Increderea in Biserica Ortodoxa Romana este la cel mai scazut nivel din ultimii 4 ani - Sondaj CCSB / Purtatorul de cuvant al Patriarhiei: Sondarea noastra se face in biserici, iar bisericile sunt pline

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 14 februarie 2013, 15:33 Actualitate | Esenţial


Patriarhul Daniel
Foto: Agerpres
Increderea in Biserica Ortodoxa Romana a atins in februarie 2013 cel mai scazut nivel din ultimii patru ani. Cel mai recent sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) arata ca 66% dintre respondenti au "foarte multa" si "destul de multa" incredere in biserica, fiind pentru prima data cand indicatorul scade sub 70%. "A fost acum un subiect destul de vizibil cu alocarea bugetara si probabil ca si asta a avut un efect", a declarat pentru HotNews.ro Mirel Palada, directorul CCSB. Acesta a precizat insa ca o posibila explicatie tine si de "o schimbare generationala", "de un efect de laicizare care, din experienta altor state, stim ca s-a intamplat odata cu modernizarea si care este destul de probabil sa se intample si in Romania".

Datele fac parte din sondajul SocioPol al CCSB care a avut loc in perioada 7-12 februarie 2013, pe un esantion de 1.004 persoane. Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, iar eroarea maxima de esantionare, la un nivel de incredere de 95%, este de +/- 3.1%.

UPDATE 2 Directorul CCSB: Isarescu, Oprescu si Ponta sunt inaintea Patriarhului Daniel in ce priveste increderea romanilor in personalitatile publice

Institutii - Medie generala
Foto: turambarr.blogspot.ro
Mirel Palada precizeaza intr-o noua postare pe blogul sau ca majoritatea institutiilor "sunt pe crestere" in ce priveste increderea, fata de situatia de acum cativa ani. In replica la declaratiile purtatorului de cuvant al Patriarhiei ("cred ca in toate institutiile incluse in chestionarul celor care au facut aceasta cercetare increderea este in scadere" - parintele Constantin Stoica), directorul CCSB scrie: "Gresit din nou inca o data. Din contra. (…) Dupa doi ani de criza si un an de criza si campanie electorala, cum ar veni adicatelea furtuna de sucar perfecta, acuma incet-incet romanii nu mai sint asa de suparati pe lume si viata".

"Mai mult. Altele nu ca scad, ci cresc sau macar stau pe loc. Armata bunaoara prezinta o revenire, dupa ce acum trei-patru ani era un pic inghesuita de dezvaluiri incomode. Si Guvernul creste. Pina si Presedintia creste. Mai toate, Parinte, numa’ biserica nu", continua directorul Companiei de Cercetare Sociologica si Branding.

Biserica vs Armata vs Pompieri
Foto: turambarr.blogspot.ro
"Spre deosebire de PreaFericitul Teoctist, care pe vremea cind traia era una din figurile publice cele mai apreciate si respectate din Romania, acum PreaFericitul Daniel nu prea sta bine la grafic. I-a luat-o demult Mugur Isarescu inainte, si Sorin Oprescu, tot numa figuri laice mai credibile decit dinsul. Ca sa nu spun ca si Victor Ponta sta mai bine decit dinsul", sustine Mirel Palada.

Biserica, mass media, ONG-uri, sindicate
Foto: turambarr.blogspot.ro
Referitor la afirmatia parintelui Stoica: "In general rezultatele celor de la CCSB sunt discutabile. Dar nu luati aceasta afirmatie ca un proces de intentie", Mirel Palada scrie: "Deci sa inteleg ca atunci cind acelasi blestemat institut CCSB dadea biserica de bine, la 80%, si atunci erau rezultatele discutabile?"
UPDATE 1 Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane: Rezultatele sunt relative, o sa vedeti ca luna urmatoare increderea va fi iar la peste 80%


Parintele Constantin Stoica
Foto: Agerpres
Contactat de HotNews.ro, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a declarat ca "rezultatele sunt relative, aceleasi tendinte au fost si anul trecut. O sa vedeti ca luna urmatoare increderea va fi iar la peste 80%. Trecem printr-o perioada in care exista o neincredere generala in institutii, cred ca in toate institutiile incluse in chestionarul celor care au facut aceasta cercetare increderea este in scadere. In general rezultatele celor de la CCSB sunt discutabile. Dar nu luati aceasta afirmatie ca un proces de intentie".

Intrebat care sunt cifrele pe care le detine BOR, parintele Constantin Stoica a afirmat: "Sondarea noastra se face in biserici, iar atat timp cat bisericile sunt pline astea sunt rezultatele. Sunt cifre relative care tin in primul rand de cei care fac sondarea, pentru ca nu intotdeauna datele sunt cu foarte mare acuratete preluate".

"La un moment dat s-a facut un sondaj in care biserica era pusa pe acelasi prag cu pompierii, ori nu poti sa compari biserica cu o categorie socio-profesionala. Se incearca sa se speculeze, dar nu are nicio relevanta ce se intampla luna aceasta fata de lunile trecute. Legatura cu poporul se face direct in biserica. De ce credeti ca biserica este de 23 de ani constant prima in increderea romanilor? E legatura directa cu poporul in biserica. Asta nu inseamna ca incercam sa ducem in derizoriu aceste rezultate. Veti vedea ca daca un alt institut face un sondaj, altele vor fi rezultatele", a explicat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Rezultatele sondajului CCSB

Mirel Palada
Foto: Arhiva personala
Mirel Palada, directorul Companiei de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB), a publicat miercuri, 13 februarie, pe blogul sau un grafic al "increderii" in institutia Biserica. Contactat de HotNews.ro, Mirel Palada a declarat ca este vorba despre evolutia increderii in institutia Biserica masurata de CCSB lunar, inca din februarie 2009. "Lucrand ieri la analiza primara a datelor mi-a sarit chestia asta in ochi: uite ce s-a intamplat cu biserica. Da, este prima data cand scade sub 70% din februarie 2009 de cand avem masurarea asta", a afirmat directorul CCSB.

"Cand ne referim la biserica noi punem intrebarea in general, 'biserica', si evident ca unele persoane se pot gandi la institutia de care apartin. Dar dat fiind faptul ca 89% din populatie este ortodoxa, atunci cand se gandeste la biserica nu se gandeste la Biserica Penticostala sau la musulmani sau la alte institutii, ci la Biserica Ortodoxa Romana. In consecinta, putem sa aproximam destul de bine acest grafic cu soarta increderii in Biserica Ortodoxa Romana, principala institutie religioasa din Romania", a explicat Mirel Palada.

Incredere in biserica (% foarte multa + destul de multa)
Feb 2009 84
Mar 2010 83
Sep 2010 80
Dec 2010 79
Feb 2011 77
May 2011 84
Feb 2012 79
Mar 2012 79
Apr 2012 75
Jun 2012 76
Jul 2012    76
Aug 2012 73
Sep 2012 74
Oct 2012 74
Nov 2012 73
Dec 2012 77
Jan 2013 66

Posibile cauze al scaderii increderii

Potrivit acestuia, rezultatul sondajului "este posibil sa fie un accident de parcurs, urmeaza sa vedem daca este doar un 'zvac' in grafic. Dar este mult mai probabil sa fie in legatura si cu subiectele discutate la adresa responsabilitatii sociale a bisericii. Stim foarte bine ca au fost niste subiecte la adresa felului in care dansii gestioneaza banii, sunt foarte interesati de bani. A fost acum relativ recent un subiect destul de vizibil cu alocarea bugetara si probabil ca si asta a avut un efect".

Incredere biserica
Foto: turambarr.blogspot.ro
"Din experienta masurarii increderii in alte institutii, politice predominant, sau in lideri politici stim foarte bine, un lucru elementar din teoria sociologica, ca un subiect poate sa afecteze momentan evolutia acestui indicator si avem un efect pe moment, care poate sa fie un efect puternic, dar care are o elasticitate - se poate intoarce inapoi la nivelul anterior. Dar de asemenea pe principiul picaturii chinezesti poate sa erodeze sau din contra sa creasca pe termen mediu si lung sa modifice valoarea acestui indicator", a explicat Palada.

Directorul CCSB este de parere ca "este destul de probabil sa fim martorii exact unei asemenea combinatii de efect pe termen scurt si efect pe durata medie si lunga. Avem subiecte critice la adresa institutiei: iata ce bani primesc, iata cum ii gestioneaza, iata ca nu platesc taxe - tot soiul de asemenea picaturi chinezesti, asta fiind mai vizibila pentru ca s-a discutat. Si avem un efect pe termen scurt: a scazut pentru prima data sub 70% - si este foarte probabil sa contribuie si la scaderea increderii in aceasta institutie, insa aceasta scadere tinand si de o schimbare generationala sa spunem asa, de un efect de laicizare care, din experienta altor state, stim ca s-a intamplat odata cu modernizarea si care este destul de probabil sa se intample si in Romania, nu in aceeasi masura ca in state puternic laice cum ar fi Cehia sau tarile scandinave".

"Experienta unor tari profund religioase pana acum doua generatii (cum ar fi Franta sau Spania, mai ales Spania care pana acum doua-trei generatii era foarte religioasa si au avut si ei un asemenea curent critic) arata ca practicile religioase, cat si atitudinea fata de institutii a religiei au cunoscut o erodare", a continuat Mirel Palada.

"Estimam ca acest proces se va intampla intr-o perioada de timp comparabila cu schimbarile generationale. Aceasta modificare sociala are si ea mai multe componente: are o componenta punctuala - care este data de subiecte punctuale cum a fost subiectul critic la adresa primirii banilor de la buget, o componenta pe termen mediu 2-3-5 ani unde incepe sa se vada si pe urma o componenta pe termen 10-15-20 de ani care deja incepe sa fie comparabila cu fenomenele lente sociale ce tin de schimbarile generationale. Iar estimarea mea este ca intr-adevar e destul de posibil sa fie un prim semn - de aia si spuneam in titlu de maniera ironica 'Elvis is about to leave the building'", a declarat pentru HotNews.ro Mirel Palada, directorul CCSB.

Cel mai recent subiect legat de BOR: Cati bani primeste Biserica Ortodoxa Romana de la stat?

Cea mai recenta dezbatere legata de Biserica Ortodoxa Romana s-a declansat la inceputul lunii februarie, cand in Parlament se discuta proiectul de buget pe 2013. Pe 5 februarie, 23 de ONG-uri le-au cerut parlamentarilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici si sa redirectioneze sumele astfel economisite catre domenii precum educatia, cercetarea si sanatatea. "Anual, Statul ofera cultelor religioase aproximativ 540 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0,4% din PIB-ul Romaniei, valoare anuntata de insasi Patriarhia BOR. Pentru comparatie, reamintim ca nivelul arieratelor statului la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB", se arata in scrisoarea deschisa a reprezentantilor societatii civile.

Vezi aici scrisoarea deschisa prin care 23 de ONG-uri au cerut Parlamentului sa opreasca finantarea bisericilor de catre Stat si sa redirectioneze banii publici catre Educatie, Cercetare si Sanatate

In aceeasi zi, Patriarhia Romana a publicat un comunicat de presa cu numele "Raspunsul Patriarhiei Romane la dezinformarile ASUR" in care a argumentat ca "anual sumele alocate in bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezinta doar 0, 4% din buget, adica de peste 10 ori mai putin decat sumele alocate pentru invatamant si sanatate".

Pe 7 februarie, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) raspunde Patriarhiei printr-un alt comunicat de presa, in care sustine ca Biserica primeste fonduri pentru plata profesorilor de religie, a preotilor din sistemul de sanatate, penitenciare, armata si interne, pentru personalul neclerical, din "donatiile" administratiei locale de stat si din "sponsorizari" ale companiilor de stat. Totodata, ASUR arata ca in comunicarile de pana acum BOR a spus ca alocarile de la buget sunt de 0,4% din PIB, nu din buget.
Un alt subiect dezbatut pe larg a fost decesul regizorului Sergiu Nicolaescu si decizia familiei de a respecta dorinta acestuia de a fi incinerat dupa moarte. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a anuntat atunci ca nu va exista o slujba de inmormantare intrucat incinerarea nu este o practica crestina si este implicit respinsa de catre Biserica Ortodoxa. Arhiepiscopia Bucurestilor "a facut apel la familia" lui Sergiu Nicolaescu "sa-l inmormanteze crestineste", "pentru a pastra renumele marelui regizor in constiinta poporului roman in majoritate ortodox".

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16369 vizualizari

 • +74 (82 voturi)    
  fabrica de popi (Joi, 14 februarie 2013, 15:52)

  razek [utilizator]

  Avem Dumnezeul nostru acasa si oriunde mergem fiindca Biserica Ortodoxa Romana, prin multi dintre slujitorii sai , s-a facut de ocara. Cheltuieli imense din banii statului in numele Domnului pe care-l asimileaza cu o afacere proprie dar nu i-ai vedea odata luand atitudine impotriva celor care cufunda tara asta in saracie si promiscuitate. A stiut ce face Martin Luther cand a reformat Biserica Catolica !
  • +27 (31 voturi)    
   you Sir (Joi, 14 februarie 2013, 16:56)

   dandra [utilizator] i-a raspuns lui razek

   made my day!
   congrats
   • +21 (21 voturi)    
    b.r. (Joi, 14 februarie 2013, 19:01)

    razek [utilizator] i-a raspuns lui dandra

    multumesc ca esti de aceeasi parere
   • +16 (16 voturi)    
    re: (Vineri, 15 februarie 2013, 8:46)

    razek [utilizator] i-a raspuns lui dandra

    Oamenii se prabusesc sub povara greutatilor zilnice, unii se sinucid iar altii mor anonimi. N-am vazut sa apara pe TV vre-un popa care sa ia atitudine si sa-si calauzeasca “oile” spre o viata mai buna. Popii reduc invataturile cartii sfinte la o franciza in numele Domnului. Asa cum am scris, avem fiecare Dumnezeul nostru care ne vegheaza si pe care-l purtam oriunde mergem.
    • 0 (2 voturi)    
     Dragul mieu (Vineri, 15 februarie 2013, 14:36)

     Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui razek

     nu vei vedea niciodata pe Iustin de la Petru Voda la televizor. Sta zi de zi cu poverile oamenilor de care zici dumneata atat de emfatic de parca ai habar ce inseamna purtarea poverilor oamenilor. Si ca el mii de alti preoti. Si nu la Antena 3 trebuie sa te uiti daca vrei sa vezi preoti cuminti. Poate, cel mult, sa mai intri pe vreun site de profil. Ca altminteri faci ca ala de voia sa faca mancare dupa mersul trenurilor. Ori asa ceva nu se cade, zau!
  • +24 (24 voturi)    
   o mai fi si din cauza asta ?? (Joi, 14 februarie 2013, 17:37)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui razek

   http://www.molnart.ro/wp-content/uploads/mercedes.jpg

   http://www.evz.ro/typo3temp/pics/pliant_scarlat_1_a413e85745.jpg

   http://www.magazinsalajean.ro/site/wp-content/uploads/2012/11/preoti1.jpg

   dar nu fiti anti....donati bani pentru biserica!
   • -25 (37 voturi)    
    Campanie ANTI-BOR (Joi, 14 februarie 2013, 17:58)

    Iorest [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

    Clasic: presa a făcut o campanie anti-BOR de o lună şi ceva, iar acum a comandat sondajul să vadă dacă a avut efect. Un lucru e cert: nouă, oamenilor care păstrăm legătura cu Biserica în mod conştient, nu din inerţie, care citim texte religioase şi ne întrebăm despre existenţă, ne preocupă prea puţin de ce scrieţi sau de ce face PF Daniel. Pentru că am ştiut să căutăm preoţi buni, cu care păstrăm legătura. Dacă tot vreţi să faceţi ceva util, demaraţi o campanie care să determine schimbarea acelui Stoica de la Patriarhie, care mi se pare un mitocan (poate greşesc, asta-i impresia din cum arată şi din ce zice), nicidecum un purtător de cuvânt şi preot.
    • +25 (25 voturi)    
     pai poate nu-i "campanie anti-BOR" (Joi, 14 februarie 2013, 21:22)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

     Poate lumea nici nu are NIMIC cu BOR - poate are numai cu cei care o conduc... si care numesc "mai jos" pe unii, "dupa chipul si asemanarea lor".
     CINE ar avea orice, impotriva unui preot "dedicat" si preocupat sa adune mai multe 'averi in ceruri decat pe Pamant"?
     • -1 (5 voturi)    
      campanie anti BOR (Vineri, 15 februarie 2013, 10:27)

      ioan_strainul [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

      Dacă sar pune întrebarea în acele sondaje in felul în care să înțeleagă tot omul despre ce este vorba și cu dujmănie și ură împotriva a tot ce este unit cu Biserica Ortodoxă , am vedea că răspunsurile sar schimba ( Dacă sar întreba OAMENI ; ce părere aveți de cei care conduc Biserica Ortodoxă ????????????
      ; Credeți în Biserica Ortodoxă????????????
      Credeți În cei care conduc Biserica Ortodoxă /????????????????
      Am vedea că populația dacă iar fi explicat că Biserica nu sunt cei care Îi conduc destinele vremelnic. ce biserica este Hristos , atunci și răspunsurile acestea ar fi altele dar cei care pun întrevare o pun intenționat cu aceste substraturi ca omul de rînd să nu poată să deslușacă mirșevia cu care este înșelat pentru că deavolul așa lucrează, prin oameni de lîngă noi .
      • +3 (3 voturi)    
       zici tu (Vineri, 15 februarie 2013, 14:18)

       boogeyman [utilizator] i-a raspuns lui ioan_strainul

       ca biserica este Hristos? Nu cred ca Hristos se plimba cu mertzanu, in ciuda amaritilor care dau bani bisericii...
       • +2 (2 voturi)    
        ===================== (Vineri, 15 februarie 2013, 15:34)

        Zede [utilizator] i-a raspuns lui boogeyman

        Se plimba pe jos sau pe un magarus, iar asta a facut-o special ca discipolii ulteriori sa inteleaga ca trebuie sa nu puna pretz pe bunurile materiale.

        Intr-una din pozele date de un coleg de comentarii mai sus vad ca un magarus al actualilor capi ai bisericii romane se numeste B 40 BOR.
        • +1 (1 vot)    
         campania anti Bor (Vineri, 15 februarie 2013, 22:30)

         ioan_strainul [utilizator] i-a raspuns lui Zede

         Domnul meu eu nu sunt deacord cu practicile din biserică impuse de către cei care o conduc vremelnic ; Eu cred că mai de folos ar fi ca biserica dacă nu ar fi corupți cei care o conduc să pună piciorul în prag și să spună , pînă aici a fost hoția comunistă sau cum so mai chema acum noi chemăm poporul la lucrarea poruncilor Lui Dumnezeu și la plinire +++ însă atîta timp cît cei care conduc sau pus în slujba deavolului și jertfesc poulația săracă și fără minte și văd că proști tac , crezi D-ta că acești deavoli vor face ceva ei cred că vor tăi vejnic au orbt și nu vor să vadă cum au sfîrșit toți mari bogătași ai planetei , ex părintele calculatorului cu care noi comunicăm acum șa putut cumpăra zile cu bani care ia avut și lăsat nu atunci unde este rațiunea în ceia ce fac acești nebuni slujitori deavolului??????????????????????? se vor trezi vreodată?????????????????
    • +14 (16 voturi)    
     @Iorest (Vineri, 15 februarie 2013, 6:21)

     adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

     Cu tot respectul pe care il arat interlocutorilor de pe acest site, singurul lucru spus de tine, si care reflecta majoritar spiritul crestin ortodox al acestui popor este urmatorul :

     "ne preocupă prea puţin de ce scrieţi sau de ce face PF Daniel"

     Adica, orice dovezi de coruptie sau nesimtire facuta de o fata bisericeasca, voua nu va pasa. Este atac la biserica mama...... Nu v-ati uni voi, cei care "păstrăm legătura cu Biserica în mod conştient, nu din inerţie, care citim texte religioase şi ne întrebăm despre existenţă " sa mergeti sa faceti scandal la prea fericitu' sa faca totusi o reforma reala + curatenie in acest SRL intitulat BOR.
    • 0 (0 voturi)    
     nu e campanie anti BOR (Sâmbătă, 16 februarie 2013, 19:20)

     kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

     contrastul dintre iconostasul aurit, si cersetorii de la usa bisericii, e prea mare.
  • +39 (41 voturi)    
   Afirmatie total gresita a prelatului (Joi, 14 februarie 2013, 17:51)

   Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui razek

   "Sondarea noastra se face in biserici, iar atat timp cat bisericile sunt pline astea sunt rezultatele."

   Eu merg la biserica, dar nu am incredere in BOR. Am incredere in Dumnezeu si atat. Sa nu imi zica mie prelatul, ca daca sunt pline bisericile asta inseamna automat ca avem incredere in popime.. Ca nu are nici o legatura. A ma ruga la Dumnezeu si a crede intr-un popa de doi bani e o mare diferenta.

   Am sa scriu tot eu si QED. :)
   • -5 (5 voturi)    
    Schizofrenie (Vineri, 15 februarie 2013, 14:39)

    Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui Delicatu

    ... cam asa se numeste comportamentul dumitale. Daca ai crede in proiectele Bisericii din care zici ca faci parte nu ai mai fi atat de pornit impotriva ei. Iar potrivit Bisericii la biserica mergem sa marturisim si despre faptul ca Biserica are un cuvant de spus in societate, prin ore de religie, constructii, filantropie si toate cele. daca nu, mergem degeaba...
   • +2 (2 voturi)    
    ===================== (Vineri, 15 februarie 2013, 15:37)

    Zede [utilizator] i-a raspuns lui Delicatu

    Pai asta e tertipul: sa se confunde cu Dumnezeu.

    Este destul de interesanta indrazneala unor oameni care refuza sa oficieze fara bani (sunt atatea cazuri in care nu au vrut sa participe la inmormantari pt ca familia defunctului nu le-a promis suficienti bani) de a vorbi in numele lui Hristos.
  • +31 (33 voturi)    
   "Sondarea noastra se face in biserici" (Joi, 14 februarie 2013, 18:40)

   george alexandru [utilizator] i-a raspuns lui razek

   My degraba se face in buzunare...iar buzunarele voastre sunt pline.
  • +1 (1 vot)    
   Domnule (Vineri, 15 februarie 2013, 14:41)

   Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui razek

   Dumnezeu tau de acasa a spus undeva ca nici macar portile iadului nu vor birui Biserica LUI. Dumnezeul acesta iubeste Biserica lui chiar daca aceasta mai greseste si o mai ia pe alaturi, asa cum dumneata iti iubesti rudeniile si prietenii chiar daca nu sunt din neckermann. Restul este rautate!
 • +51 (55 voturi)    
  trend descrescator (Joi, 14 februarie 2013, 15:52)

  corvus coraX [utilizator]

  acest trend va continua, si nu este vina laicilor ca nu mai au incredere in BOR ci a BOR cu o reputatie tot mai proasta. Mercantilismul bisericii va duce trendul sub 50% in aproximativ 2-3 ani...
  • +9 (31 voturi)    
   mai exista o explicatie (Joi, 14 februarie 2013, 16:34)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   multi au trecut la latrinele unui securist. fac acelasi lucru ca si la biserica:"crede si nu cerceta".
   doar ca si-au schimbat "pastorul". vorba aia, nimic nu se pierde, totul se "recicleaza" :)
   • +5 (19 voturi)    
    Postacii someaza? (Joi, 14 februarie 2013, 17:23)

    OvidiuDiaconescu [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

    Ce legatura are increderea in BOR cu ce-ai scris tu acolo? te plictisesti daca n-ai articole pe subiect si postezi aiurea? vezi si pe la rubrica de sport, sigur gasesti si pe-acolo vreo pararelela intre evenimente de profil si... ce te-au invatat pe tine sa scrii pe forumuri.
   • -1 (1 vot)    
    IAR VORBESTI PROSTI SUCAA... (Vineri, 15 februarie 2013, 13:41)

    Rose1 [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

    ...si ti-am mai spus sa faci o pauza prelungita pentru alfabetizare! Chiar si in starea de confuzie in care te afli, subconstientul tau te tradeaza si fara sa vrei pui un semn de egalitate intre institutia bisericii si institutiile media, care fac schimb de personal fara nici o problema spui tu!!! "Multi(preoti) au trecut la latrinele unui securist(si) fac acelasi lucreu ca si la biserica::"crede si nu cerceta"! Pai daca oamenii bisericii fac atat de usor "schimbul", ademeniti de "ochiul dracului", nu ar trebui sa te mai mire ca increderea in institutia bisericii si oamenii ei este in cadere libera! Bravo sucaa! De cate ori incerci sa fi elocvent, limba romna iti joaca iar o festa si nu reusesti decat sa-ti dai, di nou, cu stangu' in dereptu'!
  • +26 (28 voturi)    
   sondajul este irelevant....... (Joi, 14 februarie 2013, 17:48)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   .....si conduce la concluzii eronate.
   Cand omul este intrebat daca are incredere in Biserica, acesta isi da raspunsul cu gandul la Dumnezeu si de aceea apar asemenea "majoritati".
   Incercati un sondaj in care oamenii sa fie intrebati in cine au incredere, in Biserica sau in Dumnezeu si atunci veti afla adevarul.
   • +24 (26 voturi)    
    corect (Joi, 14 februarie 2013, 19:26)

    corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    Ideea ta mi se pare foarte corectă. Și cred că mai interesant ar fi dacă s-ar face pe grupe de vârstă, pregătire, urban-rural...Oricum, răspunsul oficial al BOR este de-a dreptul penibil...
  • +2 (4 voturi)    
   încredere (Vineri, 15 februarie 2013, 10:33)

   ioan_strainul [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   Dacă sar pune întrebarea corectă , nu cred că încrederea ar drpăși 15 % de oare ce oameni nu înțeleg dedesubturile cu care vin cei care fac sondajele ei sunt interesați de batjocorirea biserici adevărate și de dezinformarea omului de rînd+++
 • +33 (35 voturi)    
  Picaturi??? (Joi, 14 februarie 2013, 15:54)

  vlad.... [utilizator]

  " ce bani primesc, iata cum ii gestioneaza, iata ca nu platesc taxe - tot soiul de asemenea picaturi chinezest"

  Ce picaturi ma, ca astia stropesc direct cu furtunul!
 • +6 (12 voturi)    
  crede si nu cerceta (Joi, 14 februarie 2013, 15:55)

  un domn [utilizator]

  ce este cu acest link http://nimicinteresant.info/dar-e-criza-in-romania
 • +12 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 februarie 2013, 15:56)

  [anonim]

 • +21 (27 voturi)    
  educatie..... (Joi, 14 februarie 2013, 15:57)

  sosos [utilizator]

  Credinta nu are nici o legatura cu nici o Biserica (institutie, nu cladire) din lume, in special cu BOR, care este un alt produs de stors bani de la amarati! si 10% mi s-ar parea mult, dar cum un procent de 50-60% este populatie rurala, cam acolo se vor opri. plus/ minus.
  • 0 (2 voturi)    
   de acord cu ce ai scris... (Vineri, 15 februarie 2013, 10:47)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui sosos

   mai putin ultima parte..si... educatia.... au aparut ca ciupercile bisericile in orase si culmea, sunt pline mereu...
   dar, asa cum ai zis si tu, credinta in dumnezeu nu are nici o legatura cu bor-ul...
  • 0 (0 voturi)    
   populatai rurala (Miercuri, 20 februarie 2013, 15:12)

   unromanas [utilizator] i-a raspuns lui sosos

   aia sunt cei care muncesc cu adevarat ca sa ai tu ce sa mananci, ca altfel ai pune in farfurie calculatoare si haine din China.
   Nu-i mai dispretuiti pe oamenii de la tara. Daca la ei tehnica ajunga mai greu nu inseamna ca sunt prosti. Marii oameni de cultura ai tarii au plecat de la tara. RUSINE SA VA FIE!!!!!!!!!!!!
 • +27 (33 voturi)    
  acum ar trebui sa inteleaga si politicenii (Joi, 14 februarie 2013, 16:00)

  slakeritul [utilizator]

  ca populatia incepe sa nu vrea sa mai finanteze aceasta institutie. sper ca pana la alegerile urmatoare sa avem un partid care sa sustina vocal ca biserica nu trebuie finantata din bugetul de stat si ca BOR si alte culte religioase ar trbui sa plateasca taxe pe profit. E loc de castigat voturi destule cu mesaje de genul asta.
 • +27 (31 voturi)    
  Este absolut normal ca increderea in BOR sa scada (Joi, 14 februarie 2013, 16:00)

  BineInformat [utilizator]

  Cand in zilele de azi, cu o mana de bani, treci strada pe unde vrei si cum vrei pe orice fata bisericeasca este normal ca si credibilitatea bisericii sa scada. Daca nu ar fi conectata la biserica populatia de peste 55-60 de ani, rezultatul ar fi dramatic. Sunt convins ca in randul populatiei 18-50 de ani increderea este de 20-30 %, asta mai mult datorita faptului ca noi, in sanul nostru suntem crediciosi, si nu datorita prestatiei BOR. Cu parere de rau si cu scuzele de rigoare, imi este scarba de clerul bisericesc. Asta nu ma impiedica sa am credinta si sa fiu evlavios.
 • +18 (22 voturi)    
  sa facem ceva (Joi, 14 februarie 2013, 16:17)

  doamnefereste [utilizator]

  Stoparea finantarii bisericii de catre statul roman!

  http://www.petitieonline.ro/petitie/23090144
 • +11 (17 voturi)    
  Biserica sant eu... (Joi, 14 februarie 2013, 16:18)

  Nea Hoisan [utilizator]

  dimpreuna cu totzi ceilaltzi romani iar nu o mana de popi, "grecizatzi" pana-n maduva oaselor, care ne explica, printre altele, ritos si mustind de incultura, cum ca romanii au fost creshtinatzi de Sf. Andrei si numai iel... Pfff, urat mi-a fost... :-)))
 • +26 (28 voturi)    
  :( (Joi, 14 februarie 2013, 16:22)

  owl [utilizator]

  pentru ca au introdus religia in scoli, increderea o sa scada si mai tare. Fiecare copil intra in contact cu ceva care nu se leaga cu ce vede in rest; incepand cu limbajul de lemn specific ...
  • +8 (12 voturi)    
   Religia, ca materie in scoli (Vineri, 15 februarie 2013, 8:26)

   degrize [utilizator] i-a raspuns lui owl

   Pai da, au introdus religia ca materie de studiu in scoli ca sa aiba si coanele preotese de unde sa mai stoarca niste lovele. Fiica mea nu a cumparat la timp "o anumita" carte de rugaciuni, care putea fi procurata numai prin coana preoteasa (doamna profesoara de religie, cica) si i-a fost scazuta nota. Urmeaza sa fac cerere pentru renuntarea la aceasta materie, de la anul. In ora aia libera sa faca sport, sau sa se duca la biblioteca. Va fi mai castigata decat daca invata cele 9 preafericiri.
 • +28 (30 voturi)    
  ma bucur! (Joi, 14 februarie 2013, 16:45)

  gab12 [utilizator]

  Asta insemna ca romanii s-au trezit si reusesc sa vada ceea ce comit popii?
  Sa fie intr-un ceas bun!
  Personal nu vreau sa aud sau sa-i vad, sunt profund oripilata! BOR-ul nu are nicio legatuta cu D-zeu, sigura lor divinate sun BANII si PUTEREA!
 • +23 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 februarie 2013, 16:50)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  Good (Joi, 14 februarie 2013, 16:56)

  dandra [utilizator]

  .
 • +17 (17 voturi)    
  Normal! (Joi, 14 februarie 2013, 17:04)

  BEDE [utilizator]

  "Blestemat cel care se increde in om si-si face bratul lui din carne..."
  Asa scria profetul Ieremia. Si popii sunt si ei oameni.
  Si, daca nu e deajuns, apostolul Pavel scria: "Exista un singur dumnezeu si un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni, omul Isus Hristos, care S-a dat pe Sine Insusi ca pret de rascumarare..."
  Si, atunci, pt ce sa se increada in popi un om cat-de-cat inteligent? Mai ales cand se mai si vad cazuri destul de multe de coruptie.
  M-as astepta ca increderea in popime sa tot scada, mai ales ca generatiile care vin sunt din ce in ce mai putin religioase. Trist e ca din ce in ce mai multi, vazand cum sunt popii, ajung sa refuze sa mai creada ca exista Dumnezeu si ca au o responsabilitate fata de El.
  Inh Cehia, de pilda, peste 80% se declara agnostici sau atei.
  • -3 (9 voturi)    
   Intrebare (Joi, 14 februarie 2013, 17:53)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Daca e blestemat cel care se increde in om, cum sa credem ceea ce scria apostolul Pavel, sau orice alt autor biblic?
  • -8 (8 voturi)    
   lupule...ce faci? (Joi, 14 februarie 2013, 22:23)

   bonifatie [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   domnule sectar... intre Dumnezeu si oameni exista multi mijlocitori> Maica Domnului, Sf. Apostoli, Sf. Ingeri si toti sfintii, precum si omul sfintit prin punerea mainilor de catre Sf. Apostoli care se numeste preot. Si inca un lucru important, Iisus Hristos este Dumnezeu marturisit de noi toti ortodocsii, asa ca lasa.ti pielea de oaie si vezi.ti de orbii tai!
   • +4 (4 voturi)    
    Cinbe-s lupii? (Vineri, 15 februarie 2013, 8:07)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui bonifatie

    Apostolul Pavel le spunea batranilor din Efes, in intilnirea cu ei la Milet, ca "după plecarea mea, se vor vîrî între voi lupi răpitori, cari nu vor cruţa turmai" si " se vor scula din mijlocul vostru oameni, cari vor învăţa lucruri stricăcioase, ca să tragă pe ucenici de partea lor". Si lupii cei mai periculosi au fost chiar cei din acel cerc al episcopilor... Si istoria a dovedit ca el nu spunea prostii.
    Deci, sa avem incredere in clerul care speculeaza naivitatea si credulitatea oamenilor si din asta isi castiga existenta, sau sa avem incredere in unul ca apostolul Pavel, care si-a dat viata pentru credinta lui?
    Stiu clar casunt multi care imi vor spune: "omul trebuie sa aiba incredere in sine si nu in poveshti".
    Si, la fel de bine, ca altii, ca tine, ma vor acuza ca sunt "lup". Dar spun ceea ce-mi dicteaza constiinta - buna sau rea, Dumnezeu o cunoaste.
    • 0 (0 voturi)    
     Parafraza (Vineri, 15 februarie 2013, 14:27)

     Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

     Blestemat e cel care se increde in BEDE
 • +10 (10 voturi)    
  'ce popa Stoica (Joi, 14 februarie 2013, 17:06)

  the [utilizator]

  ca o sa creasca increderea in BOR ...

  mneee, poate in Saptamana Mare,
  dupa aia iar isi aduce aminte lumea
  de burtzile voastre preafericite ...
  • 0 (0 voturi)    
   Ca o sa cresca... (Luni, 18 februarie 2013, 8:27)

   IoanaMeissner [anonim] i-a raspuns lui the

   Si daca popa Stoica va face urmatorul sondaj:
   stiati ca episcopul-vicar al Timisoarei este inculpat cu dosar penal pentru furt de foarte multa vreme, iar patriarhia l-a sustinut tot timpul, il va sustine in continuare si a fost propus chair si pentru promovare; deci aveti incredere ca BOR "sa se ocupe" de voi?
   Atunci sa vedem daca ii va creste sondajul lui popa Stoica pana luna viitoare la peste 80&.
 • +12 (14 voturi)    
  biserica (Joi, 14 februarie 2013, 17:07)

  Angoasat [utilizator]

  de cand a fost inventata bserica , ea a fost o schema inselatoare care a functionat prin brutalitate si paradigme presarate cu minuni inchipuite..ideea e ca tot ce pare si e luat drept minune e de fapt frauda unor excroci sau in cazurile mai deosebite la baza este mutatia ADN-ului
 • +11 (11 voturi)    
  nu-i rau (Joi, 14 februarie 2013, 17:11)

  un dac [utilizator]

  cata vreme au minim jumatate plus 1.
  dupa aia sa vezi referendumuri, ca deja au inceput sa se faca ca la piata. 2 la limanu pentru gaze, 3 la rosia pentru montana, a fost unul chiar si in piata obor pentru castravetii bulgaresti. dupa regionalizare principala preocupare asta va fi. sa intrebe alesii pe popor, ca ei sunt idioti si nu stiu ce sa faca. ce sa-i intrebe? orice. inclusiv daca sa mai dam bani la popi, daca sa ne inchinam cu o mana sau cu ambele (ciungii saracii sunt minoritari) si alte cele.
  oricum, bor sau guvern tot un drac, doamne iarta-ma!
 • +19 (23 voturi)    
  Asteptam cu interes un 20 - 30 % (Joi, 14 februarie 2013, 17:21)

  dan tulceanu [utilizator]

  Atata timp cat avem mai multe biserici decat spitale , gradinite si aziluri de batrani, suntem o tara inapoiata.
  Culmea este ca inca se construiesc biserici, si nu putine si asta nu face decat sa arate cat de ipocriti sunt politicienii romani, care cheltuiesc banii publici in timp de criza, fara niciun discernamant. Nu domnilor, nu exista raiul, si chiar daca ar exista nu acesta este modul de a ajunge acolo, poate doar de a mai castiga niste voturi. Incercati sa puneti interesul tarii inaintea interesului personal, si poate asa veti mai scapa de pacate. Si nu uitati : daca tot sunteti atat de credinciosi, una din cele 10 porunci este : NU FURA !!!!!!!!!!
 • +12 (12 voturi)    
  Parerea mea (Joi, 14 februarie 2013, 17:46)

  IoanaMeissner [anonim]

  Daca in 2007, increderea mea in BOR o puteam exprima prin : "In general am incredere, dar stiu ca orice padure are si uscaciuni", acum in 2013, increderea mea in BOR as exprima-o prin "ma bucur daca mai gasesc preoti neaserveti cu totul intereselor patriarhiei".
 • +15 (15 voturi)    
  Hm, motivul? (Joi, 14 februarie 2013, 17:50)

  taro [utilizator]

  Popii astia stemana tot mai mult cu gangsta-rapper.

  -au la fel de mult "bling" la gat
  -se plimba cu masini scumpe
  -toti au cate un baston toiag decorat cu aur de parca ar fi pimps

  Ala din prima poza are mai mult "blind" decat Mr T

  http://www.thetorontothymes.com/wp-content/uploads/Mr-T1-223x300.jpg
  • +8 (8 voturi)    
   cine stie (Joi, 14 februarie 2013, 19:26)

   capitan [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Cine stie, din fotografia aratata de tine poate ca avem de-a face cu un candiat la preotie :) S-ar putea însa sa nu treaca proba morala !!
 • +18 (18 voturi)    
  CATEDRALA NEAMULUI... (Joi, 14 februarie 2013, 18:06)

  dincannes [utilizator]

  ...se construeste pentru viitorii turisti japonezi si chinezi.
 • +16 (16 voturi)    
  pai cu reprezentanti din astia... (Joi, 14 februarie 2013, 18:17)

  slakeritul [utilizator]

  "rezultatele sunt relative, aceleasi tendinte au fost si anul trecut. O sa vedeti ca luna urmatoare increderea va fi iar la peste 80%."
  pe ce se bazeaza nu zice?

  "In general rezultatele celor de la CCSB sunt discutabile. ...
  Intrebat care sunt cifrele pe care le detine BOR, parintele Constantin Stoica a afirmat: "Sondarea noastra se face in biserici".

  Deci sondarea CCSB e discutabila, dar sondarea lor care se face doar in biserica e excelenta!!! Plina tara de ....

  "...De ce credeti ca biserica este de 23 de ani constant prima in increderea romanilor?"
  Pai nu mai este demult tovarase.

  "E legatura directa cu poporul in biserica."
  Cand unii ajung doar de Paste, sigur, legatura directa ce sa mai.

  ... a explicat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
  Cu asa purtatori de cuvant, normal ca se duc in jos rau de tot. Dar na, ma bucur ca lumea incepe sa deschida ochii.
  • +5 (5 voturi)    
   Sa ne culcam pe o ureche... (Vineri, 15 februarie 2013, 8:45)

   IoanaMeissner [anonim] i-a raspuns lui slakeritul

   Cand sondarea se face in biserici s-ar putea sa existe o mare confuzie intre increderea in Biserica lui Hristos (adica credinta) si increderea in BOR ca institutie care a o menire de implinit. Depinde foarte mult de cum este pusa intrebarea, pentru ca multi care raspund s-ar putea sau sa nu faca distinctia intre Biserica lui Hristos si BOR sau sa aiba retineri in a spune ca nu au incredere, pentru a nu fi interpretat ca nu au credinta. Eu cred ca pana si in sondajul CCSB, chiar daca nu a fost facut in biserici, se regaseste destul de mult confuzia intre Biserica si BOR ca institutie si retinerea unora de a raspunde ca nu au incredere.
 • +16 (16 voturi)    
  BOR (Joi, 14 februarie 2013, 18:23)

  felis_tigris [utilizator]

  credinţa creştină ortodoxă este una, iar şleahta de preoţi este alta.
  evaziune fiscală, condiţionarea actului religios după achitarea unor taxe ilegale şi necreştineşti, atitudine de tip mafiot şi pot continua, dar deja mi-e prea silă.
 • +17 (17 voturi)    
  Hmm (Joi, 14 februarie 2013, 18:27)

  adi_b_razzor [utilizator]

  Lasand la o parte injuriile si rautatea, eu ca roman, crestin si ortodox imi pierd increderea in administratia BOR, cu ATAT mai mult cu cat lor nu le pasa. Parinta Stoica, sa intelegem ca noua nu ne pasa de comentarii si nu VREM sa schimbam nimic, pana nu se GOLESC efectiv biseticile? Sa dea Dumnezeu sa ma insel, dar altfel as vrea sa vb cu dvs. In 10-20 de ani cand babutzele se duc si tinerii de acum vor fi adulti si/sau spre pensionare...
  Inclusiv un teolog ca Radu Preda va critica din cand in cand boacanele si va arata efectul negativ in incredere... Dar, hei? Noua ce ne pasa? Bisericile sunt pline, banii curg in valuri...
 • +13 (13 voturi)    
  cica sondajele lor se vad in biserici... (Joi, 14 februarie 2013, 18:48)

  liviu_ [utilizator]

  ce tare... adica "prostii ne dau bani, ne doare la basc"
  o sa vina si vremea in care o sa dea din colt in colt acesti ticalosi care se dau sfinti
 • +14 (14 voturi)    
  doar o intrebare (Joi, 14 februarie 2013, 20:01)

  1leu [utilizator]

  va rog sa ma luminati cu un raspun la urmatoarea intrebare :

  DE CE ar trebui sa avem incredere in BOR ?

  Restul intrebarilor, cati, unde, etc deriva din aceasta.

  Multumesc
  • -3 (15 voturi)    
   raspuns (Joi, 14 februarie 2013, 20:13)

   Angoasat [utilizator] i-a raspuns lui 1leu

   BOR iti arata calea..dar cateodata chiar ei insisi cuviincioasele fete bisericesti nu pot face fata tentatiilor si lacomiei..
   • +7 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 februarie 2013, 21:31)

    [anonim] i-a raspuns lui Angoasat

  • -5 (5 voturi)    
   După Înviere,cam așa a întemeiat Iisus Biserica... (Joi, 14 februarie 2013, 22:45)

   qazpl [utilizator] i-a raspuns lui 1leu

   Sfânta Evanghelie după Ioan, Capitolul 20
   19. Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă!
   20. Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, văzând pe Domnul.
   21. Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi.
   22. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt;
   23. Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.
   24. Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit Iisus.
   25. Deci au zis lui ceilalţi ucenici: Am văzut pe Domnul! Dar el le-a zis: Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.
   26. Şi după opt zile, ucenicii Lui erau iarăşi înăuntru, şi Toma, împreună cu ei. Şi a venit Iisus, uşile fiind încuiate, şi a stat în mijloc şi a zis: Pace vouă!
   27. Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios.
   28. A răspuns Toma şi I-a zis: Domnul meu şi Dumnezeul meu!
   29. Iisus I-a zis: Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!
   30. Deci şi alte multe minuni a făcut Iisus înaintea ucenicilor Săi, care nu sunt scrise în cartea aceasta.
   31. Iar acestea s-au scris, ca să credeţi că Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, şi, crezând, să aveţi viaţă în numele Lui.
   • +5 (5 voturi)    
    unde zice de Biserică???? (Vineri, 15 februarie 2013, 7:56)

    0m [utilizator] i-a raspuns lui qazpl

    ..arată-mi te rog unde scrie în textul de mai sus că Iisus a zis ca Apostolii să întemeieze Biserica.
    .. sunt doar interpretări

    EU nu am nevoie de Biserică, eu am nevoie de Dumnezeu!!!!
 • +4 (6 voturi)    
  pietre de moara (Vineri, 15 februarie 2013, 0:23)

  timp tamp [utilizator]

  Biserica ortodoxa romana si-a legat de picioare o imensa piatra: usl!
  Si patriarhul si-a ales un sfetnic "iubit de credinciosi" : guzganul roaliu.
  In general luati aminte: 70% cat are usl-ul inseamna deoar 4 milioane de romani, pana la 20 milioane e o distanta cam mare.
 • +9 (9 voturi)    
  ma intreb.... (Vineri, 15 februarie 2013, 8:18)

  omoni [utilizator]

  Bisericile " sunt pline" de deznadajduiti, de dependenti de ajutor din afara, precum asistatii sociali, oameni invatati de mici sa nu aiba incredere in fortele proprii, sa nu isi faca un tel pentru ca Dumnezeu are grija de ei iar ei nu au alta treaba decat sa vina la biserica si sa dea banul.
  Tot la biserica invata sa plateasca pentru a li se ierta pacatele: dupa ce au platit preotul pentru ca i-a spovedit si iertat, pleaca de acolo " curati" in constiinta si pregatiti sa o ia de la capat caci nu exista o limita, Dumnezeu iarta mereu dar doar prin preoti, altfel, daca te caiesti sincer si nu repeti fapta, nu se pune!
  Biserica si Guvernul au un parteneriat comun: guvernul scoate " tampiti" in piata muncii prin sistemul sau de educatie, ii saraceste si ii transforma in asistati sociali, le ia sperantele de mai bine iar religia ii aduna in biserici si ii sfatuieste sa ii voteze tot pe aia care i-au adus in starea asta, promitandu-le o viata mai buna in rai, daca aici pe pamant sunt ascultatori.
  De aceea politicul si biserica sunt reintroduse in scoli pentru a putea fi dirijat procesul educatiei in directia dorita de acest parteneriat, sa nu iasa unul din front!
  Sunt mai parsivi decat comnunistii ceausisti care inchideau granitele si inabuseau in fasa orice elemente " reactionare"- astia de a cum ii invita sa plece afara, sa ramana doar cu Uniformizatii in gandire care le aduc lor voturi.
  Ma intreb, asta mai este democratie daca nu exista libertatea de gandire si ea este dirijata prin educatie, biserica, televiziune, santaj ?
  Cred in Dumnezeu dar ca energie care exista peste tot, in fiecare celula a noastra si in tot ce ne inconjoara, animale, plante, minerale, aer, cosmos, etc, suntem conectati intre noi prin aceasta energie dar suntem invatati sa credem ca suntem izolati, deci singuri in fata vicisitudinilor vietii si avem astfel nevoie de ajutor de la stat/ biserica. Avem nevoie sa credem in noi, in intuitia noastra prin care Dumnezeu se manifesta.
 • +7 (7 voturi)    
  Cred in existenta lui Dumnezeu (Vineri, 15 februarie 2013, 8:39)

  Trident [utilizator]

  Cred si stiu ca exista, insa Biserica, asa cum se prezinta ea astazi, nu reprezinta valorile si principiile Invataturi Domnului Hristos.
  Fastul, grandomania, luxul nesimtit in unele cazuri, slujbele facute cu taxa obligatorie, catedrale de sute de milioane de euro, toate acestea arata cat se poate de clar esecul, cel putin din punct de vedere administrativ al Bisericii.
  Sunt insa aspecte si mai grave. Ma voi rezuma aici numai la unul singur.Si-l voi prezenta prin cateva intrebari pe care într-o bună zi am sa le pun in mod public conducerii Bisricii Ortodoxe Romane.
  Cand va dat Hristos autoritatea si puterea sa dramuiti Iertarea Sa? Cand va invatat Hristos sa dati canoane celor care vin la voi pentru spovedanie si impartasanie? De ce nu promovati prin fapte Iubirea si Iertarea in sanul Biserici?
  Cand a spus Domnul Iisus Hristos ca numai o Biserica sau alta Il reprezinta si poate aduce oamenilor mantuirea? De ce nu spuneti adevarul oamenilor? De ce nu le spuneti ca Dumnezeu este peste tot si ca Iubirea nu are nationalitate? Cat va mai continua lupta asta voastra stupida in directia monopolizarii Lui si a dreptului oricarei fiinte umane in asi alege calea indumnezeirii sale?
 • +8 (8 voturi)    
  DEZAMAGIRE (Vineri, 15 februarie 2013, 9:06)

  silvia.sunei1275311232712 [utilizator]

  Bisericile daca sunt pline se datoreaza faptului ca se merge in Casa Domnului...,nu pentru afaceristii de preoti (pana la urma sunt DOAR oameni) !!!
  Credinta o avem in suflet si in inima...,nu ca imi spune un preot !!!
  Prea multe FACILITATI au acesti preoti....,ei primesc si de la stat , practica taxe de la enoriasi (nu elibereaza chitanta) , ei ''absorb'' venituri din toate partile !!!
  Venituri fara impozitare...,de ce ???????????
 • +6 (6 voturi)    
  BOR dusmanul naturii (Vineri, 15 februarie 2013, 10:02)

  Tritonul [utilizator]

  BOR nu dauneaza doar libertatii de constiinta, educatiei stiintifice, bugetului sau statului de drept, nu e doar, prin infiltrarea in stat, un argument absolut al caracterului inapoiat si necivilizat al statului roman, care n-a ajuns nici macar la etapa de separare a Bisericii de stat. BOR are si un efect mult mai grav si pregnant in timp prin contributia la distrugerea naturii. Constructii ilegale ale popilor infloresc in Parcul National Ceahlau, in Parcul National Defileul Jiului, in Canaraua Fetii etc., suprafete imense de padure retrocedate popilor, mai ales in Modova, se topesc sub cantecul drujbelor. Efectul e si indirect. Habotnicii nu vor avea niciodata grija de mediu pentru ca ei cred ca are grija Dumnezeu, iar daca nu are grija inseamna ca e voia Lui ca mediul sa se degradeze.
 • -1 (3 voturi)    
  majoritate atei (Vineri, 15 februarie 2013, 10:03)

  Nichi [utilizator]

  Voi cei care comentati aici habar nu aveti ce e religia si cat de mult si multe invata un student la Facultatea ordodoxa. Greseala nu e a BOR. Greseala e tot a politicienilor care dupa revolutie au facut in toate orasele licee teologice si au mers acolo multi care nu aveau nicio inclinatie si credinta pentru bunul Dumnezeu. Ori o pregatire pentru un preot adevarat se face din seminarul teologic liceal apoi in facultatea ortodoxa. Adevaratele facultati de teologie ortodoxa pastorala: Bucuresti, Sibiu, Craiova, Constanta, Arad, Iasi . Iar celelalte nu stiu sigur daca sunt chiar atat de bine situate. Vedeti clasamentul facultatilor. Si atunci nu e de vina biserica pentru ca in sanul ei s-au strecurat o parte din preoti, care nu au de-a face cu credinta decat cu afacerile. Ori BOR nu poate sa-i dovedeasca pe toti decat daca enoriasi nu sunt multumiti de ei. Ori atata timp cat enoriasi nu au nimic impotriva unuia, facand scris mai departe, totul merge bine. Iar de salarii , ce salarii primesc preotii? De bugetari .Un preot de tara are salariul de 700 lei, minim pe economie, probabil ca este mai mare si in functie de marimea parohiei. Cel de la oras are salariul mai mare. Stiti ca un absolvent de facultate ortodoxa cu master, daca nu are parohie, este cantaret bisericesc (in cel mai fericit caz) la o biserica sau manastire tot pe salariul minim pe economie. Credeti ca e atat de roza viata de preot precum ziceti? Se fac biserici din banii statului?. Gresiti. Se fac din banii credinciosilor si din sponsorizari. A ca sunt si biserici bogate. Numai pe astea le vedeti. Sunt. Dar de ce sunt. Pentru ca sunt multi credinciosi afiliati la acestea. Sa nu credeti ca cel care a comentat aici este vreun preot, student, sau preoteasa. Nu. Sunt un simplu cetatean, dar care am observat aceste aspecte si le-am auzit si de la alte persoane. Si ar mai fi multe de spus.
 • +3 (3 voturi)    
  ..sondaj , (Vineri, 15 februarie 2013, 10:18)

  ionamaru [utilizator]

  de romanica ! " sondarea noastra se face in biserici ,iar bisericile sunt pline " !! de farisei ,'parinte '. Sa io spui lu'mutu ! ..parinte , el are mare incredere ..in popi !
 • -3 (5 voturi)    
  Biserica Ortodoxă Română este f.puternică (Vineri, 15 februarie 2013, 10:32)

  Radu Humor [utilizator]

  Şi pentru că le stă în gât iudeo.masonilor este atacată din toate poziţiile. Când apare un alogen ca Mugur Isărescu în preferinţele românilor nu poţi să te întrebi dacă nu-i măsluială obraznică sau crasă ignoranţă din partea celor care încă nu s-au lămurit cu binefacerile acestuia şi ale instituţiei pe care o conduce ( miliarde de euro folosiţi pentru susţinerea (sanchi !) cursului valutar !
  Qui prodest ?!
 • +3 (3 voturi)    
  Vă propun să vizitați un sait pe YUTUBE (Vineri, 15 februarie 2013, 10:58)

  ioan_strainul [utilizator]

  Vă propun să vizitați un sait pe yutube care se cheamă Prahova Tv și să vedeți cît stie omul de rînd ce se face în biserică ți cine sunt acei pin care sa făacut biserica sau cît cunosc oameni personajele biblice , veți vedea voi cîtă treabă au popi să învețe omenirea ce este biserica sau pentru ce ne ducem la biserică +++ Doamne ajută și ne scapă de vrăjmași acestui veac amin amin amin +++
  • 0 (0 voturi)    
   pilda semanatorului (Vineri, 15 februarie 2013, 17:52)

   IoanaMeissner [anonim] i-a raspuns lui ioan_strainul

   Faptul ca oamenii nu cunosc Evanghelia este in primul rand greseala, ignoranta si pana la urma problema lor. Pilda semanatorului din Evanghelie ne spune de ce nu primim Cuvantul. Dar faptul ca anumiti popi (caci nu-i numesc preoti) profita de ignoranta oamenilor pentru a-i manipula si a-i manevra in scopul diferitelor interese este inacceptabil si incalificabil pentru cineva ce se pretinde slujitor al lui Hristos.
 • -3 (3 voturi)    
  Veniti la biserica duminica (Vineri, 15 februarie 2013, 13:39)

  PredeAn [utilizator]

  Va invit sa folositi argumente proprii, din propria voastra experienta. Veniti la biserica duminica si ascultati slujba, alaturi de credinciosi. Veti simti bunatatea si caldura oamenilor. Bisericile sint pline duminica, sint pentru toata lumea, fie elevi, fie varstnici, fie maturi, sanatosi si bolnavi la un loc. Lasati tulburarile deoparte si sus sa avem inimile. Cei care vin la biserica duminica au parte de mai multa liniste sufleteasca, mai des. Convingeti-va singuri. Biserica Sfantul Dumitru din Salonic este mai mare decat va fi Catedrala Mantuirii Neamului. Acelasi lucru se poate spune despre sute de alte biserici din Europa si din lume. Noi avem biserici pline ochi de oameni, destui raman pe afara, prin curte, chiar si duminica, d-apoi la Pasti si la Craciun si celelalte Sarbatori...
 • 0 (0 voturi)    
  Opinie personală si, probabil, subiectiva (Vineri, 15 februarie 2013, 14:48)

  mmordean [utilizator]

  Părerea mea, aici:

  http://mirceaordean.blogspot.ro/2013/02/religie-uman-bor-amestecate.html
 • 0 (0 voturi)    
  Deci (Vineri, 15 februarie 2013, 16:10)

  Ioanas [utilizator]

  Asteapta sa se goleasca bisericile ca sa admita ca au o problema ??
 • +1 (1 vot)    
  Sondarea noastra se face in biserici... (Vineri, 15 februarie 2013, 16:54)

  Nat3RX [utilizator]

  Foarte interesanta abordarea. "Sondarea noastra se face in biserici, iar bisericile sunt pline"
  E ca si cum ai face un sondaj electoral la sediul unui partid, cu o zi inainte de alegeri. Rezultatele sunt comparabile. Reflecta exact realitatea in care traim. Ne furam si ne mintim unii pe altii.
  "Anual, Statul ofera cultelor religioase, suma echivalenta cu 0,4% din PIB-ul Romaniei". Daca bisericile sunt pline, de ce nu se autofinanteaza? De ce nu primesc factura si bon fiscal cand platesc un botez, o cununie sau cand cumpar lumanari? Nu cumva asta este evaziune fiscala, cu acordul tacit al autoritatilor? Cum acorda statul 0,4% din PIB - ca donatie, sau sponsorizare?
 • 0 (0 voturi)    
  biserica (Vineri, 15 februarie 2013, 19:37)

  jbstg01 [utilizator]

  Ce sa-i faci, e din ce in ce mai greu sa respecti regula care spune sa faci ce '' zice " popa nu ce " face " popa.
  Cand ii vezi cum se lafaie efectiv in bogatii si cat de implicati sunt in afaceri nu prea par a fi slujitorii lui dumnezeu.Sa nu mai zic de pacatul trufiei!Mai e putin si cei care au o opinie cumva contrara popilor ( ca multi nu sunt preoti ) vor fi afurisiti!
 • 0 (0 voturi)    
  inamicul public (Duminică, 17 februarie 2013, 8:22)

  sutasul [utilizator]

  In ultima perioada,biserica si slujitorii sai,datorita mercantilismului si setei nemasurate de imbogatire a ajuns mai rau decat un s.r.l. creiat de niste talhari cu scopul imbogatirii rapide.Menirea bisericii de a fi un mijloc de ajutorare spirituala si morala a omului,a devenit nula,slujitorii biserici,napustindu-se ca niste lacuste asupra enoriasilor cu fel de fel de pretentii in numele Domnului. I ntrebare :nu este de ajuns ca statul ne jefuieste,mai toleram sa fim jefuiti si de biserica,ce spuneti ?
 • 0 (0 voturi)    
  BOR (Duminică, 17 februarie 2013, 19:54)

  scridon radu-lucian [utilizator]

  Biserica ortodoxa Romana este un subiect la care nu avem nici un drept sa facem comentarii.A fost si este un liant pentru poporul Roman.Anumite aspecte accidentale nu trebuiau dezvoltate in mass-media, viata este si asa destul de complicata in prezent, singura rezolvare este coeziunea natiei.Exista totusi o retinere fata de anumite investitii. O prezentare actuala in care BOR se implica in actiuni sociale in aceste timpuri dificile, ar atenua aceaste sondaje, destul de ciudate.
 • 0 (0 voturi)    
  Cand statul roman va lua masuri? (Luni, 18 februarie 2013, 20:26)

  laurbuz [utilizator]

  Pimen al Sucevei, Teodosie(?!?) al Tomisului si multi altii, n-au compromis prin faptele lor, de notorietate publica de altfel, Ortodoxia Romana? "Tarifele" de mii de euro pt. acordarea unei parohii si unde ajung acesti bani, le stie DNA?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by