Presedintele Traian Basescu exclude ideea trimiterii de trupe terestre in Mali, tara in care Franta s-a angajat militar pentru respingerea unei insurectii islamiste.

Traian Basescu a fost intrebat miercuri, dupa o declaratie de presa privind intalnirea sa din ziua precedenta cu Victor Ponta, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, care va fi contributia Romaniei in Mali, dupa o declaratie in acest sens facuta de ministrul de Externe, Titus Corlatean.

"Noi vom fi solidari cu Franta, dar daca cineva ne vede trimitand trupe luptatoare in Mali se insala (...) Vom aproba necesarul de instructori, materiale, daca este nevoie, cu placere, avem in stocuri armament de infanterie slava Domnului, dar nu vad cum am putea sa ne angajam cu trupe luptatoare pe teritorul statului Mali", a raspuns seful statului.

Presedintele Basescu a precizat insa ca Romania poate asigura instructori pentru armata statului Mali, inclusiv "transporturi, daca e nevoie, dar in niciun caz angajare pe pamant nu va fi".

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat, in urma cu o saptamana, la Bruxelles, dupa reuniunea extraordinara a UE, ca autoritatile din Romania sunt in faza de analiza privind participarea la misiunea militara a UE in Mali, iar el va recomanda la Bucuresti sa se ia o decizie in acest sens.

"Am mentionat in cadrul dezbaterilor ca suntem intr-o faza destul de avansata de reflectie institutionala, analiza, privind o contributie concreta la misiunea UE. Si aici o spun ca posibilitate, putem vorbi de personal care sa vizeze operatiunile de pregatire, de instruire a armatei respective, poate elemente de stat major si echipament, logistica pentru antrenament", a afirmat Corlatean, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca discutiile de joi cu colegii europeni si omologul din Mali, Tieman Hubert Coulibaly, l-au dus la concluzia ca Romania trebuie sa participe concret la misiunea militara a UE si ca va recomanda acest lucru institutiilor competente de la Bucuresti.

"Discutiile de astazi si informatiile primite in cadrul reuniunii, inclusiv de la ministrul malian, dar si de la partenerii europeni, mie mi-au consolidat pozitia privind necesitatea unei contributii a Romaniei in ceea ce inseamna un efort necesar de combatere a terorismului si aceasta va fi pozitia mea la intoarcerea acasa. Voi sustine si voi recomanda celorlalte institutii direct competente in acest domeniu sa luam o decizie la nivelul statului roman privind o contributie din acest punct de vedere", a afirmat Corlatean.

De asemenea, el a aratat ca Romania si celelalte state UE care se vor implica trebuie sa ia cat mai rapid o decizie in acest sens, avand in vedere situatia din teren.

"Pe de o parte, UE trebuie sa se miste rapid, este nevoie de un sprijin acordat interventiei franceze la solicitarea Guvernului malian, dar este o etapa intermediara care sa permita fortelor internationale conduse de Uniunea Statelor Africane sa participe. In 19 ianuarie, pe de o parte, va fi reuniunea la nivelul Uniunii Africane care trebuie sa ia o decizie privind deplasarea unor forte africane, pana atunci UE ar trebui deja sa faca primii pasi. Ce avem noi de facut la nivelul statelor membre, cele care vor contribui, si eu sper ca Romania sa ia aceasta decizie de a contribui efectiv, este sa ia decizia cat mai rapid", a subliniat Corlatean.