Cati bani primeste Biserica Ortodoxa Romana de la stat? ASUR contrazice Patriarhia si cere suma exacta: Fondurile depasesc 70 mil. euro prin finantarea profesorilor de religie, a preotilor din sanatate, pentitenciare, armata

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 7 februarie 2013, 13:26 Actualitate | Esenţial


Biserica primeste fonduri pentru plata profesorilor de religie, a preotilor din sistemul de sanatate, penitenciare, armata si interne, pentru personalul neclerical, din "donatiile" administratiei locale de stat si din "sponsorizari" ale companiilor de stat, informeaza Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR). Intr-un comunicat care se numeste "Clarificari privind declaratiile inconsistente ale Patriarhiei BOR", ASUR precizeaza ca toate aceste fonduri se adauga la suma de 70 de milioane de euro pe care cultele o primesc anul acesta de la bugetul de stat, conform purtatorului de cuvint al Patriarhiei, parintele Stoica.

Replicile dintre ASUR si BOR, pe scurt:
 • Marti, 5 februarie, 23 de ONG-uri printre care si ASUR au dat publicitatii o scrisoare deschisa prin care au cerut Parlamentului sa opreasca finantarea bisericilor de catre stat si sa redirectioneze banii publici catre Educatie, Cercetare si Sanatate
 • In scrisoarea deschisa se arata: "Anual, Statul ofera cultelor religioase aproximativ 540 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0,4% din PIB-ul Romaniei, valoare anuntata de insasi Patriarhia BOR".
 • Marti, 5 februarie, Biroul de presa al Patriarhiei publica un comunicat de presa in care sustine ca "anual sumele alocate in bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezinta doar 0, 4% din buget", deci nu din PIB.
Intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca replica la comunicatul Patriarhiei din 5 februarie, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) precizeaza ca "regreta lipsa de transparenta de care dau dovada atit autoritatile statului, cit si BOR in problema finantarilor acordate cultelor religioase de catre stat, din bugetele autoritatilor centrale si locale".

Comunicatul integral al Asociatiei Secular-Umaniste din Romania

"Biserica primeste fonduri din foarte multe surse. Suma la care a facut referire recent purtatorul de cuvint al Patriarhiei, parintele Stoica (cca. 300 milioane de lei, adica cca. 70 milioane de euro - Sursa) reprezinta doar virful icebergului".

Pentru o imagine corecta a finantarilor acordate cultelor de catre administratia centrala si locala, companiile cu capital majoritar de stat si institutiile publice mai trebuie sa adaugam:
 • plata profesorilor de religie, multi dintre ei preoti (sumele sint alocate din bugetul Ministerului Educatiei). Trebuie precizat ca, desi sunt platiti de catre Stat, profesorii de religie sunt direct subordonati ierarhiei religioase locale. De asemeni, cultele controleaza atat programa de invatamant, cat si continutul manualelor de religie.
 • plata preotilor din sistemul de sanatate, penitenciare, armata si interne (platiti din bugetele ministerelor respective)
 • plata "personalului neclerical" (se face din bugetele administratiei locale de stat)
 • "donatiile" administratiei locale de stat, cum ar fi sumele alocate de Primaria Capitalei si de Primariile de sector pentru asa numita Catedrala a Mintuirii Neamului sau celebrele deja clopote ale Catedralei din Mioveni, platite din bugetul primariei
 • "sponsorizarile" companiilor de stat, de exemplu reabilitarea in 2012 a Bisericii Manastirii Bisericani, in valoare de 100.000 de euro, finantata de Compania Nationala de Investitii (Sursa) s.a.m.d".
Mai mult, asa cum se vede din datele privind executia bugetara (Sursa), sumele puse la dispozitia cultelor prin intermediul Departamentului Cultelor sint in mod consistent marite prin rectificari bugetare - in 2011 capitolul 'Sustinerea Cultelor' a fost marit de 6 (sase!) ori fata de ce prevedea bugetul initial".

De altfel, raportul Curtii de Conturi spune explicit: "De remarcat faptul ca unitatile de cult beneficiaza de sprijin constant din partea statului prin sume alocate din Fondul de rezerva bugetara. Din Notele de fundamentare nu rezulta caracterul urgent sau neprevazut al cheltuielilor aferente acestui sprijin din partea statului care sa justifice finantarea din Fondul de rezerva bugetara" (Sursa).

Tinind cont de diversitatea surselor de finantare din partea entitatilor de stat, Biserica este cea mai in masura sa ofere o cifra globala a sumelor primite. In acest sens, inca din 2010, Patriarhia BOR a sustinut, in repetate rinduri ca fondurile alocate cultelor reprezinta 'doar 0,4% din PIB'. Chiar daca acesta valoare nu este auditata de un organism independent si, in consecinta, poate fi mult subevaluata, o putem totusi folosi ca punct de plecare.

In acest context, tentativa de ieri (marti, 5 februarie - n.red.) a Patriarhiei de a stirni confuzie prin modificarea propriilor declaratii ridica multe semne de intrebare. Concret:
 • intr-un comunicat al Patriarhiei din octombrie 2010 apare pentru prima data aceasta mentiune: cultele primesc "doar 0,4% din PIB" (Sursa). Mai mult, se face referire directa la Sanatate (4% din PIB) si Educatie (6% din PIB). Ca o mentiune, in general, toate referirile care se fac la alocarile de fonduri bugetare se raporteaza la PIB, nu la valoarea bugetului.
 • Comunicat Patriarhie 06 septembrie 2012: din nou 0,4% din PIB
 • Comunicat Patriarhie 25 septembrie 2012: 0,4% din PIB
 • Comunicat Patriarhie 05 februarie 2013 (preluat de Agerpres; ora 15:20): 0,4% din PIB
 • Acelasi comunicat Patriarhie 05 februarie 2013, preluat de site-ul www.CrestinOrtodox.ro: 0,4% din PIB
 • In fine, dupa alte 30 de minute (la ora 15:51), comunicatul sus mentionat al biroului de presa al Patriarhiei apare postat pe Basilica cu un cuvint modificat 'buget' in loc de 'PIB': 0,4% din BUGET! Reamintim ca ponderea cheltuielilor bugetare in PIB este de cca. 35-37%. (...)
Mai mult, recentele declaratii ale Patriarhiei privind fondurile primite de culte sint lipsite de orice coerenta. Chiar daca, prin absurd, referinta s-ar face la buget, nu la PIB, 0,4% din cheltuielile bugetare ale administratiei centrale depasesc cu mult cele 70 milioane de euro anuntate de purtatorul de cuvint al BOR. Calculul arata astfel:
 • Cheltuielile bugetare prognozate pt. 2013 sint de cca. 35,5% din PIB (Sursa). La un PIB estimat de 139,8 miliarde euro (Sursa), avem:
 • 139,8 miliarde x 35,5% x 0,4% = 198,5 milioane euro
 • adica de 3 (trei) ori mai mult decit a declarat parintele Stoica!
Redau si calculul sumei totale primite de culte, conform declaratiilor repetate ale Patriarhiei:
 • 2012: la un PIB estimat de 132,6 miliarde euro (INS inca nu a dat datele finale) -> 530,4 milioane euro
 • 2013 la un PIB estimat de 139,8 miliarde -> 559,2 milioane euro
Valoarea medie (2012 - 2013): 544,8 milioane euro".

De unde a pornit ping-pongul comunicatelor
In ziua dezbaterii in Parlament a proiectului de buget, 23 de ONG-uri le-au cerut parlamentarilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici si sa redirectioneze sumele astfel economisite catre domenii precum educatia, cercetarea si sanatatea. "Anual, Statul ofera cultelor religioase aproximativ 540 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0,4% din PIB-ul Romaniei, valoare anuntata de insasi Patriarhia BOR. Pentru comparatie, reamintim ca nivelul arieratelor statului la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB", se arata in scrisoarea deschisa a reprezentantilor societatii civile. Printre semnatarii scrisorii se afla si Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR).
In aceeasi zi, Patriarhia Romana publica un comunicat de presa in care sustine ca "anual sumele alocate in bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezinta doar 0, 4% din buget, adica de peste 10 ori mai putin decat sumele alocate pentru invatamant si sanatate". Pe scurt, cele mai importante afirmatii din comunicatul Patriarhiei Romane:

- Statul roman nu plateste integral salariile personalului clerical si neclerical, ci asigura doar o contributie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Invatamantul preuniversitar), impozitele, asigurarile de sanatate si contributiile sociale sunt platite din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti.
- Sumele platite de unitatile bisericesti pentru plata impozitelor si asigurarilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt aproximativ egale sau depasesc valoarea contributiilor la salarii primite de la bugetul de Stat. De exemplu, in fiecare luna valoarea totala a contributiilor la salariile personalului din Administratia patriarhala este de 557.472 lei, iar suma platita de Patriarhia Romana la bugetul de Stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurari de sanatate si contributii sociale este de 575.087 lei.
- Din cei 14.231 de preoti si diaconi ai Bisericii Ortodoxe Romane, peste 1.000 sunt salarizati exclusiv din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizati neclericali sunt platiti integral de Biserica.
- Precizam ca personalul bisericesc clerical si neclerical se numara printre categoriile socio-profesionale din Romania cu cele mai mici salarii. In numeroase comunitati din tara, in special din mediul rural, din cauza saraciei si a migratiei in strainatate, preotii nu mai reusesc sa-si completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de Stat reprezentand unicul venit sigur pentru intretinerea familiei.
- De retinut este si faptul ca anual sumele alocate in bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezinta doar 0,4% din buget, adica de peste 10 ori mai putin decat sumele alocate pentru invatamant si sanatate.   
- Referitor la personalul monahal, precizam ca Statul nu plateste integral salariile a 10.000 de calugari si calugarite. Din cei aproximativ 8. 500 de calugari si calugarite ortodocsi, numai staretul/stareta si preotul slujitor din manastiri primesc contributie de la bugetul de Stat la salariu, adica doar cateva sute de persoane.
- In ceea ce priveste cei aproape 7.700 profesori de religie, mentionam faptul ca acestia au acelasi statut cu celelalte cadre didactice din invatamantul romanesc si sunt salarizati de Ministerul Educatiei. In acest sens, consideram ca prezenta religiei in programa de invatamant din scolile publice este un drept castigat de poporul roman in Decembrie 1989. De altfel, potrivit sondajelor si studiilor sociologice realizate in ultimii 15 ani, majoritatea romanilor apreciaza rolul orei de religie in formarea si educarea tinerei generatii.
Un numar de 33 de asociatii si publicatii crestine au trimis la randul lor, miercuri, o scrisoare deschisa Parlamentului, ca raspuns la scrisoarea transmisa cu o zi in urma de 23 de ONG-uri care cereau stoparea finantarii bisericilor din bani publici. In scrisoare, asociatiile semnatare arata ca elementul majoritar crestin-ortodox "se vede obligat sa reactioneze la campaniile mediatice instrumentate de aceste organizatii care au un vadit caracter anti-national" si se intreaba daca "0,2% dintre romani pot decide care sunt prioritatile si ce ar trebui sa se finanteze pentru ceilalti 99% dintre noi, marea majoritate membri ai Bisericii Ortodoxe Romane".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25922 vizualizari

 • -46 (54 voturi)    
  atata ura!? (Joi, 7 februarie 2013, 14:15)

  o8561 [utilizator]

  Atata ura fata de cei cred mai rar!!!
  Ca sunt si uscaturi prin Biserica nu neg.

  550 Mil Eur ... o nimita toata fata de cat va fura politicienii si afaceristii mai mari si mai mici.

  Ca primesc bani degeaba de la stata !? Poate.

  Dar asa primesc si multi bugetari.

  DIn cauza celor 550 mil euro nu avem noi autostrazi si tren care sa ne duca la mare.
  • +31 (39 voturi)    
   multi bani de la primarii (Joi, 7 februarie 2013, 14:57)

   tolok [anonim] i-a raspuns lui o8561

   Primariile aloca o gramada de bani bisericilor. Asta in timp ce spitalele n-au bani de tomografe, frate!
   • -38 (48 voturi)    
    cine e asur ? (Joi, 7 februarie 2013, 15:27)

    Geo201 [utilizator] i-a raspuns lui tolok

    hai sa vedem cine se ascunde de fapt in spatele acestei asociatii semi-sataniste si antinationale, sa studiem un pic viata lor morala, si sa vedem daca au vreo autoritate sa dea ei lectii in tara asta. Aceasta secta sodomica (pentru ca, printre altele, ei sustin homosexualii, evident, pentru ca au multi printre ei). Si cum se face ca numele presedintelui e tocmai... Atila Nyerges ? Hmm ce coincidenta.
    • +21 (29 voturi)    
     Cine e Biserica (Joi, 7 februarie 2013, 16:14)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui Geo201

     In primul rand nu vad care e problema cu homosexualismul, asta daca nu esti un crestin ale carui pareri sunt irelevante in general.

     Apoi, nu ai nici tu, nici nimeni caderea de a studia viata morala a altora, in contextul in care crestinii, astia 99 la suta sunt oameni cu bune si rele pentru care faptul ca s-au nascut ortodocsi si au fost botezati cu forta nu le da o aura speciala.

     Iar problema cu crestinii si cu biserica, asa cum intreaba primul comentator este ca a fi crestin e sinonim cu a fi ignorant, adica prost.

     Iar cand 99 la suta dintre alegatori sunt ignoranti, viata celor 1 la suta teoretic necrestini devine foarte problematica.

     In toata istoria Romaniei - crestinii astia au votat tot cu curul, de am ajuns la coada europei civilizate, cu traditiile si obiceiurile noastre imbecile si irelevante.

     Biserica si religiile in general sunt o plaga impotriva progresului, o nenorocire perpetua.

     Ne trombonesc ONGurile crestine despre propasirea neamului si rezistenta la opresiune. Daca nu eram niste ciobani idioti, nu am fi ajuns sa fim opresati din start.

     Daca vrem sa ne propasim, trebuie sa scapam de biserici si de democratia in care orice imbecil voteaza si sa instauram meritocratia, in care doar elitele decid.
     • -15 (23 voturi)    
      wow (Joi, 7 februarie 2013, 17:11)

      Vladutz_Anton [utilizator] i-a raspuns lui HP

      arugmentul suprem al 'inteligentilor' atei, in lipsa oricaror argumente logice sunt eternele 'esti prost', imbecil, si altele asemenea.

      Avem tot dreptul de a ne interesa cine sunt acesti 20-30 de oameni din spatele acestei organizatii, si care se identifica prin 2-3 site-uri si pagini pe facebook, dar care sunt promovati ca si cum parerile lor sunt adevaruri general valabile.

      Iti recomand sa mergi in occidentul tau 'civilizat' si rece, in care puteti sa va casatoriti intre voi cat vreti, si-ti garantez ca nimeni nu va va simti lipsa, dimpotriva.
      Dar imi inchipui ca daca erai 'elita' chiar dupa standardele tale, cum propovaduiesti aici, probabil ca erai de mult acolo.

      Incoerenta ta atinge punctul culminant cand convingerile homosexuale se impletesc cu ideile nobile despre propasirea neamului.

      Lasa-ti-ne pe noi prostii retrograzi aici, sa mergem la biserica, sa ne botezam, sa ne spovedim, sa ne casatorim barbat cu femeie, ca asa se face propasirea neamului, nu prin homosexualitate, lesbianism si droguri 'usoare'.
      • +10 (14 voturi)    
       Mda (Joi, 7 februarie 2013, 19:27)

       HP [utilizator] i-a raspuns lui Vladutz_Anton

       Realitatile contemporane si nu numai te contrazic, din pacate.

       Prostii retrogazi sunt, intr-adevar, la coada Europei si a lumii civilizate.

       E un adevar incontestabil, dincolo de orice fel de partizanat religios.

       Romanii sunt dupa toate sondajele xenofobi, rasisti, analfabeti, saraci si hoti si nu stiu de ce faptul ca sunt religiosi si tributari acestor traditii si obiceiuri - e una dintre cauzele primordiale.

       Atunci cand esti un copil de taran, mandru de obarsiile tale agramate, de nunti, botezuri si betii cu baietii, cand esti o moldoveanca frumoasa a carei unica sansa e sa curvasareasca prin bucuresti in timpul studentiei - mare lucru nu se va alege de tine.

       Poti cauta si gasi explicatiile de rigoare dar nu se va schimba nimic.

       Cat despre mine, da, am plecat de mult de acolo, 99 la suta "crestini" a fost mult prea mult.
      • +9 (9 voturi)    
       Nu generalizarii (Joi, 7 februarie 2013, 20:03)

       Noryb [utilizator] i-a raspuns lui Vladutz_Anton

       Asa ii sta bine unui crestin, sa raspunda unei insulte cu o alta? Omul generalizeaza si prin aceasta cade in aceeasi oala a habotnicilor. Dar vad ca si tu ii stai destul de bine alaturi. "Ceilalti sunt intotdeauna prosti si lipsiti de moralitate", acesta sa fie argumentul suprem intr-o confruntare?
     • -1 (3 voturi)    
      pentru HP (Vineri, 8 februarie 2013, 11:04)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui HP

      Fara sa vrei ( probabil ) ai devenit un leninist convins.
      Aprope ca l-ai citat pe Lenin care afirma ca ;
      "religia este opium pentru popor ".
      • 0 (2 voturi)    
       Fractura logica (Vineri, 8 februarie 2013, 18:03)

       HP [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

       Daca l-as fi citat pe Lenin, asta nu ma facea "leninist". Politicile si modul sau de gandire nu sunt reprezentative pentru un simplu citat.

       Daca Voiculescu ar spune ca "Ardealul e in general de dreapta" si eu l-as cita - asta ar insemna ca sunt un "antenist", si mai mult, unul "convins" ?

       Discutam despre adevaruri universal valabile, care tin de o minima cultura sociologica si de bun-simt rational.

       Prostii au fost tot timpul religiosi, masele in general nu sunt caracterizate printr-o inteligenta nativa, crescuta, ci prin prostie, naivitate, spirit de turma, aspecte pe care bau-baul din cer le acopera perfect.

       Atunci cand ai necazuri, sau nu esti in stare de mai nimic, e foarte convenabil sa iti iei ca scut o zeitate. Te asiguri de explicatiile cele mai simple si la indemana, instantaneu.

       Paine si circ pentru toti. Sau daca spun asta devin Juvenal ?
       • +1 (1 vot)    
        Nu Juvenal (Vineri, 8 februarie 2013, 19:59)

        adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui HP

        Doar juvenil. Paine si circ ? Cand vorbim despre religie ?
        Ce este ea ? Paine sau circ ?
     • +2 (4 voturi)    
      tot pentru HP (Vineri, 8 februarie 2013, 11:08)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui HP

      Ultima fraza este interesanta... Unde exista acea tara in care este instaurata meritocratia? Cum se instaureaza meritocratia ? care sunt criteriile pentru a decide cine face si cine nu face parte din " elita " ?
      Cine stabileste aceste criterii si mai ales cine face despartirea : in dreapta elitele , in stanga mediocrii ?
      • -1 (3 voturi)    
       Tot pentru tine (Vineri, 8 februarie 2013, 18:06)

       HP [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

       Exista destule tari in care meritocratia este folosita. Singapore, Hong-Kong, Insulele Mauritius, sunt zone unde elitele conduc, iar tarile lor, prin politicile economice extrem de liberale, laissez-faire, sunt cele mai competitive DIN LUME.

       Nu SUA, nu Germania, nu Japonia, nu Finlanda.

       Ci tarile unde elitele si meritocratii conduc.

       Pentru ca nu dai uzina metalurgica pe mana unui profesor de istorie, decat daca esti un imbecil. Sau poporul roman.
    • +14 (16 voturi)    
     Geo201 (Joi, 7 februarie 2013, 16:18)

     Oltiq [utilizator] i-a raspuns lui Geo201

     You went full retard..
    • +16 (16 voturi)    
     dar tu cine esti? (Joi, 7 februarie 2013, 16:51)

     vizirul [utilizator] i-a raspuns lui Geo201

     dupa textul afisat par sa fii reincarnarea unui inchizitor in sutana, care confunda arice demers de bun simt care vizeaza nesimtirea BOR, in actiune antinationala, imorala,etc. De cand statul si natiunea romana se confunda cu BOR?Cred ca ati in trecut orice limita!
    • +6 (8 voturi)    
     Cine intreaba (Joi, 7 februarie 2013, 19:56)

     Noryb [utilizator] i-a raspuns lui Geo201

     Bigotul de serviciu, sa inteleg?
     Daca nu sunt crestini trebuie sa fie neaparat scursorile societatii, altfel nu se poate. Trebuie sa fie antinationalisti, satanisti, sodomisti, uzurpatori etc...
     Sa le facem un profil moral, sigur vom gasi o greseala si apoi le vom face ceea ce iti place: ii vom schingui, arde pe rug si condamna la focuri eterne fara judecata.
     Revenind la realitate, aceasta asociatie este irelevanta pentru cei ce isi aleg singuri calea rationala, morala. Nu cred ca am nevoie de un grup eterogen pentru a ridica o obiectie.
    • +3 (3 voturi)    
     În primul rand... (Vineri, 8 februarie 2013, 11:02)

     ov1d1u [utilizator] i-a raspuns lui Geo201

     ... voi, ăștia habotnici, sunteți de-a dreptul rasiști și xenofobi. Ok, nenea Atila are nume de ungur și, cel mai probabil, e maghiar 100%. Asta îl face mai puțin om, în viziunea ta? Asta e toleranța creștină pe care o promovează biserica?

     Apoi uite cine s-a găsit să vorbească de antinaționalism. Un apărător al unei instituții care ne bate la cap de 23 de ani să-i dăm pe tavă proprietățile naționalizate de Cuza în 1863. În cazul ăsta biserica e de vreo 10 ori mai antinaționalistă decât toate ONG-urile cu aspect secular din România.
   • -12 (14 voturi)    
    si? (Joi, 7 februarie 2013, 16:23)

    o8561 [utilizator] i-a raspuns lui tolok

    Statul sa recupereze banii de la politicienii si afaceristii care jefuiesc statului si o sa avem si de spitale si de biserici.
    • +3 (7 voturi)    
     invers... :D (Joi, 7 februarie 2013, 16:58)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui o8561

     Cand i-o recupera, o parte sa-i dea la biserici :P
    • +6 (6 voturi)    
     Da (Vineri, 8 februarie 2013, 8:32)

     Radu_Net [utilizator] i-a raspuns lui o8561

     Tipic romanesc... Nu noi suntem de vina ca furam putin, ci aia ca fura mai mult... Halal crestinism, nu am ce zice.
   • -1 (3 voturi)    
    Ma mira... (Vineri, 8 februarie 2013, 9:41)

    Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui tolok

    Chiar asa, mai omule, chiar crezi ca banii care se duc la bisericile noastre ar rezolva alte probleme in alte parti? Dimpotriva, cred ca singurii bani folositi cum trebuie si cu maxima eficienta sunt cei dati Bisericilor. Pai mata stii cat costa sa aprinzi o candela la mormantul lui Stefan cel Mare? Sau cat costa borsul dat miilor de oaspeti de pe la Sihastria Neamtului? Nu stii. Dar daca nu te intereseaza iata sunt cativa oameni care chiar vor sa faca ceva pentru Biserica, deoarece si ea face atat de multe pentru noi. In plus Asur NU A FACUT NIMIC PENTRU NEAMUL ACESTA. Cand va face ii vom asculta. Pana atunci, la munca dragi asuristi, la produs bani pentru spitale si scoli!
    • 0 (0 voturi)    
     ce-i asa "eficient" (Vineri, 8 februarie 2013, 17:19)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Adeodatus

     in a indopa cu bors o hoarda de batausi (ca ii vad si pe aici, cum se bat pentru 2 - 3 sarmale)?!
     Daca au chef sa manance, sa se duca la carciuma sau sa isi ia in traista!
     De CAND a ajuns Sihastria - carciuma?
     ???!!!!
  • +21 (31 voturi)    
   mda (Joi, 7 februarie 2013, 14:58)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   NU

   ci din cauza celor 550 mil nu avem pastile pentru bolnavi sau carti pentru copii nostri

   ca sutanele sa se plimbe ca politicienii cu mertanele
   • +2 (2 voturi)    
    politicieni=popi (Vineri, 8 februarie 2013, 12:10)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    unii sunt laici, ceilalti sunt clerici.
    toti la un loc nu fac decat sa-si legitimeze afacerile (a se citi jafuri).
    amandoua se folosesc de mijloacele pe care tot ei si le-au pus la indemana (politie, armata, biserica) ca sa stapaneasca populatia, dar numai in folosul propriu (principiul : cine-mparte parte-si face).
    faptul ca atat printre unii cat si printre ceilalti sunt si oameni adevarati (de fapt ei reprezinta procentul ala de 0,2%) nu face decat sa reconfirme a "n"-a oara ca exceptiile intaresc ceea ce a devenit regula.
  • +29 (37 voturi)    
   draga 08561 (Joi, 7 februarie 2013, 15:04)

   dandra [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   daca vin la tine sa iti cer 5 lei pentru a construi o scoala sau un spital, vei spune ca sunt un milog si un cersator nesimtit.
   dar in schimb, te duci in feicare duminica si dai 10 - 15 lei ca sa iti iei lumanari si sa lui in cutia milei.
   de ce sa mearga impozitul meu la biserica din moment ce eu am "alte tendinte religioase"?
   eu imi doresc ca impozitul meu sa fie folosit pentru strazi, scoli si spitale si nu pentru prietenul tau invizibil din ceruri.
   indiferent de credinta ta sau a celorlati oameni de pe aceasta planeta, tie ti se pare normal sa ai mai multe biserici decat scoli sau decat spitale?
   asta inseamna pentru tine dragoste de religie si zeitate?
   din partea mea, poti sa te inchini si la cuptorul cu microunde, pentru ca nu o sa te arate nimeni cu degetul, DAR fi sigur/a ca vei fi blamat/a atunci cand te vei plange de situatia copiilor sau a strazilor din tara asta.
   • -15 (17 voturi)    
    dragat tu (Joi, 7 februarie 2013, 16:26)

    o8561 [utilizator] i-a raspuns lui dandra

    daca vrei "ca impozitul meu sa fie folosit pentru strazi, scoli si spitale"

    roaga-te de politicieni si afaceristi sa nu mai fure din bugetul statului si abia apoi vezi si care este treaba cu biserica.
    • +7 (11 voturi)    
     de ce sa se roage el? (Joi, 7 februarie 2013, 16:59)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui o8561

     Roaga-te TU! Si cand astia n-or mai fura, inseamna ca BOR chiar are un rost... si ca merita ceva firfirici... :D
   • 0 (4 voturi)    
    Daca ai fi facut tu (Vineri, 8 februarie 2013, 9:47)

    Adeodatus [utilizator] i-a raspuns lui dandra

    si organizatia din care cu onor faci parte cat a facut Biserica pentru copii, scoli spitale, ai fi avut dreptul sa spui ce ai spus. Deocamdata nu ati facut nimic, asa ca, linistiti-va si puneti osul la treaba. Aveti de recuperat 2000 de ani de crestinism. Si pt cultura ta generala in Roma sunt mai multe biserici decat scoli si spitale. Si iarasi pt aceeasi cultura, suspectez ca Roma are bani de spitale si scoli pt ca sunt biserici multe si bune de vizitat de turisti. Daca Biserica si-ar lua monumentele si s-ar duce altundeva, ati muri de foame. Ca nimeni nu vine sa viziteze marele realizari atee gen blocuri gri, fabrici si uzine parasite... Plus Gulagul plus Holocaustul... Inchizitia e mic copil pe langa ororile ateiste. Va invit spre exemplificare in China sau Vietnam, in cazul in care mai credeti ca ateii chiar reprezinta un factor de progres.
    • 0 (0 voturi)    
     Poftim? (Vineri, 6 noiembrie 2015, 14:33)

     Anjo [utilizator] i-a raspuns lui Adeodatus

     1. Avem de recuperat 2000 de ani de crestinism. Dezvolta? Sustii ca suntem cumva un popor mahomedan, budist, hinduist? Imi da cu virgula. Sau cumva nu era Atletul lui Christos acel Stefan cel Mare de care spuneai mai sus un crestin pur-sange? Piticul ala curvar de a ridicat un munte de biserici si manastiri toate dedicate lui Dumnezeu si Iisus..
     2. In Roma sunt mai multe biserici decat scoli si spitale. Probabil. Nu am fost pe acolo. Dar chiar si asa nu cred ca are rost sa comparam Biserica Catolica cu Biserica Ortodoxa. Singura similitudine este avutia detinuta. Doar ca la catolici sunt mult mai multi oameni care cotizeaza. Sa traiasca BOR doar din taxele de vizitat. Cred ca in 3 luni o sa vedem preotii pascand iarba pe campurile patriei. Intradevar nu sunt locuri de vizitat acele blocuri gri, dar pana una alta sa stii ca se poate locui in ele. Trag si eu o fuga la Mitropolia Iasilor sa fac nanita dupa o zi de munca. Oare crezi ca ma vor gazdui? Ma indoiesc. Acele uzine parasite sunt opera Lui Ceausescu. Sunt cele care au hranit tara asta in ultimii 60 de ani. Nu cred ca BOR in cei 150 de ani de existenta (am rotunjit varsta) a dat de mancare acestei tari. Si care sunt ororile ateiste? Cred ca in habotnicia ta nu stii ce inseamna termenul ATEU. Eu daca cred in Allah, Budha, Iahve, Shiva, Odin si alte zeitati , sunt automat catalogat ateu de voi? Sunteti niste ... Atat timp cat eu cred in ceva, in mine sau intr-o planta nu pot fi catalogat ateu. Si o parte din cei cu ororile sa stii ca erau oarecum crestini. Si nu ma refer la Inchizitia catolica. Ma refer la Holodomor. Evreii sovietici au macelarit crestinii si nu doar din Ucraina.
     Astept replica ta de teolog habotnic
  • +22 (34 voturi)    
   Cred ca si din cauza lor nu avem autostrazi (Joi, 7 februarie 2013, 15:05)

   zambara [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   Daca socotim pretul mediu cu care se construieste un km de autostrada in Austria (2 milioane de Euro), cred ca de banii bisericii s-ar fi putut construi in RO cam 275 km /an. 5600 km de autostrada in 20 de ani. Vorbim teoretic, nu discutam de cat ar fi furat ailalti.
   Ce zici ti-ar, fi placut sa te plimbi azi pe 6000 de km de autostrada prin RO?
   In schimb cu ce ne-am ales? Cu biserici in mijlocul parcurilor, cu biserici intre blocuri, cu biserici pe spatiile de joaca ale copiilor...si cu tot felul de tanti-uri imbrancindu-se sa pupe moaste pe la televizor.
   • -22 (28 voturi)    
    esti doar un biet ipocrit (Joi, 7 februarie 2013, 15:29)

    Geo201 [utilizator] i-a raspuns lui zambara

    pretul per km la noi este 25 mil euro, nu mai face pe desteptul
    • +10 (10 voturi)    
     unde scrie (Joi, 7 februarie 2013, 19:17)

     Muka [utilizator] i-a raspuns lui Geo201

     de 25 mil euro? vreau CONCRET un link!!
     Daca nu ai, se numeste ca manipulezi!
  • +29 (33 voturi)    
   oare? (Joi, 7 februarie 2013, 15:06)

   Enofereus [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   nu e vorba de nici o ura. Este vorba de rationalizarea unor resurse care sunt alocate unei institutii. Aceste resurse sunt excedentare dat fiind faptul ca institutia in cauza (Biserica) are destul de multe surse (inclusiv banii oferiti angajatilor acesteia de catre credinciosi pentru care de cele mai multe ori nici nu se primeste chitanta). Nu vad cu ce poate afecta credinta sau trairea religioasa. Cu atat mai mult cu cat a credinta sau a fi aproape de Dumnezeu presupune a fi desprins de cele materiale. Poate ca exemplul ar trebui sa vina din varful piramidei (renuntarea la masini de lux de exemplu).
   • -15 (15 voturi)    
    mda (Joi, 7 februarie 2013, 16:30)

    o8561 [utilizator] i-a raspuns lui Enofereus

    "Este vorba de rationalizarea unor resurse care sunt alocate unei institutii".

    Si statul este o "institutie" si nu vad ca pentru aceasta "institutie" doriti rationalizarea unor resurse.
    • +10 (10 voturi)    
     mda^2 (Joi, 7 februarie 2013, 18:39)

     Enofereus [utilizator] i-a raspuns lui o8561

     Statul suntem noi toti
    • +8 (8 voturi)    
     Dureros (Joi, 7 februarie 2013, 20:15)

     Noryb [utilizator] i-a raspuns lui o8561

     Nu inteleg de ce este atat de dureroasa incriminarea "desfraului diavolesc", ca sa vorbesc cu accentul tau. Esti afectat de aceasta rationalizare?
     Daca problema ar fi fost rezolvata in interiorul comunitatii crestine, nici nu ar fi fost observate aceste mazgaleli ale unor asociatii aflate in treaba - sau "slujba necuratului".
     Problema este ca si societatea se revolta, fara a mai exista putinta de a fi controlata prin amenintarea cu cele vesnice.
  • +27 (31 voturi)    
   ai inteles gresit (Joi, 7 februarie 2013, 15:10)

   LiviuGelea [anonim] i-a raspuns lui o8561

   Salut
   Mi-e teama ca n-ai inteles complet mesajul asociatiilor. Nu este vorba despre sumele alocate. Din punctul meu de vedere chiar si un leu ar fi prea mult dat fiind că romania este un stat laic, iar eu ca ateu sunt fortat sa platesc din buzunarul meu acel leu.
   Patriarhia spune ca 0,2 % dintre romani nu poate dicta cum se aloca bani pentru 99% dintre români. Dragilor, sunt poate 99% crestini in romania, insa peste jumatate dintre ei nu sunt de acord cu construirea catedralei mântuirii neamului.
   • -24 (30 voturi)    
    lasa-ne (Joi, 7 februarie 2013, 15:32)

    Geo201 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuGelea

    si eu trebuie sa-ti platesc tie toate serviciile publice, din banii mei, impozitele mele. Tu pui un leu la buget, crestinii pun 50, dar vrei ca banii aia sa mearga la tine. Creier ai, minte ce-ti mai trebuie ?
    • +19 (19 voturi)    
     abuz de logica (Joi, 7 februarie 2013, 15:45)

     sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui Geo201

     de unde stii tu ca cei ce se declara crestini sint de acord cu clerul, si isi doresc sa le finanteze afacerile?
     atita timp cat biserica face profit, nu vad nici un motiv sa fie finantata de stat.
    • +10 (10 voturi)    
     nu e adevarat! (Joi, 7 februarie 2013, 16:30)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Geo201

     Si le plateste singur!!
     Tu NU plati "serviciile publice" - stai fara ele!
     Numa' bine, daca nu se mai fac sosele nu mai au nevoie popii sa-si cumpere masini :P
     • -2 (6 voturi)    
      asa conducatori asa condusi (Joi, 7 februarie 2013, 18:13)

      o8561 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

      In loc sa ii arestam si sa luam masuri impotriva celor care fura din reteaua CFR, oprim trenurile daca nu mai pot functiona la parametrii normal si sa nu fie cumva un pericol.

      Sau daca exista un urs care omoara oameni,
      nu omoram ursul ci omoram oamenii ca daca nu mai sunt oameni nici ursul nu mai are ce sa omoare.

      Du-te si te iuta la A3, ca incepe sa ti se excite neuronu' si apoi te doare capu'.

      Si nu vrem asta.
      • +5 (5 voturi)    
       Tu (Joi, 7 februarie 2013, 20:27)

       Noryb [utilizator] i-a raspuns lui o8561

       Tu esti cel care trebuie sa fi luat masuri. De cate ori te-ai ridicat impotriva celor ce au batjocorit Biserica lui Hristos din interior, de cate ori ai protestat vehement impotriva celor ce au ales banul mai presus de har?
       Vor plati cei cu adevarata credinta pentru abuzul celor lipsiti de aceasta, dar ierarhic superiori celor de inainte.
       Dar este mai usor a te lupta cu spirite malefice inchipuite, nu-i asa?
      • +2 (2 voturi)    
       vaaaai (Vineri, 8 februarie 2013, 12:18)

       nahir [utilizator] i-a raspuns lui o8561

       ce limbaj pentru un drept-credincios!!!
       asa va invata la biserica sa-ti iubesti aproapele???
       care-i legatura intre ce ai postat si banii dati din buzunarul nostru (citeste buget), numai un drept-credincios ca tine poate intelege. fa-ne si pe noi sa intelegem.
    • +6 (10 voturi)    
     fals (Joi, 7 februarie 2013, 16:39)

     RusIonut [anonim] i-a raspuns lui Geo201

     In general, banii cei mai multi la buget ii aduc oamenii inteligenti si cinstiti(adica au capacitate sa castige bani seriosi si ii impiedica moralitatea sa fure precum altii).

     In aceasta categorie de mai sus, nu intra crestinii aproape deloc. Educatia e in contradictie cu credinta. Va dau in scris ca maj bugetului e facut de agnostici, atei si alti oameni cu caracter.

     Restul se poarta ca si cersetori cand e vorba de ce vor sa primeaca si ca regi in restul timpului, ca doar sunt majoritari.

     Si vorba aia, cum ar putea majoritatea sa fie tampa?
    • +6 (6 voturi)    
     Oare? (Joi, 7 februarie 2013, 20:20)

     Noryb [utilizator] i-a raspuns lui Geo201

     Interesanta nuanta. Punem semnul egal intre servicii publice, accesibile tuturor si deopotriva, si cele spirituale, accesibile tuturor, dar nu si destinate fiecaruia.
     Ca sa nu mai amintim ca a fi credincios nu inseamna a avea spirit de turma si a aproba fiecare decizie si boacana a Bisericii.
    • +2 (2 voturi)    
     uite cine (Vineri, 8 februarie 2013, 12:15)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui Geo201

     vorbeste de ipocrizie!!!
   • -4 (8 voturi)    
    stat laic? (Joi, 7 februarie 2013, 16:42)

    Dnn [utilizator] i-a raspuns lui LiviuGelea

    unde scrie ca e stat laic? intreb in modul cel mai serios.. de unde ipoteza asta?

    mai mult, ca va place sau nu prin constitutie statul roman garanteaza educatia religioasa in scoala si sa asigure pastrarea identitatii spirituale (Articol 32 si 33)
    • +5 (5 voturi)    
     Nici (Joi, 7 februarie 2013, 20:33)

     Noryb [utilizator] i-a raspuns lui Dnn

     Nici stat laic, dar nici Biserica de Stat.
     Educatia religioasa nu poate fi supusa constrangerii (nici de o parte, nici de cealalta), poate fi insotita de asemenea de o istorie a religiilor, pentru o buna igiena spirituala si asumare deschisa a erorilor trecutului.
     Identitatea spirituala nu ar trebui sa sufere de separare financiara dintre Biserica si Stat, altfel nu ar mai fi spirituala, ci contextuala.
  • +26 (28 voturi)    
   exact din aceasta cauza. (Joi, 7 februarie 2013, 15:11)

   bogdanlungu [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   imagineaza-ti cate spitale s-ar putea dota cu aceasta "nimica toata", sau cate scoli s-ar renova, sau cate gradinite s-ar amenaja. apropo: daca e o nimica toata, de ce nu renuntati la bani? Isus a avut nevoie de bani ca sa raspandeasca invatatura in lume?
   • -7 (9 voturi)    
    imagineaza-ti (Joi, 7 februarie 2013, 16:33)

    o8561 [utilizator] i-a raspuns lui bogdanlungu

    si cate spitale si scoli s-ar putea construi daca potilicienii si afaceristii nu ar mai fura atata din bugetul statului.

    Renuntam daca intai ii faceti pe politicieni si pe afaceristi sa nu mai fure din bugetul de stat
    • +8 (10 voturi)    
     sa-i faca BOR!!! (Joi, 7 februarie 2013, 17:01)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui o8561

     Sa se roage popii - si cand astia n-or mai fura, o sa reiasa ca BOR chiar ARE un rost
     • -6 (6 voturi)    
      mda (Joi, 7 februarie 2013, 18:17)

      o8561 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

      Nu mai aveti de unde fura si incercati sa luati de pe unde puteti?
      • +4 (4 voturi)    
       Trist (Joi, 7 februarie 2013, 20:35)

       Noryb [utilizator] i-a raspuns lui o8561

       Nu se mai gaseste alt argument sub sutana?
       Sa fure toti sau niciunul, ai zis?
      • +2 (2 voturi)    
       mda (Vineri, 8 februarie 2013, 12:24)

       nahir [utilizator] i-a raspuns lui o8561

       din tot ceea ce ai scris nu rezulta decat : totul pana la bani. sa nu cumva sa se atinga cineva de banii popimii ca ne ia dracul?
       asta-i credinta? nu va mai junge? hoti sunteti nu parintii spirituali care ar fi trebuit sa fiti.
       nu sunteti legatura dintre oameni si Dumnezeu, ci dintre banii oamenilor si buzunarul propriu.
       la ce va trebuie magaoaia aia de catedrala cand ati construit sute de biserici in ultimii 20 de ani?
       oamenilor le este de ajuns. voua nu va mai ajunge.
     • +3 (3 voturi)    
      yes! (Joi, 7 februarie 2013, 19:20)

      Muka [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

      AMIN!!!
    • +9 (9 voturi)    
     bai spalatule pe creier (Joi, 7 februarie 2013, 18:53)

     gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui o8561

     ...deci argumentul tau e: daca politicienii fura putin cate putin, de ce n-ar fura si BOR-ul cu sacul ???

     Esti ridicol
    • +3 (3 voturi)    
     ??? (Vineri, 8 februarie 2013, 8:39)

     Radu_Net [utilizator] i-a raspuns lui o8561

     Ce tot ai cu afaceristii si politicienii? Renuntati voi intai (banuiesc ca la ciolan...), dupa cat de plastic te exprimi, si pe urma o sa ii facem noi pe politicieni si afaceristi sa nu mai fure. Dar faceti voi primul pas, ca asa e crestineste.
  • +19 (19 voturi)    
   si taxe plateste biserica?? (Joi, 7 februarie 2013, 15:57)

   vali2 [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   N-am nimic impotriva sa primeasca bani, dar de ce sa nu si dea?
   Nu inteleg de ce biserica nu plateste taxe.. invart sume fabuloase, au afaceri peste afaceri si totusi, nu platesc nici un ban la state. Sunt scutiti de impozite. Cum se poate asa ceva???
   • -10 (12 voturi)    
    ... (Joi, 7 februarie 2013, 16:34)

    o8561 [utilizator] i-a raspuns lui vali2

    Cum se poate ca politicienii si afaceristii ca tot fure,
    sa faca afaceri si apoi sa nu plateasca taxe si printr-un OUG statul sa renunte la acesti bani?
    • +8 (10 voturi)    
     aha, am inteles! (Joi, 7 februarie 2013, 16:51)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui o8561

     Deci BOR e ceva din categoria celor care "fura, fac afaceri apoi nu platesc taxe" samd... ca vad ca pui chestiile astea impreuna, pe acelasi plan... >:)

     Good point! ;)
    • +5 (5 voturi)    
     Invocati fratii de cruce? (Joi, 7 februarie 2013, 21:12)

     Noryb [utilizator] i-a raspuns lui o8561

     Asa-i ca nu gasesti un argument valid pentru neimpozitarea afacerilor Bisericii? Si sa nu-mi spui ca se duc toate pentru binefaceri, caci nu am vazut decat cifre incondeiate si prea putina corespondenta in realitate.
     Suma actelor de binefacere (12,5 mil. euro raportate 2011; dar cate donatii si cate contributii proprii nu se specifica) nu se ridica pana la genunchiul profitului real + contributii de stat, minus cheltuielile aferente.
     De ce nu se pot afla in aceeasi categorie de impozitare cu serviciile de sanatate si cele de educatie?
     Pentru ca nu exista argumente, iar cel referitor la Cuza nu are acoperire, de vei indrazni a-l invoca fara documentatie (1/4 din suprafata, inchinate, daca iti aduci aminte).
  • +16 (16 voturi)    
   cand semeni vant...... (Joi, 7 februarie 2013, 16:01)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   ....culegi furtuna !
   Nu este ura ci rezultatul direct al contradictiilor dintre actiunile preotilor (in marea lor majoritate) si rostul pe care acestia ar trebui sa il aiba.
   Daca inainte vreme, lumea nu prea avea educatie si acces la Biblie, acum tot mai multi o citesc si astfel isi dau seama de marea prapastie dintre ceea ce se spune si se face in biserica si ceea ce ne-a poruncit Dumnezeu.
   Daca la aceasta, care este si cea mai importanta, se mai adauga si opulenta afisata sfidator, reactia oamenilor este cat se poate de justificata.
   Nu mi se pare normal ca Dumnezeu sa fie doar sfant iar un om sa fie inalt-prea-sfintit.
   Nu ar fi normal ca acesta sa fie inalt-prea-smerit ?
  • +9 (9 voturi)    
   bati campii (Joi, 7 februarie 2013, 18:56)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   ...deci argumentul tau e: daca politicienii fura putin cate putin, de ce n-ar fura si BOR-ul cu sacul ???

   Esti cam ridicol !

   550 milioane de euro pe an bate recordul oricarui politician

   Bugetarii aia macar fac ceva pentru stat (chiar daca o fac foarte ineficient).

   BOR-ul nu face nimic util. Doar PARAZITEAZA !
  • +5 (5 voturi)    
   De unde ura (Joi, 7 februarie 2013, 19:44)

   Noryb [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   Desigur, orice chestionare a banilor publici reprezinta ura impotriva celor ce beneficiaza. Faptul ca sunt si crestini revoltati de comportamentul abuziv si mercantil al unora dintre prelati reprezinta un fapt nesemnificativ. Comunitatea crestina ar trebui sa fie prima a starpi aceste uscaciuni, daca nu ar fi acoperita de un voal al ipocriziei sau nepasarii.
   Se mai arunca o referire la alte hotii nerusinate, semn al unei asumari tacite, cat si acceptul sumei controversate.
   Dar unde este conspiratia iudeo-masonica-comunisto-atee? Aceasta ar fi fost lovitura de gratie.
  • -3 (3 voturi)    
   pa pa (Vineri, 8 februarie 2013, 10:17)

   o8561 [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   1) Biserica primeste banii si nu ii fura.
   Ce face cu ei dupa e problema lor si a noastra.
   Asa si un bugetar primeste bani de la stat.
   Si poate sa ii folosesca cum vrea el.
   Daca ii foloseste in scopuri ilegale, va trebuie sa fie tras la raspundere.
   Asa si cu biserica. Trebuie sa stirpim ilegalitatile.
   Voi pentru un cos aparut pe fata vreti sa ucideti omul ca sa ma esprim asa. Cu asta nu sunt de acord cu voi.
   2) Potiticienii si afaceristii (nu toti) ii fura
   mare diferenta

   Daca biserica greseste, atunci trebuie adusa pe calea cea dreapta. Ceea ce vreti voi este ca pentru cateva uscaturi (mai multe sau mai putine) vreti sa decimati intreaba padure.
   Extremele cu sunt constructive.

   Si gata pa.

   Prea multi "inteligenti" pe aici. Va las sa nu devin si eu unul.
 • +36 (40 voturi)    
  Intrebari pentru BOR (Joi, 7 februarie 2013, 14:21)

  zambara [utilizator]

  Ne poate oferi BOR-ul urmatoarele liste?:
  - cu cantinele pentru saraci construite in ultimii 20 de ani
  - cu numarul total de preoti, biserici din RO?
  - numarul de biserici construite in ultimii 20 de ani (nu de alta dar sa comparam cu numarul de scoli construite)

  As mai fi curios de ce se percep taxe pentru slujbele de casatorie, botez, inmormantare, pentru locurile de veci...in conditiile in care BOR primeste bani de la stat (de la noi toti de fapt) pentru absolut orice.

  Putem sa stim draga BOR pe ce cheltuiti banii? in afara de construirea de biserici. Si cei pentru confortul vostru (psihic of course), ca de cel material pusche pe limba :)
  • -26 (30 voturi)    
   daca citeai (Joi, 7 februarie 2013, 15:09)

   Un prost din diaspora [utilizator] i-a raspuns lui zambara

   comunicatul de mai sus al BOR, cred ca aveai raspunsuri la aproape toate intrebarile astea care se vor retorice...Cine are bun-simt citeste intai, se informeaza, cantareste lucrurile si abia pe urma vine sa-si dea cu parerea.
   • +16 (18 voturi)    
    furtul bisericii (Joi, 7 februarie 2013, 15:50)

    sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

    Biserica a furat bani europeni prin construirea unor centre pentru ajutoararea copiilor sarmani. Centrele au fost construite, personalul angajat, banii cheltuiti, dar prin centrele respective nu prea au trecut copii.
    Angajatele erau obligate ca o parte din salar sa-l doneze bisericii. Cautati in presa, cazul e de notrietate.
    Biserica sa-si faca primadata ordine in sinul ei, si apoi sa ceara bani.
    Cunosc cazuri de preoti care au cerut bani de la enoriasi pentru a merge ei sa viziteze Ierusalimul.
    Am vazut manastiri la care maicutele vindeau cruciulite chinezesti la taraba(Isus templu negustori bici).
    Or fi si preoti cu har, dar se lasa ingropati de hoti si sarlatani.
    • -12 (14 voturi)    
     nauci (Joi, 7 februarie 2013, 16:23)

     Un prost din diaspora [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

     sunteti cu totii, astia de va faceti goarnele benevole ale anticrestinilor. Sunteti prea naivi si nestiutori ca sa intelegi miza mult mai mare a atacurilor de genul asta. Protestul fata de alocarea de bani de la buget nu a venit din partea celor carora ati dori voi sa se realoce acei bani (profesori, medici etc.), ci din partea unora care lupta programatic pentru eliminarea Bisericii din viata societatii. Aceeasi care au cerut scoaterea icoanelor din scoli, persoane care isi dedica (fie si numai o parte) din viata, timp si energie ca sa distruga, nu ca sa construiasca sau sa puna ceva in loc (nici nu ar avea ce).
     Este remarcabil cata energie se consuma ca sa se loveasca in Biserica, in vreme ce talharii adevarati isi fac mendrele la lumina zilei...BOR are uscaturile ei, ca orice padure, nimic de zis. Dar solutia imbunatatirii situatiei nu e taierea subventiilor, si asa ridicol de mici, infime fatza de nevoile reale. Odata pornit tavalugul nu se mai poate opri. In 10-20 de ani, in loc de foarte multe biserici in care lumea se aduna, totusi, macar Duminica si de Sarbatori, vom avea o multime de biserici goale, lasate in paragina, exact cum se intampla in tarile unde lupta cu crestinismul a fost deja transata. Aceleasi tari unde rata divorturilor la doar 2 ani de la casatorie e de 50% si unde, de fapt, tot mai multe cupluri traiesc in concubinaj. Asta va doriti, asta o sa aveti. Dar sa va asteptati la tot ce e mai rau, nu altfel. Si cand copiii vostri vor suferi la fel cum se intampla in tarile pe care acum le luati drept modele, sa nu uitati ca ati pus umarul la distrugerea singurului pilon real al existentei omului pe pamant...
     • +10 (12 voturi)    
      defineste! (Joi, 7 februarie 2013, 17:04)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

      care sunt "nevoile reale" ale BOR?
      Ca pana acum, vad ca s-a inghesuit sa "omoare" banii bagandu-i in magaoaie de beton care au stricat parcuri, locuri de joaca ale copiilor, rezervatii naturale samd...
      Au crescut ca ciupercile dupa ploaie - CINE are nevoie de ele?
      Daca e nevoie de ele - DE CE stau INCUIATE???!!!
      • +2 (2 voturi)    
       te chinui (Vineri, 8 februarie 2013, 12:35)

       nahir [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

       si nu merita.
       nu vezi ce nume si-a ales? "Un prost din diaspora". adica sa pricepem si noi, oile, ca nu mai sta in Romania. s-a ajuns.
     • +5 (7 voturi)    
      sau intrebatori (Joi, 7 februarie 2013, 21:41)

      Noryb [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

      Invocati argumentele prigoanei, desi unii crestini si-au exprimat si ei acest punct de vedere.
      Amintiti uscaturile (cam multe) din BOR, dar nu subliniati masurile luate impotriva acestora (inexistente) si aratati catre varful piramidei.
      Ignorati faptul ca donatiile ar trebui sa fie suficiente si mai bine administrate pentru un stat cu 99% credinciosi, daca acestia ar avea religie si in suflet, nu doar pe hartie.
      Numiti tarile avansate drept civilizatii decazute, desi sunt considerate model si speranta de fiecare tara indestulata in religie, desi una va este alegere (numele).
      Exista o stare de fericire generala necunocuta in Romania, este aceasta neaccesibila doar necredinciosilor?
      Este crestinismul sustinator sau parte din civilizatie? Este singura religie accesibila statelor? Sunt religiile amenintate de altceva decat abandonare voita, acea parte a libertatilor umane fundamentale, anume de asociere in acord cu nevoile intrinseci? Religiile se vor dinamita intotdeauna din interior, prin separare de realitatea contemporana sau atingere tangentiala a acesteia.
      • +1 (3 voturi)    
       masuri? (Vineri, 8 februarie 2013, 13:22)

       Un prost din diaspora [utilizator] i-a raspuns lui Noryb

       Nu fac parte din conducerea bisericii ca sa stiu ce masuri se iau pentru cazurile dovedite de coruptie, inselatorie etc. "Dovedite" e cuvantul-cheie aici. Nu ce se scrie in ziare sau pe internet despre un popa sau altul. Nici ce se vorbeste la un pahar de alcool si la o tigara, zvonuri imprastiate de tot felul de pacatosi pe care ii apasa prea tare rigorile vietii crestine adevarate. Nici zoaiele care se arunca in capul tuturor crestinilor si clerului bisericesc de catre cei pe care ii arde mai rau ca focul propovaduirea iubirii crestinesti. Dar ca sa revin la intrebare adresata: crestinismul nu numai ca e sustinator al civilizatiei, dar este chiar creatorul civilizatiei europene, asa cum a fost pana in urma cu vreo doua sute de ani. Cam pe atunci anticrestinii s-au regrupat si au hotarat ca Biserica are prea multa putere si influenta si ca o societate fara morala crestina devine mult mai usor de manipulat si condusa in directiile cerute de varii interese, istorice si de moment. Totul s-a rezumat si se rezuma la politica si propaganda. E drept, ca din pacate, unii din capii bisericilor crestine au justificat sau ajutat aceste cauze care au generat revolutiile (incepand cu cea franceza). Tronul si Altarul, acesti doi mari piloni ai crestinatatii si civilizatiei europene au fost si sunt inca tintele anticrestinilor. (Chiar daca primele disensiuni au aparut chiar intre Tron si Altar...). In mare, opera e terminata, cum spuneam, planul a reusit. Doar in Romania si inca vreo 2-3 tari, Biserica se incapataneaza sa aiba inca o influenta covarsitoare. Asta e singurul motiv pentru care asistam la atacurile astea marsave. Noua Biserica? The Corporation. Restul sunt fumigene de prostit telespectatorii fideli, detergent de spalat creierele.
       • -1 (1 vot)    
        BOR Corporation (Vineri, 8 februarie 2013, 17:08)

        Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

        Asta voiai sa zici prin "The Corporation", nu? ;)
       • 0 (0 voturi)    
        Transparenta (Sâmbătă, 9 februarie 2013, 16:08)

        Noryb [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

        Sper ca imi veti permite sa nu fiu de acord intru totul. Nu am cazut in capcana generalizarii si mistificarii "cativa preoti lacomi si de arginti adoratori = Biserica este corupta, religia este opiumul maselor, ambele trebuie eradicate". Un om sincer si educat nu ar avea ce sa reproseze esentei crestinismului, tainei hristice.
        Civilizatia europeana are drept liant inconfundabil, inseparabil si inalienabil in crestinism, dar nu acesta este si piatra de temelie. Avem mostenire democratia elena, administratia romana (care a fost bine definitivata si inaintea imparatului Constantin), avem stiintele sadite si imbogatite de filonul grecesc, pastrat (adesea posesiv) inalterat de tagma clericala, avem infuzia de material oriental prin deschiderea cailor comerciale sau a celor de cucerire (nefericita ciocnire transcontinentala a religiilor dominante si importarea vechilor cunostinte pierdute sumeriene sau iarasi elene).
        Avem iluminismul care a produs saltul catre societatea moderna, dar este fara sens acuzat de a fi raspandit sentimente antireligioase, cand in fapt a proclamat libertati fundamentale si revenirea la ratiune pentru cele ce privesc exclusiv ratiunea. Folosirea acestor instrumente in cauza ideologiilor totalitare nu ar trebui sa le condamne mai mult decat folosirea "uscaturilor" in condamnarea Bisericii.
        Cauzele prabusirii mitului omului modern omnipotent si omniscient stau, dupa cum bine ati remarcat, in cloaca politica, revansarda hegemonie, nu in spete anti sau pro religioase.
        Este pacat ca cei nevinovati sa plateasca ponoasele acestor meschine jocuri de culise, ar fi pacat ca elementul crestin secundar - institutia - sa sufere din cauza proastei gospodariri si sa afecteze prin extensie pe cel central - inaltarea spirituala.
        Sa nu credeti ca se afla printre cei lipsiti de prejudecati aderenti ai acestor asociatii obscure, doar pentru ca semneaza pentru transparenta si curatenie.
        Sunt prea multe de adaugat sau aprobat prin completare, si prea putin spatiu util
     • +1 (3 voturi)    
      Auzi, deci, ca sa vezi ... (Vineri, 8 februarie 2013, 10:46)

      AnonimTM [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

      Tarile care sunt luate drept modele, ai fi uimit, au latura bisericeasca mult mai bine dezvoltata, iar acolo biserica face parte din familie. Exista obiceiuri bine definite, Prima Comuniune, etc. grupuri de studii, coruri, si alte "activitati extracuriculare" pentru ajutorul copiilor care au nevoie si care nu au, a varstnicilor, etc. "ambulanta" organizata de biserica, etc.
      Ce se intampla la noi in tara, sau mai degraba, ca sa generalizez "Ortodoxismul slavic" este "da-ne biruri, ca daca nu vei arde". Cei care nu se lasa indobitociti sunt jupuiti de stat, iar restu, sunt lipiti de cate o "bisericuta de cartier" unde popa ii stoarce de bani, ca de, el e cu har ... si vezi femei cu pruncii de piept, care dorm zi lumina in biserica in loc sa-si vada de ograda si familia lor ... sau alti debusolati, care sunt manipulati de biserica sa devina slugile acestora - doar ca cate un popa sa-si mai ridice cate o turla la biserica.
      Preoti cu har mai gasesti pe la manastirile din Cucuietii din Deal inchisi prin vre-o manastire. Restu se bat pe parohii, si sa faca campanie electorala, ca sa "dea Domnul" si mai mult in anul viitor dupa alegeri ...
      Sunt credincios - cel putin asa ma consider, dar ce se intampla in cadrul BOR, e mai mult decat ridicol.
      • 0 (2 voturi)    
       vre-o se scrie "vreo" (Vineri, 8 februarie 2013, 12:25)

       Un prost din diaspora [utilizator] i-a raspuns lui AnonimTM

       anonim AgramatTM,
       Nu stiu de unde ai tu informatii despre viata religioasa din occident, dar eu traiesc de 13 ani aici si, cred, am o experienta directa. Da, mai exista oameni care merg la biserica, in scolile catolice exista cruci si se preda religia. Dar materia in sine e o gluma proasta. Copiii sunt pusi la orele de religie sa deseneze pana la 16 ani...Cum spuneam, bisericile sunt mai mult goale. Nu are rost sa intram in amanunte. Repet, stiu din experienta directa lucrurile astea. Cei mai multi dintre colegii si cunostintele mele traiesc in concubinaj si au si copii impreuna. Aud de cate un divort extrem de frecvent. Marea majoritate a colegilor fiului meu traiesc cand la mama, cand la tata...Familille unite si in care sotii nu divorteaza niciodata sunt in minoritate absoluta. Nu cred ca se depaseste pragul de 5-10%. Asta e numai unul din maretele rezultate ale "secularilor umanisti" pe care ii pupati cu totii in dos...Evident, toate astea nu au legatura cu eventualii pacatosi si corupti din BOR si cu toate lucrurile care ar trebui indreptate in cadrul Bisericii...
       • -1 (1 vot)    
        pai, daca-i asa "rea" societatea aia... (Vineri, 8 februarie 2013, 17:06)

        Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

        ... hai incoace! Traieste in asta, "buna", cu caracatite precum BOR, care sa-ti bage mana in buzunar num'asha, ca asa vor ei, sa-si bata joc de tine si sa traiasca precum niste capushe lacome! :P
        Hai incoace, lasa societatea aia uracioasa - vino aici, ca aici e una buna... :P
   • +5 (9 voturi)    
    bre (Joi, 7 februarie 2013, 16:16)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

    ti se potriveste nick-ul
    • -4 (8 voturi)    
     evident (Joi, 7 februarie 2013, 17:07)

     Un prost din diaspora [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

     altfel nu l-as fi ales. Eu stiu despre mine ca sunt prost si pacatos. Dar tu si altii ca tine va credeti destepti, luminati, ca ati inteles voi cum sta treaba si devine chestia. Ca daca nu ar fi asa, nu v-ati simti datori sa va etalati ineptiile pe un forum cum e asta. In realitate insa, bubuiti de prosti ce sunteti. Multi dintre voi nici macar nu sunteti in stare sa scrieti corect gramatical. Si inca mai asteptati sa fiti luati in consideratie? Ziceti despre credinciosi ca sunt prosti, inapoiati, retrograzi etc. Totusi, pe ei nu ii aduce nimeni cu forta la biserica, la Sfanta Liturghie. De vreme ce o fac inseamna ca au ajuns la niste convingeri intime. Si vorba aceea, oameni luminati, minti importante din toate domeniile, vin la biserica, se spovedesc, se impartasesc. Inseamna ca or fi priceput ei ceva. Voi habar n-aveti despre fenomen, in schimb va dati din preaplinul creierelor spalate de mass-media romanesti, inclusiv site-ul asta, ca si cand ar fi informatii adevarate. Nu aveti niciunul o experienta directa, demna de luat in seama, dar fiecare dintre voi a auzit de la o bunica, de la femeia de serviciu care matura pe casa scarii, de la un vecin alcoolic tot felul de grozavii despre preoti. Personal, cati dintre voi cunoaste unul si are o experienta directa? Cinci la suta? Zece?
     Hai sa fim seriosi.
     • +4 (6 voturi)    
      foarte bine! (Joi, 7 februarie 2013, 18:46)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

      Pai daca sunt asa de "multi", inseamna ca puteti trai foarte bine din banii LOR!!
      CE ii impiedica sa doneze? In nici un caz eu!
      Eu m-am referit aici la banii MEI! Care vreau sa mearga la spitale, educatie, cercetare, apa potabila, canalizare samd.!
      Atata tot!
      • +1 (3 voturi)    
       banii tai? (Vineri, 8 februarie 2013, 12:49)

       Un prost din diaspora [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

       Codruta,
       Tu in afara ca "strigi" la noi cu majuscule si afirmi isteric tot felul de grozavii despre biserica, pe care numai un om nedus acolo le poate crede, cam cu ce mai poti ajuta discutia? Banii TAI? Ma umfla rasul...Niciun om nu poate face singur mare lucru, fara ajutor. Te crezi mai buna cu ceva decat cei care nu au banii LOR? Din prestatia ta pe forum as spunne ca dimpotriva...Asa ca, io spun s-o lasi mai moale cu isteriile, ca am inteles deja cat poti si care e pozitia ta in legatura cu aceasta problema.
       • 0 (0 voturi)    
        foarte bine! (Vineri, 8 februarie 2013, 17:03)

        Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

        Atunci, da-ti SINGUR "ajutor", NU il cere de la altii!
        Pana una-alta, vad ca aceia care "se isterizeaza" sunt asa-zisii "credinciosi", turbati de ciuda ca exista cate unii cu bun-simt, care sustin ca n-ar trebui ca BOR sa-si bage mana in buzunarul oricui!
        Pe principiul "las-o mai moale", mergi TU, daca tot l-ai enuntat! "Las-o mai moale" cu postarile, ca "am inteles deja cat poti si care e pozitia ta in legatura cu aceasta problema"! Adica am inteles ca in loc sa-ti vezi de banii TAI ai pus ochii pe banii altora si vrei sa obligi niste oameni care nu fac altceva decat sa-si vada de treaba sa ti-i dea TIE!
     • +3 (3 voturi)    
      Respect (Joi, 7 februarie 2013, 22:08)

      Noryb [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

      Insultelor nu li se poate raspunde prin insulte, altfel se va ajunge in aceeasi mocirla pentru o confruntare ce ar trebui sa ramana pur ideatica.
      Daca stiinta nu a folosit dubla masura pentru a imbratisa credinciosi, agnostici si atei, de ce religia trebuie sa ii separe in prosti si misei?
      Presupun si sper ca se afla in centrul spiritual mai mult decat o convingere a credintei, o asumare a actelor ritualice in dauna celor mai importante, de transformare a fiintei, inaltare, sublimare.
      Lipsa credintei nu presupune o adancire a fiintei in materialism, dupa cum o asociere religioasa nu corespunde unei iluminari inevitabile. Totul tine de vointa fiecaruia de a-si accepta drumul, de a-l accepta pe al altora.
      Va pot oferi o experienta personala. Un preot dintr-o parohie proxima a considerat ca o partida de carti stropita in lichide alese este mai importanta decat slujba de inviere, replicand "Lasa ca il vom invia si maine!"
      Celelalte ce tin de imbogatire trufasa sau furt nerusinat din donatii sunt prea comune pentru a fi amintite.
      Pentru ca va fi mai usor a considera povestea drept o anecdota sau "manipulare ateista", cum a scris cineva, va pot oferi si contrariul. Fostul parinte din parohia subsemnatului era precum painea lui Dumnezeu, fiul sau are un caracter mundan, dar totusi in limitele credintei.
      Repet, totul tine de vointa fiecaruia de a observa, de a alege.
 • +29 (33 voturi)    
  banul e ochiul dracului (Joi, 7 februarie 2013, 14:37)

  vlad.pe [utilizator]

  544,8 milioane euro pentru BOR in schimb de-abia s-au gasit 800 de mii de euro pentru citostatice, halal guvern mai avem, vor sa ne ingroape de vii.

  Acum daca iti moare cineva in familie, fara 1.000 euro nu reusesti sa-l ingropi si ti se taie chitanta pentru 1.500 ron.

  Dumnezeu e mare si-i va pedepsi si pe Guvernatii care directioneaza bani pentru BOR dar si cei din conducerea BOR care in astfel de vremuri stau cu mana intinsa la bugetul de stat desi au profituri de milioane de euro.
  • +19 (21 voturi)    
   foarte frumos. (Joi, 7 februarie 2013, 15:14)

   LiviuGelea [anonim] i-a raspuns lui vlad.pe

   Ma bucur de fiecare data cand vad un crestin care intelege diferenta intre stat si credinta. Ca ateu, insa in special ca umanist tin sa reamintesc ca este dreptul si datoria fiecaruia să sprijine biserica din care face parte. Optiunea mea personala nu-mi ofera niciun drept de a hotarî in ce sa creadă altii (si in plus a crede nu e o alegere constienta) insa schimbarea modului de sponsorizare a cultelor tine de echitate sociala fata de toate persoanele din tară, inclusiv de atei ca mine care sunt profund dezavantajati de sistemul actual.
   PS. in asociatia din care fac parte sunt si creștini.
  • -21 (21 voturi)    
   vezi-ti de tine (Joi, 7 februarie 2013, 15:33)

   Geo201 [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia.. vezi-ti de pacatele tale, vezi-ti barna din propriul ochi inainte de a vedea paiul din ochiul altora.
 • -15 (21 voturi)    
  Doar marea majoritate decide... (Joi, 7 februarie 2013, 14:42)

  The_Dude [utilizator]

  [...] noi, semnatarii acestei scrisori, în care dăm glas marii majorităţi a celor care v-au ales în forurile legislative ale ţării, avem încredere că veţi lua cea mai bună decizie.

  Aşa să ne ajute Dumnezeu! [...]

  http://www.basilica.ro/stiri/bscrisoarea-adresata-celor-doua-camere-ale-parlamentului-romaniei-de-un-grup-de-33-de-asociatii-si-organizatii-nonguvernamentale-crestineb_3666.html
  • +21 (25 voturi)    
   BOR = iubire de arginti (Joi, 7 februarie 2013, 14:58)

   vlad.pe [utilizator] i-a raspuns lui The_Dude

   Pe basilica.ro este un articol care ar trebui citit de cei care sustin acordarea a 544 milioane euro pentru BOR, din care citez:
   "Iubirea de argint este rădăcina tuturor relelor şi cei ce au poftit-o cu înfocare s-au rătăcit de la credinţă" - oare nu asta face BOR ?

   - "îmbolnăvindu-te cu iubirea de arginţi, ai câştigat ură de oameni." - BOR a avut in 2011 profit de 6,6 milioane de euro in, creştere cu 68% insa așteaptă ajutor de sute de milioane de euro din banii statului, bani care ar putea ajuta spitale, oameni saraci si batrani bolnavi. Oare nu lacomia BOR a atras ura oamenilor, asa cum spune in fraza de mai sus ?

   - link articol: http://www.basilica.ro/stiri/patima-lacomiei-de-avere_3494.html
   • +2 (2 voturi)    
    ei aplica (Vineri, 8 februarie 2013, 12:38)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

    zicala : "fa ce zice popa nu ce face popa".
  • +15 (19 voturi)    
   dictatura majoritatii. (Joi, 7 februarie 2013, 15:17)

   LiviuGelea [anonim] i-a raspuns lui The_Dude

   dictatura majoritatii nu este totuna cu democratia. Poate te afli in majoritate din punct de vedere religios, insa sigur esti minoritar in alte aspecte. Poate esti pensionar, poate esti femeie, poate defavorizat social, poate esti persoana cu handicap, de o etnie minoritara sau homosexual. in toate cazurile, o dictatura a majoritatii poate rezulta in grave abateri de la drepturile omului.
   • +2 (2 voturi)    
    ! (Joi, 7 februarie 2013, 15:41)

    The_Dude [utilizator] i-a raspuns lui LiviuGelea

    Eu in NICI UN CAZ nu sustineam articolul, ci doar aratam cum se pune problema, in viziunea lor: noi (a se citi EI) sunt majoritatea, EI decid!!!
    • +1 (1 vot)    
     Ambiguu (Joi, 7 februarie 2013, 22:19)

     Noryb [utilizator] i-a raspuns lui The_Dude

     Este ambiguu. Pare a sustine acel punct de vedere, anume ca majoritatea decide prin cateva voci.
     De curiozitate, chiar acesta ar fi si punctul de vedere al majoritatii? Din comentarii la articole pe aceasta tema si din publicatii diferite, cu exceptia catorva sutane sub acoperire si capete patrate, se deduce contrariul.
  • +9 (9 voturi)    
   marxistilor! (Joi, 7 februarie 2013, 16:39)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui The_Dude

   Daca "marea majoritate decide" sa ii arda pe rug pe cei care nu vor sa dea bani unor capushe - inseamna ca "marea majoritate" cere ceva drept? sau legal? si ca musai trebuie sa i se dea dreptate, numai pentru ca se pretinde a fi o "majoritate"?

   Marxistilor!!!

   Foarte bine! atunci, sa se verifice "marea majoritate" prin referendum! Cu intrebarea: "Cat din veniturile Dvs. doriti sa va fie luate si sa fie date la BOR?" Raspunsuri: 0 %; pana la 5%; intre 5 - 10 %; 10 - 15%; mai mult de 15% (ce procent?)

   Sa se centralizeze raspunsurile - si ceau-bau!
  • +5 (7 voturi)    
   eu sunt de acord (Joi, 7 februarie 2013, 17:04)

   eem [utilizator] i-a raspuns lui The_Dude

   Am citit articolul si sunt de acord sa se aplice ce zic ei acolo:

   "În general, există ori sprijin direct din partea statului (de exemplu: Danemarca, Irlanda şi Norvegia), ori sprijin indirect, prin colectarea de către stat a contribuţiilor credincioşilor, care sunt alocate ulterior fiecărei biserici, cum se întâmplă, de exemplu, în Finlanda, Germania şi Suedia."

   In Germania, declari ce religie esti si angajatorul iti retine contributia pt biserica respectiva direct din salar si apoi este virata direct in conturile cultului respectiv.

   Daca te declari ateu sau de o religie nerecunoscuta in Germania, nici un ban din impozitul tau nu este cheltuit pt sprijinirea bisericilor.

   Sa se introduca si la noi si in 2 ani vor ramane 10% "credinciosi"
   • +2 (2 voturi)    
    Rug(a) (Joi, 7 februarie 2013, 22:24)

    Noryb [utilizator] i-a raspuns lui eem

    Ateule diavolesc si antinational, zise el glumind.
    Oare gresesc a considera ca astfel fondurile vor fi si consistente (nu va mai exista scuza enoriasilor ca sunt finantati de stat) si mai bine organizate?
 • +7 (13 voturi)    
  pt cine a citit Biblia (Joi, 7 februarie 2013, 15:44)

  sorin3 [utilizator]

  "Dati cezarului ce e al cezarului, si lui Dumenzeu ce e al lui Dumnezeu"
  "În Templu a găsit pe cei ce vindeau boi, oi şi porumbei, şi pe schimbătorii de bani şezând jos. A făcut un bici de ştreanguri şi i-a scos pe toţi afară din Templu, împreună cu oile şi boii; a vărsat banii schimbătorilor şi le-a răsturnat mesele. Şi a zis celor ce vindeau porumbei: -Ridicaţi acestea de aici şi nu faceţi din Casa Tatălui Meu o casă de negustorie."
  • -1 (7 voturi)    
   draga Sorin (Joi, 7 februarie 2013, 16:16)

   dandra [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   in acelasi mod, as fi putut sa scriu: "pentru cine a citit Harry Potter" sau "cartea junglei..."
   faptul ca nu ai o parere proprie a ta, si invoci randuri dintr-o carte scrisa la incepurile omenirii, de oameni care ardeau femeile iubitoare de pisici si construiau monumente cand aveau loc elicpse de soare, imi spune, ca intradevar, pentru cei care le este dificila stiinta, e mai bine sa aleaga religia.
   • +3 (3 voturi)    
    Eh... (Vineri, 8 februarie 2013, 8:58)

    Radu_Net [utilizator] i-a raspuns lui dandra

    Mie nu mi-e dificila stiinta chiar deloc, si de asta nu consider ca este un lucru admirabil sa iau in deradere credinta altora si sa preaslavesc inteligenta noastra (noi "care nu ne este dificila stiinta")... Stiinta si religia nu sunt mutual exclusive, atata timp cat religia ramane ceva personal, intim, fara circul care este in ziua de azi Biserica Ortodoxa.
  • -4 (10 voturi)    
   exact (Joi, 7 februarie 2013, 16:42)

   Un prost din diaspora [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   asta se va intampla cu bisericile din Romania, din momentul in care nu vor mai fi sustinute financiar: se vor transforma talciocuri, magazii si cine stie ce inca. Asta e miza: problema nu e ca BOR are afaceri si isi carpeste cum poate bugetul, ci ca pe afacerile ei au pus ochii o multime de talhari. Iar voi, crezand ca faceti bine si dreptate, va inhaitati cu aceia.
   • +2 (6 voturi)    
    pai sa traiasca din afaceri! (Joi, 7 februarie 2013, 17:06)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

    Ca orice om cinstit!
    CINE ii interzice?
    Sa faca afaceri - si sa plateasca impozit pe profit... daca are "profit"... daca n-are - n-are! Nu plateste impozit si ceau-bau!
   • +2 (4 voturi)    
    alta parere (Joi, 7 februarie 2013, 22:34)

    Noryb [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

    Poate gresesc, dar o religie ce nu poate fi sustinuta exclusiv din contributiile enoriasilor nu are nicio sansa. Cat timp Biserica isi elimina concurenta (stiti prea bine cazurile), iarasi nu poate fi vorba de atacuri miselesti din interior si sucombare inerenta.
    Eu cred in intoarcerea la adevaratele traditii apostolice, nu in cele de pilon si plafon ale societatii prin manifestare perpetua a dogmelor.
   • +1 (3 voturi)    
    sunt deja (Vineri, 8 februarie 2013, 13:05)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Un prost din diaspora

    talciocuri : lumanari, icoane, cruciulite,...
    sau, pt. ca traiesti in diaspora si esti rupt de Romania, nu ai la cunostinta ca bor a dat ucaz ca numai ce vinde biserica e bun.
    • -1 (3 voturi)    
     nici vorba de asa ceva (Vineri, 8 februarie 2013, 13:47)

     Un prost din diaspora [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     cum sa fie biserica un talcioc daca vinde icoane, cruciulite si lumanari? Tu realizezi ce spui?Mi se pare normal ca BOR sa dea asa un ordin, culmea ar fi acum ca toti negustorii sa poata vinde obiecte de cult care nu au fost sfintite...Chestie de elementar bun-simt. Dar bunul simt a devenit un ideal mult prea inalt in Romania, de cand cu "secular umanistii" si altii de teapa lor...
 • +7 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 februarie 2013, 16:24)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  Rolul Bisericii ????? (Joi, 7 februarie 2013, 17:28)

  Nty [utilizator]

  Fara suparare dar care e rolul Bisericii intr-o societate care geme de probleme? Sunt curioasa sa vad implicarea Bisericii la nivel social dupa ce isi vor primi cladirea actualului SpItal TBC Arad. Nu stiu pt ce se inchind in manastiri cand spitalele gem de bolnavi singuri si cand avem copii ai strazii. Cunosc doar povestea unei femei calugarite care face voluntariat in Spitalul TBC Arad dar fara sustinerea bisericii iar din restul voluntarilor care se implica in diverse activitati sunt laici sau din alt cult.
 • -4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 februarie 2013, 18:59)

  [anonim]

  • +5 (7 voturi)    
   nu le da bani! (Joi, 7 februarie 2013, 21:33)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui

   Is that simple...
   Si nici nu cere altora sa dea bani unora, numai pentru ca iti plac tie!!
 • +5 (7 voturi)    
  Omul ar trebui sa decida ce sa faca cu banii sai (Joi, 7 februarie 2013, 22:35)

  bigbrother [utilizator]

  Este treaba fiecaruia ce religie alege. Este treaba fiecaruia de a decide daca crede intr-un Dumnezeu crestin, musulman, hindus sau deloc.

  Aici statul nu ar trebui sa aiba niciun amestec, este pur si simplu o decizie personala. Statul nu-mi poate impune in ce sa cred, au incercat comunistii si au esuat lamentabil.

  Deci, cine doreste si simte nevoia de a contribui la bunastarea (si nu o spun in sens peiorativ ) Bisericii, sa faca donatii, sa plateasca din buzunarul propriu. Cine nu, este decizia lui ce face cu banii lui.

  Banul public trebuie cheltuit pentru proiecte care sa multumeasca toata comunitatea din zona respectiva, nu doar majoritatile religioase. Un exemplu ar fi scolile, spitalele, centre de recreere si lista poate continua. De acord, religia este parte din viata noastra, dar haideti sa fim de acord ca prioritatile in acest moment sunt altele.

  Iar pentru preoti, le readuc aminte un pasaj des uitat:

  "Nu va adunati comori pe pamant, unde molia si rugina le strica si unde furii le sapa si le fura. Ci adunati-va comori in cer, unde nici molia, nici rugina nu le strica, unde furii nu le sapa si nu le fura. Caci unde este comoara ta, acolo va fi si inima ta"
 • -3 (5 voturi)    
  Intrebari pentru cei care nu sunt naivi (Vineri, 8 februarie 2013, 9:28)

  CristinaR [utilizator]

  Ce se urmareste prin aceasta campanie impotriva Bisericii Ortodoxe Romane? Se doreste ca prin economisirea banilor de la buget care se cuvin BOR sa creasca nivelul de trai al romanilor? Se urmareste ca banii sa fie cheltuiti in capaniile electorale? Sa poata fi platiti mai multi parlamentari? Sa fie platite pensiile exagerat de mari? Cine nu este naiv stie sa raspunda la aceste intrebari.
  • +5 (5 voturi)    
   Se urmaresc prioritatile (Vineri, 8 februarie 2013, 10:18)

   bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui CristinaR

   Adica sa dam bani pentru ceva ce chiar avem nevoie. Sincer, daca iesi din casa, cate biserici vezi? Cu siguranta mai multe decat scoli, spitale, parcuri, teatre etc. Da, suna deja a placa electorala, dar gandind la rece: haideti sa hranim si mintea, sa insanatosim trupul, nu doar spiritul.

   Ok, s-au construit biserici. Era nevoie de ele, preotii si-au gasit loc de munca, credinciosul are unde aprinde o lumanare; acum gata, e randul celorlate prioritati.

   Iar campania nu este impotriva BOR, ci impotriva a ceea ce a ajuns BOR in ziua de azi: un latifundar care nu plateste impozite dar face PROFIT!! si totusi cere sa fie subventionat din banii tuturor. Cine vrea sa sustina aceasta situatie, sa o faca DOAR pe banii lui.
  • +5 (5 voturi)    
   Se urmareste (Vineri, 8 februarie 2013, 11:27)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui CristinaR

   sa se stopeze nebunia megalomanica numita " Catedrala mantuirii neamului ".
   Se face cu multi bani de la bugetul de stat si nu e corect acest lucru !
   Daca BOR doreste acesta catedrala sa o faca cu banii ei ( ca are destui ). Nu sa ne bage noua mana in buzunar, hoteste .
   Cu ata mai mult cu cat se stie ca nu te mantuiesc niste ziduri .
   " Cine va crede si se va boteza , va fi mantuit " scrie in Biblie. Sau BOR nu mai crede in Biblie ?!
  • 0 (2 voturi)    
   intrebare gresita! (Vineri, 8 februarie 2013, 16:52)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui CristinaR

   "Banii de la buget" NU "se cuvin BOR"!!
   Exact ASTA se discuta: ca "banii de la buget" NU se cuvin unei institutii PRIVATE!!
 • +3 (3 voturi)    
  " Sa nu faci ce face popa (Vineri, 8 februarie 2013, 10:58)

  adrian88000 [utilizator]

  Sa faci ce zice popa ". Cine a inventat aceasta zicatoare ?
  Oare nu cumva un popa istet ? Adica ei pot fi betivani, curvari si hoti. Nu au nici o problema. Important este ca enoriasii sa faca ce zic ei !
  Foarte departe de invatatura lui Isus care isi chema discipoli sa fie " lumina lumii !".
 • +2 (2 voturi)    
  credinta versus hotia BOR (Vineri, 8 februarie 2013, 12:22)

  Sani [utilizator]

  Nu inteleg ce are credinta, oricare ar fi ea cu hotia practicata de BOR.

  A. Religia in scoli
  In primul rand orele de religie ar trebui sa se desfasoare dupa parerea mea astfel:
  1. Facultativ, fara note
  2. Durata determinata (ex: clasa a- X-a si a-XI-a)
  3. Aceste ore sa fie predate de profesorii de istorie
  4. Continutul sa fie cat mai neutru fata de diverse credinte
  5. Sa includa o serie de date istorice, caracteristici, intindere, conexiuni, etc...

  B. Bisericile
  Numarul acestora limitate conform unor date clare (1 biserica pentru un nr. de X locuitori)
  N-au ce cauta in curtea scolilor, institutiilor publice. Evident sunt exceptii care trebuie bine argumentate (penitenciare)
  Exemplu: La Liceul C.D. Loga in Timisoara este o astfel de biserica construita in curtea scolii. Acolo se ascund copiii sa fumeze!

  Deci domnilor popi & politicieni, JOS MASCA credintei de pe fata voastra hada si perfida!
 • +1 (1 vot)    
  Petitie (Vineri, 8 februarie 2013, 13:18)

  doamnefereste [utilizator]

  Sa incercam sa prevenim pe viitor lucrul acesta

  Semnati va rog petitia ( dureaza 30 ed sec. )

  Si dati mai departe, cu cat mai multe semnaturi cu atat mai bine.

  http://www.petitieonline.ro/petitie/23090144

  Multumesc.
 • +4 (4 voturi)    
  Cati bani primeste Biserica Ortodoxa Romana de la (Vineri, 8 februarie 2013, 13:44)

  misa2002_2006 [utilizator]

  titlul din acest texrt era altul...despre ce discuta .. e cu totul altceva..
  oare nu mai stiti sa cititi?
  oare orice subiect este un motiv de dezbatere a convingerilor fiecaruia, chiar daca trece pe langa tema dezbatuta?
  era vorba de banii care se scurg din buzunarul statului,care se da drept sarac, in buzunarul bisericii?
  cati dintre voi ati facut o contestatie pentru sumele care le platiti pentru botez, cununii religioase,inmormantari, colive si acatiste,locuri de veci?
  cati dintre voi ati contestat cand biserica ortodoxa si-a deschis propria ei banca? cati dintre voi ati contestat cand ati auzit pe ce terenuri valoroase a pus mana?cati dintre voi ati contestat construirea de biserica langa biserica, una mai mare ca alta..mai nou Catedrala.. nu cred ca ati facut nimic in sensul asta...multi dintre voi ati alergat cu bani sa sustineti proiectele prin donatii,in speranta ca Dumnezeu va va ierta pacatele...stati pe net si va certati ca chiorii,fiecare sustinandu-si punctul de vedere si in rest, asteptati minuni de la... Domnul!
  de-aia am ajuns unde am ajuns..
  ne meritam soarta.
 • 0 (0 voturi)    
  Construim biserici, dar apoi ce facem cu ele? (Sâmbătă, 9 februarie 2013, 10:55)

  marc73 [utilizator]

  Sa nu ajungem peste cativa ani ca in alte tari, unde bisericile se transforma in biblioteci sau chiar locuinte:
  http://www.casesigradini.ro/revista/a4/11419/15/Arhitectura/Transformari-de-vis-Librarie-moderna-intr-o-veche-biserica-gotica-Galerie-foto


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by