Ce au in comun celebra catedrala Notre Dame din Paris si Catedrala din Mioveni? Ambele isi schimba clopotele. Diferentele uriase apar in privinta surselor de finantare a operatiunii. Noile clopote de la Notre Dame (edificiu care apartine Statului francez) sunt cumparate din bani proveniti din donatii si sponsorizari, in timp ce clopotele de la Catedrala Mioveni (care apartine Arhiepiscopiei Argesului, deci nu statului) sint platite din bani publici, de Primaria Mioveni. Iar cum cel care plateste, comanda si muzica, clopotele din Mioveni vor avea gravate pe ele numele primarului din Mioveni.

Notre Dame - cladire a statului francez, dotata cu clopote noi cumparate doar din donatii

Catedrala Notre Dame de Paris

Catedrala Notre Dame de Paris

Foto: Wikipedia

In Franta, stat laic prin constitutie, catedrala Notre-Dame din Paris, una dintre cele mai cunoscute catedrale din lume si un simbol al capitalei Hexagonului, a prezentat publicului pe 2 februarie o serie de noua clopote gigant ce vor fi instalate in turnurile cladirii si vor inlocui clopotele vechi de la jumatatea secolului 19.

Cele noua clopote - Marie (6 tone), Gabriel (4,1 tone), Anne-Genevieve (3,4 tone), Denis (2,5 tone), Marcel (1,9 tone), Etienne (1,5 tone), Benoit Joseph (1,3 tone), Maurice (1 ton) si Jean Marie (782 kg), au fost realizate in atelierele Cornille-Havard si Royal Eijsbouts si instalarea lor face parte din aniversarea a 850 de ani de la inceperea primelor lucrari de constructie la celebra catedrala.

Potrivit site-ului oficial al Catedralei Notre Dame, investitia pentru cele noua clopote ajunge la aproape doua milioane de euro, bani proveniti in totalitate din donatii, iar cei mai mari sustinatori au fost Fundatia Bettencourt Schueller si Fundatia Sisley.

Potrivit Le Figaro, cele noua clopote vor ramane in proprietatea diocezei din Paris.

De mentionat ca, potrivit unei legi din 1905, catedrala Notre Dame este in proprietatea statului francez ce ofera exclusiv Bisericii Catolice dreptul sa o foloseasca, potrivit The Guardian.

Cu alte cuvinte, Notre Damme este o proprietate a statului, cu drept de utilizare acordat Bisericii Catolice, iar noile clopote (investitie de circa 2 milioane de euro) sunt achizitionate exclusiv din donatii si vor ramane in proprietatea Bisericii Catolice.

Clopotele de la Mioveni

In Romania, lucrurile stau exact invers. Primaria unui oras achitioneaza din bani de la bugetul local un set de clopote pentru o catedrala aflata in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane. Mai mult, clopotele instalate in Catedrala raman in proprietatea primariei.

Primaria din Mioveni, judetul Arges, va plati peste 217.000 de euro (958.082 RON) - aproape 1,32% din bugetul pe anul 2012 al orasului - 16,4 milioane de euro (72.281.500 RON) - catre firma B&L CONSTRUCT pentru un ansamblu de cinci clopote si ceas analogic pentru Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din oras, potrivit informatiilor publicate pe portalul de licitatii publice. (Link catre anuntul de atribuire al contractului)

"In primul rand pentru ca suntem o comunitate ortodoxa. In al doilea rand pentru ca legea ne da voie si am ajutat foarte mult unica catedrala care este in Mioveni si in zona Mioveni. Si in al treilea rand, era o necesitate", a explicat pentru HotNews.ro primarul din Mioveni, Ion Georgescu.

"Daca Episcopia sau Patriarhia aveau bani nu lasau catedrala de doi-trei ani fara clopot. Sugestiile au venit de la locuitori. Suntem o comunitate cu 97% ortodocsi", a mai spus edilul.

Primarul din Mioveni: "Clopotele sunt ale locuitorilor, nu facem acte de caritate pentru Biserica"

Catedrala din Mioveni

Catedrala din Mioveni

Foto: Facebook / Catedrala Mioveni

Cu toate acestea, primarul din Mioveni sustine ca cele cinci clopote vor ramane in proprietatea primariei si ca nu face "acte de caritate pentru Patriarhie".

"Clopotele vor fi in proprietatea Primariei, dar prin administrarea lor. Clopotele vor ramane proprietatea locuitorilor orasului Mioveni. Nu facem donatii. Investitia este a comunitatii si va fi a lor. Nu facem acte de caritate pentru Patriarhie. Noi facem un lucru benefic pentru localitatea noastra. Maine, poimaine, cine stie, Patriarhia le vede frumoase, le vede interesante si le ia", sustine primarul.

Noi suntem o zona mai vulnerabila. Avem aici si Institutul de Cercetari Nucleare si Fabrica de agenti nucleari. Suntem o zona mai aparte. Am prins mai multi iepuri dintr-un foc. Si catedrala care avea nevoie de un clopot si situatiile de urgenta in cazul in care ar fi o calamitate.

primarul Ion Georgescu

Edilul din Mioveni sustine ca ajutorul pentru Biserica e unul binevenit pentru ca lacasul de cult "abia are bani sa-si plateasca gazul sau curentul electric". Daca preotii de la Catedrala vor avea ideea sa stranga si ei donatii, cu atat mai bine: "Constructia este noua si mai sunt multe lucruri de facut in ea. Au ce sa faca cu banii", sustine primarul.

"Clopotele sunt si in caz de calamitati naturale, le tragem in caz de alarma"

Totusi, pe langa ajutorul acordat catedralei, primarul Ion Georgescu vede investitia in cele cinci clopote ca pe una strategica in caz de calamitati in zona.

"Clopotele nu le-am vazut neaparat pentru Biserica. Noi le-am vazut si in caz de calamitati naturale. La tara, la oras... Se trage clopotul in caz de alarma", a mai declarat primarul pentru HotNews.ro.

"Noi suntem o zona mai vulnerabila. Avem aici si ICN-ul [n.r. Institutul de Cercetari Nucleare] si Fabrica de agenti nucleari. Suntem o zona mai aparte. Am prins mai multi iepuri dintr-un foc. Si catedrala care avea nevoie de un clopot si situatiile de urgenta in cazul in care ar fi o calamitate. La noi au fost in inundatii, au fost probleme", a mai declarat edilul din Mioveni.

"Fauritu-s-a acest clopot (...) cu cheltuiala Primariei si a Consiliului Local, condusa de primar Ion Georgescu"

documente

caiet sarcini clopote

(4 Feb 2013) DOC, 105KB

Potrivit caietului de sarcini, cele cinci clopote ce costa peste 215.000 de euro si ce urmeaza a fi instalate in Catedrala din Mioveni cantaresc intre 560 de kilograme si 3 tone (Mai exact: 3.000 kg, 2250 kg, 1600 kg, 950 kg, 560 kg).

Clopotele vor avea decoratiuni pe exterior, frize in stil bizantin, icoane in forma ovala, iar pe partea exterioara vor avea inscriptionat urmatorul text:

  • "Fauritu-s-a acest clopot de x.xxx kg cu binecuvantarea Arhiepiscopului Calinic al Argesului si Muscelului pentru Catedrala Sfintilor Apostoli Petru si Pavel din orasul Mioveni, cu cheltuiala Primariei si a Consiliului Local Mioveni , condusa de Primar Ion Georgescu".