Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat luni Inspectia Judiciara - Directia de Inspectie Judiciara pentru judecatori pentru a constata daca s-a adus atingere independentei judecatorilor prin afirmatiile din ultima vreme si prin unele din pozitiile publice facute in spatiul public de jurnalisti, politicieni sau actori publici, se arata intr-un comunicat de presa al CSM.

Judectorii precizeza ca "evenimentele fara precedent, legate de activitatea Consiliului Superior al Magistraturii din ultima perioada, au suscitat si suscita interesul mass - mediei", adaugand ca este dreptul opiniei publice de a fi informata cu privire la aceste evenimente ce prezinta un evident interes public.

"Dreptul de a primi si comunica informatii sau idei contureaza dreptul fundamental la libertatea de exprimare, iar acest drept constituie unul din fundamentele esentiale ale unei societati democratice. Acestea sunt cerintele pluralismului, tolerantei si spiritului deschis, in absenta carora nu exista societate democratica", se arata in comunicatul CSM.

Potrivit documentului, sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciaza rolul esential al mass - mediei in informarea onesta, fara partinire si cu buna - credinta a opiniei publice cu privire la evenimentele decizionale ale Consiliului Superior al Magistraturii si ale instantelor din aceste saptamani, lucru, de altfel, pe care Sectia il apreciaza la justa valoare, inclusiv in raport cu recentele evenimente legate de activitatea Consiliului Superior al Magistraturii.

In acest context, judecatorii din CSM se declare ingrijorati de "modul in care unii ziaristi, unii politicieni sau actori publici inteleg sa-si exercite rolul esential de paza a democratiei. Pot exista derapaje, din nefericire, care nu numai ca pot afecta independenta justitiei, dar arunca umbre de indoiala asupra bunei credinte a unor astfel alegatii."

Potrivit comunicatului de presa, formularea unor acuzatii de gravitate deosebita, lansate in spatiul public, la adresa unor judecatori sau instante judecatoresti, "poate fi de natura sa induca in opinia publica un sentiment de neincredere in judecatori si in sistemul judiciar in intregul sau, iar Inspectia Judiciara, prin Directia pentru Judecatori are obligatia legala de a verifica daca s-a incalcat independenta judecatorilor in acord cu dispozitiile art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004."