ARTICOL ACTUALIZAT:Gigi Becali a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul sechestrarii de persoane, cu un termen de incercare de 8 ani. Decizia este definitiva. Completul de 5 judecatori de la Curtea Suprema a mai decis si interzicerea dreptului de a alege si de a fi ales, pedeapsa suspendata si ea pe durata perioadei de incercare, ceea ce inseamna ca mandatul de parlamentar al lui Gigi Becali nu este afectat. In plus, Gigi Becali trebuie sa se prezinte lunar la serviciul de probatiune Ilfov, sa anunte orice schimbare de domiciliu si resedinta si orice deplasare mai lunga de 8 zile.

UPDATE Pentru George Becali problemele cu Justitia nu s-au terminat, acesta fiind inculpat in doua dosare aflate pe rol la Instanta Suprema: "Dosarul terenurilor" (termen de judecata 12 februarie) si cazul "Valiza" (termen 25 martie). Insa, oricare ar fi deciziile in cele doua procese nu vor influenta condamnarea data luni contand doar infractiunile infaptuite de acum inainte.

Imediat dupa citirea sentintei, Gigi Becali, membru al Comisiei juridice din Camera Deputatilor, a declarat in direct la RTV ca demisioneaza din PNL, dar se mai gindeste daca pleaca si din Parlament. "Pierde tara romaneasca. Eu nu mai am ce cauta niciodata in tara aia. In Dubai, langa biserica crestina, sunt niste case frumoase. Trebuie sa-mi pun familia la adapost", a declarat Becali. Judecatorii din Completul de 5 au fost: Livia Stanciu (presedintele Inaltei Curti), Florentina Dragomir, Francisca Vasile, Sorina Popescu si Alina Ioana Ilie.

Sursa foto: Agerpres

Alaturi de Gigi Becali au fost condamnati la inchisoare cu suspendare si bodyguarzii sai: Stefan Dediu, Catalin Zmarandescu si Mihai Mila - cate 3 ani de inchisoare cu suspendare. Un alt apropiat al lui George Becali, Marcel Popa, a primit o pedeapsa de cinci luni de inchisoare cu suspendare, in timp ce Romulus Dumitrescu a primit doi ani de inchisoare cu suspendare.

Toti condamnatii trebuie sa se prezinte lunar la serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Ilfov sau Tribunalul Bucuresti.

In plus, toti condamnatii trebuie sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau

locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea.

Cele mai importante momente ale zilei:

Ora 14.20: Reactia lui Gigi Becali in direct la RTV: "Eu nu cred asa ceva. Aici pierde tara romaneasca. Eu nu mai am ce cauta niciodata in tara aia. Nu mai calc niciodata in tara aia. In Dubai, langa biserica crestina, sunt niste case frumoase".

Ora 14.19: Gigi Becali a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul sechestrarii de persoane. Totodata, Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a stabilit si un termen de 8 ani de incercare

Ora 14.12: Judecatorii au redactat decizia. In scurt timp va fi citita

Completul de cinci judecatori ai instantei supreme pronunta, luni, sentinta finala in recursul facut de Parchet impotriva deciziei unui complet de trei judecatori de la aceeasi instanta prin care inculpatii din dosarul sechestrarii, intre care si Gigi Becali, au fost achitati.

Dupa ce anterior a declarat ca fuge din tara daca este condamnat in dosarul sechestrarii,Gigi Becali a revenit asupra declaratiei si a mentionat duminica la RTV ca doreste sa puna capat speculatiilor legate de plecarea sa din tara: "Am platit deja biletele de avion pentru intoarcere. Luni dupa-masa sunt inapoi in Romania. Am intrat in jocul presei, caci mie imi place sa ma joc. Sa ma asteptati la aeroport luni, la ora 7."

La termenul din 28 ianuarie al procesului, procurorul prezent la instanta le-a cerut judecatorilor casarea deciziei de achitare si condamnarea tuturor inculpatilor "la media limitelor speciale de pedeapsa prevazute de lege" in cazul acestor infractiuni. Concret, a aratat ulterior procurorul, inculpatii din dosar ar trebui condamnati la o pedeapsa de aproximativ 11 ani si sase luni, limitele fiind intre 7 si 15 ani pentru fapta pentru care acestia au fost deferiti justitiei.

Procurorul a mai spus ca instanta de fond, respectiv completul de trei judecatori al instantei supreme, a gresit atunci cand i-a achitat pe cei din acest dosar. Potrivit procurorului, modalitatea prin care s-au comis faptele sunt de natura unui "comando urban" in sensul ca s-au folosit arme de foc, au existat urmariri si accidentari in trafic, rapiri si violenta. Procurorul a mai aratat ca in cazul in care persoanele din acest dosar ar fi achitate, s-ar crea impresia ca orice persoana isi permite bodyguarzi isi permite si sa depaseasca si limitele legale in a-si face dreptate.

Gigi Becali, a fost achitat, pe 19 octombrie 2011, de catre un complet de trei judecatori al ICCJ, el fiind acuzat ca le-a ordonat garzilor sale sa ii prinda pe cei care i-au furat un Mercedes. Hotii au fost dusi apoi la sediul Partidului Noua Generatie (PNG), pe care Becali in conducea, loc unde acestia au fost sechestrati cateva ore si agresati. Decizia instantei a fost contestata de Parchet si de unii dintre inculpatii din dosar, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecatori de la aceeasi instanta.

Gigi Becali a fost achitat pentru ca "premisa procurorilor a fost gresita", iar judecatorii au constatat ca acesta a comandat recuperarea masinii si nu violente la adresa hotilor, tinandu-le lectii de morala. Judecatorii instantei supreme au aratat in motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, ca partile vatamate nu au avut de suferit in urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu bauturi la barul din Pipera iar acestora nu li s-a interzis nicio clipa sa plece. Magistratii remarca totodata ca niciuna din parti nu a cerut expres sa fie lasata sa plece.

Gigi Becali a fost trimis in judecata in acest caz in octombrie 2009, alaturi de Stefan Dediu, Catalin Otto Zmarandescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrascu, Marcel Popa si de politistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate in mod nelegal.

Potrivit procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut garzilor sale sa-i gaseasca pe cei care i-au luat autoturismul, sa-i duca la sediul PNG (unde functiona si un bar), unde hotii au fost pusi sa dea declaratii scrise, in care consemnau ca ei sunt cei care au furat Mercedesul finantatorului si ca nu vor reclama Politiei faptul ca au fost urmariti cu masinile, urcati cu forta in vehicule si dusi in Pipera. Unul dintre hoti a fost impuscat, glontul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera, care de fapt este sediul Partidului Noua Generatie (PNG).

"Probatoriul administrat in cauza a relevat faptul ca, in noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, inculpatii Dediu Stefan Fanus, Zmarandescu Catalin Otto, Mila Mihai, Dumitrascu Niculae si Popa Marcel, instigati de inculpatul Becali George, actionand impreuna si folosind violenta, le-au imobilizat si rapit pe partile vatamate N.T., M.S. si A.C.D. pe care le-au transportat, impotriva vointei acestora, intr-un local din orasul Voluntari, judetul Ilfov, sechestrandu-le aproximativ doua ore si supunandu-le la suferinte fizice si psihice. In acest context, inculpatii le-au obligat pe partile vatamate sa scrie declaratii prin care recunosteau comiterea unei infractiuni", informa Parchetul, care aprecia ca furtul trebuia reclamat la politie, iar hotii ar fi trebuit sa fie dusi in fata autoritatilor.

Gigi Becali a fost arestat preventiv pe 3 aprilie, alaturi de alte cinci persoane - Catalin Otto Zmarandescu, Stefan Dediu, Nicolae Dumitrascu, Dumitru Beciu si Marius Petrinel Geavela - fiind acuzat de trei fapte de lipsire de libertate in mod ilegal, infractiune pedepsita cu inchisoare de la 7 la 15 ani. Pe 17 aprilie, Becali a fost eliberat din arest, fiind trimis in judecata in stare de libertate.