormântări și la nunți, cred că BOR este o grupare aproape mafiotă dar eu îi rămân recunoscător preotului cu care am făcut ora de religie. Inițial nici eu n-am vrut să-mi las copilul la ora de religie dar mi-am spus că dacă eu nu pot să "repar" ce ar putea să strice un profesor de religie nebun atunci nu sunt eu un părinte bun. Poate însă o să nimerească un profesor de religie pe care o să-l țină minte mai bine decât pe cel de biologie sau de istorie. Totul ține de profesor și, până la urmă, ca nație suntem ortodocși și e bine să ne cunoaștem toate elementele care ne-au definit pentru a putea să mergem mai departe. Eu nu pledez pentru ora de religie ci spun doar că sunt un părinte preocupat care o să se sesizeze dacă văd că o să înceapă copilul să facă mătănii prin casă și o să-i explic de ce n-are sens să facă asta și cred că o să mă creadă pe mine mai repede decât pe popă.
   • +14 (32 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 februarie 2013, 19:41)

    [anonim] i-a raspuns lui AdrianCalin

   • +6 (26 voturi)    
    Reformulez, schimband putin datele tale (Marţi, 19 februarie 2013, 9:29)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui AdrianCalin

    trebuie doar sa intelegi ca este aceeasi situatie.

    "Inițial nici eu n-am vrut să-mi las copilul sa fie violat dar mi-am spus că dacă eu nu pot să <<repar>> ce ar putea să strice un pedofil atunci nu sunt eu un părinte bun."

    Sunt cuvintele tale aplicate la o situatie pe care eu o consider similara: a permite un viol spiritual asupra copilului echivaleaza, cel putin, cu a permite un viol fizic.
    • -15 (29 voturi)    
     Rusinos ... (Marţi, 19 februarie 2013, 11:01)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

     ...sa compari invatarea moralei si a lucrurilor bune din religie cu un viol ! Asta arata cat de grave transformari de gandire poate face ateismul. Periculos de grav sa consideri similar violul cu invatarea religiei. Nici nu mai ai cu cine vorbi.
     • +8 (18 voturi)    
      Copar actiunea de penetrare (Marţi, 19 februarie 2013, 11:31)

      hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

      a creierul curat al unui copil cu doctrina religioasa si penetrarea fizica a corpului unui copil.

      Din punctul meu de vedere dauna este mult mai mare in prima situatie.
      Si pentru ca vorbim de morala, in Biblie este statutata poligamia, crima, lipsa de toleranta, aspecte care in societatea actuala nu numai ca sunt imorale ci sunt profund ilegale; indiferente ce consideri tu, eu cred ca nu avem voie sa ne expunem copiii la aspectele profund gresite, ilegale si imorale ale oricarei religii.
      • -8 (12 voturi)    
       Ai tot dreptul la opinii ... (Marţi, 19 februarie 2013, 14:56)

       Davidias [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

       Dar nu si dreptate. Se vede de departe cat de putin intelegi Biblia si morala ei cand faci asemenea afirmatii.
       Cand afirmi ca in Biblie este statuata poligamia se vede nivelul de (sub)cultura. Daca citesti Matei 19:3-9, vei vedea ce departe este ceea ce crezi de realitate.
       Ai impresia ca daca tu crezi ceva este si real ? Sau se pune repede in practica ?
       Este bine ca acei ce gandesc ca tine sunt o minoritate ca altfel era de rau pentru toti.
       Este bine ca are si o mare parte buna democratia. Nu poate o minoritate sa impuna parerile si opiniile ei majoritatii. Legile le face majoritatea, bineinteles, fara sa distruga minoritatea. Dar nici sa se creada stapana.
       Cu bine !
       • +2 (10 voturi)    
        Cred ca tu ai omis sa citesti (Marţi, 19 februarie 2013, 15:46)

        hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

        cartile de capatai ale religiei pe care ne spui ca o practici de faci astfel de afirmatii.

        Regi (11, 3): "[Solomon] A avut de neveste sapte sute de craiese imparatesti si trei sute de tiitoare; si nevestele i-au abatut inima."

        Daca nici asta nu-i poligamie, am eu probleme atat cu vederea cat si cu intelegerea termenului de "nevasta".
        • -4 (8 voturi)    
         Aş dori să te întreb ceva... (Marţi, 19 februarie 2013, 18:32)

         puricelu [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

         Tu poţi face diferenţa între Testamentul Vechi şi cel Nou ? Pentru că, dacă poţi, atunci află că, citatul din Regi, pe care tocmai l-ai dat, este din cel vechi, iar în Testamentul Vechi era permis aşa ceva. Aşa cum, la început, nu era permis să se mănânce carne dar s-a dezlegat la carne după potop. În Noul Testament, Sf. Ap. Pavel spune că fiecare bărbat cu femeia sa şi fiecare femeie cu bărbatul ei ! Iar în Vechiul Testament sau după Legea Veche, foarte puţini au fost cei care s-au mântuit. De aceea a trebuit să vină Mântuitorul promis, să salveze lumea ! Poate n-ar fi rău să mai citeşti şi Noul Testament.
         • +4 (10 voturi)    
          Sa nu-mi spui (Marţi, 19 februarie 2013, 19:31)

          hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui puricelu

          ca Dumnezeu si-a dat seama ca s-a inselat si a schimbat regula pentru ca asta inseamna insasi negatia existentei acestuia.

          Cred ca agnosticii si ateii stiu mai multe despre religia crestina decat pretind ca stiu habotnicii care comenteaza in acest articol.
          Cititi-va biblia, dragi farisei, si apoi, inarmati cu sabia cunoasterii sa va vad pe baricadele discutiilor.

          Fix asta se intampla cand se invata dogmatism religios: persoane fara a avea gandirea critica formata, persoane care nu au habar decat despre ce le-a fost inoculat te bat la cap cu toate bazaconiile lor.
     • +9 (17 voturi)    
      periculos.. (Marţi, 19 februarie 2013, 13:06)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

      mai periculos este sa asimilezi cuvintele 'religie' cu 'morala' si 'lucruri bune'.
      cate lucruri bune se fac in Romania in numele religiei? care morala spune ca toti conducatorii cultului ortodox trebuie sa se imbrace in aur si sa se plimbe in masini de lux in timp ce enoriasii traiesc in mizerie?

      In scoli ar trebuie sa se predea istoria religiilor si ar trebui sa fie materie obligatorie doar 1-2 ani.. suficient pentru toti copiii ca sa inteleaga cat rau au facut religiile monoteiste in europa si peninsula araba in ultimii 2000 de ani.
   • -16 (24 voturi)    
    cine sa te mai inteleaga ? (Marţi, 19 februarie 2013, 10:03)

    a.h. [utilizator] i-a raspuns lui AdrianCalin

    zici ca nu esti bisericos, dar vb de popii care iau bani la nunti si botezuri.
    daca nu-ti calca piciorul in Biserica, normal ca esti pe langa subiect si emiti pareri total aiurite.
    daca tot zici c-ai aivut ca prof. de Religie un preot care ti-a placut, de ce nu ti-l iei reper pe acela ? de ce nu mergi la Biserica sa cauti preoti precum acela ? ai auzit tu la tv de popi care iau bani si gata, ai pus stampila pe aceasta breasla.
    fireste ca mataniile ti se par ceva deplasat. imi imaginez ce educatie religioasa ai primit !
    • +9 (21 voturi)    
     domnu domnu (Marţi, 19 februarie 2013, 10:29)

     bogdan. [utilizator] i-a raspuns lui a.h.

     se vehiculeaza pe forum o expresie - mai usor cu pianul pe scari. vi-o recomand.
     eu nu cred in existenta unei fiinte superioare creatoare, existenta ei fiind bazata pe scrierile bine puse laolalta de catre niste oameni in 300 si olecuta asa ca sa puste bine.

     dar hai sa facem o mica socoteala niciodata piciorul in biserica de cand eram mica - obligat sa merg la biserica sa zicem ca au trecut niste 20 de ani de cand am fost ultima data.
     am avut norocul sa fiu nas - ghici ce - a trebuit sa dau mita la preot dupa naseala - ghici unde - pe masa din altar, aia sfanta.
     revenind la calcul - din 1 data mers la biserica 1 data dat mita . din punctul meu de vedere 100% se da/ia mita la biserica.
     si sa nu zic ca a vrut sa se foloseasca de pozitia lui in societate(bine in societatea arhaica) dar a dat de un ateu, ca vroia mult mai mult decat am dat. am inteles ca de vreo 3 ori cel putin. dar si acuma imi pare rau ca nu am cerut chitanta altfel sa ii fi luat banii.

     - dar cred ca in cazul bisericii nu ii zice mita - ii zice nu stiu dar. dar mentionez ca nu am primit nicio chitanta.

     ai fost vreodata la impartirea banilor care se strang acolo la perseu?
     ca vulturii la hoit.
     • -3 (7 voturi)    
      adevarat ce spuneti Dvs (Marţi, 19 februarie 2013, 18:36)

      a.h. [utilizator] i-a raspuns lui bogdan.

      din pacate exista si astfel de cazuri nefericite.
      dar daca tot ne place sa credem ca avem discernamant si suntem fiinte sup, haideti sa privim dincolo de aceste situatii si sa cautam ADEVARUL. dar sa-l cautam cu dorinta de-al afla si nu poticnindu-ne in nimicuri.
      stiu ca e mai simplu sa fim superficiali si sa ne dam cu pararea asa fara a cunoaste lucrurile cu adevarat.
      daca vrem sa ne plangem si sa strigam in gura mare ca un popa ne-a luat banii cu japca, acolo vom ramane toata viata. la nivelul acelui popa.
      • 0 (2 voturi)    
       Nu va dati seama, cred, (Sâmbătă, 23 februarie 2013, 6:01)

       XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui a.h.

       dar acoperiti coruptia. Sunt agnostica si nu am de-a face cu biserica, in general. Am avut de-a face la o inmormantare. Dupa ce batrana pe care o inmormantam, o femeie foarte credincioasa, a ajutat biserica asa cum a putut ea (ajutor la curatenie etc, pe gratis), a venit popa si a inceput sa faca socoteala, cat sa-i dam lui, cat ajutorului, cat costa steagul acela, nu stiu cum se numeste s.a.m.d. A urmat o cearta a mamei mele, revoltata, cu popa, si acela a renuntat la plata pentru mai toate lucrurile. In satul in care s-au retras ai mei la pensie, popa merge pe la sarbatori si strage bani. Daca n-au, oamenii se imprumuta. Cred ca ai mei sunt printre putinii care nu dau nimic - mama e credincioasa, dar nu mai vrea sa auda de BOR. Degeaba o sa le tot spuneti oamenilor sa nu ia seama la preotii corupti, sa ia aminte doar la cei buni - sunt prea multi coruptii ca sa fie ignorati. Degeaba incercati sa le spuneti ca nu conteaza ce fac preotii, Biserica este aceeasi, rolul lor de intermediari se mentine, chiar daca ei pacatuiesc. Exista un anumit nivel peste care oamenilor incepe sa nu le mai pese, nu mai cred in chestii gen "lasa-ma sa te fur, ca tot te mantuiesc'. Eu sunt agnostica, dar sunt din ce in ce mai multi oameni care se identifica ortodoxi, ca mama mea, si nu mai vor sa auda de BOR. Exista niste limite dupa care nu degeaba mai spui "treci cu vederea, si totul va fi bine". Mai bine, decat sa le cereti asta oamenilor, v-ati uni si ati cere o reforma a BOR, cei care inca mai credeti in ea, cat inca mai este timp. Sau mai bine nu, ca sa se ajunga sa se rezolve si problema influentei prea mari pe care o are si a efectului nociv. Pentru ca este unul dintre cele mai nocive lucruri, sa inveti un copil sa faca ce zice popa, nu ce face popa. Adica sa invete sa accepte ipocrizia si dubla fata de mic.
   • +1 (1 vot)    
    sunt putini preoti cu har (Joi, 21 februarie 2013, 16:28)

    KiMBO [utilizator] i-a raspuns lui AdrianCalin

    majoritatea o privesc ca pe o meserie.
  • +33 (49 voturi)    
   Oare? (Luni, 18 februarie 2013, 19:22)

   gruianul [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Una scrie in Constitutie si alta e realitatea din teren :)
   Cum iti explici ca statul plateste preotii, ca sprijina cu bani bisericile si construirea de biserici, ca biserica si politicul sunt intr-un joc continuu de sprijinire comuna?
   • +22 (44 voturi)    
    E cu schepsis!!! (Luni, 18 februarie 2013, 20:26)

    Muka [utilizator] i-a raspuns lui gruianul

    Daca nu imi trimit copiii la ora de religie ma pun rau cu Dzeu, si daca ii trimit le(ne) va merge bine CUMVA?!?! In fond, despre asta vorbim. Inca nu, dar pe viitor exista riscul sa se uite unii "destepti" mai urat la mine daca refuz, sau popii (!!!) sa ma apostrofeze daca nu vreau sa las DROGUL religiei sa intre in mintea inca NEFORMATA a unui copil!!

    Religia e drogul maselor, adomitilor!!! Si acum o sa ne DRGOM COPIII?????? Treziti-va, cine mai poate si nu va drogati si copiii!!
    • +15 (25 voturi)    
     sa nu uit :) (Luni, 18 februarie 2013, 20:53)

     Muka [utilizator] i-a raspuns lui Muka

     "Dormiti linistiti, FNI lucreaza pentru voi"! :)) Doar ca e la o scara mai mare, nimic deosebit.
  • -25 (43 voturi)    
   care stat laic mai omule??? (Luni, 18 februarie 2013, 19:41)

   Dnn [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   unde scrie ca e stat laic? daca ar fi scris ca e laic atunci ati fi dus asta la extrem zicand ca in statul laic biserica nu are nimica, dar absolut nimica de zis.

   dar uite ca in constitutie nu scrie explicit ca e laic.. asta nu inseamna ca nu e laic! dar nici nu inseamna ca religia nu are nimica de zis... ba mai mult constitutia se angajeaza explicit sa spijine cultele din romania!! ce nu va e clar???

   voi chiar nu intelegeti ca in tara asta majoritatea covarsitoare sunt credinciosi si ca tot ce aveti de facut e sa scrieti o amarata de hartie ca sa nu va mai trimiteti copii la mult hulita, daunatoarea, groteasca ora de religie??? ce e asa de greu??? ce va deranjeaza de fapt asa de tare??
   • +36 (46 voturi)    
    Mai bine sa citeasca Jules Verne in timpul ala (Luni, 18 februarie 2013, 22:00)

    Michelangelo [utilizator] i-a raspuns lui Dnn

    Iti spun ce ma deranjeaza pe mine. Cred in Dumnezeu, dar nu cred deloc in biserica. Asa ca nu vreau ca un popartau bisnitar (slujbas al statului roman si nu uns al lui Dumnezeu, asa cum le place sa credem) sa imi indoctrineze copilul cu diverse ritualuri care nu au de fapt nicio legatura cu Dumnezeu. Ceea ce fac preotii nostri prin asa-zisele lor slujbe este sa ne arate ca fara ei nu poate exista credinta. Ceea ce este absolut fals. E marketing duhovnicesc:) Daca nu ar exista o multime de pesti care sa muste momeala, crezand ca daca-l pupa-n spate pe domn' parinte, le pune o vorba buna si ajung in rai, oare pe cine ar mai stoarce de bani? Cam despre asta e vorba in cadrul subiectului "religia in scoli".
    • -5 (15 voturi)    
     :) (Marţi, 19 februarie 2013, 9:11)

     Dnn [utilizator] i-a raspuns lui Michelangelo

     bine spus!!

     DAR incurcam borcanele aici pentru ca vorbim de 2 lucruri diferite!!

     - eu sustin principiul ca e bine ca in scoala sa se faca religie
     - imi zici ca religia nu iti convine cum e predata.

     Deci ce sa inteleg? ca ai vrea ca religia sa fie predata in scoala dar sub o alta forma? sau nu ai vrea deloc religia in scoala? Pentru ca sunt 2 lucruri TOTAL diferite!! Sunt 2 conceptii total diferite fata de identitatea noastra si ce dorim sa fim in continuare ca tara..
     • +6 (6 voturi)    
      Caldura mare... (Marţi, 19 februarie 2013, 10:07)

      Michelangelo [utilizator] i-a raspuns lui Dnn

      E putin mai complicat, dar poate vei intelege. Spun ca credinta adevarata apare nu atunci cand este impusa (aici poate rezulta cel mult o forma de prefacatorie atat de des intalnita la romani - oameni care spun ca cred, dar urasc, fura, mint, pentru ca, de fapt, nu cred) ci atunci cand cunostintele dobandite prin invatare ajung sa iti spuna ca poate exista ceva care nu poate fi inteles prin cunoastere rationala.
     • +5 (9 voturi)    
      de ce obligatorie? (Marţi, 19 februarie 2013, 10:20)

      codo [utilizator] i-a raspuns lui Dnn

      Faptul ca va intereseaza sa fie predata in scoala nu e suficient de acoperit de Optiunea pentru ora de religie? Nu va e de ajuns sa optati dvs pentru o astfel de clasa in loc sa se dezinscrie cei care nu vor? Sau e ca la cotizatia obligatorie pentru sindicatele din invatamant? Cum a dat Funeriu ordinul sa nu mai fie obligatorie, gata s-au subtiat randurile la 15%. Daca religia vrea sa dea testul fortei sale, sa lase oamenii sa opteze pentru acest curs sa vedem atunci cati candidati se prezinta. Sau nu vrem sa vedem ce culoare are realitatea? Nu ar fi ceva nou in societatea romaneasca.
    • -12 (16 voturi)    
     !!!!! (Marţi, 19 februarie 2013, 10:07)

     a.h. [utilizator] i-a raspuns lui Michelangelo

     asta nu se cheama credinta in Dumnezeu.
     se pare ca tu ti-ai creat un Dumnezeu dupa cum iti place tie sa crezi ca este.
     nu esti de acord ca odrasla sa-ti mearga la ora de Religie, da cu batul si lasa comentariile puierile.
     • +4 (6 voturi)    
      Ore de romana, nu religie (Marţi, 19 februarie 2013, 15:51)

      Michelangelo [utilizator] i-a raspuns lui a.h.

      Comentariile mele se adreseaza celor care stiu sa scrie (vezi "puierile"). Invata si tu.
      • -6 (6 voturi)    
       atat ai avut de spus ? (Marţi, 19 februarie 2013, 18:37)

       a.h. [utilizator] i-a raspuns lui Michelangelo

       imi cer suze pt greseala.
  • -17 (45 voturi)    
   Si cu dreptul la analfabetism cum stai ? (Luni, 18 februarie 2013, 20:16)

   Davidias [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Ai tot dreptul sa fii ATEU. Nimeni nu ti-l ia. Dar cred ca ar trebui sa ceri mai intai dreptul de a fi alfabetizat. Pentru ca dupa cum scrii se vede ca ai lipsit nu numai la orele de religie ci si la cele de romana.
   In cateva fraze si propozitii ai facut trei greseli de ortografie si ai si o forma invechita.
   1. - sa fii ATEU- nu "sa fi ATEU"
   2. - Sunt un om liber - nu "sint un om liber"
   3. - Si copiii mei - nu "Si copii mei"
   4. - abia in loc de "abea"
   Eu cred ca ar fi mai intelept sa-ti lasi copilul la ore ca altfel va face si el aceleasi greseli ca tatal sau.
   • +20 (28 voturi)    
    asta crezi tu (Luni, 18 februarie 2013, 21:28)

    jbstg01 [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    ca se invata la religie?
    Si apoi una e ste sa fii analfabet si alta sa mai mananci din litetre la tastat.
    Dar ai dreptate!Sa-l arda focul gheenei ca nu e acord cu tine!
    Asa-i bine?
    • +2 (12 voturi)    
     E tare scuza cu greselile la tastat ! (Marţi, 19 februarie 2013, 10:36)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui jbstg01

     Sunt de acord ca se pot face greseli de tastare.Dar stie toata lumea ce sunt greselile la tastat si cele de ortografie ! Sa scrii "copiii" cu doi de i si " sa fi" in loc de
     "sa fii" nu sunt de la tastat. Si nici "sint" in loc de "sunt". Si asta sa ti se-ntample aproape in fiecare propozitie este imposibil. Iar "abea" in loc de "abia" cu siguranta nu e de la tastat. "E" este prea departe de "I" la tastatura. Asa ca nu tine cu greselile de tastare.
     Daca intelegi ce am scris in postare (desi nu prea cred, din ceea ce vad ca ai scris) eu am vorbit de orele de romana nu despre cele de religie cand m-am referit la greseli. Tu incurci merele cu perele. Eu te inteleg ca esti suparat dar nici chiar asa mostra de incultura. Dar e greu pentru tine sa intelegi asta. Banuiesc ca imi irosesc timpul.
     • +3 (9 voturi)    
      ERATA (Marţi, 19 februarie 2013, 12:27)

      eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

      Mare atentie la dat cu parul.
      NU sunt specialist dar cei care au fost la scoala inainte de revolutie nu au invatat formele modificate de academie dupa revolutie.
      Si sunt destule lucruri schimbate.
      In orice caz am convingerea ca ideile dintr-o propozitie sunt intelese si daca este scris sint in loc de sunt sau sa fi cu un singur i .
      Nu cred ca afecteaza comunicarea astfel de greseli .
      Pretentiile acestea de gramatica de nota 10 cu + sunt pentru cei care nu gasesc alte contraargumente.
      • +3 (7 voturi)    
       Nu dau cu parul ! (Marţi, 19 februarie 2013, 15:00)

       Davidias [utilizator] i-a raspuns lui eugenrc

       O ironie ca raspuns la prostie nu este dat cu parul ! Cand te corecta profesorul la scoala ca scrii sau vorbesti gresit iti dadea cu parul ?
       Nu este placut dar face bine. Daca nu face bine celui ce primeste corectia poate face bine altora.
       Cu bine !
       • +1 (3 voturi)    
        Mie imi pare absurd ce spuneti (Marţi, 19 februarie 2013, 21:53)

        eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

        Greselile gramaticale nu masoara gradul de inteligenta si nici nivelul de prostie.

        Nici macar la scoala nu ramaneai corijent daca aveai 5 greseli gramaticale intr-un text.

        Dupa cum spuneam si mai inainte , uneori e mai simplu sa te iei de greselile gramaticale decat sa gasesti niste contraargumente solide.

        PS. Din fericire tehnologia nu a ajuns inca la nivelul la care sa poti da cu parul online. ;) iar aici nu suntem la scoala ca sa primim note.
        Aici facem schimb de idei si am convingerea ca ideile noastre pot fi intelese si daca scriem sint si daca scriem sunt.
        Personal consider binevenite comentariile care ne reamintesc forma corecta a limbii romane.
        Dar doar daca se rezuma la a fi pur informative fara ai trata pe cei care gresesc ca pe niste prosti.
        • -1 (3 voturi)    
         Sunt de acord (Miercuri, 20 februarie 2013, 10:58)

         Davidias [utilizator] i-a raspuns lui eugenrc

         Sunt de acord ca e mai important sa urmarim ideile si nu greselile de gramatica. Dar, incazul in care in text nu gasesti nici o idee, sau doar aberatii, dar gasesti greseli gramaticale multe e normal ca in urma unei ironii omul care scrie sa se afle-n treaba sa se gandeasca de doua ori si apoi sa scrie.
         Daca urmaresti postarile mele vei vedea ca acolo unde am vazut seriozitate si idei bune, am raspuns cu idei si argumente. Acolo unde am vazut prostii am raspuns cu ironii.
         Acum, sincer, reciteste textul pe care l-am ironizat si l-am corectat. In patru randuri patru greseli. Si nici un lucru adevarat.Pentru ca nu e obligat nimeni sa trimita copiii la orele de religie. Revolta lui e pe o tema falsa.
         Cred ca e clar .
         Cu bine !
         • +1 (1 vot)    
          Exista diverse moduri (Sâmbătă, 23 februarie 2013, 6:13)

          XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

          de a impune niste lucruri. Unele, prin presiune. Este pur si simplu mai greu, chiar pentru parintii care nu prea sunt de acord sa isi lase copiii la religie, sa ii retraga. De ce ? Pentru ca cei indiferenti, oarecum, nu i-ar fi inscris, dar daca sunt inscrisi ... nu-i scot. Ceea ce ii pune pe ceilalti in dificultate. Daca sunt prea putini, scoal nu le asigura o alterntiva, rezultatul fiind ca ori isi lasa copiii inscrisi, ori ii retrag, dar daca nu e prima sau ultima ora, copiii trebuie sa ramana oricum in clasa. Doar ca nu primesc nota. Si NU, pentru ca marea majoritate chiar vor religie, ci pentru ca unui numar consistent nu i se pare nici rau, nici bine, si pur si simplu lasa lucrurile cum sunt - o specialitate romaneasca.
   • +12 (20 voturi)    
    sint (Marţi, 19 februarie 2013, 1:42)

    baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    un om liber. Daca matale sunti, e treaba matale, eu sint.
    • +2 (6 voturi)    
     atasamentul unor "intelectuali" (Marţi, 19 februarie 2013, 11:57)

     derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

     fata de "sint" in loc de "sunt" vine din vechea nostalgie pt. scrierea chirilica specifica tocmai cercurilor pro-ortodoxe;

     merita o verificare, daca tot esti un om liber - sa fii si corect informat :)
    • +3 (5 voturi)    
     Sa cresti mare ... (Marţi, 19 februarie 2013, 15:03)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

     ...si destept ! Ca inca nu esti. Crezi ca daca ”sinti” doar liber este de ajuns ?
   • +7 (19 voturi)    
    Prefer (Marţi, 19 februarie 2013, 7:58)

    dami365 [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    Ca in loc de religie sa faca in plus o ora de gramatica.Am impresia ca au fost anuntati popalaii de acest articol si dau din greu cu minusuri celor care nu sunt de acord cu predarea religiei.Inteleg ca e si acesta un servici ca si acela de taximetrist sau macelar,atata doar ca pe cei doi susnumiti nu-i subventioneaza nimeni!Aveti muschi popilor?La munca nu la intins mana la stat si apoi faceti biserici pana va cheltuiti ultimul leu si va uscati de foame!
   • +11 (13 voturi)    
    ti-a scapat un cuvint (Marţi, 19 februarie 2013, 8:51)

    Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    RELÍGIE, religii, s. f. 1. Sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituțiilor și organizațiilor corespunzătoare; confesiune, credință.

    Dupa cum vezi nu poti spune "ora de religie", ci "Ora de crestinism". Evident ca acest lucru nu te deranjeaza.
    • -5 (15 voturi)    
     Puteti sa ofensati oricat ... (Marţi, 19 februarie 2013, 11:14)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

     ...oricum, ora de religie nu se va scoate din programa scolara. Cat de suparati ar fi unii.
     Si asta va face bine tuturor . Chiar si celor care sunt impotriva. Unii copii nu sunt de acord sa invete, sa munceasca, sa mearga la scoala. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa se inchida scoala din cauza lor. Eu am vrut sa vorbesc cu oameni care gandesc nu cu ”Gica contra”.
     Asta e situatia. De unde nu e nici Dumnezeu nu cere !
     • 0 (4 voturi)    
      Cu ce am ofensat? (Marţi, 19 februarie 2013, 20:52)

      Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

      Eu explic ca "religie" nu este sinonim cu "crestinism". Poti spune despre crestinism ca face parte din religie, dar nu poti pune un egal intre ele pentru ca ai nega celelalte religii. Deci, cu ce am ofensat?
     • 0 (2 voturi)    
      Te inseli, (Sâmbătă, 23 februarie 2013, 6:24)

      XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

      bine nu va face, pentru ca multe manuale sunt violente si prostesti (stii exemplele clasice: cu masina care a dat peste x pentru ca s-a dus la film in loc de slujba, si cu y care a castigat concursul de sah pentru ca a s-a rugat; te rogi si castigi; restul - invatat, munca - sunt ok, dar nu chiar ca rugaciunea). Combina asta cu incompetenta unor profesori, si ... Cazurile de profesori buni, in general, sunt rare. Cel mai probabil, va fi un profesor incompetent predand dupa un manual violent - deci, cel mai probabil, va face rau. Cazurile in care v face bine vor fi in minoritate. Pe de alta parte, se pare ca nici copiii nu iau in serios ora respectiva, deci poate va face, de fapt, bine - ii va irita destul de mult pe un numar consistent, care altfel ar fi luat lucrurile usor, despre ce este aceasta institutie si ce rol ar trebui sa joace in societate :). Si sa ajunga la concluzii care sa-i ajute sa de-BOR-izeze tara.
   • +5 (9 voturi)    
    scuze..dar nu sunt de acord cu tine.. (Marţi, 19 februarie 2013, 11:11)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    .. regionalismele fac parte din cultura si traditia lingvistica a acestui popor; nu in toate domeniile este obligatorie folosirea limbii culte Romane.

    Oamenii pot scrie gresit in momentul in care tasteaza, nu inseamna ca sunt analfabeti ci doar niste dactilografi amatori..

    Din punctul meu de vedere credinta unui om reprezinta un lucru mult prea intim pentru a fi alterata prin intermediul unei materii obligatorie.. ca religia.

    Nu are ce cauta o astfel de materie in matriile scolare. Cine vrea sa isi educe copilul in spiritul credintei personale, sa il duca la un reprezentant al cultului din care provine: nu e necesara impunerea acestei materii la scoala!

    Vrei sa iti educi copilul in spiritul convingerilor religioase crestin-ortodoxe, mergi cu mai multi parinti la biserica din cartierul tau(cred ca sunt zeci de biserici intr-un cartier) si cereti preotilor de acolo sa faca ore de educatie crestina(prefer sa evit termenul educatie religioasa) in cadrul bisericii respective: cred ca ar fi bine-venita o astfel de initiativa pentruca in acest fel, dau pe la "Biserica" si parintii foarte atenti cu educatia religoasa a copiilor lor..

    Dar care este problema acestor parinti pana la urma? ca nu au chef sa isi "piarda" duminicile pe la Biserica", ca nu au chef sa aiba discutii mai delicate cu copiii lor, ca prefera sa aiba o scuza in plus, ca prefera sa arunce "pe umerii scolii" responsabilitatea educarii propriilor copii si in acest domeniu?
    • -2 (4 voturi)    
     Copiii cu doi de i e regionalism la tine ? (Marţi, 19 februarie 2013, 14:13)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui akillies

     De cand si pana cand substantivul articulat ”copiii” scris cu doi de i este regionalism ?
     Eu nu vorbesc de credinta pesonala ci de notiuni de religie. Dar e greu sa intelegi asta .
    • +5 (5 voturi)    
     ceea ce nu pot pricepe (Marţi, 19 februarie 2013, 14:44)

     ego sum [utilizator] i-a raspuns lui akillies

     este de ce se cramponeaza oamenii de ideea ca ar exista vreo legatura intre BOR si notiunile de morala crestina, cinste, demnitate si altruism. Religia predata in scoli este impusa de BOR si exponentii mizerabilei noastre clase politice pentru indobitocire, recte crearea votantului perfect, incapabil sa si gandeasca.
     Credinta fiecarui om, setul de valori spirituale si religioase pe care parintii il dau copiilor, n-au nici o legatura cu biserica oficiala, e ceva personal. Mai mult, acei preoti respectati de enoriasi sau elevi au calitati umane care-i face buni profesionisti, ca in oricare alta profesiune.
   • +1 (3 voturi)    
    Ai dreptul sa fi analfabet! (Marţi, 19 februarie 2013, 20:34)

    CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    Iti recunosc acest drept!
    Se foloseste fii la imperativ sau conjunctiv afirmativ sau negativ - in rest se foloseste fi.
    SINT un om liber. Academia se va mai razgindi - si nu eate singura forma de care nu ma despart: nu am sa scriu "nicio" dar sfertodoxia dumneavoastra puteti sa o faceti.
    "abia" pare abea venit de la tara. Limba mai evolueaza, sper ca din pedanterie sa nu incepem a scrie din nou cu caractere chirilice. Da la copiii mei e evidenta greseala. Mea culpa.
    In rest e buna un pic de gramatica. Poate in loc de religie.
  • -17 (25 voturi)    
   ha.ha. (Luni, 18 februarie 2013, 21:20)

   Vladutz_Anton [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   "specialistii consultati de HotNews.ro"... este cumva vorba de specialistii ASUR si Accept ? Ce studii si experienta ii recomanda ca 'specialisti in efectele orelor de religie asupra elevilor' ?

   Indarjirea anumitor 'cercuri' de a scoate in media cate un articol zilnic pe tema orei de religie, mai ca te face sa te intrebi ce-i asa odios la orele alea? Sunteti suparati ca se invata niste lucruri de bun-simt ? Ar fi mai bune niste ore despre relatiile gay cum am vazut ca s-a facut la un liceu in bucuresti ?

   In cazul in care totusi ati constatat ca nu devin mai buni sau mai morali, poate ar fi mai bine ca in locul orelor de religie elevii sa mearga o ora la biserica, la maslu, spre exemplu. Pentru ca, si eu sunt de acord, practicarea credintei este mult mai buna decat cunoasterea ei rationala.

   In orice caz, credinta ortodoxa si biserica "nu vor fi biruite nici de portile iadului", si asta o arata intreaga istorie de 2000 de ani... and counting.
   • +3 (5 voturi)    
    Pentru ca... (Marţi, 19 februarie 2013, 11:39)

    Radu_Net [utilizator] i-a raspuns lui Vladutz_Anton

    ..exista persoana ca tine in tara asta. Aste e singura speranta a Bisericii Ortodoxe, sa va inmulteasca pe astia atotstiutori "de 2000 de ani...".
  • +8 (12 voturi)    
   pai, (Marţi, 19 februarie 2013, 9:02)

   Cezy [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   am mai zis-o, tre' sa ne dam bine pe langa Biserica, preotii fiind cei mai eficienti agenti electorali!
  • -3 (13 voturi)    
   Religia este buna (Marţi, 19 februarie 2013, 10:07)

   LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Predarea religiei in scoala este buna, doar ca ar trebui sa fie sub alta forma, o forma mai apropiata de om, o forma prin care copilul si chiar adultul sa inteleaga mai bine avantajele regulilor de viata crestina si sa nu se introduca frica de IAD.
   Oamenii trebuie sa iubeasca binele nu sa le fie frica de suferinta.
   Sa ii invete pe copii de ce trebuie sa ierte, de ce nu trebuie sa pastreze ranchiuna si dusmanie (ar scuti multi oameni de probleme psihice), sa-i invete ca trebuie sa i inteleaga si pe ceilalti
   In istoria crestinismului sunt multe exemple prin care pot aduce o educatie frumoasa copiilor
  • -6 (8 voturi)    
   Mai omule... (Marţi, 19 februarie 2013, 12:41)

   Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   dar esti suparat atat de tare pe lucruri care chiar nu ti-au facut nimic. Zau asa, ma faci sa ma simt ca un inchizitor, dar eu nici nu te cunosc... Si eu sunt credincios si tin la religie si la ora ei pe saptamana. Ai avut vreodata curiozitatea sa deschizi un manual de religie si sa vezi ca nu toate sunt cum zic aia de la Asur? Nu mai fii atat de indignat ca nu-ti sade bine. In plus din indignari din astea exagerate au iesit si Gulagul si Pitestiul si multe altele... Stai mai linistit omule!
  • -5 (7 voturi)    
   Pentru CetateanulRoman (Marţi, 19 februarie 2013, 12:41)

   Lucris [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Da, la punctul 6 se spune un mare adevar. Parintii chiar sunt responsabili pentru viata copilului lor. Credeti ca un om fara de Dumnezeu, are capacitatea de a intelege si transmite copiilor altceva decat ceea ce poate mintea lui sa priceapa? Ce valori morale (iubire, intelegere, mila, compasiune, altruism, devotament) poate transmite un om fara de Dumnezeu copiilor lui? Eu nu am intalnit niciodata un ateu care sa manifeste real aceste valori.... Pur si simplu nu poate... Nu are cu ce...
   Religia este mai mult decat necesara unui om. Este fundamentul existentei unui om. Nu stiu daca stiti, dar crestinismul a aparut inaintea statului nostru... Daca credinta ar fi ceva desuet, ceva malefic (asa cum o prezentati dumneavoastra), cum credeti ca au aparut Sfintii? Cine a hotarat ca sunt Sfinti? Oamenii sau Dumnezeu? Cine are capacitatea de a sfinti? Omul sau Dumnezeu? Iar daca acele fiinte, Sfintii, au aratat ca drumul urmat de ei duce la sfintenie, cum credeti ca sunteti mai intelept decat cei care chiar au urmat Credintei si au reusit ceea ce dumneavoastra infierati atat de vehement? Imi pare rau atat pentru dumneavoastra cat, mai ales, pentru copiii dumneavoastra... Chiar suntem responsabili pentru viata si educatia copiilor nostri, Numai ca, vedeti dumneavoastra, dam socoteala, mai inainte de toate, in fata lui Dumnezeu, indiferent ce crede fiecare dintre noi. Dumnezeu exista indiferent daca credeti sau nu in El.
 • +9 (39 voturi)    
  Minciuni (Luni, 18 februarie 2013, 18:43)

  DV [utilizator]

  Mircea Miclea minte de ingheata apele.
  In UK exista ora de educatie religioasa, dar cuprinde prezentari ale tuturor religiilor, nicidecum nu se face catehism ca in Romania. Prin urmare este cu totul altceva.
  In scolile publice din US educatia religioasa este interzisa prin lege, se pot studia diversele religii doar din perspectiva neutra.
 • -31 (55 voturi)    
  Religia (Luni, 18 februarie 2013, 18:45)

  adrian88000 [utilizator]

  invata copii regulile moralei crestine.Si astfel putem spera sa avem adolescenti , tineri si adulti care sa aiba un comportament placut pentru vei din jurul lor.
  Si nu un comportament periculos pentru ei si pentru cei din jur cum ar avea daca nu l-ar cunoaste pe Dumnezeu .
  • +28 (50 voturi)    
   Mda (Luni, 18 februarie 2013, 19:16)

   ictin [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   Avem nevoie de mai multi Becali, care sa stea cu crucea de aur atarnata de gat si sa se roage la doamne-doamne sa le distruga dusmani ca n-au valoarea lor. Exact asta ii lipseste Romaniei in acest moment.
  • +22 (40 voturi)    
   Da, da si marmota... (Luni, 18 februarie 2013, 19:21)

   Costache2009 [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   O ultima dovada a faptului ca lectiile obligatorii de religie ortodoxa sunt o mare si costisitoare prostie am avut-o chiar azi - crima de la Targoviste. Locuiesc in apropierea unui liceu si mi s-a cam aplecat de consumul de alcool si striptease-u' liceenilor pe aleile/strazile invecinate, de adunat prezervativele folosite de ei de pe scara blocului, de alungat prostituatele minore, pe "pestii" si pe clientii lor la fel de minori, de pe scari si alei. Pana la urma, sper ca am scapat de ei, ca ne-am instalat camere de luat vederi si i-am amenintat ca dam filmele pe youtube, inainte de a le livra Politiei...

   In plus, am citit prin ziare ca o eleva de 16 anisori a respectivului liceu a omorat-o pe maica-sa, la priveghiul bunica-sii, dar a "spalat-o" directoarea liceului si n-a patit mai nimic, cica, sarmanica, era depresiva si n-a facut decat sa se apere de mama "hartuitoare", care-o obliga - ce oroare! - sa mearga la scoala zilnic si sa doarma acasa in fiecare noapte, nu pe la ! Daca astia-s aia cu comportament moral si pios, atunci oare cum o arata "un comportament periculos pentru ei si pentru cei din jur cum ar avea daca nu l-ar cunoaste pe Dumnezeu"???
   • +7 (9 voturi)    
    Erata (Luni, 18 februarie 2013, 19:25)

    Costache2009 [utilizator] i-a raspuns lui Costache2009

    nu pe la... cine stie ce handralau! :D
   • -21 (25 voturi)    
    Pentru Costache 2009 (Luni, 18 februarie 2013, 22:51)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Costache2009

    Multumesc pentru raspuns. Ai descris foarte plastic comportamnetul unor adolescenti care nu-l cunosc pe Dumnezeu. Tocmai din acest motiv eu doresc ca elevii sa fie educati in soiritul moralei crestine. Sa-l cunosca oe Dumnezeu , sa-l iubeasca si sa se teama de El.
    Scola nu poate face toate aceste lucruri. dar poate deschide o poarta . Mai departe copilul acela il va cauta pe Dumnezeu. Daca are parinti crestini va fi o mare binecuvantare pentru acel copil , daca nu va fi mult mai greu pentru el sa-l gaseasca pe Dumnezeu. Dar e o mare greseala pe care o face un parinte care il impiedica pe propriul copil sa-l cunoasca pe Dumnezeu.
    • +20 (22 voturi)    
     Din pacate... (Marţi, 19 februarie 2013, 4:21)

     Costache2009 [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

     Elevii despre care vorbesc sunt din generatia care-l tot cauta pe preopinent, sub indrumarea profesorilor de religie, inca de pe la 6-7 anisori. Sunt "roadele" lectiilor obligatorii de ortodoxism, introduse de vreo 15 ani in scoala romaneasca, nu-i asa?! Le-am studiat sistemul de notare/feedback pt profesori, pe tot liceul, note date de elevi, sub protectia anonimatului, asa ceva... Toti profesorii au "note" mai mult de 1si 2, rar vreun 3, singurul cu calificative maxime - 5 - fiind profu' de religie - un individ pe nume Igor Cutarica... Cum ar fi fost sa ma duc la el si sa-i zdruncin credinta in mladitele educate de el, cu filmele porno ale junilor "cuviosi", eventual?! P.S. Este vorba despre un liceu de arta, unde majoritatea profesorilor sunt artisti plastici consacrati, chiar cu premii internationale... Este liceul ai carui elevi s-au inscris masiv in PDL, la indicatia directoarei, ca sa le fie cumparate "lucrarile" de catre politicienii din acelasi partid... Mda, cam asta-i morala adolescentina, dupa cca 15 ani de indoctrinare religioasa, iar viitorul suna, mai degraba, dogit si fonf...
    • +12 (14 voturi)    
     Mai adrian88000 (Marţi, 19 februarie 2013, 8:08)

     dami365 [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

     chiar va lasa pe popi sa aveti acces la internet si la toate nascocirile astea dracesti?In loc de morala crestina si mersul la beserica mai bine s-ar ocupa parintii de educarea copiilor si de mers la servici.... si daca tot ii dai inainte cu morala asta cre(s)tina explica-mi cum de o dau pe alaturi popi cu bogate cunostinte in aceasta morala?Cum de nu sunt feriti de greseli?
     • -7 (11 voturi)    
      pentru dami365 (Marţi, 19 februarie 2013, 11:34)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui dami365

      Eu nu sunt ortodox, eu apartin de cultul crestin
      baptist. Deci nu sunt in masura sa ma pronut despre popi. In acelasi timp nu pot sa nu vad simonia si grandilocventa ca stapanesc biserica ortodoxa. Ca exemplu ,sunt cu totul
      impotriva construirii Catedralei Mantuirii Neamului un monument al infatuarii .
      Dar sunt de acord ca in scoala sa fie o icoana ( chiar daca eu sunt baptist si nu ma inchin la icoane ) ,sunt de acord ca un copil care are parinti atei si care nu a fost dus niciodata la vre-o biserica sa afle despre Dumnezeu de la scoala , daca de la parinti nu poate afla. Si poate acest lucru va fi un inceput in drumul cunoasterii lui Dumnezeu.
      Te rog sa-mi explici concret : cu ce te deranjeaza daca copilul afla ceva despre Dumnezeu si despre morala crestina la scoala ?
    • +14 (16 voturi)    
     Da, sa-l cunoasca dar la Biserica! (Marţi, 19 februarie 2013, 8:14)

     Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

     Nu la scoala. Si tatal meu a fost la orele de religie, organizate de PREOT la BISERICA !
     • +5 (9 voturi)    
      pentru Andor74 (Marţi, 19 februarie 2013, 11:42)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Andor74

      Eu sunt baptist. Fiica mea cea mica ,face ora de religia la Biserica. Si vine cu notele de acolo care i se trec in catalog.
      Dar nu toate cultele religioase din Romania fac asa ceva.
     • +6 (8 voturi)    
      de acord... (Marţi, 19 februarie 2013, 12:10)

      akillies [utilizator] i-a raspuns lui Andor74

      ..si subscriu!

      Orele de religie, la biserica, in timp ce parintii participa la slujba.. si, deci, nu obligatorii.
    • +3 (5 voturi)    
     cunoasterea lui Dumnezeu se face benevol.. (Marţi, 19 februarie 2013, 12:06)

     akillies [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

     .. nu obligatoriu! Asta este esenta Crestinismului: nu esti obligat sa il cunosti pe Dumnezeu, esti doar invitat!
     Sa il cunosti pe Dumnezeu este o optiune, nu o obligatie!
     Copii aia sunt rezultatul educatiei primite de la parintii lor si rezultatul mediului in care traiesc!
  • +29 (43 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 februarie 2013, 19:23)

   [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

   • -14 (22 voturi)    
    einstein (Luni, 18 februarie 2013, 20:06)

    baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui

    nu era ateu, ci gnostic, ist hawking nu conteaza pur si simplu.
    • -7 (15 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 februarie 2013, 20:56)

     [anonim] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

     • -8 (14 voturi)    
      deci (Marţi, 19 februarie 2013, 1:47)

      baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui

      era gnostic. Ori credea in dumnezeul lui spinoza si critica ateismul, ori nu.Cine crede asa ce-o fi? Hotaraste matale. Io cred ca nu era atit de timpit incit sa fie ateu.
     • +4 (10 voturi)    
      Deci (Marţi, 19 februarie 2013, 8:13)

      dami365 [utilizator] i-a raspuns lui

      ia de aici in limba romana :Deși nu neagă existența lui Dumnezeu, agnosticismul spune că Dumnezeu nu poate fi cunoscut, iar existența lui nu poate fi probată (demonstrată) -sa nu fac ca Ponta : sursa Wikipedia.
     • +8 (10 voturi)    
      iar Einstein (Marţi, 19 februarie 2013, 9:32)

      quetzal [utilizator] i-a raspuns lui

      toti habotnicii il dau exemplu pe einstein de parca asta i-ar face pe ei mai inteligenti si i-ar scoate din negura evului mediu in care i-a adus indoctrinarea religioasa. Einstein a spus o multime de lucruri in timpul vietii, in citatele lui se gasesc argumente pentru aproape orice:
      Citatul complet este asta

      "My views are near those of Spinoza: admiration for the beauty of and belief in the logical simplicity of the order which we can grasp humbly and only imperfectly. I believe that we have to content ourselves with our imperfect knowledge and understanding and treat values and moral obligations as a purely human problem—the most important of all human problems"
      si pe de alta parte:
      "It seems to me that the idea of a personal God is an anthropological concept which I cannot take seriously"

      Altfel apelul la autoritate a fost dintotdeauna o eroare de logica, faptul ca Einstein a zis asa si pe dincolo nu e un argument pentru indoctrinarea copiiilor in scolile de stat.
      • -1 (5 voturi)    
       atunci ia-l pe Pascal, daca nu Einstein (Marţi, 19 februarie 2013, 15:18)

       Davidias [utilizator] i-a raspuns lui quetzal

       ... Dar argumentul educatiei religioase (crestine, in speta) pentru copii nu vine nici de la Einstein, nici de la Pascal, nici de la logica si nici de la altcineva.
       El vine de la intreaga istorie omeneasca ce a crescut in aceasta educatie chiar daca unii (oricum minoritari) n-au dorit-o. Cine n-a dorit-o a fost problema lui.
       Si mai vine din argumentul covarsitor ca peste 90 % din romani se declara (in mod liber) crestini la recensamant.
       O lege simpla a democratiei in care traim iti spune ca daca esti minoritar trebuie sa te supui legilor hotarate de majoritate. Daca majoritatea doreste educatie crestina si nu istoria religiilor atunci trebuie s-o respecti ca altfel incalci legea. Nu inseamna ca nu poti vorbi, ai dreptul la opinie. Dar numai atat.
       Ti se pare ca gresesc ?
       Daca ai alte argumente (pertinente si care tin) astept. Multumesc !
       • +1 (5 voturi)    
        tirania majoritatii (Marţi, 19 februarie 2013, 16:21)

        quetzal [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

        iarasi einstein si iarasi pariul prostesc care nu dovedeste nimic:) nici einstein si nici pascal nu au nimic de a face cu discutia de fata (doar daca ti-ai propus sa demonstrezi ca exista strumfi colorati:)

        Argumentul 90% se declara crestini nu e deloc "covarsitor" , e o alta eroare de logica cat casa :) Intrebarea de la recensamant a fost cumva "vreti sa donati bani bisericii prin impozite?" sau "vreti religie in scoli?" Nu? atunci incearca un referendum pe temele astea si mai discutam dupa ce vei avea rezultatele, cei 90% au raspuns la alta intrebare.

        Regula democratiei asa cum ai enuntat-o suna a tirania majoritatii, valabila in democratiile "populare" de tip chinez. Democratia liberala inseamna ca toti cetatenii sunt liberi si egali in drepturi iar vointa majoritatii nu se poate realiza incalcand legea sau drepturile minoritatii. Altfel maine majoritatea ar putea decide ca toti indivizii blonzi (minoritari) trebuie sa-si doneze averea, accepti regula pentru ca a fost decisa de o majoritate?
        • -1 (5 voturi)    
         Credeam ca intelegi mai mult ... (Marţi, 19 februarie 2013, 23:18)

         Davidias [utilizator] i-a raspuns lui quetzal

         ... si ca vei raspunde la ce ti-am scris. Dar vad ca nu am cu cine vorbi.
         Ce scriu eu si ce intelegi tu !!!
         De fapt este clar ca orice as scrie tu tot una si buna o tii.
         Chiar asa de greu este sa intelegi ca majoritatea parlamentara aproba legile pe care le considera ea bune ? Asta ti se pare tiranie ?
         Inteleg ca esti orgolios si iti pare rau sa recunosti ca ai pierdut, dar asta e situatia.
         Daca, insa, asta crezi inseamna ca n-are rost sa-mi mai pierd timpul.
         Cu bine !
         • 0 (2 voturi)    
          e cu premii? (Miercuri, 20 februarie 2013, 13:19)

          quetzal [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

          haha, participi la vreun concurs ? eu credeam ca e o discutie intre indivizi care au argumente logice, tu ii dai zor cu cei 90% de parca asta ar valida vreo teorie. Acum cateva secole 100% credeau ca pamantul e plat (unii mai cred si acum dupa cate se vede:)

          Dar ai dreptate, discutie e inutila, habar nu ai ce e aia democratie si habar nu ai care sunt legile. Asta se intampla cand frecventezi doar orele de religie, devii ignorant:)
          Legea pe care o tot fluturi spune ca:

          ARTICOLUL 29
          (1) Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

          iar modul in care se preda religia in scoala o incalca, nu e asa de greu de priceput, chiar si pentru un habotnic.

          In schimb, cei 90% religiosi pot sa doneze pentru scoli de duminica in care sa-si indoctrineze copiii dupa placul lor.
          • +1 (1 vot)    
           Cred ca esti suparat ... (Vineri, 22 februarie 2013, 16:40)

           Davidias [utilizator] i-a raspuns lui quetzal

           ... ca nu ai spor sa aduci contraargumente si de aceea raspunzi numai la ceea ce-ti convine tie.
           Daca ai lua punctual lucrurile ai vedea ca am dreptate. Nu pretind ca in toate am dreptate.
           Daca citesti cu atentie postarile mele ai intelege ca nu sunt fanatic si nici ignorant. E pacat ca voi vedeti ignoranta numai in partea adversa. Eu ti-am scris despre legile elementare ale democratiei (majoritate-minoritate).
           Am scris eu oare undeva ca trebuie constrans cineva, incalcandu-se art, 29 pe care-l citezi ??? Sunt 100 % de acord cu asta.
           Religia este un obiect optional. Cine nu doreste nu participa. Se incalca vreun drept ? NU ! Atunci ce e asa greu de inteles ? Cine nu vrea sa inteleaga este ori incapatanat ori are alt interes. Clar !
           Habotnici sunt cei care nu mai pot judeca datorita indoctrinarii. Si, constat in ultima vreme ca este, deseori, mai periculoasa indoctrinarea ateee decat cea religioasa. Aici pe pagina am vazut asta, clar.
           Donatii pentru scoli de duminica se pot face in particular, dar atata vreme cat impozitele sunt luate la fel si de la crestini si de la necrestini, este normal ca bugetul guvernului sa contina proiecte de sprijin pentru incrdintarile si convingerile oamenilor, impartite in mod echitabil, procentual. Daca sunt 90 % crestini este normal ca aproximativ 90 % sa fie sprijinite proiecte care corespund convingerile crestine ale platitorilor de taxe. Aceasta este cu adevarat echitate ! In rest, poti sa crezi ce vrei, dar e pacat daca judeci doar prin perspectiva convingerilor tale !
       • +2 (6 voturi)    
        tirania religiei (Marţi, 19 februarie 2013, 23:24)

        andreiradu531302415517604 [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

        1. O lege trebuie, în primul rând , să fie justă!
        2. Adevărul nu este...democratic, adică acest adevăr nu se stabilește în funcție de numărul de voturi.
        3.Predarea religiei în școli s-a dovedit o aberație cu consecințe deosebit de grave în planul formării cugetului copiilor.
        4.Nivelul delincvenței juvenile (și nu numai) în timpul statului „ateu” era mult, mult mai redus decât în statul actual, religios.
        5.Religia este o doctrină iar o doctrină nu are ce căuta în școala de stat, obligatorie. Aceasta trebuie să fie neutră din acest punct de vedere.Așa este principial.
        • +1 (3 voturi)    
         Iti raspund punctual (Miercuri, 20 februarie 2013, 11:14)

         Davidias [utilizator] i-a raspuns lui andreiradu531302415517604

         1. Legea este justa, avand in vedere raportul crestini-atei (90%-10%)
         2. Este adevarat, dar nu ma contrazice cu nimic.
         3. Este o minciuna ce spui. Predarea religiei in scoli s-a docedit de-a lungul istoriei factor moral hotarator. Sigur au fost si exceptii.
         4. Al doilea neadevar. Statul actual nu este religios. Din acest punct de vedere, in anumite laturi este mai rau decat in vremea comunismului.
         5. Religia nu este o doctrina. Ea doar are si doctrina. Crezi ca stiintele n-au "doctrinele" lor ? Ce crezi ca sunt axiomele in stiinte ?
         Neutralitatea in aceste lucruri nu are sens. Cum poti fi neutru can te intreaba cineva daca crezi in Dumnezeu. Aici este DA sau NU. NU STIU nu este un raspuns.
         Sper ca e clar.
         Cu bine !
         • -1 (1 vot)    
          tirania religiei (Miercuri, 20 februarie 2013, 22:08)

          andreiradu531302415517604 [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

          Răspund acum în ordine inversă:
          Speranță infirmată- chiar nu este deloc clar! În schimb,
          neutralitatea din școlile DE STAT este un principiu normal, clar, modern și...obligatoriu.Având în vedere că doctrinele sunt politice și religioase, iar orice doctrină este esențialmente contestabilă, evident că nu are ce căuta niciuna dintre ele în școlile de stat!
          Științele au axiome, dar...nu au dogme! Afirmațiile științifice sunt demonstrabile și demonstrate, ale religiei - nu!Gândirea dogmatică este obtuză și neproductivă și tocmai dogmele caracterizează orice religie. Aici este buba, dogmele, aberante în esența lor , mutilează dezvoltarea gândirii logice la copii și asta este chiar o crimă! O spun din proprie experiență, din ce am constatat personal.
          Iar statul actual este chiar religios, prin măsura aberantă a introducerii OBLIGATORII a religiei în școli și prin invazia de mesaje religioase în toate canalele mass media.Orice stat modern și normal este laic, total separat de religie.La noi nu e cazul....
          La punctul 4 mă refeream la nivelul crescut aldelincvenței juvenile, deci predarea religiei nu numai că nu a „moralizat” societatea, ba dimpotrivă! Unde este factorul moral hotărâtor?
          Și, în sfârșit, o lege este justă dacă este bazată pe adevăr. Ori unde este adevărul religiei? În veșnicele ei dogme aberante și de multe ori total ilogice?
          Și apoi, cine vrea religie, o poate găsi foarte bine în biserici, temple, moschei, etc, nu în școli! Aici este problema gravă, pentru că neutralitatea școlii este negată și siluită de o lege nedreaptă și aberantă, care , până la urmă, încalcă dreptul fundamental al libertății de conștiință!
          • +1 (1 vot)    
           Asta vor ateii (Vineri, 22 februarie 2013, 18:06)

           Davidias [utilizator] i-a raspuns lui andreiradu531302415517604

           1. Neutralitatea este o utopie, in ce scrii tu. Nu exista asa ceva. Neutralitatea ceruta de atei e scoala fara religie. Dar asta este scoala atee. V-ar plecae voua dar nu se poate. Nu e nici echitabil, nici normal. Trebuie respectate clar procentele 90%-10%. Asa-i corect.
           2. Axiomele sunt dogmele stiintei. Axiomele si dogmele sunt adevaruri ce nu pot fi demonstrate pe cale rationala, dar adevarate si acceptate fără demonstrație. Nu ma refer la orice prostie care e numita dogma de oricine. Tu ai ramas, din pacate, doar la sensul peiorativ al cuvantului, la sensul pe care ateii comunisti l-au asociat unui cuvant important din domeniul religios. Cerceteaza si mai vorbim.
           Un om religios chiar daca accepta si crede dogmele nu inseamna ca are o gandire dogmatica. Ia-l pe Pascal, pe Newton si pe multi altii si vezi cum gandeau ei si in acelasi timp acceptau si credeau fara probleme dogmele crestine. Dar nu stiu daca intelegi ce-ti scriu.
           3. Afirmatia ta ca orice stat este (sau trebuie sa fie) laic este o foarte mare prostie. Statul nu este si nu poate fi laic odata ce natiunea care tine de acel stat este mai mult de 90 % religioasa. Sunt aberatiile voastre ale ateilor. Sunt incercarile ateilor de a prelua controlul constiintelor, dragul meu. Dar nu trebuie sa fie asa. Este adevarat ca spre asta tindeti voi. Dar statul trebuie sa reprezinte cat mai exact cetatenii, asa cum parlamentul trebuie sa o faca intr-o tara democratica.
           4. Tu spui ca religia nu a ”moralizat” societatea. Dar ce reper iei cand faci aceasta constatare. Stii tu cum ar fi fost societatea contemporana fara religia predata in scoli? Eu cred ca daca nu s-ar fi invatat religie ar fi fost copiii de 10 ori mai delicventi.
           5. Cu justetea legii faci aberatii pe toata linia.
           6. Vad ca tu intelegi dreptul la libertatea de constiinta o lege care sa consfinteasca eliminarea religiei din scoli si stat si proclamarea statului ateu. Prea smecheri va credeti voi. Ce bine ca n-aveti putere!
           Cu bine !
    • -1 (1 vot)    
     gnosticismul (Marţi, 19 februarie 2013, 12:54)

     derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

     e un curent religios/filosofic cu care bietul einstein n-a avut absolut nimic de-a face :))

     daca te consoleaza, dupa ultimele evanghelii traduse, sf. ioan ar putea fi numit "gnostic" :)

     oricum, iti propun termenul "liber cugetator" pt. ceea ce crezi tu c-ar fi un "gnostic"
   • -1 (5 voturi)    
    ... (Marţi, 19 februarie 2013, 21:14)

    unromanas [utilizator] i-a raspuns lui

    Se vede ca vi s-au intunecat mintile, oameni buni.Pai sa va luati voi de Einstein, ma!
    Einstein este marele savant care a afirmat:"in toata stiinta mea nu am gasit nimic contrar ideii de religie.
    Cu scuzele de rigoare, dar nu chiar toti suntem ignoranti si superficiali. Unii am mai trecut si pe la SCOALA.
    Si lasati-o mai moale cu ideile despre toleranta, pentru ca din ce am citit voi sunteti cei lipsiti de orice forma de toleranta.
    Cercetati istoria acestei tari si veti vedea ca poporul acesta ortodox a fost unul dintre cele mai tolerante din lume.
    Si in concluzie domnilor atei nu este normal ca voi sa faceti regulile pentru majoritatea acestei tari, aveti posibilitatea sa refuzati orice forma de "indoctrinare".Folositi-va de ea dar nu ne-o impuneti noua tuturor.
  • +25 (31 voturi)    
   citeste mai atent articolul!!! (Luni, 18 februarie 2013, 19:26)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   In scoala se face DOGMATISM nu religie....
  • 0 (18 voturi)    
   serios?? (Luni, 18 februarie 2013, 20:31)

   Muka [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   nu cumva religia (asta, care o experimentam zi de zi) tzine de controlul mintii si al sufletului!!?? Nu cumva miroase a pericol? ADICA o subjugare totala??!! In biblie scrie ca nu stiu cine vine si bate la poarta sa-i dai inima (haaa, ne cunoastem de undeva, ce-i tampenia asta!!?) si daca refuzi, vine cel cu pumnii sau cu bota... Deci asta e santaj pe fatza!! De la cel mai inalt nivel!! Surpriza, nuu!!? :)
  • -2 (4 voturi)    
   asta e responsabilitatea parintilor.. (Marţi, 19 februarie 2013, 12:02)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   ..nu a scolii. Crestinismul, deci nu religia, invata oamenii despre libertate si eliberare, depre responsabilitatea individuala si despre responsabilitatea in fata societatii etc. lucruri pe care parintii ar trebui sa le transmita copiiilor pana sa ajunga la "ora de religie" de la scoala..
 • +22 (38 voturi)    
  Mai informează-te, domnule Miclea... (Luni, 18 februarie 2013, 18:50)

  Cocofifi [utilizator]

  Stau de mulți ani în U.K. și religia nu a fost și nu este obligatorie în școlile publice, decât dacă vrei să-ți înscrii odrasla la una dintre școlile patronate de Church of England... atunci, da, trebuie să faci și religie, că deh, bănuții vin de la biserică. Altfel, ești liber ca pasărea cerului, ai timp să înveți educație sexuală (de la 6 ani...) cu mult înaintea aritmeticii... și cu mult înaintea religiei...

  Și, înainte să te burzuluiești, banii cei mulți ai bisericii vin de la donații private (sunt extrem de mulți cei care cred că dacă sponsorizează un altar, un spital sau o școală bisericească, atunci vor trece în viața de apoi de la confort II la confort I sporit)... Aici, biserica NUse bazează pe taxele de la stat!

  Așa că, monsieur Miclea, parafrazându-l pe nemuritorul Bibanu: "a se lăsa, lăsare, din prima conjugare..."
 • +27 (41 voturi)    
  Apropo... (Luni, 18 februarie 2013, 18:52)

  Dolan [utilizator]

  Azi am dat examenul de sala pentru carnet de sofer si la intrarea in sala mi s-a cerut sa platesc taxa pentru seminarul teologic, unde se tinea examenul. Eu n-am vrut sa platesc taxa, am zis ca politia nu mi-a spus nimic de nicio conditie pentru a intra la examen. La care cea care era la intrare mi-a zis ca nu pot intra la examen fara a plati taxa catre seminar.

  Asta s-a intamplat la seminarul teologic din Targoviste, despre care ati mai scris... Deci lucrurile continua iar candidatii la examenele pentrtu carnet sunt obligati sa plateasca bani seminarului pentru ca cineva din autoritatile locale a facut acest contract pentru inchirierea salii, ca si cum acolo ar fi singurlul loc din oras unde se poate da sala. Cum a ramas cu acest subiect, despre care ati mai scris?
 • +30 (46 voturi)    
  nici acum n-am inteles (Luni, 18 februarie 2013, 18:52)

  sucaa [utilizator]

  de ce trebuie ca religia sa fie materie de studiu by default? de ce sa nu fie alegerea nostra daca se duc copii sau nu?
  iar statul trebuia sa asigure ore suplimentare pentru copii care nu vor sa faca religie. nu sa fie obligati parintii sa-i trimita la religie ca sa fie supravegheati.
  sa se faca ore de gradinarit, sau alte lucruri care aduc valoare. nu sa invete copii la ura fata de ceice sunt atei?
  acum cativa ani circula un filmulet cu un copil care era batjocorit la scoala pt ca era ateu. si profesorul de religie nu facea niciun gest. asta invata religia???
  nu sunt impotriva religiei, sunt impotiva faptului ca ne este bagata fortat pe nas. azi te inscrie automat si daca nu comentezi copilul se duce la religie, peste un an sau doi devine obligatorie.
  trebuie pus piciorul in prag cat mai repede. biserica romana este una dintre cele mai corupte clase sociale din Romania. si se vede cata putere are...
 • -25 (47 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 februarie 2013, 19:02)

  [anonim]

  • +15 (23 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 februarie 2013, 19:21)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • -5 (27 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 februarie 2013, 19:34)

    [anonim] i-a raspuns lui

    • 0 (4 voturi)    
     statistic posibil... (Marţi, 19 februarie 2013, 12:12)

     michelle l [utilizator] i-a raspuns lui

     Tocmai, am avut rabdare sa citesc pana la capat si de aceea ti-am dat minus.
    • -1 (3 voturi)    
     Nu te bucura ... (Marţi, 19 februarie 2013, 15:27)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui

     Faptul ca un comentariu ia mai multe voturi negative nu inseamna ca (obligatoriu) este gresit.
     Fiecare site are cititori de pareri asemanatoare administratorilor site-ului (nu e obligatoriu). Sau, cine se aseamana se aduna.
     Din fericire, la nivelul Romaniei, mult mai multi sunt oameni credinciosi, religiosi, decat atei.
     Asa ca nu te bucura ca Parlamentul va numara voturile negative de pe acest site si va da o lege in acest sens.
     Asa ca ramai doar cu bucuria aceasta scurta, pentru ca religia va fi in continuare in scoli, indiferent de parerea unei (mici) minoritati.
     Cu bine !
  • +1 (1 vot)    
   tu esti ironic, nu? (Marţi, 19 februarie 2013, 12:19)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui

   .. :)
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 20 februarie 2013, 10:01)

    [anonim] i-a raspuns lui akillies

 • +29 (41 voturi)    
  de ce religia la clasa pregatitoare??? (Luni, 18 februarie 2013, 19:03)

  Ion Zapada [utilizator]

  din cate stiu eu, la clasa pregatitoare nici macar nu se incepe un sistem de notare, astfel incat idee de marire a mediei nu isi are sensul.
  In plus, un copil la 6 ani are mai mult nevoie de desen, modelare..fie chiar sport decat de un popa burtos care sa-l invete tatal nostru si crezul
  Religia la clasa pregatitoare nu isi are sensul.
  • -9 (11 voturi)    
   raspunsul ti-l dau eu (Marţi, 19 februarie 2013, 10:30)

   a.h. [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

   este evident ca e mare nevoie de Religie in scoli, din prima pana in ultima zi de scoala. si asta pt ca trebuie sa compenseze dezinteresul si ura parintilor fata de Dumnezeu, Sf. Biserica, ora de Religie, preoti, etc.
   daca parintii nu-si educa copii in acest sens, trebuie s-o faca cineva.
   la fel si cu matematica, fizica, etc.
   • +6 (6 voturi)    
    asta-i o gluma, nu? (Marţi, 19 februarie 2013, 12:56)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui a.h.

    daca pe parinti nu-i intereseaza biserica (ca numa' sfanta nu-i) de ce ar trebui indoctrinati copiii???
    Nici macar matematica nu se face la clasa pregatitoare (daramite fizica)

    Auzi la el...sfanta biserica....nu mai bine-i spuneti BOR SRL??
 • +29 (37 voturi)    
  popi...peste tot (Luni, 18 februarie 2013, 19:06)

  razek [utilizator]

  Se argumenteaza in articol ca "sunt prea putine parohii pentru toti absolventii de invatamant teologic, asa ca acestia au nevoie de locuri de munca"
  Pai, cine v-a pus sa scoateti atatia absolventi cand stiati ca nu sunt posturi in biserici (mare parte din cauza popilor batrani care ies la pensie cand...ii scoate Dumnezeu) . Daca tot nu rezolvati, mergeti la pretinii din USL poate va ajuta dar nu asa cum ne-au propus astorlalti, adica sa ne recalificam. Unde n-am reusit noi poate izbanditi voi. Bafta
  • +28 (34 voturi)    
   mai mult... (Luni, 18 februarie 2013, 19:28)

   thebblack [utilizator] i-a raspuns lui razek

   daca din facultati ies prea multi ingineri sau medici sau ce mai vreti voi si nu isi gasesc de munca in domeniu, se apuca sa faca altceva, nu infinteaza statul firme sau cabinete pentru ei special.
 • +35 (49 voturi)    
  Ora de religie (Luni, 18 februarie 2013, 19:08)

  IonFromRaion [utilizator]

  Am copil in clasa zero (!). Imediat cum am ridicat problema orei de religie au inceput represaliile. Mi s-a spus clar la telefon de catre director: "Nu-mi convine, nu o sa mai am loc in clasa I-1!"

  Profesoara de religie trebuie sa-si faca norma si este aparata de colegi.
 • +31 (51 voturi)    
  LAMURIRE (Luni, 18 februarie 2013, 19:11)

  999 [utilizator]

  Religia este obligatorie de la cea mai fragedă vîrstă deoarece popii vor să infesteze cu aberaţii religioase minţile copiilor într-un mod ABSOLUT, IREMEDIABIL, ca să aibă pe cine jecmăni mai tîrziu. De vină pentru această CRIMĂ ideologică sînt părinţii cre(ş)tini care îşi dau copiii la ora de religie.
  • -22 (38 voturi)    
   Se vede cat de lamurit esti !!! (Luni, 18 februarie 2013, 20:23)

   Davidias [utilizator] i-a raspuns lui 999

   Dupa cum scrii se vede ca-ti lipsesc orele de religie. Altfel nu scriai asa aberatii.
   • +2 (6 voturi)    
    RELIGIA = PAGANISM PRIMITIV !!!! (Marţi, 19 februarie 2013, 13:13)

    Adevarat [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    RELIGIA este PUTEREA din SPATELE PUTERII. Religia te indobitoceste; iti acopera cu mainile ochii si ter leaga cu mainile la spate, pentru ca sa poata politicienii sa te jefuiasca ca sa aiba de unde rasplati in campania electorala si apoi fonduri peste fonduri de la buget celor care incoloneaza prostimea si o duce la sectia de votare dupa ce iese de la biserica.
    Religia este fenomenul prin care se formeaza o majoritate inculta, la care politicienii pot spala/reseta creierul in fiecare seara. Cand fac o prostie/hotie sau un rau acestui popor, politicienii intotdeauna se raporteaza la aceasta majoritate inculta/oarba care ridica din umeri fara sa poata indrazni a zice un cuvant, (pentru ca nu mai are gandire/memorie), dand de inteles ca pot continua jaful acestui popor.
    Mult mai bine au trait romanii pe timpul ateilor lui Ceausescu, decat pe vremea acestor PARLAMENTARI care se pretind ca sunt crestini.
    RELIGIA DIN ZIUA DE ASTAZI este mult mai mult decat un PAGANISM PRIMITIV !!!!
    Pentru cine are urechi de auzit sa auda 2 strofe din poezia IMPARAT SI PROLETAR a lui Mihai Eminescu
    Religia - o frază de dânşii inventată
    Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
    Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
    După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
    Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

    Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
    Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi...
    Nu! moartea cu viaţa a stins toată plăcerea -
    Cel ce în astă lume a dus numai durerea
    Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi.
    • -2 (6 voturi)    
     Ai mai citit si altceva de Eminescu ? (Marţi, 19 februarie 2013, 15:39)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui Adevarat

     Dupa cum scrii nu se vede ! Cred ca ai citit doar ce se dadea prin manuale in vremea comunismului. Si crezi, ca babutele de pe youtube, ca Biblia a fost scrisa de Ion Creanga.
     Citeste din Eminescu si Colinde, Rugaciunea uni dac, Luceafarul (dar nu doar prima strofa!) si mai sunt multe ...
     Daca din Eminescu ai citit doar ”Imparat si proletar” e clar cu tine !!! Si chiar si de acolo poti intelege mai mult.
     Ateismul te indobitoceste, din pacate. Si o face bine, dupa cum vad !
     Cu bine !
 • +14 (32 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 februarie 2013, 19:16)

  [anonim]

  • -15 (17 voturi)    
   esti foarte inteligent.. (Luni, 18 februarie 2013, 21:02)

   Dnn [utilizator] i-a raspuns lui

   ai adus argumente foarte logice... muult mai logice decat cele din text.

   mai mult, se vede multa dumitale stiinta si abilitate in a formula un argument logic!! sau un contraargument..

   astea sunt formulari de adolescent de 13-14 ani!!! revino-ti ca eu cred ca esti trecut de 30 ani!! pune mana si mai citeste!!!
 • +23 (41 voturi)    
  Ce nu imi place mie : (Luni, 18 februarie 2013, 19:17)

  pewpew [utilizator]

  Mie mi se pare ingrijorator ca religia si biblia promoveaza foarte multe lucruri neverosimile stiintific.

  Doar partea care descrie varsta pamantului si aparitia omului contine nenumarate exemple.

  Nu ar trebui sa ne ingrijoreze capacitatea de judecata si decizie a unei persoane care crede astfel de lucruri ? Mai ales ca poate fi vorba de persoane care cu imporante responsabilitati de conducere.

  Practic, un aspect negativ al religiei in scoli este faptul ca vor rezulta cazuri in care oamenii au fost invatati sa ia lucrurile ca atare, sa nu gandeasca pentru ei,sa nu cerceteze sau sa nu decida singuri.
  • +23 (27 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 februarie 2013, 19:31)

   [anonim] i-a raspuns lui pewpew

  • -10 (28 voturi)    
   Nu ti se pare ingrijorator ca Newton era crestin? (Luni, 18 februarie 2013, 20:30)

   Davidias [utilizator] i-a raspuns lui pewpew

   Daca vorbesti asa despre religie si stiinta ca un atotcunoscator, nu ti se pare ingrijorator ca Einstein era un om religios, iar Newton era un crestin practicant ?
   Ai o idee falsa despre adevaratii crestini. Ii confunzi cu aceia care doar se dau crestini.
   In cazut tau, acum, tu esti cel care iei lucrurile ca atare si nu gandesti mai profund.
   • +11 (19 voturi)    
    hah :) (Luni, 18 februarie 2013, 20:53)

    pewpew [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    Da, Einstein a devenit credincios la batranete!

    Insa el era un om capabil sa gandeasca cel putin pentru el.

    Tu esti ?

    Si imagineaza-ti ca Einstein nu ar fi fost un fizician pentru ca religia avea deja toate raspunsurile.

    Cu mentalitatea asta am fi trait si acum vanand in paduri pentru ca religia reprima dreptul de a descoperi lucruri noi.
    • +11 (13 voturi)    
     Minciuni, Einstein a fost agnostic. (Luni, 18 februarie 2013, 22:19)

     donjoe [utilizator] i-a raspuns lui pewpew

     Minciuni, minciuni, minciuni, numai minciuni sfruntate despre Einstein.

     1. Singura încadrare pe care a acceptat-o în mod explicit şi demonstrabil pe text a fost aceea de "agnostic".

     2. Nu şi-a schimbat deloc părerea (adică nu s-a tâmpit) spre sfârşitul vieţii, încă şi în penultimul an trăit scria clar într-o scrisoare:

     "Cuvântul Dumnezeu nu reprezintă pentru mine decât o expresie şi un produs al slăbiciunii umane. Biblia este pentru mine o colecţie de legende onorabile, dar primitive şi copilăreşti. Nici o interpretare, oricât de subtilă ar fi ea, nu-mi poate schimba această percepţie. Pentru mine, religia evreiască, la fel ca toate celelalte religii, este o întrupare a celor mai copilăreşti superstiţii."
    • +6 (10 voturi)    
     Einstein a murit ateu (Marţi, 19 februarie 2013, 0:49)

     lulunw [utilizator] i-a raspuns lui pewpew

     Uite ce a avut el de zis:

     It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it.[7]
     • 0 (2 voturi)    
      De ce minti ? (Marţi, 19 februarie 2013, 23:26)

      Davidias [utilizator] i-a raspuns lui lulunw

      Einstein n-a fost niciodata ateu. Agnostic nu inseamna ateu. Daca nu stii asta mai bine taci, pentru ca induci pe altii in eroare.
      A nu crede intr-un Dumnezeu personal nu inseamna ateu. Mai intreaba si pe altii inainte de a spune lucruri gresite !
      In cazul acesta ori nu intelegi engleza ori stii bine ca minti. Si asta nu e bine.
      Cu bine !
    • +1 (1 vot)    
     EINSTEIN DESPRE RELIGIE (Marţi, 19 februarie 2013, 11:41)

     Rose1 [utilizator] i-a raspuns lui pewpew

     În ianuarie 1954, cu un an înaintea morţii sale, Albert Einstein i-a transmis o scrisoare filosofului Erik Gutkind după ce îi citise cartea „Choose Life: The Biblical Call to Revolta”("Alege viata. Apel biblic la revolta."). În această epistolă, Einstein şi-a făcut publice opiniile sale despre religie.
     “Princeton, 3.1.1954
     Domnule Gutkind,
     Cuvântul Dumnezeu nu reprezintă pentru mine decât o expresie şi un produs al slăbiciunii umane. Biblia este pentru mine o colecţie de legende onorabile, dar primitive şi copilăreşti. Nici o interpretare, oricât de subtilă ar fi ea, nu-mi poate schimba această percepţie. Pentru mine, religia evreiască, la fel ca toate celelalte religii, este o întrupare a celor mai copilăreşti superstiţii. Şi evreii, popor din care fac parte şi eu, nu sunt mai presus decât alţi oameni. "
     Scrisoarea a fost scoasă la licitaţie în mai 2008, fiind vândută cu suma de 170.000 de lire sterline.
     PAREREA MEA:
     Religia, CREDINTA, este si trebuie sa ramana o optiune intima&individuala! Biserica, ca institutie, si oamenii care fac parte din ea, trebuie sa se supuna legilor, sa plateasca impozite si taxe pentru serviciile platite pe care le presteaza, fara nici un fel de scutire, derogare sau privilegiu! Statul trebuie sa fie si sa ramana laic, iar bisericile trebuie sa fie si sa ramana ale crediciosilor, care le intemeiaza, le folosesc si le sustin material! Religia si educatia religioasa trebuie sa se faca in familie si la biserica su NU la scoala!
    • +1 (1 vot)    
     trebuie sa repet (Marţi, 19 februarie 2013, 21:31)

     unromanas [utilizator] i-a raspuns lui pewpew

     Einstein a afirmat ca in toata stiinta lui nu a intalnit nimic contrar ideii de religie.Deci nu numai la batranete.
    • 0 (0 voturi)    
     Cu astfel de gandire esti bun vanator (Vineri, 22 februarie 2013, 18:11)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui pewpew

     Ti se pare ca ai scris niste lucruri inteligente ?
     Nu, n-ai facut asa ceva . Pentru tine este adevarat ca ar fi fost bine sa fi ramas prin paduri decat sa ajungi la internet.
     Cu bine !
   • +4 (12 voturi)    
    Draga domnule.. (Luni, 18 februarie 2013, 22:45)

    psihologul30 [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    Inteleg ca sunteti platit de biserica sa fiti prezent aici cu comentarii dar ce nu inteleg este de unde le scoateti domnule de unde le scoateti!!!
    Poate ne explicati si noua ce inseamna "religios"si ce inseamna "credincios" si daca cuvantul "crestin" mai are treaba si cu alte religii inafara de crestinism ...pentru dumneavoastra doar ...Einstein s-a declarat ATEU pana pe patul de moarte cand a spus ca crede in Dumnezeu .Domnule Davidias poate ne luminati si pe noi si ne spuneti care sunt "adevaratii crestini" nu de alta dar pentru cultura dumneavoastra trebuie sa va spun ca 85% din crestinii este reprezentata de "prostime" adica nu stiu cati dintre cei cateva milioane de crestini au timpul pe care dumneavoastra il aveti sa stea sa gandeasca profund .Nu aveam de gand sa comentez dar cand am vazut ca biserica si-a numit postaci aici am zis de ce nu ,BOR din 2003 nu mai reprezinta biserica traditionala domnule ,trezestete si uitate in jurul tau in biserici vei gasi hoteluri ,restaurante ,magazine si preoti care nu mai sunt preoti decat cu numele ,din 2003 si pana acum BOR a reusit performanta sa indeparteze 30% din enoriasi ,BOR =SMERENIE :)) ..limuzine la scara ,afaceri ...biserica declara PROFIT ,pai domnule de cand biserica a devenit SRL ..te nasti platesti te cununi platesti mori platesti sau poate ar trebui sa va informeze cineva daca nu ai bani sa platesti foarte putini sunt cei care te m-ai primesc in biserica dar ce vorbesc eu ca dumneavoastra stiti mai bine decat mine doar sunteti parte din aceasta familie .
    PS. Nu am nimic impotriva religiei in scolii atata timp cat aceasta respecta o programa generalista care nu afecteaza celelalte religii ,atata timp cat nu se face indoctrinare si idiotizare pe copii de 6/7 ani sunt de acord ...dar la cum stiu eu BOR-ul nu cred.
    • -2 (6 voturi)    
     Va raspund (Marţi, 19 februarie 2013, 14:06)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui psihologul30

     Pentru ca, dincolo de mirarea D-vs. folositi expresii si un limbaj frumos de discutie, ma bucur si va raspund, pe rand, la intrebari.
     1. Nu sunt platit de nici o biserica ( si de nimeni altcineva) pentru a posta. Sunt un crestin simplu. Cred in Dumnezeu nu pentru ca mi-a impus cineva asta ci pentru ca (asa cum puteti gasi, ca idee, si in scrierile lui Einstein) am vazut (am inteles) in structura extraordinara a organizarii Universului existenta unui Creator (o Inteligenta si o Potenta infinit superioara omului).
     2. Einstein credea ca exista o astfel de Inteligenta, chiar daca nu credea intr-un Dumnezeu personal. Eu nu am spus ca Einstein era crestin. Dar nu s-a declarat niciodata ATEU spunand ca pozitia lui fata de Dumnezeu este ”cea a unui agnostic”, adica ideea ca Dumnezeu nu poate fi cunoscut si nici demonstrat (dar in nici un caz ca nu exista).
     In privinta religiei pot sa iau exemplul de crestin extraordinar al lui Blaise Pascal. Cred ca l-ati citit.
     3. V-as ruga sa-mi spuneti ce am scos eu in postari (”de unde le scoateti”) si nu este corect sau adevarat. Ca sa vorbim punctual. 4. Da, am facut unele ironii la adresa unora care posteaza fara sa gandesca. Aceasta in ideea stramosilor nostri ”Ridendo castigat mores !” Cum poti raspunde unui om care nu vrea sa gandeasca ? Nu sunteti de acord?
     5. Da, crestinismul este un caz particular in cadrul religiei. Eu am vorbit despre religie, in general si aceasta este tema articolului. Nu vad unde este problema !?
     6. Sunt multe exemple de adevarati crestini. Incepand cu apostolul Pavel, Ioan Hrisostomul sipana la un Mircea Vulcanescu, in zilele (aproape ale) noastre.
     6. Procentul de prostime (85%) este (aproape sigur) acelasi si printre atei ca si printre crestini, asa ca acesta nu este un argument care sta in picioare.
     7. Nu stiu de unde ati inteles ca eu iau apararea BOR in postarile mele. Nu exista nici o litera in acest sens. Aici cu adevarat trebuie sa va treziti D-vs. Si bine !!!
     Voi continua ...
     • 0 (6 voturi)    
      Continuare ... (Marţi, 19 februarie 2013, 14:41)

      Davidias [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

      8. Nu sunt deloc de acord cu toate mizeriile care le fac unii preoti care au facut teologia doar pentru a avea o meserie si a-si atinge interesele personale. Un astfel de preot nu se deosebeste de un alt meserias care-ti cere spaga in plus fata de pretul de pe chitanta. Dar si in BOR unele taxe, de bun simt, platite contra chitanta sunt normale pentru o institutie.
      Faptul ca sunt multi preoti, doar meseriasi, si mai putini cinstiti, cu vocatie, stirbeste imaginea crestinismului dar nu poate lua nimic din valoarea in sine a crestinismului. E ca si cum ai spune ca Academia Romana este o tampenie din cauza faptului ca si Elena Ceausescu a fost membra a ei.
      9. Faptul ca peste 90 % din romani sunt crestini (nu ma refer doar la ortodocsi, ci la toate confesiunile) da dreptul acestei majoritati sa hotarasca sa fie educati la scoala in spirit crestin (copiii lor). Daca ceilalti (10 %) nu doresc este dreptul lor sa refuze, punctual. Dar nu poate niciodata 10% sa hotarasca pentru 90%.
      Traiti in democratie, nu ? Dumneavoastra doriti dictatura.
      10. Spun unii ca nu mai sunt majoritari crestinii. Nu este absolut deloc adevarat. La recensamant este cineva obligat sa se declare crestin ? Daca se declara, chiar daca nu este un adevarat crestin cred ca multi se declara pentru ca si-ar dori sa fie crestini.
      11. Nici eu nu sunt de acord sa se faca idiotizare si nici indoctrinare. Dar acest lucru nu se indreapta indepartand obiectul din scoala, ci verificand, prin inspectori scolari, etc. modul de predare. Asa, din cauza unor profesori, am ajunge sa scoatem toate disciplinele din scoli.
      Multumesc pentru atentie si timp !
      Cu respect, pentru un dialog constructiv.
    • -1 (3 voturi)    
     ... (Marţi, 19 februarie 2013, 21:37)

     unromanas [utilizator] i-a raspuns lui psihologul30

     Adevaratii crestini sunt milioanele de oameni care citesc toate aceste comentarii rautacioase la adresa Bisericii lor, a poporului lor si a stramosilor lor,fara sa va raspunda pe acelasi ton, fara sa va atace si fara sa va jigneasca. Aceastia sunt adevaratii crestini.
   • +14 (16 voturi)    
    da si?! (Marţi, 19 februarie 2013, 0:04)

    corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    Care este problema?! Asta nu înseamnă că toți trebuie să fim religioși. Dreptul de a fi agnostic este egal cu acela de a fi creștin. Argumentele tale sunt împiedecate rău...
    • -10 (10 voturi)    
     mai (Marţi, 19 februarie 2013, 8:01)

     Muka [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

     confiscatule, iti faci bine treaba. Dar constientizezi ca ai luat-o pe ulei, ca aberezi?
     • 0 (0 voturi)    
      era (Marţi, 19 februarie 2013, 12:36)

      Muka [utilizator] i-a raspuns lui Muka

      pt. Davidias
    • 0 (4 voturi)    
     M-ai inteles gresit. (Marţi, 19 februarie 2013, 15:53)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

     Eu nu am spus nicaieri ca trebuie sa fie toti religiosi. Este dreptul fiecaruia sa fie ce vrea in opinii, credinta, necredinta ...
     Eu am spus ca daca 90 % din romani sunt crestini atunci ei pot hotari (ca majoritate, in democratie) sa se faca religie (chiar crestinism) in scoli (fiecare dupa confesiunea si credinta lui).
     Cei 10 % necrestini si toti ceilalti care nu vor, chiar daca s-au declarat crestini, nu trebuie si nu pot fi obligati sa trimita copii la lectiile de religie. Sunt foarte de acord cu aceasta. Este normal.
     Asta am afirmat.
     Nu este corect ?
     Cu bine !
  • +2 (4 voturi)    
   As fi curios (Luni, 18 februarie 2013, 21:36)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui pewpew

   Ce parte descrie varsta pamantului in Biblie?
   • 0 (6 voturi)    
    pai (Marţi, 19 februarie 2013, 2:18)

    pewpew [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

    Marele James Ussher, dupa ce a interpretat biblia, a stabilit ca pamantul a fost creat la 4004 ien

    Dar lasand varsta la o parte, ce ne facem cu cele 7 zile ? :)
    • +3 (5 voturi)    
     pai (Marţi, 19 februarie 2013, 5:03)

     Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui pewpew

     "Marele" Usher a fost ignorat pana a fost redeschoperit de evanghelicii creationisti, pentru ca daca ar fi sa ne luam dupa el Isus a fost fiul direct lui David.
     Cu cele 7 zile s-au ocupat deja de la Origen pana la Augustin, nu trebuie sa o luam pe urmele lui Usher.
  • 0 (2 voturi)    
   neverosimil stiintific (Luni, 18 februarie 2013, 21:46)

   aresul [utilizator] i-a raspuns lui pewpew

   Domnule, dogma este opusa ratiunii. Nu are rost sa te gandesti daca religia si biblia promoveaza lucruri neverosimile. Fara ratiune, nu ar exista dogma!
   Cu mii de ani in urma, filozofia taoista a promovat culturii universale una din cele mai importante observatii: faptul ca tot ceea ce stim isi are opusul. Nimic nu poate exista fara opusul acesteia, simbolizand interactiunea prin binecunoscutul simbol ying/yang. Sau Legea Antagonismului. Aceasta observatie rudimentara a fost reluata de grecii antici, dar fara un rezultat concret. Ei bine, din mocirla informatiei atribuita zilelor noastre, a razbatut, o definitie mult mai explicita:
   ,,The matrix itself is rendered by the Antagonistic Law. In the attempt of balance, a third, most prominent state is emerging. Neutrality, has not defined value and transcendentally it is responsible for plurality, for revolution".
   Acesta definitie ce poate fi imbunatatita in continuare, stabileste cele trei stari de baza, responsabilitatile si ,,modus operandi". In orice sistem ai patrunde (permis de catre vocabular, bineanteles), vei regasi acesta definitie. Tot ceea ce stim, reprezinta rezultatul infinitului sistem al Diferentelor. Noi insine, suntem rezultatul acestora. Fara diferente, nimic nu poate exista.
   In vreme ce unii cauta necontenit particula divina, altii, nu renunta la cautarea divinitatii. La finalul cautarii, si unii si ceilalti, se vor intalni in acelasi punct.
   • -7 (11 voturi)    
    Dogma si ratiune (Marţi, 19 februarie 2013, 1:54)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui aresul

    Domnule, dogma nu este opusa ratiunii. Dogma e opusa tocmai irationalului, pentru ca e opusa arbitrariului si haosului. Acolo unde relativismul spune ca Dumnezeu exista si nu exista in acelasi timp, dogma crestina spune ca exista, in timp ce dogma atee spune ca nu exista. Cand irationalul spune ca Isus din Nazaret a fost creat si necreat in acelasi timp, dogma ortodoxa spune ca e necreat, iar cea ariana ca a fost creat.
  • 0 (2 voturi)    
   dar (Marţi, 19 februarie 2013, 21:27)

   unromanas [utilizator] i-a raspuns lui pewpew

   big bang-ul poate fi probat stiintific? Dar inainte de Big Bang ce a fost?
   Astept un raspuns
 • +19 (31 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 februarie 2013, 19:17)

  [anonim]

  • -11 (27 voturi)    
   Ai scris aberatii ! (Luni, 18 februarie 2013, 20:36)

   Davidias [utilizator] i-a raspuns lui

   Cum iti explici ca SUA are , poate, cel mai mare procent de oameni, cu adevarat, credinciosi. Si sunt cu adevarat inaintea noastra din multe puncte de vedere. Iar suprematia lor s-a bazat pe crestinismul autentic pe care unii l-au si trai nu doar l-au vorbit. Generatii de prosti sunt aceia care vor sa elimine libertatea celorlalti de a crede in Dumnezeu. Bineinteles ca prosti sunt si aceia care ii obliga pe altii sa creada in Dumnezeu. "Pariul lui Pascal" spune multe despre asta. Daca-l stii ...
   • 0 (12 voturi)    
    exact ASA!!! (Luni, 18 februarie 2013, 20:56)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    De AIA e asa mare procentul de "credinciosi" (chit ca, asa "credinciosi" cum sunt, mitraliaza copiii in scoli sau merg cu tancu' peste alte popoare) - pentru ca NU fac "religie" in scoala!!
    • 0 (4 voturi)    
     Cine zicea ca nu mai e Codruta ? (Marţi, 19 februarie 2013, 15:59)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Uite-o ca a aparut !
     Hai, mitraliaza si tu putin, ca s-a dat liber !
     Ai inceput sa-ti raspunzi singura. Ma bucur ! E o evolutie ! Cine zicea ca este evolutie ???
     Cu bine !
   • +4 (10 voturi)    
    oooffff (Luni, 18 februarie 2013, 21:11)

    Enofereus [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    Si niste oameni "cu adevarat credinciosi" isi cladesc adevarate arsenale in case sau cred ca razboaiele din Afganistan si Afganistan (soldate cu zeci de mii de victime civile) sunt justificate? C'mon give me a break!
   • +8 (10 voturi)    
    USA (Luni, 18 februarie 2013, 23:31)

    baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    are cel mai mare numar de credinciosi pentru ca nu au avut niciodata o biserica de stat, ca in Romania.
    Nu sint de acord cu invatamintul ateist comunist, dar nici cu invatamint ul obligatoriu al religieil iar de biserica de stat nici nu merita sa vorbim. Ma uit in jur si vad grecia, rusia, serbia, si nu0mi place deloc ce vad. Omul trebuie sa fie liber sa creada in Dumnezeu daca vrea, dar nu obligat in vreun fel. Cind spun ca ttebuie sa fie liber exclud in acelasi timp orice amestec al unor onguri neocomuniste de tip asur, militia spirituala- ce nume imbecil- si altele.
    • 0 (4 voturi)    
     Si ce daca nu esti de acord. (Marţi, 19 februarie 2013, 16:06)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

     Nu esti obligat sa trimiti copiii la ora de religie. Dar, pentru cei credinciosi este normal ca ora sa fie ca si orice alta ora de educatie, obligatorie. Si pentru cei ce nu cred ar fi bine sa fie obligatoriu ore de educatie (in necredinta, in orice doresc cei necredinciosi, e problema lor).
     Cu bine !
     • 0 (2 voturi)    
      pai (Marţi, 19 februarie 2013, 23:27)

      Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

      unu - ora aia e aproape obligatorie, trebuie sa faci ceva ca sa scoti copilul de la religie, normal era sa faci ceva ca sa-l bagi (adica, by default, sa fie fara religie, de-aia e optionala).

      doi - ce se face in scoala pe post de religie nu e religie ci indoctrinare crestina (si aia facuta prost).
 • +19 (29 voturi)    
  na belea! (Luni, 18 februarie 2013, 19:30)

  Codruta N [utilizator]

  Adica daca 'nu sunt parohii destule" MUSAI trebuie platit DE LA BUGET pentru posturi inventate pt. absolventi??!!!
  Dar CE? ii OBLIGA cineva sa mearga la facultatile de Teologie?
  E optiunea LOR! Sa-si asume riscul!!

  Daca-i p'asha, nu exista "posturi destule" nici pentru absolventii de jurnalism", "ecologie", geografie", "constructii", "geologie", "arheologie" samd.!!! Astora DE CE nu li se inventeaza posturi in scoli???

  Eu vreau laborator de "mineralogie" in scoala, na! Si optionala la "pregatitoare"!!!
 • +26 (44 voturi)    
  pentru ca traim in dictatura mafiei BOR (Luni, 18 februarie 2013, 19:38)

  ovidiu35 [utilizator]

  -de ce biserica si preotii nu platesc impozite?
  -de ce se tot construiesc biserici si se inchid scoli/spitale?
  - de ce premierul plagiator s-a ds sa pupa moastele sfintei Paraschiva in timp ce la Targu Mures se inchidea singurul spital cardiologie din tara?
  - de ce bugetul BOR se majoreaza si al Sanatatii se micsoreaza?
  -de ce BOR primeste GRATUIT sute de hectare in centrul Bucurestiului sa-si faca Templu iar metroul Drumul Taberei este oprit?
  -De ce in imnul Romaniei se instiga la ura impotriva islamului?

  Raspuns: pentru ca traim in dictatura mafiei BOR
  • +4 (4 voturi)    
   Exact! (Marţi, 19 februarie 2013, 7:51)

   Muka [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu35

   Dictatura mafiei BOR care reprezinta pe ... cine? :)

   Q.E.D.
 • +13 (29 voturi)    
  Cum predai asta? (Luni, 18 februarie 2013, 19:51)

  studiosul [utilizator]

  Ma intrreb cum predai Geneza 22:2 la clasa pregatitoare:

  Şi Dumnezeu i-a zis: "Ia pe fiul tău, pe Isaac, pe singurul tău fiu, pe care-l iubeşti, şi du-te în pământul Moria şi adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ţi-l voi arăta Eu!"
  • -14 (30 voturi)    
   Daca erai mai studios, stiai ! (Luni, 18 februarie 2013, 20:42)

   Davidias [utilizator] i-a raspuns lui studiosul

   Vezi, daca ai chiulit la orele de religie, nu stii !
   Si nici nu ai citit pana la sfarsit sa vezi cum se termina. Asa ca ramai cu intrebarea.
   Ar trebui sa fii mai studios. Nu doar sa te numesti asa. Esti la fel ca unul care are doar numele de crestin, dar nu este.
   • +14 (14 voturi)    
    tot aia e... (Luni, 18 februarie 2013, 20:59)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    Copilu' invata in scoala ca NU trebuie sa aiba incredere in tatal sau, pt. ca acesta ar putea fi ORICAND in stare sa-l "sacrifice"!!
    Si mai vrei sa iasa din scoala copii sanatosi la cap! halal!!!
    CE soi de "adult" va fi acela care in timpul copilariei a trait sub astfel de teroare?!!
    • -6 (8 voturi)    
     putere de intelegere (Marţi, 19 februarie 2013, 10:21)

     a.h. [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     draga Codruta, tu atat ai inteles. dar lasa-l pe copil sa mearga la ora de Religie pana la capat si intr-o buna zi o sa-ti explice el ce semnificatie are aceasta pilda.
     fireste, normal ar fi fost sa fii tu capabila sa-i explici, dar la relatia pe care o ai cu Biserica si preotii, este evident ca n-ai cum.
    • -1 (5 voturi)    
     Hahal gandire ! (Marţi, 19 februarie 2013, 16:13)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Dupa mintea ta si ce ai scris, ar fi trebuit sa fie numai nebuni pana la noi in toate secolele de istorie. Din fericire, datorita moralei din educatia religioasa, a fost bine. Nu vorbesc despre prostia omeneasca ce a transformat morala crestina in teorie doar.
     Dar, acum se vede ca, lumea a inceput s-o ia razna cand a luat amploare ateismul . Acest lucru ne arata ce inseamna oameni fara Dumnezeu !
     O sa intelegeti mai tarziu. Sper !
     Cu bine !
   • +5 (7 voturi)    
    Daca erai mai generos.. (Marţi, 19 februarie 2013, 9:10)

    FaraCoruptie [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

    explicai tu "intelesul ascuns" al acestor fraze, ca noi, ceilalti muritori, nu-l percepem atat de profund.
    • -6 (8 voturi)    
     generozitate (Marţi, 19 februarie 2013, 10:24)

     a.h. [utilizator] i-a raspuns lui FaraCoruptie

     chiar ar fi o pierdere de timp sa incerce cineva sa-ti explice aceasta pilda. nu ca n-o meriti, e vb de deschiderea pe care o ai. de fapt, tu personal, n-o ai.
     asa ca daca vrei sa afli mai multe, mergi la Sf. Liturghie, pune mana si citeste si ai sa-ti dai seama in ce bezna erai/esti.
    • -2 (2 voturi)    
     Nu de generozitate este vorba ... (Marţi, 19 februarie 2013, 23:32)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui FaraCoruptie

     ... ci de sinceritate si dorinta de intelegere. Cand nu sunt acestea explicatiile sunt doar pierdere de timp.
     Cam asa ceva vad pe aceasta pagina. Din pacate.
     Este o lupta pe viata si pe moarte care sa iasa mai sus. Ideile s-au pierdut de mult.
     Asa ca voi face ceva mai serios.
     Cu bine !
  • -8 (10 voturi)    
   Avraam (Luni, 18 februarie 2013, 21:54)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui studiosul

   In primul rand, ar trebui sa intrebi asta pe un evreu. In al doilea rand, nu stiu ca acel capitol sa fie in programa la clasa pregatitoare. In al treilea rand, totusi, iata si o perspectiva crestina:

   http://www.youtube.com/watch?v=53nJjwaZMeM
 • +15 (29 voturi)    
  motive (Luni, 18 februarie 2013, 20:15)

  marr.io [utilizator]

  ...marele mincinos spune adevarul: Mircea Miclea, psiholog si fost ministru al Educatiei: "sunt prea putine parohii pentru toti absolventii de invatamant teologic, asa ca acestia au nevoie de locuri de munca"!!! Inteleg ca, in loc sa limitam nr. de locuri la Fac. de teologie facem popi pe banda rulanta si apoi trebuie sa le inventam posturi in invatamant. Curat murdat! Dupa ce ca biserica primeste de la stat o gramada de bani sub forma de exceptare de la plata taxelor, ca statul le plateste salariile tot statul , culmea, trebuie sa le plateasca si prof. de "religie" care nu sunt de religie ci de INDOCTRINARE. La ora de telogie mi se pare normal sa se studieze TOATE RELIGIILE LUMII. La noi se cheama ora de ortodoxism. Aberant dar adevarat: "Religia este in curriculum datorita asocierii dintre politicieni si cler, mai ales Biserica Ortodoxa Romana, ca impact asupra electoratului". Ce ar mai fi de comentat aici?
 • +16 (26 voturi)    
  De ce? Foarte simplu (Luni, 18 februarie 2013, 20:25)

  AliB [utilizator]

  Pentru ca asta e cea mai sigura metoda ca si urmatoarea generatie este la fel de usor de controlat. Religia limiteaza orizontul in general, dar "adminsitrata" de la varste fragede... Romania de azi inca traieste in lumea descantecelor, a vrajilor, a slujbelor la biserica menite sa te scape orice, de la paduchi, la cancer, a cununiilor descantate, a moastelor, a bisericilor care rasar din pamant la fiecare colt de strada...... In Romania mistica de azi o majoritate - needucata, obedienta, fricoasa, limitata - e garantia succesului unei minoritati manipulative si profitoare. Si lucrurile trebuie sa ramana asa. Punct.
  • 0 (4 voturi)    
   vorbesti si tu... (Marţi, 19 februarie 2013, 21:57)

   unromanas [utilizator] i-a raspuns lui AliB

   Religia si biserica nu limiteaza orizonturile.Primele scoli au fost intemeiate de biserica, prima facultate,"Academia vasiliana de la Iasi' a fostinfiintata de Vasile Lupu cu ajutorul mitropolitului Moldovei pe la 1640, primele spitale sau bolnite au fost infiintate tot de biserica, primele tipografii din tara au fost infiintate de manastirile din tarile romane ex. diaconul Coresi, primele scoli gimnaziale si scolile de arte si meserii au fost infiintate de mitropolitii moldoveni, prima poezie in limba romana a fost "Psaltirea in versuri" a mitropolitului Dosoftei... sa mai spun? Deci cine limiteaza orizonturile?
  • 0 (0 voturi)    
   alo! (Miercuri, 20 februarie 2013, 14:35)

   unromanas [utilizator] i-a raspuns lui AliB

   Daca am mintit spune-mi cu ce?
   Daca am spus adevarul de ce ai votat negativ comentariul?
   Parca erati adeptii rationalitatii nu ai bigotismului.HA HA HA -SUNTETI PROSTI DAR HOTARATI!Nu-i asa?
 • +23 (37 voturi)    
  invatamant laic (Luni, 18 februarie 2013, 20:26)

  dekar [utilizator]

  Am votat pozitiv pentru toate comentariile favorabile invatamantului laic.Domnilor parlamentari,despartiti,in logica bunului simt,scoala de biserica ! Credinta este un act profund intim care tine de LIBERTATEA DE GANDIRE SI SIMTIRE.Respectati acest lucru,lasati-l pe seama familiei si chiar a copilului (la un moment dat); nu-l impuneti ! Dragoste cu forta NU SE POATE ! Nu contorsionati inocenta ,nu alimentati fantezia puerila cu bau-baul unor aberatii imaginative.Oameni buni,nu impuneti ceea ce trebuie ales !
  • -17 (19 voturi)    
   Oare de ai stii dumneata . . . (Marţi, 19 februarie 2013, 0:25)

   iq_high_iq [utilizator] i-a raspuns lui dekar

   Oare de ai stii dumneata . . .ce trebuie ales. Nu intreb profesia, nu intreb nici misia (misiunea), intreb doar atat: Ce-ti doresti de la viata? O aporie nesanatoasa, sau o viata luminoasa?
 • -12 (14 voturi)    
  parerea mea... (Luni, 18 februarie 2013, 21:01)

  ctman [utilizator]

  am citit candva ca exista dou categorii de oameni care nu se tem de moarte: filosofii si credinciosii. Deci in cazul ca renunta la religie (daca o studiaza in prealabil) copiii nostri au sanse sa ajunga filozofi (implicit). Oricum am o intrebare pentru asa autonumitii atei: unde este granita universului? Daca nu putem ajunge nici macar cu gandul (de ateu) la granita universului, cum oare putem contesta existenta creatorului lui? Si nu-i asa ca va e frica de moarte?
  • +1 (3 voturi)    
   Răspuns de ateu (Marţi, 19 februarie 2013, 23:49)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui ctman

   Unde-i granița universului? Habar n-am și sunt mulțumit cu răspunsul ăsta. Nu-s disperat să aflu unde-i granița, nici nu sunt sigur dacă are sau n-are. Efectiv mi se cam rupe.

   Dacă mi-e frică de moarte? Hmm, nu m-am gândit la asta niciodată. Mi-e suficient de teamă să mă arunc în gol de pe bloc, dar așa, din perspectiva perpetuării speciei, atât. Și atunci e vorba de instinct, nu mă gândesc la moarte conștient. Și în niciun caz nu mă gândesc la moarte în raport cu "după moarte".

   Și apropos de creatorul universului... Dacă nenea ăsta a creat universul, păi pe nenea ăsta cine l-a creat? Mă-sa? Vader? Luke SkyWaker? Captain Picard? Cine?

   Da, știu, sunt prost, sunt incult, sunt limitat... toate astea datorită faptului că sunt ateu. Sau parcă era invers, sunt ateu din cauzele astea.
 • +14 (16 voturi)    
  Despre religie (Luni, 18 februarie 2013, 21:23)

  closer [utilizator]

  Imi aduc aminte ca se spunea ca aceasta disciplina va fi facultativa, insa se pare ca sunt presiuni mari sa fie obligatorie. Nu cred ca elevii si scolarii vor fi mai "aplecati spre cele sfinte " daca sunt obligati , ci s-ar putea obtine rezultate complet diferite de cele urmarite prin Programa.
  Impunerea acestei discipline cred ca are alt sens , un pic mai ascuns ,anume de a se obtine acele sponsorizari si locuri de munca suplimentare lectorilor , care , nu e asa , trebuie sa fie platiti de catre stat , deoarece invatamintul este gratuit , dar profesorii trebuie sa fie remunerati.
  Cistigul in credinta al elevilor mi se pare infim ,avind in vedere ca tinerii de azi nu mai sint atrasi de invataturile sfinte ,de religie .
  In plin avint al cunoasterii si internetului mi se pare complet deplasata impunerea , obligativitatea credintei.
  Nu suntem un stat care sa urmareasca sa devina radical ortodox ,habotnic.
  Dintotdeauna , tot ce este impus nu are sorti de izbinda.
  Religia ca si materie facultativa , optionala , cred ca este cea mai buna solutie .
  BOR vrea neaparat sa impuna in scoli religia. Vor ore si profesori in invatamint, o solutie ar fi sa ii sponsorizeze din fondurile lor , sa vedem cit le da mina sa ii plateasca , atunci cind isi vor face bilanturile contabile si vor vedea care sunt beneficiile de pe urma lectorilor.
  S-ar putea sa aiba o dezamagire mare cit orgoliul lor !
  • +1 (1 vot)    
   e simplu! (Marţi, 19 februarie 2013, 12:40)

   Muka [utilizator] i-a raspuns lui closer

   La cate terenuri au primit inapoi (stim noi cum) n-au decat sa se puna sa le lucreze si sa-i intretina pe "studiosi". Dar sa inceapa cu o pilda "preafericitul" Daniel! :))
 • +19 (21 voturi)    
  predarea religiei inscoli (Luni, 18 februarie 2013, 21:24)

  jbstg01 [utilizator]

  asa cum se face acum e o porcarie!Copilul meu, in clasa a noua , trebuia sa INVETE SLUJBE pe de rost.
  La religie se pun note, inclusiv de 4.Pai cine e vinovat ca elevul nu-si insuseste cunostintele?Nu cumva pastorul turmei?
  Nu sunt invatati cum sa se comporte intr-o biserica, cum sa se roage, cum sa se comporte in spiritul crestin
  O PORCARIE, care in loc sa apropie copiii ii departeaza!Dar se pare ca BOR nu vede padurea ( citeste smerenia ) din cauza copacilor ( citeste argintilor )
  Si parinte , sa iertati , dar nici pentru ingineri, economisti si alti absolventi de studii nu sunt destule "parohii" ( citeste locuri de munca )
  Ii trimitem si pe ei sa predea la scoala?
 • -13 (17 voturi)    
  Cateva opinii (Luni, 18 februarie 2013, 22:11)

  Setalcott [utilizator]

  Suntem in plina campanie pentru scoaterea religiei din scoli. Hotnews e pe baricade, se pare.
  Dl. Miclea ar face bine sa invete limba romana daca vrea sa le dea lectii romanilor, nu sa ne ia cu "sign out" si "by default".
  As vrea sa vad pozitia partidelor pe marginea subiectului, altfel toate discutiile sunt fara rost. Partidul care sustine religia in scoli are votul meu pe acest subiect.
  Cu parere de rau trebuie sa ii dau Dlui. Mateescu dreptate. In 5-10 ani probabil religia va fi scoasa din scoli, pe fondul secularzarii tot mai accentuate a societatii. Asta nu insemana insa ca viitoarea tabara castigatoare are dreptate.
 • -8 (18 voturi)    
  religia in scoala !!!!!!!!! (Luni, 18 februarie 2013, 22:12)

  andreesanu [utilizator]

  cit timp religia iti cere sa -ti iubesti aproapele nu sa-i dai in cap e bine venita.
  Cit timp religia iti cere sa-l ajuti pe cel in nevoie ,azi sunt destui care au nevoi ,isi are rostul .
  cit timp religia te invata sa nu rivnesti la bunul altuia ,isi are locul intr-o societate plina de hoti de hulpavi .
  cind veti respecta cele zece porunci din religia crestina puteti sa spuneti ca nu mai aveti nevoie de religie in scoala,educatia se incepe de cind copilul merge in picioare si trebuie continuata toata viata.
  • +1 (5 voturi)    
   hai sictir (Marţi, 19 februarie 2013, 23:57)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Religia asta despre care vorbesti este propovaduita si predata de unii care n-au nimic in comun cu alea 10 porunci, ce spui aici este echivalent cu "hai sa votam dreapta, sa votam liberalii" in contextul in care PNL este in stanga stangii.

   Vine sa-ti predea "sa nu ravnesti la bunul altuia" unul care-ti cere bani de la obraz pe post de spaga la botez, vine sa-ti zica despre "iubirea aproapelui" unul care a dat cu ciocu la secu juma' din viata.
 • +17 (23 voturi)    
  nu există ”religie” (Marţi, 19 februarie 2013, 0:31)

  Asgardi Metrovich [utilizator]

  există doar istoria ideilor și credințelor religioase, sau îndoctrinare religioasă de un anume fel, adică - în cazul nostru - creștin ortodoxă

  așa-zisa educație creștină, care se presupune că insuflă tinerei generații o seamă de valori sociale / morale și un comportament, cum zice un susținător al ideii cursurilor de religie, ”plăcut pentru cei din jur” a eșuat lamentabil: ce îmbunătățiri ale moralei și comportamentului observăm în anii de cînd se predă religia în școli?

  nu are nimeni dreptul de a obilga pe altcineva să creadă în ceva anume

  nici o organizație religioasă nu are dreptul de a obliga pe cineva să o susțină financiar
 • +8 (8 voturi)    
  Incredibil argument (Marţi, 19 februarie 2013, 7:13)

  coco04 [utilizator]

  Cica sa invete copii religie in clasa pregatitoare ca sa aiba absolventii de teologie unde preda.
  Ca deh,cu copii poti sa faci orice.
 • -9 (13 voturi)    
  Campanie de demonizare, dezinformare. (Marţi, 19 februarie 2013, 7:17)

  Da_Doamne_mintea_de_pe_urma [utilizator]

  Am observat ca hot news in ultima vreme in fiecare saptamana ppoart grija religiei si a bisericii in general. Ma intreb cine finanteaza aceste campanii de denigrate. Desi sunt un cititor constant all acestui ziar, ma voi distant a de articolele lui deoarece mai inainte de toate stunt un roman orthodox.
  Se prezinta 4 pareri impotriva si una pro. Adica hot news incepe sa devina in fel de Antenna 3. Pacat...
 • +4 (6 voturi)    
  Religi obiect obligatoriu (Marţi, 19 februarie 2013, 7:42)

  elenamerlan [utilizator]

  Ceea ce cunosc cel mai bine conducatorii romanilor este de a silui vointe recomandind gloatei "capul plecat sabia nu-l taie"altfel te duce in spital de psihiatrie si apoi iti recomanda AMNEZIA ca de nu ,ei cunosc si pot sa-ti aplice multe metode de punerea pielei pe bat. Cum romanii au precedenta ca "alesii "lor sa-i OBLIGE a face pina si copii ,de ce sa nu fie obligatoriu studiul religiei cind biserica in toti anii de dupa 89 a fost doar folosita pentru scenariile din oficine? Este stiut faptul ca Romania s-a scuturat totdeauna doar cind conjunctura internationala i-a fost prielnica iar acum va fi la fel.
 • -1 (1 vot)    
  va hotarati? (Marţi, 19 februarie 2013, 8:08)

  alip [utilizator]

  E sau nu e obligatorie? In articolul de mai jos scriati ca parintii pot sa-i retraga de la ora de religie.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14233485-legea-educatiei-nationale-elevii-pot-nu-frecventeze-orele-religie-solicitarea-scrisa-parintilor-spune-constitutia-despre-invatamantul-religios.htm
  • 0 (2 voturi)    
   depinde de perspectiva (Marţi, 19 februarie 2013, 10:25)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui alip

   Din perspectiva programei este obligatorie, nu poate sa lipseasca. Cei care nu vor sa urmeze cursul TREBUIE sa se dezinscrie, altfel sunt automat inscrisi.
 • +11 (11 voturi)    
  Esentialul se pierde in dezbateri inutile (Marţi, 19 februarie 2013, 8:33)

  OvidiuDiaconescu [utilizator]

  "[...]sunt prea putine parohii pentru toti absolventii de invatamant teologic, asa ca acestia au nevoie de locuri de munca."

  Religia a devenit o industrie, nu o doctrina - la noi in tara. Vedeti cum marea catredala a mantuirii neamului numai biserica nu e, ci mall bisericesc. Si industria asta are, ca orice industrie, nevoie de continuitate. Biserica are nevoie de finantatori, are nevoie de rulaje, are nevoie de capital, iar in final - are nevoie de PROFIT.

  Acum, prin scoaterea religiei din programa obligatorie ce se intampla? se taie de la radacina indoctrinarea care furnizeaza milioanele de contributori la bunastarea preotimii, si a bisericii in general. Cine nu-si doreste asta? Biserica, desigur. Cine isi doreste ca balanta sa se incline in defavoarea bisericii? Toti aceia care au realizat intr-un mod obiectiv si pragmatic ca biserica nu aduce niciun plus de valoare pe niciun plan in vietile nostre. Se doreste deci, intr-un plan amplu - limitarea ei la ce se vrea de fapt.

  E chiar asa ipocrit gestul ateilor astia nenorociti - de a vrea sa reduca BOR la ce se lauda de fapt BOR ca ar fi? Nu cred... Din contra - initiativa nu face decat echilibreze balanta, intr-un mod pe care cei care inca mai "cred si nu cerceteaza" - il vad malefic, machiavelic... nu?
 • +7 (11 voturi)    
  cititi Constitutia,barbosi slinosi!!! (Marţi, 19 februarie 2013, 9:04)

  samariteanul [utilizator]

  (1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
  (2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.

  Orice alte cuvinte sunt de prisos.Ma gandesc ca poate preotii manati de Satanul Patriarh sau smintit la minte si nu isi dau seama ca fac abuz!!!!!!!
  • -2 (6 voturi)    
   Slinos esti tu cu asa cuvinte! (Marţi, 19 februarie 2013, 16:21)

   Davidias [utilizator] i-a raspuns lui samariteanul

   Si mai invata sa desparti s-au in loc de ”sau smintit”. O sa spui iar ca e de la tastatura, pacatoasa. Sau ca erai prea suparat.
 • -5 (11 voturi)    
  Pro (Marţi, 19 februarie 2013, 9:19)

  ARTRAD [utilizator]

  Religia adauga o componenta mistica gandirii individului. Ori Eliade explica formarea inteligentei prin acumularea de cunostinte ordonate pe o structura mistica...
  Religia adauga si un fond de morala si etica!
  • +5 (5 voturi)    
   educa-ti copilul (Marţi, 19 februarie 2013, 13:00)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui ARTRAD

   mai, da nu mai bine iti educi tu copilul in componenta mistica si-l lasi pe-al altora in pace?
   in fond, nu-i problema mea ce vrei tu sa-l inveti pe-al tau acasa?
   Lasa-l pe-al meu prost "fara msitica lui Eliade" ca o s aii explic eu ce si cu,.
 • +5 (9 voturi)    
  contra (Marţi, 19 februarie 2013, 9:23)

  goguleana lugojana [utilizator]

  eu sunt contra. religia e un drept fundamental tocmai de aceea nu sunt de acord sa mi se bage pe gat o mizerie pe care unii o considera religia corecta, oricare ar fi ea.
 • 0 (0 voturi)    
  PETITIE (Marţi, 19 februarie 2013, 9:26)

  doamnefereste [utilizator]

  http://www.petitieonline.ro/petitie/23090144
 • -6 (8 voturi)    
  scoala loc de educatie si acumulare de cunostinte (Marţi, 19 februarie 2013, 9:27)

  ifrim_sandru1254559959035 [utilizator]

  SCOPUL SCOLII EStE EDUCATIA SI ACUMULAREA DE CUNOSTINTE
  Oricare ar fi subiectul si obietul de studiu acesta nu poate fi decat bine venit, in formarea viitorilor cetateni ai planetei.

  Educatia si invatarea se face nu numai in scoala, ... incepe si face mai ales acasa si se mai face si prin contact direct (prin insusire si mimetism) in mediul cu care copilul, tanarul vine in contact. Toate acestea trebuie sa coexiste.

  Din religie, oricare dintre religii, ca si din istorie poti sa inveti o multime de lucruri si mai ales in toate domeniile.

  Omul evoluat, omul modern, cu sanse cat mai mari de a-si gasi locul in viata si in societate trebuie sa aibe un orizont cat mai larg, si chiar sa inceapa sa aprofundeze cunostinte, prin care in viitor sa poata sa exceleze.

  Concluzia corecta este una singura ... cu putina gandire si mai ales cu bunavointa raspunsul poate sa-l dea oricare parinte... si sigur si copiii sai.
 • +9 (11 voturi)    
  Scoala se defineste (Marţi, 19 februarie 2013, 9:37)

  hic sunt leones [utilizator]

  ca fiind sursa invataturii, a educatiei, a instruirii; o institutie unde se acumuleaza cunostinte, precepte, filosofii, moduri stiintifice de gandire iar in materii unde exista teorii diametral opuse, locul unde TOATE aceste teorii se discuta.

  Deci istoria, evolutia, influenta religiilor asupra unor societati date poate reprezenta un obiect de studiu in scoala, obiect de studiu care nu are ce cauta mai jos de gimnaziu (cand copilul incepe sa dezvolte capacitatea de a intelege notiunile respective); doctrina unui cult religios reprezinta obiect de studiu DOAR in scolile religioase sau de "duminica", scoli in care pot fi angajate miile de absolventi de teologie, scoli care ii si pot plati pe acestia, fara a beneficia de aportul bugetului de stat.
 • -9 (13 voturi)    
  Campanie de defaimare (Marţi, 19 februarie 2013, 9:44)

  florinnitu [utilizator]

  Este clar ca rolul articolului nu este altul decat acela de a defaima BOR.
  Pentru a fi inteles de la inceput trebuie sa spun ca nici eu nu sunt de acord cu sumele exorbitante pe care le castiga anumiti angajati BOR; cu tarifele uneori prohibitive pe care le percep pentru serviciile religioase sau cu modul complet stupid in care este predata, in anumite cazuri, educatia religioasa in scoli.
  Desemenea nu pot fi de acord nici cu acesta campanie politica de denigrare fatisa a valorilor unei societati. Orice articol pe tema acesta publicat in ultimii ani ajunge in scurt timp un loc unde fiecare poate sa arunce cu noroi in Biserica dupa bunul plac. Domnilor va reamintesc un lucru: Biserica nu este constituita din slujitorii sai ci doar reprezentata de acestia. Fiind simpli oameni sunt supusi greselilor si defectelor specifice umanitatii. Ne putem aminti aici cruciadele dar si perioada inchizitiei; adevarate pete negre in istoria bisericeasca. Nu uitati insa ca primele spitale din lume au fost intemeiate de sfinti crestni; primele scoli au existat pe langa manastiri si numeroase biserici din prezent au infiintat cantine pentru saraci.
  Mi se pare cel putin ciudat ca numerosi combatanti ai predarii religiei in scoli se exprima foarte vehement in comentarii si nu accepta nici o secunda ca s-ar putea insela. Nu credeti ca voi ca niste oameni instruiti ce va aflati, care nu mai cred "porcarii" ca transformarea apei in vin, ar trebui sa sustineti libertatea de opinie.
  Religia nu ingradeste in nici un fel libertatea ideilor intelectuale si nu contrazice nici macar o secunda stiinta ci doar o completeaza sau o continua. Am studiat 7 ani teologia fara sa cred ca Pamantul e plat si pot sustine teoriile lui Hawking fara sa fiu ateu. Cunoasterea lui Dumnezeu este minunata daca ne deschidem sufletele si incetam sa mai fim hateri habotnici indiferent in care tabara ne aflam.
 • +4 (4 voturi)    
  religia obligatorie in scolile de stat (Marţi, 19 februarie 2013, 9:54)

  titburi [utilizator]

  "(5) Cultele religioase sunt autonome faţă de stat", ???
 • -9 (15 voturi)    
  "sinodul ateilor" (Marţi, 19 februarie 2013, 9:59)

  Idila [utilizator]

  Vad ca s-a facut aici conclav de atei, care L-au "fumat" pe Dumnezeu si vor altceva, mai "bun"...cam ce, daca nu va suparati? Religia ca materie nu e "obligatorie", dar Dumnezeu, da, chiar daca nu convine multora, tot mai multora...Dar asta o sa aflam cu totii cand vine momentul cel mare, cand murim. Mai ganditi-va si la moarte, domnilor, singura care ne-ar face mai lucizi
  • +4 (4 voturi)    
   bai ..dar ce te doare de grija mea?? (Marţi, 19 februarie 2013, 16:51)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Idila

   vezi-ti de evaviile tale si lasa-ma pe mine sa ard in "focurile vesnice"....dar nu te atinge de copiii mei.

   Invata-i pe ai tai calea cea drepta, pregateste-i pentru maretul moment dar lasati-ne fratilor-n in pace..nu veniti peste noi.

   Asa cum eu nu intru la tine-n biserica sa iti strig: mincionosule...lasa lasa-ma si pe mine sa respir aerul curat fara religie sin indoctrinare prosteasca.

   Atata va roade de grija altora....ceva de speriat.
   • -4 (6 voturi)    
    Dar de ce te superi asa ? (Marţi, 19 februarie 2013, 23:39)

    Davidias [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

    Ti-e frica, cumva, de ceva ? Si vrei sa uiti ?
    Oricum, de ce ti-e frica nu scapi.
    Nu e vorba de grija ci de mila.
    Cu bine !
 • +7 (11 voturi)    
  BOR diferit de credinta partea 1 (Marţi, 19 februarie 2013, 10:02)

  falcoind [utilizator]

  Bisericile si credinta sunt doua lucruri diferite.

  Oare oameni care au crezut in Ammon, Anubis, Isis, sau poate cei care au crezut in Zeus, Hera, Apolo, Afrodita.
  Ori poate cei ce au crezut in Jupiter, Diana, Pluto, Uranus, Minerva, ori cei care ii venerau pe Ahura Mazda, Angra Maynu, Daevas,Ahriman.
  Sau cei care aduceau ofrande lui Ehecati, Huitzilopochtli,Tlaloc, Toci ori sacrificii lui Belenus, Dagda,Lug Ogma,
  jerfe lui Zammolxis,Gebeleizis,Bendis,Pleistoros, sacrificau vieti pentru Ahaw Kin,Chanc, Xi Balba,Balac
  ori cei care il cautau in noapte pe Anu, Ashur, Ea, Marduk, Cei care se rugau pt roata la Sin , Utu, An,Enki.
  Sau poate cei ce se inchina lui Shiva,Brahman, Vishnu, Kali, ori poate cei ce se roaga lui Allah sau lui Amaterasu,
  cei care mai cred in Thor, Loki, odin ,Sif cei care ridica ochi la cer si il cheama pe Manitou Oare toti au ajuns in "Iad" sau urmeaza sa o faca
  Oare Printre acesti oamni nu au existati genii care au facut mai mult bine omenirii decit toti popi la un loc?
  "exista mai multa credinta si spirit al "Domnului" intrun copil de 6 ani care invata tabla imultiri decit in toti "Amini" rostiti in toate bisericile"
  Capacitatea unui copil de a invata a fi curios dorinta de a descoperi sunt mult mai valoroase decit toate rugaciunile rostite de preoti care isi vad doar buzunarul.
  Multi l-au pomenit pe Einstei ca era sau nu credincios, nu are nici o importanta, important este ceea ce a produs pt omenire. La un moment dat el afirma in traducere libera
  " E=mc2 in spatele acestei ecuatii se ascunde un adevar pe care il va recunoaste un om dintr-un milion ".
  De ce crede BOR sau oricare alta biserica ca ea este cea care detine adevarul? De ce daca nu sint muslin nu pot sa ajung sa vad Kaba?
  De ce credinta mea ar fi mai "buna" decit credinta celor de acum 2000 sau mai multi ani?
 • +3 (9 voturi)    
  Dincolo de superstitii (Marţi, 19 februarie 2013, 10:04)

  timex [utilizator]

  Religia contine multa istorie nu ar trebui neglijata si dincolo de superstitii ar trebui studiata dar din abordarea istoria religiilor, nu doar o anumita latura.
  Copii in formare ar putea dobandi un bagaj extins de cunostinte istorice despre toate religiile iar sub indrumarea parintilor fiecare isi va forma propriul punct de vedere.
  Suntem un popor credincios si ne-am mentinut acest statut sub orice forma de constrangere si opresiune, aceste virtuti ale poporului nostru nu trebuie uitate sau deturnata atentia de la ele din cauza unor preoti alienati de ceea ce inseamna cu adevarat credinta.
 • +4 (10 voturi)    
  BOR diferit de credinta partea 2 (Marţi, 19 februarie 2013, 10:04)

  falcoind [utilizator]

  (vezi partea 1 )

  Personal si strict personal cred ca cei care nu recunoasteti macar jumatate din zeitatile de mai sus,
  dar fugiti la pupatul sutanei unei pope care poate cu citeva ore inainte a abuzat o femeie sau un copil ori injura si blestema pe unul care nu i-a pus destul in poala, sau va ingramaditi la pupatul moastelor
  lui x-ulescu, va imbrinciti pentru apa sfintita sau aghiasma de sa va omoriti semeni, degeaba ati facut educatie religioasa sau va rugati de "spargeti geamurile" la biserici si va faceti cruci de se "aprind hainele pe voi,nu ati evoluat peste acei crestini care l-au ars pe rug pe Galileo, si strigau inebuniti " ardeti vrajitoarea, ardeti vrajitoarea".

  Nu vreau ca copilul meu sa fie indobitocit nu vreau sa "creada si sa nu cerceteze".
  Nu cred ca biserica detine adevarul suprem.
  Nu cred ca ora de religie e binevenita oblicatoriu si nici intrun caz nu cred ca in cadrul acestei ore ar trebui sa se predea dogma Ortodoxa
  ,ori orice alta dogma. Deschidetile ochi povestitile de istoria omeniri de religiile care au venit si au disparut, de nevoia omului pt credita
  ,pentru credinta nu catolicism nu ortodoxism ori orice alta vreti sa alegeti.
 • +3 (7 voturi)    
  religie=religie ortodoxa? (Marţi, 19 februarie 2013, 10:06)

  crstnmst [utilizator]

  Una dintre probleme este ca, din ceea ce am citit si auzit eu despre subiectul "religie in scoli", este ca prin religie se subintelege de fapt religie ortodoxa.
  Mi-aduc aminte ca, inainte de 1989, am vrut sa dau examen la facultatea de filozofie, iar in manualul de filozofie de liceu se scria in prefata ca singura filozofie "adevarata" este filozofia marxista. In acel moment am renuntat sa mai citesc manualul. Cam asa si cu religia in scoli. Se pare ca pentru cei chemati sa predea religie in scoli, nu exista decit religia ortodoxa. Daca materia religie nu s-ar rezuma doar la credinta exclusiv ortodoxa, ci ar include elemente de istorie a religiilor, elemente de morala si etica, exercitii de dezvoltare spirituala si altele, nu prezentate de preoti sau de absolventi de teologie, ci atragind si alte categorii de ginditori, atunci poate ca discutiile nu ar mai fi doar de genul pro si contra, ci legate de necesitatea adoptarii si dezvoltarii unor valori spirituale in scoala.
 • +5 (11 voturi)    
  religia e culmea imoralitatii (Marţi, 19 februarie 2013, 10:07)

  Tritonul [utilizator]

  Sa aduci moralitatea ca argument pentru perpetuarea indoctrinarii religioase in scoli e cea mai mare aberatie. Religia, si in special crestinismul, reprezinta culmea imoralitatii. In primul rand pentru ca nu e nimic moral in genocid. Vechii prusaci (poporul baltic) au fost exterminati de teutoni pentru simplul motiv ca erau pagani. Amerindienii Taino n-au fost torturati si exterminati de spanioli pentru ca erau de alta rasa, ci pentru simplul fapt ca nu erau crestini. Asta nu s-a intamplat doar in vremuri indepartate, pericolul persista inca. Aceeasi soarta au avut-o si tehuelcii la sfarsitul secolului 19. Cand un soldat argentinian prindea un tehuelc ii taia gatul cu un cutit neascutit. Cand a fost intrebat un soldat de ce-i chinuie astfel a spus ca oricum nu sunt crestini, adica oricum ajung in iad si chinul asta e mic copil fata de ce urmeaza. Asa vrem sa gandeasca si copii nostri?!
  • 0 (0 voturi)    
   Religia nu e motivul... (Vineri, 27 septembrie 2013, 22:11)

   Dorelus [utilizator] i-a raspuns lui Tritonul

   .. in aproape toate cazurile descrise mai sus motivul la baza atrocitatilor nu o fost nicidecum religia, acesta fiind doar pretextul folosit de niste indivizi sau grupuri de indivizi.
   "Religia, si in special crestinismul, reprezinta culmea imoralitatii" asta e chiar trasa de par. :)
   Orice sistem fie ca este religios sau ateu din istoria omeniri a dat ocazia unor indivizi sa ajunga in pozitii din care pe considerente "religioase" (si aici ii includ si pe comunistii din secolul XX) insa de fapt doar pentru a obtine mai multa putere, averi samd au comis sau indemnat la tot felul de atrocitati.
   Referitor la religie iata un link care descrie ce inseamna credinta, religie si toleranta religioasa.
   http://9gag.com/gag/aXbqKLP
 • -3 (7 voturi)    
  Religia la clasele mici (Marţi, 19 februarie 2013, 10:07)

  gabi_dinco [utilizator]

  "Mihaela Guna: .....Si in general ce este impus nu este primit cu bucurie. '"
  Nu cred ca ar trebui sa mergem pe principiul asta. Nici faptul ca face muzica la scoala si poate nu ii place sa cante/ nu are voce, sau ca e supraponderal si trebuie sa participe la orele de educatie fizica, desi nu e incantat, sau strangerea jucariilor imprastiate din camera sa, la fel nu e primita cu bucurie din prima. Dar ajuta totusi, chiar daca nu se vede un efect imediat.
  Fetita mea este in clasa pregatitoare si e foarte incantata de povestioarele spuse de "doamna de religie". Iar unele intrebari in acest domeniu pot gasi niste raspunsuri mai avizate,( pe intelesul celor mici) din partea profesorilor de religie decat a unui parinte.
 • +3 (9 voturi)    
  religia in scoli (Marţi, 19 februarie 2013, 10:08)

  introvertit [utilizator]

  In constitutie e garantata libertatea de constiinta . Pentru ca cineva sa aleaga , trebuie sa cunoasca . Daca se introduce obligativitatea predarii religiei in scoli , se incalca un principiu constitutional . Apoi , care religie se studiaza . Religia crestina in viziune ortodoxa ? Nici asta nu ar fi o catastrofa dar , marea majoritate a celor care predau , nu prea stiu despre ce vorbesc . Au invatat ceva pe de rost si nici ei nu stiu care e rostul lor in scoala , in afara ca iau niste bani . Intoducerea studiului obrigatoriu a religiei , a unui singur fel de religie , seamana a fundamentalism cu toate consecintele lui . Dupa cate stiu eu , Romania este un stat laic . Studiul religiei in scolile publice , adica cele finantate de stat , trebuie sa fie cel mult invatarea istoriei religiilor si atunci , copilul cand va fi adult , in cunostinta de cauza , va alege daca si in ce crede.
 • -3 (17 voturi)    
  GANDITI MAI ADANC! (Marţi, 19 februarie 2013, 10:08)

  cami7 [utilizator]

  E normal sa fie atata religie daca va declarati 97% ortodoxi. Spuneti ca sunteti atei sau altele la recensamant, ca voi ortodoxi nu pareti.
  Eu si daca n-as crede in Dumnezeu tot as vrea religie de la clasa 0 la 12, prea multi minori si nu numai omoara, fac sex, injura non-stop.
  In fata acestor antimodele un copil trebuie sa vada si alte modele.

  Eu n-am avut religie in scoala, si mi-am pus multe probleme filosofice... ce bine ar fi fost sa aud un preot... macar filososfic si tot ar fi fost interesant.

  Nu s-ar mai sinucide oamenii, copiii, daca ar sti ca e singurul pacat care nu poate fi iertat si ar lua greutatile vietii ca un mod de a se cali si maturiza.
 • -4 (16 voturi)    
  DAR DARWINISMUL DE LA BIOLOGIE?! (Marţi, 19 februarie 2013, 10:11)

  cami7 [utilizator]

  Teoria asta exista doar de 2 secole, si este infirmata de multi oameni de stiinta... de ce se prezinta ca valida?!

  Stiinta N-A REUSIT DIN anorganic sa faca organic... se pare ca oamenii singuri nu reusesc sa creeze viata din anorganic... deci religia e singura ipoteza valida... macar pentru asta si tot ar trebui studiata!
  • +10 (14 voturi)    
   limiteaza-te la sfera competentelor tale (Marţi, 19 februarie 2013, 10:52)

   Tritonul [utilizator] i-a raspuns lui cami7

   Daca n-ai cele mai vagi idei despre biologie ce ce ocazie iti dai cu parerea!? Biologia ca stiinta nu exista fara evolutionism. Evolutionismul e practic matricea pe care se dezvolta biologia ca stiinta. Nu poti sa intelegi absolut deloc lumea vie daca nu ai fundamentul, daca nu constientizezi modul cum ea s-a dezvoltat, daca nu ai in minte arborele filogenetic. Doar indivizi obscuri din lumea a treia mai pun botul la prapaganda asta, cum ca ar fi oameni de stiinta care contrazic evolutionismul. N-au mai existat din secolul 19 biologi care sa nu constientizeze evolutia vietii. Sa fim bine intelesi, nu orice fufa absolventa de biologie e biolog. Denumirea de teoria evolutiei e o denumire istorica. In realitate, in domeniul biologiei, e considerata o axioma. E ceva mult prea evident ca cineva care are habar despre ce vorbeste sa o poata contesta.
   • -3 (11 voturi)    
    raspuns (Marţi, 19 februarie 2013, 12:04)

    veve1982 [utilizator] i-a raspuns lui Tritonul

    Dar tu daca nu ai cele mai vagi cunostinte despre ce inseamna religia, tu de ce vorbesti?
    Polemica e lunga...si nu merita...
    Chiar Darwin in memoriile sale a recunoscut "Nici o trece de la o specie la alta nu s-a inregistrat....deci nu putem demonstra ca macar o singura specie a fost schimbata"
    si a regretat gresala lui...dar prea tarziu...unii o vor tine asa pana la sfarsitul lumii.
    • +5 (7 voturi)    
     epoca de piatra (Marţi, 19 februarie 2013, 13:50)

     quetzal [utilizator] i-a raspuns lui veve1982

     repeti si tu o fraza citita de popa in biserica si vrei sa credem ca ai studiat ceva despre teoria evolutionista?
     darwin a trait in secolul 19, nu stiai? de atunci stiinta a avansat mult si au aparut si demonstratiile si dovezile. Dar de unde sa stie cei care au preferat religia in locul scolii si au ramas in epoca de piatra?
     PS Nu-i asa ca atunci cand esti bolnav mergi la vraci? :)
    • -5 (5 voturi)    
     De aceea o dau axioma ! (Marţi, 19 februarie 2013, 23:48)

     Davidias [utilizator] i-a raspuns lui veve1982

     Pentru ca nu pot sa o demonstreze cu mai nimic. Si pentru ca exista mii de argumente ca e unul din cele mai dracesti falsuri din istorie !
     Saracii, cum cred ei acum la un secol si jumatate dupa Darwin, o minciuna pe care a marturisit-o chiar autorul ei !
     Cu bine !
   • -4 (6 voturi)    
    Du-te ma de te plimba ! (Marţi, 19 februarie 2013, 23:45)

    Davidias [utilizator] i-a raspuns lui Tritonul

    Cu axioma ta de evolutie. Ti se pare ca esti mare om de stiinta ? Ati facut din evolutie o religie. Sunteti mai bigoti si mai fanatici decat multi fanatici religiosi.
    Nu vezi ce aberatii scrii ?
    Auzi frate, sa nu crezi, biologia ca stiinta nu exista fara evolutionism. De rasul lumii. Cu cine crezi ca ai de-a face ?
    Mai citeste o data ce-ai scris si o sa razi si tu !
    Cu bine !
    • +1 (3 voturi)    
     Tu te tratezi cu lipitori probabil :) (Miercuri, 20 februarie 2013, 10:10)

     quetzal [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

     e evident, in cazul tau avem de a face cu un pupator de moaste care nu a deschis in viata lui alta carte decat biblia:) Pana la urma religia in scoala face mai rau decat credeam, scoate ignoranti in toate domeniile. Mai lasa pupatul moastelor si pune-te la curent cu descoperirile secolului in care traiesti, poti sa incepi de aici:
     http://www.nature.com/nature/newspdf/evolutiongems.pdf
     • +2 (2 voturi)    
      Te supara asa tare adevarul ? (Vineri, 22 februarie 2013, 18:24)

      Davidias [utilizator] i-a raspuns lui quetzal

      Din cat vad unii atei nu pot avea decat un limbaj bazat pe jigniri si porcarii cand nu mai au argumente.
      In asta consta valoarea lor.
      Mai baiatule, daca ai fi fost putin mai inleligent, citind postarile mele ai fi inteles ca nu e cazul sa scrii asa porcarii la adresa mea. Ai fi inteles ca nu sunt omul care sa nu gandesc. Daca fac ironii pentru cei ce nu gandesc, tu daca gandesti, nu trebuie sa te superi. Dar se vede ca nu gandesti daca te superi.
      Indiferent cat de mult m-ar supara cineva, nu ma apuc sa scriu porcarii.
      Mai gandeste-te daca faci bine scriind asa !
      Cu bine !
 • -3 (15 voturi)    
  Religia (Marţi, 19 februarie 2013, 10:14)

  mikimiki [utilizator]

  Cred ca exemplul statelor care accepta religia ca si materie obligatorie/neobligatorie da un raspuns intrebarii. Olanda de exemplu nu considera ca trebuie - si unde s-a ajuns? Legalizarea prostitutiei si a drogurilor - asta va doriti pentru copiii vostri?
  Consider ca se exagereaza pe intelegerea religiei ca dogma, cand in invatamantul primar este vorba de o "modelare" morala si etica. Eu am avut norocul unui profesor de religie minunat.
  Le lasam prea tare miscati de resentimentele fata de unii preoti "mai putin crestini"; dar nu toti sunt asa, sunt si preoti drepti si valorosi. Iar Ziditorul Bisericii, Isus Hristos a fost fara de pacat.
  Doamne ajuta!
  • +4 (4 voturi)    
   asa-i ... (Marţi, 19 februarie 2013, 14:56)

   ego sum [utilizator] i-a raspuns lui mikimiki

   Dar nici crestin n-a fost ...
 • -8 (18 voturi)    
  Religie, Biserica, Dumnezeu (Marţi, 19 februarie 2013, 10:15)

  a.h. [utilizator]

  cu parere de rau, 90% dintre cei care comenteaza articolul, nu cunosc diferenta. sau doar cred ca o cunosc, in relaitate, nu.
  asta nu inseamna ca am sa ma apuc eu acum s-o explic. daca vreti cu adevarat s-o cunoasteti, mergeti si cititi, mergeti la Sf. Biserica. altfel, comentariile voastre nici macar nu merita citite, pt ca nu stiti despre ce vb.
  oricum, este trist sa constat ce modele v-ati ales. Scandinavia, Olanda, USA. tari cu majoritari poponari si drogati. fireste ca acolo Religia n-are ce cauta. ei au ales deja.
  luptati-va si voi sa fie scoasa din programa scolara, huiduiti Biserica si preotii, dar sa nu va mirati cand o sa va vina copii acasa cu drogul in nas si cu partenerul de acelasi sex in pat.
  vai de noi !
  • +9 (11 voturi)    
   ai pus punctul pe I... (Marţi, 19 februarie 2013, 11:01)

   costache2 [utilizator] i-a raspuns lui a.h.

   Te citez:
   "daca vreti cu adevarat s-o cunoasteti, mergeti si cititi, mergeti la Sf. Biserica"

   Exact asta vor mai toti cei care dezaproba religia in scoala. Vor sa mearga copiii lor catre religie, la momentul oportun si in cunostinta de cauza, si nu sa vina religia peste ei la o varsta frageda!
 • -8 (14 voturi)    
  Nu mor caii cand vor cainii. (Marţi, 19 februarie 2013, 10:54)

  Da_Doamne_mintea_de_pe_urma [utilizator]

  Asistam in ultima vreme la aceste campanii furibunde impotriva Religiei in scoli si impotriva Bisericii.
  Eu cred ca cel mai bine se potriveste zicala: "Nu mor caii cand vor cainii"
  Adica s-a terminat in tara asta cu hotia, impostura, mahalaula si am descoperit dintr-odata ca radacina tuturor relelor din tara asta este: Religia
  Din cauza Religiei in scoli romanii fura si ne fac de ras peste tot pe unde se duc, din cauza Religiei apar la TV apar numai emisiuni tampe, din cauza Religiei politicienii fura, din cauza Religiei in scoli suntem cel mai nefericit popor din Europa.
  Ca sa schimbam ceva in tara asta tb sa ne schimbam fiecare din noi. Cei 7 ani de acasa sunt esentiali pentru formarea copiilor nostri.
  Degeaba scoatem Religia din scoli daca ii lasam 5 ore in fata calculatorului sa se joace, la TV alte 2 ore si somn 8 ore.
 • -4 (6 voturi)    
  Nu religiei, DA RELATIEI (Marţi, 19 februarie 2013, 10:55)

  dandante30 [utilizator]

  Cred ca trebuie sa intelegem un lucru: de-a lungul timpului oamenii au incercat prin diverse religii sa se apropie de Divinitate! Prin definitie, cuvantul religie inseamna o incercare de relegare a omului de Dumnezeu! Religia nu te va ajuta niciodata sa te relegi de Divinitate. Acest lucru este posibil doar prin acceptarea lui Iisus ca Domn si Mantuitor personal, pentru ca "cine se apropie de Dumnezeu, trebuie sa creada ca El este (exista) si ca rasplateste pe cei ce-L cauta" Orice religie care te invata ca trebuie sa te relegi de Dumnezeu prin efort propriu, duce la faliment, insa acceptarea lui Iisus Cristos ca Domn si Mantuitor personal si "sa-ti iei crucea si sa-L urmezi in fiecare zi" pe El, iti va aduce pacea si implinirea, chiar si in mijlocul problemelor si nevoilor, intr-un mod cum nici nu va puteti imagina... Doamne ajuta tuturor care te cauta cu o inima sincera!
  • -1 (3 voturi)    
   din pacate pentru tine (Marţi, 19 februarie 2013, 23:07)

   unromanas [utilizator] i-a raspuns lui dandante30

   doar prin Mantuitorul Hristos suntem in legatura cu Dumnezeu. Sacrificiul sau ne reface noua legatura cu Tatal ceresc.
 • +7 (13 voturi)    
  FARA RELIGIE IN SCOALA (Marţi, 19 februarie 2013, 11:29)

  m12 [utilizator]

  atat.
 • +5 (9 voturi)    
  Separare sau cooperare! (Marţi, 19 februarie 2013, 11:40)

  PROFESS [utilizator]

  Stiinta in scoala , religia la biserica! Nu vad ce problema exista in a le localiza diferit. Sate fara scoala avem dar localitati fara biserica nu am auzit sa existe. Asa ca daca nu avem scoli la tzara nu vad de ce biserica nu poate adaposti scoala la nevoie. Tot asa cum nu vad de ce slujitorul Domnului - platit de stat! - nu poate preda limba si literatura roamna sau limbile straine la scoala din sat. Discutia e gresit orientata mereu intr-un singur sens. Statul are obligatii , biserica nu!
  • -2 (4 voturi)    
   ... (Marţi, 19 februarie 2013, 23:14)

   unromanas [utilizator] i-a raspuns lui PROFESS

   pai vreti sa va indoctrineze popa copiii?Tipati in gura mare sa-l scoatem pe popa din scoala si acum vreti sa mutati scoala la popa acasa? sau in incrancenarea voastra nu stiti ce sa mai spuneti? E normal sa fie mai multe biserici decat scoli pentru la biserica merg toti locuitorii comunitatii(copii, tineri,batrani) pe cand la scoala numai copiii care la sat sunt pe cala disparitie.
   Asta nu tine mai cautati altceva.
 • +4 (8 voturi)    
  nu se mai poate.... (Marţi, 19 februarie 2013, 11:55)

  luci30 [utilizator]

  mintii in aceasta epoca.Stati dracului in ticalosia voastra,ca aproape toate cele 10 porunci le incalcati.Va vedem cum sunteti:farisei 100%
  -organizati in stil mafeot
  -bogati asisderea
  -evazionisti fiscal
  -pederasti,pedofili
  -manipulatori
  lista ramine deschisa....si-atunci voi vreti sa-mi indobitociti copii cu o carte care nici macar nu este a noastra ci a unor ,,salbatici,, de-acu 2000 de ani!
 • -5 (15 voturi)    
  ora de religie (Marţi, 19 februarie 2013, 11:57)

  veve1982 [utilizator]

  Impotriva orei de religie sunt doar cei care nu au niciun Dumnezeu!!! Sa fim sinceri...unii sunt oameni MARI la propriu si la figurat, dar nu accepta ideea de Dumnezeu, moral stau foarte rau.
  Sau mai sunt altii care spun ca ar trebui sa se studieze istoria religiilor...copilul sa aleaga etc.
  Prin ora de religie nu tre sa se faca istorie, ci educatie!!! Religia instituie valori morale fratilor!
  Poate ca din pacate nu toti profesorii de religie sunt foarte potriviti pentru asta...aici ar trebui sa se faca o triere. Cat despre copilul sa aleaga...ce sa aleaga islamismul? Parintii care au idei de-astea "democratice" nu ai ei insisi un Dumnezeu clar, si sa nu se planga mai tarziu cand copilul devine dependent de droguri sau cu alte vicii.
  Cercetati intai ce inseamna cu adevarat ORTODOXIA, Dumnezeu, educatie religioasa si apoi vorbiti! Nu poti vorbi despre ce nu cunosti. Foarte putini stiu ceva. Cati dintre cei ce isi spun aici pareri au calcat pe la biserica? Dar isi dau cu parerea din auzite...Despre Dumnezeu nu vorbesti dupa cum ti se pare. Pacat de bietii copiii care sunt invatati sa relativizeze totul de mici.
  • +3 (9 voturi)    
   blabla (Marţi, 19 februarie 2013, 13:00)

   auzifapoc [utilizator] i-a raspuns lui veve1982

   Deci cei ce nu cred in Dumnezeu sunt imorali?! Prin religie se face educatie?!?! Nu cumva acasa "se face educatie" ? Cumva "tu" imi renegi dreptul de a fi parinte?! Stie cumva popa (cel care bea ca porcu` vin sfintit si conduce bmw-ul ca un capiat si omoara oameni pe trecerea de pietoni, pedofilul, avaristul, etc...) cum trebuie sa imi educ copilul? Religia a instituit reguli aplicabile pana acum ceva vreme. Sunt perimate, omule~! Recunosc ca nu merg la biserica, am incercat cand eram copil si am lesinat de la mirosul de tamaie si fumul lumanarilor. Am zis "pas" de atunci. Am preferat, copil fiind, sa citesc sf-urile lui Isaac Asimov decat biblia. Si nu pentru ca mi s-a refuzat accesul la ea, ci pentru ca asa am vrut. Si banuiesc ca sunt multi ca mine. Si nu vreau sa cercetez nicio ortodoxie ca nu ma pasioneaza. Din pasiune se nasc geniile omule si asa evoluam. Deci NU religiei in scoala. Preferam mai degraba sa existe obligatorii ore de educatie a taranului care face pipi langa WC ca nu stie sa traga apa, a doamnelor ca pupa mortaciuni- sa le explice cineva ca sunt miliarde de bacterii transmisibile p`acolo, - si tot asa, ca m`am enervat. Copilul meu nu va face religie in scoala.
   • -5 (5 voturi)    
    oare? (Marţi, 19 februarie 2013, 13:50)

    veve1982 [utilizator] i-a raspuns lui auzifapoc

    Mult succes!
    Libertatea de opinie, alegere si tot ce vrei functioneaza! Intrebarea e daca iti asumi pana la capat alegerea. Daca maine ai afla ca copilul tau are cancer, ai mai fi atat de sigura ca nu vrei sa auzi de Dumnezeu? Din pacate omul nu reactioneaza decat la ceva ce nu poate invinge el insusi, in rest e ATOTSTIUTOR-ATOTPUTERNIC!
    • +4 (4 voturi)    
     despre cancer? (Marţi, 19 februarie 2013, 15:28)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui veve1982

     pai si tu cand afli ca are cancer...ce faci? il duci la spital si incerci sa apelezi la cele mai avansate studii medicale pentru a-l salva (care nu s-au facut cu religia) ...sau te duci la biserica si incepi sa faci matanii...cum o da domnu'?
     • -2 (4 voturi)    
      + (Marţi, 19 februarie 2013, 16:02)

      veve1982 [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

      daca nu da Domnu` nici medicina nu poate face nimic. Dar cu ateii n-are rost sa faci polemica. Poate iti vei schimba parerea intr-o zi.Poate...:)
    • +3 (3 voturi)    
     blablabla (Marţi, 19 februarie 2013, 15:39)

     auzifapoc [utilizator] i-a raspuns lui veve1982

     Daca eu aud ca am cancer ma duc la doctor nu la moaste si nu visez ca ma asteapta un nene la o poarta si ma trimite unde`i bine sau rau. Cu siguranta medicul ma poate trata fizic. Si cu aceeasi siguranta biserica NU. Daca acesta este motivul pentru care crezi, cersind si sperand ca dupa moarte o sa ai parte de nu stiu ce lumina si minunatie sau cum ii zice, esti de tot rasul mon cher. Sunt curios cata legatura ai cu stiintele moderne... A, scuze ... nici nu trebuie sa ai, caci te asteapta un profesor atotstiutor si atotputernic undeva dupa moarte, care o sa te invete cate ceva. Sau nu.
     • -2 (4 voturi)    
      Dupa cancer unde mergi ? (Marţi, 19 februarie 2013, 23:55)

      Davidias [utilizator] i-a raspuns lui auzifapoc

      Nu este vorba ca nu fac diferenta intre stiinta si religie si rolul lor.
      Unde se merge cand ai cancer este alegerea fiecaruia.
      Dar am o intrebare pentru tine. ( Doamne fereste, sa nu ai cancer ! )
      Te-ai intrebat unde vei merge dupa ce ai cancer ? Ca oriunde te duci, chiar si daca este ceva vindecabil, mai tarziu, tot moartea fizica vine.
      Si atunci chiar nu te intereseaza unde mergi. Ca, smecheria aia cu totul se duce in pamant nu tine. Sufletul nu merge in pamant.
      Vei vedea, oricum, dar mai tarziu !
      Cu bine !
      • +2 (2 voturi)    
       mai pacalici!! (Miercuri, 20 februarie 2013, 9:30)

       Muka [utilizator] i-a raspuns lui Davidias

       mai termina cu vrajelile astea! Daca tu crezi in rai si iad (Care intre noi fie vorba, tot puscarii sufletesti sunt,una frumoasa si alta urata!), foarte bine. Dar mai exista si o a treia varianta, care se numeste LI-BER-TA-TE. Adica, ceva de Dzeul tau nu controleaza. Si asta nu va convine deloc deloc deloc :)
       Dar adevarul iese la iveala intotdeauna!
       • 0 (0 voturi)    
        Eu termin, dar tu ce-o sa faci ? (Vineri, 22 februarie 2013, 18:35)

        Davidias [utilizator] i-a raspuns lui Muka

        Si fie vorba intre noi, daca intrebi pe un ateu bolnav de cancer nu cred ca poti sa-l convingi ca moartea este LI-BER-TA-TE, asa cum ai scris tu.
        Tocmai faptul ca Dumnezeu iti da si libertaea sa-l batjocoresti asta arata maretia lui Dumnezeu. Dar nu inseamna ca odata nu va face si dreptate, in functie de responsabilitatea fiecaruia. Nu e problema ca-mi convine, sau nu, ceva. Oricum nu vreau si nu pot obliga pe nimeni sa creada ce cred eu. Dar, deseori, mi-e mila.
        Ai dreptate, ADEVARUL, va iesi la iveala. Atunci vom mai vorbi. Sa tii minte asta. Mi-as dori sa ajungi "de aceeasi parte a baricadei" ca si mine, pana atunci, sa ne bucuram impreuna. Depinde de tine.
        Cu bine !
  • +7 (7 voturi)    
   "moral stau foarte rau" (Marţi, 19 februarie 2013, 15:26)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui veve1982

   ai putea sa ne dai si exemple'
   uite, io ti-l dau pe Dawking (daca nu stii, cauta pe goagle)...tu ai' ca ortodoxi hapsani care nu mai siu cum sa faca bani sunt in Romania noastra pitoreasca-o mie...BOR e plin de asa ceva.

   Cat priveste ortodoxia: du-te tati la biserica sa-ti explice popa dar lasa copii in pace.
   • -5 (5 voturi)    
    ultima mea replica... (Marţi, 19 februarie 2013, 16:13)

    veve1982 [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

    uite-te si la partea plina a paharului...ca de pesimisti ca tine e plina lumea.Cauta pe google:
    parintele Nicolae Tanase, Vasile Gavrila, dr Pavel Chirila, Dan Puric...preoti si oameni din diverse domenii care traiesc profund ortodoxia si fac lucruri mari pe care tu nu le poti face. Ei trebuie mediatizati, nu un biet preot care nici el nu-si da seama cat rau face bisericii. Orice padure are uscaturi, dar hai sa ne uitam la copacii verzi si frumosi, nu? Dar cand omeni ca tine nu vor sa vada n-are niciun rost sa te straduiesti...in zadar totul.
    • +3 (5 voturi)    
     "copacii verzi si frumosi" (Marţi, 19 februarie 2013, 16:47)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui veve1982

     sigur nu se afla-n ograda BOR-ului.
     cat priveste "moralul"...lasa ca nici nu dom' Puric nu-mi e rusine .
     Apropo, cand are de gand biserica aia ortodoxa cu copaci multi si falnici s aplateasca taxe? ca asa...sa dau din gura gratis pt. prosti..mersi

     Insa oricum, discutam de RELIGIA IN SCOLI...care nu isi are sensul rostul...indiferent de cat de evlavios ar fi parintele agamitza.
   • +2 (2 voturi)    
    Dawkins (Marţi, 19 februarie 2013, 16:30)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

    Daca te refereai la Richard Dawkins, nici ca puteai gasi exemplu mai nimerit pentru moralitatea atee:

    The universe we observe has precisely the properties we should expect if there is, at bottom, no design, no purpose, no evil and no good, nothing but blind, pitiless indifference.
 • -4 (12 voturi)    
  propaganda ateista (Marţi, 19 februarie 2013, 12:14)

  iuon [utilizator]

  Si manualele de matematica sunt de foarta proasta calitate. Baiatul meu, in clasa 1 se distra cautand greseli in manual si venea la mine sa mi arate (si a gasit destule greseli serioase). Ce concluzie tragem? Nu mai predam matematica?

  Intrebarea este daca acel manual reflecta bine invataturile unei religii, adoptat la varsta respectiva.

  Pe cine l intereseaza ce crede un adept al religiei ateiste despre manualul de religie ptr. ortodocsi? Nefiind ortodox, nici pe mine nu ma intereseaza. Probabil si in cartile de religie adventista sunt multe lucruri interesante, cu care eu nu sunt de acord, dar ce treaba am eu cu acele manuale, dupa ce nu sunt adventist. Daca un parinte adventist nu este de acord cu ce scrie in manual, retrage copilul de la ora de religie.
  Eu am spus la scoala ca noi rezolvam aceste lucruri acasa (este o scoala crestina) si au acceptat.

  Libertatea religiilor nu inseamna ca Ateistii sunt deasupra tuturor si ei decid ce sa fie in manualul altora!
  • +4 (8 voturi)    
   dar nu mai bine-l inevti ortodoxia-n biserica? (Marţi, 19 februarie 2013, 15:23)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui iuon

   de ce sa improsti programa scolara cu noroi religios.

   Btw, ateismul nu-i o religie.
  • +2 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 februarie 2013, 15:38)

   [anonim] i-a raspuns lui iuon

 • -3 (11 voturi)    
  c (Marţi, 19 februarie 2013, 12:22)

  west [utilizator]

  Oricum invatamantul e praf si avem profesori de romana care se exprima cu greutate sau scriu cu greseli de ortografie...de ce sa nu se faca si religia? Unde ar mai putea copii sa ia cunostinta de existenta acesteia? La biserica ar putea ajunge doar cei care mai au inca bunici,pentru ca majoritatea parintilor sunt produsul eri comuniste: atei si materialisti...
 • +5 (9 voturi)    
  Ore de PrimAjutor in loc de Religie! (Marţi, 19 februarie 2013, 14:38)

  Radu Pandele [utilizator]

  Eu cred ca, macar pentru clasele mai mari, religia ar trebui inlocuita cu ore in care sa se predea cursuri de prim ajutor in caz de urgenta: infarct, axfisiere, fracturi, cutremur, accident auto, otravire, inec, supradoza droguri, etc..
  Pentru ca la noi mor oameni cu zile pentu ca populatia nu stie sa actioneze..
  Asta mi s-ar parea necesar, nu ore de religie! Hai sa n-o dam cotita ca stim clar ca pentru clasele mari religia e un prilej minunat pentru chiul, bere, miutza, etc..
  • -1 (3 voturi)    
   de ce in locul religiei (Marţi, 19 februarie 2013, 22:43)

   unromanas [utilizator] i-a raspuns lui Radu Pandele

   de nu impreuna cu religia? Daca vrem sa le formam astfel de deprinderi de ce sa nu le dezvotam si dorinta de a ajuta?Va invit sa cititi pilda samarineanului milostiv.Eu insa cred ca mai mult decat Orele de prim ajutor va intereseaza mai mult eliminarea religiei.
   Diavolul asa lucreaza : prin amagire si abaterea atentiei.
 • +1 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 februarie 2013, 15:35)

  [anonim]

 • -2 (8 voturi)    
  Quo vadis (Marţi, 19 februarie 2013, 16:21)

  Setalcott [utilizator]

  In prima faza vor inlocui cererea de retragere cu cererea de inscriere, ca doar asa e democratic. Nu-i nimic, nu-i greu de facut o cerere. In a doua faza vor scoate religia in scolile de stat, ca doar asa e in America si statul e laic si separat de biserica. Nu-i nimic, facem religie in scolile confesionale. Dar atunci politia corectitudinii politice va cenzura opiniile neconforme si va impune agenda noilor ideologii, asa cum se intampla deja prin Canada. Nu-i nimic, ii vom lasa pe ei cu religiile lor agreate de stat si noi ne vom retrage in catacombe. Atunci ne vor lua copiii sub acuzatia de abuz, asa cum a sugerat Dawkins, iar noi va trebi sa-i aparam cu pretul persectiilor. Nu-i nimic, sangele martirilor este samanta bisericii, ne spune Tertulian.
 • -4 (6 voturi)    
  Statul si religia (Marţi, 19 februarie 2013, 16:40)

  Setalcott [utilizator]

  Mostenirea religioasa a acestui neam este unul dintre liantii statului roman, la fel cum este limba romana. Statul roman impune prin forta legii cunoasterea limbii romane. In acelasi timp nu impune studierea vreunei religii, ci doar o incurajeaza. As fi curios cati dintre adversarii religiei in scoli ar fi de acord cu eliminarea caracterului de stat national din Constitutie.
 • -3 (7 voturi)    
  religia este o materie care nu trebuie sa lipseasc (Marţi, 19 februarie 2013, 18:20)

  CrinaManolescu1322576068176 [anonim]

  Religia trebuie sa ramana in scoli, oameni buni. Este unul din lucrurile care nu au mai existat odata cu venirea comunistilor, si care, pe langa educatia de acasa, a cntribuit la educatia moraa a oamenilor.
  Acum suntem la pamant, dupa atatia ani.
  Societatea e bolnava, parintii sunt si ei bolnavi ptr ca au crescut in comunism, moralmente vorbin mai avem f putin repere, si ele pe cale de disparitie.
  Predarea acestei materii a fost reabilitata dupa revolutie.
  Acestea fiind conditiile, de ce vreti sa mergem inapoi?
  • +5 (5 voturi)    
   23 de ani (Marţi, 19 februarie 2013, 21:03)

   quetzal [utilizator] i-a raspuns lui CrinaManolescu1322576068176

   dupa 23 de ani de predarea religiei in scoli ti se pare ca lucrurile s-au ameliorat, avem mai multe 'repere morale' decat cei din tarile in care nu se preda religia in scoala? ahahahaa
 • -1 (3 voturi)    
  Ce religie? (Marţi, 19 februarie 2013, 19:26)

  valangjed [utilizator]

  Predarea religiei in scoli!Ma intreb , si eu , ca dobitocul , a carei religii ? , in Romania exista mai multe religii iar in lume si mai multe , o intrebare care mie mi se pare de bun-simt este :"Ce religie predam?"
  Scoala are rolul de a forma un om liber care sa se integreze social fara a avea frica de "pedeapsa lui Dumnezeu" sau alte tampenii.
  Daca tot e sa mai invatam elevii ceva hai sa-i invatam istoria religiilor , a tuturor religiilor , dat fiind ca avem si un mare roman , aici ma refer la Mircea Eliade , care a studiat asa ceva.Mi s-ar parea foarte normal ca istoria religiilor sa fie predata de profesorii de istorie , care sunt destui , nu de preoti ortodoxi pentru ca acestia , oricat ar incerca , sunt subiectivi.Credinta e , ca si arta , un "ceva" foarte sensibil , orice schimbare , oricat de mica , poate duce la efecte catastrofale.
 • -1 (5 voturi)    
  Pentru autoarea articolului. (Marţi, 19 februarie 2013, 22:07)

  Da_Doamne_mintea_de_pe_urma [utilizator]

  Draga Raluca,

  M-am uitat pe articolele scrise de tine de-a lungul timpului si am ramas f placut impresionat: Multa munca si profesionalism.
  Din pacate nu pot spune acelasi lucru si despre articolul prezent:
  - Ai luat interviu de la 3 persoane cu aceeasi parere despre subiect contra unei singure pareri contrare.
  - interviurile contra sunt mult mai lungi decat interviul pro.
  - nu ai solicitat si opinia unui professor de religie sau a unui parinte care este de acord cu aceasta in scoli.
  - toate intrebarile au o tenta de impartialitate din care se deduce f usor pozitia ta in legatura cu acest subject.
  Pe viitor sper sa tii cont de aceste observatii si sa avem parte de cat mai multe articole obiective, nepartinitoare si bine documentate.
  • +1 (3 voturi)    
   dar nu ti-a cerut nimeni parerea! (Miercuri, 20 februarie 2013, 9:33)

   Muka [utilizator] i-a raspuns lui Da_Doamne_mintea_de_pe_urma

   Du-te si mai baga niste rugaciuni, poate o sa apara duma de vise (catedrala mantuirii lu peshte) si poate o sa-i vrajeasca dzeul tau pe mai multi!! Somn usor!!
   • -1 (1 vot)    
    NIci nu merita sa-ti raspund. (Miercuri, 20 februarie 2013, 12:40)

    Da_Doamne_mintea_de_pe_urma [utilizator] i-a raspuns lui Muka

    Te bagi fix ca surdu in toba. M-am uitat pe commenturile facute de tine si n-au nici o noima.
  • 0 (0 voturi)    
   religia (Miercuri, 20 februarie 2013, 9:37)

   luciaS [utilizator] i-a raspuns lui Da_Doamne_mintea_de_pe_urma

   trebuie invatata acasa si nu in scoala. sunt profesori de religie care in 13 ani de scoala repeta la nesfarsit doar rugaciuni iar elevii nu prind in nici un caz dragoste de crestinism in acest mod si imi pare rau sa o spun dar nu au ce cauta in liceu taind normele celor care chiar ii pregatesc pe elevi pentru viata
   • -1 (1 vot)    
    Asta e alta discutie. (Miercuri, 20 februarie 2013, 12:49)

    Da_Doamne_mintea_de_pe_urma [utilizator] i-a raspuns lui luciaS

    1) Eu m-am referit strict la formatul articolului si informatii acestuia.
    2) Ai dreptate se poate discuta dc are sens religia la liceu, in ce format etc..
    3) La fel ca in orice domeniu exista oameni mai bine si mai putin pregatiti. Eu am avut noroc de un prof de religie brici de la care am auzit f multe lucruri interesante.
    4) Nu cred ca un profesor (suplinitor) care ar preda Educatie civica, Tehnologica, etc ar "pregati " cu mult mai bine copii pentru viata.
 • +3 (3 voturi)    
  Nu religie in invatamantul liceal! (Miercuri, 20 februarie 2013, 9:19)

  Rein [utilizator]

  Studierea obiectului RELIGIE sa fie obligatorie in invatamantul gimnazial.Este arhisuficient! In invatamantul liceal, mai cu seama in clasele a XI a si a XII a se manifesta fenomemenul total de respingere fata de acest obiect, asa incat profesorii de religie de la aceste clase se confrunta cu mari probleme de disciplina. Nu ar fi rau sa se initieze interviuri in scoli pe acesta tema, ca sa se constate realitatea.
 • +1 (1 vot)    
  RELIGIA - IN ORARUL SPECIALIZARII INFO-MATE ! (Miercuri, 20 februarie 2013, 17:19)

  liviuph [utilizator]

  Am terminat un liceu de matematica-fizica pe vremea lui Ceausescu - vremuri de trista amintire dar daca stam sa comparam cu prezentul, sistemul de invatamant de azi este PRAF fata de cel de pe vremea la care fac referinta. Din clasa a IX-a nu mai aveam de-a face cu discipline ca Muzica sau Desen artistic, la "real", cei ce voiau sa studieze materiile "umaniste" aveau la alegere licee de muzica, arte plastice, etc..
  Pe aceasta linie am putea sa delimitam si sa poata viitorul elev de liceu, impreuna cu parintii sai, sa aleaga specializarea care doreste sa o studieze dar acolo sa se studieze NUMAI materiile ce ii vor fi de folos mai departe ! Eu sunt profund indignat de prezenta orelor de MUZICA, RELIGIE, DESEN ARTISTIC si probabil ca mai sunt si altele pe care trebuie sa le accepte un elev de liceu care doreste sa studieze intensiv matematica, informatica, fizica, chimia si alte stiinte similare ! Pentru invatamantul general - cls. I-VIII sunt de acord sa existe RELIGIA dar ca si in prezent - optional, nu obligatoriu. Pana cand nu se face o delimitare pe specializari - la nivel de liceu, o sa fie in continuare un dezastru in invatamantul romanesc ! Ar cam trebui sa luam exemple de sisteme de invatamant din tarile civilizate din Europa nu sa facem in continuare experiente pe copii nostri care si asa sunt destul de solicitati la un orar incarcat, de 6 - 7 ore/zi - mai ales cei care invata dupa-amiaza - o alta aberatie a sistemului romanesc de invatamant ! In speranta ca din multiplele noastre pareri se va materializa ceva in actuala legislatie - foarte proasta dupa parerea mea - sa mai avem o speranta de schimbare in bine !
 • 0 (0 voturi)    
  Doar o parere din experienta mea personala (Sâmbătă, 23 februarie 2013, 18:20)

  IoanaMeissner [anonim]

  Din experienta mea personala as spune ca mi-ar fi fost de folos ca in scoala sa pare primesc cateva notiuni de religie. dar sunt sigura ca nu mi-ar fi fost de folos sa fiu obligata sa studiez religia pana in clasa a xii-a.
  Eu cred ca cel mai de folos pentru copii este sa mearga la biserica si poate ca la orele de religie (ma refer la religia ortodoxa), copiii ar trebui mai putin indoctrinati, cat indrumati sa mearga la biserica. Iar la varsta liceului, s-ar putea ca indoctrinarea prin studiul religiei sa aiba efecte contrare, de respingere, daca pana la aceasta varsta copilul nu a mers la biserica, daca nici familia nu l-a pregatit si poate nici familia nu e de acord cu religia si in plus totul se rezuma la un stiudiu teoretic si obligatoriu.
  Repet, e o parere formata din experienta mea personala si nu stiu in ce masura este de folos si pentru altii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by