Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, l-a primit marti pe insarcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, cei doi oficiali convenind asupra necesitatii concretizarii unei agende de contacte politico-diplomatice de nivel inalt.

"Discutiile au confirmat relatiile stranse de cooperare dintre Romania si SUA, cei doi oficiali convenind asupra importantei dezvoltarii si aprofundarii in continuare a acestora, inclusiv prin intermediul Task Force-ului pentru implementarea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si SUA, adoptata la Washington, la 13 septembrie 2011. S-a convenit, in acest sens, asupra necesitatii concretizarii unei agende de contacte politico-diplomatice de nivel inalt, pentru anul 2013, atat la Bucuresti, cat si la Washington", se arata intr-un comunicat al MAE, citat de Agerpres.

Cei doi interlocutori au evidentiat, de asemenea, cu satisfactie, derularea in parametrii temporali deja agreati a proiectului apararii antiracheta, precum si importanta intensificarii cooperarii in plan economic dintre cele doua state, a stimularii in continuare a investitiilor americane in Romania, mentioneaza sursa citata.

Ministrul Titus Corlatean a reiterat totodata interesul deosebit al Romaniei pentru includerea in programul Visa Waiver.

El a salutat, in acest context, anuntul recent al autoritatilor americane cu privire la scaderea la 17% a ratei de refuz al solicitarilor de viza din partea cetatenilor romani in anul fiscal 2011-2012, ceea ce confirma tendinta descrescatoare din ultimii ani.

"Sper ca aceasta tendinta va continua si in viitor, inclusiv ca rezultat al activitatii sub-grupului de lucru insarcinat cu aceasta problematica, creat in cadrul Task Force-ului pentru implementarea Declaratiei Comune, a carui prima reuniune va avea loc la 31 ianuarie 2013. Aceasta descrestere, coroborata cu adoptarea proiectului legislativ aflat pe agenda Congresului SUA, care vizeaza modificarea criteriilor de acces in programul Visa Waiver, ar contribui substantial la atingerea, cat mai rapida, a obiectivului eliminarii regimului de vize pe relatia cu SUA", a subliniat ministrul Afacerilor Externe.

In cadrul intalnirii a fost realizata, de asemenea, o evaluare a evolutiilor politice la nivel european, cu accent asupra perspectivelor europene ale statelor din Balcanii de Vest, respectiv a celor din vecinatatea estica a UE.

Rata de refuz la solicitarile de viza ale cetatenilor romani a fost 22,4% in 2011, 24,8% in 2010 si 26,3% in 2009. Rata de refuz ramane principalul obstacol in calea includerii Romaniei in VWP, in contextul in care limita maxima admisa de legislatia americana in vigoare este 3%.

Task Force-ul reprezinta mecanismul interinstitutional de coordonare a procesului complex de implementare a Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si SUA, adoptata la Washington, la 13 septembrie 2011.

Prima reuniune a Task Force-ului a avut loc la 31 octombrie 2012, ocazie cu care a fost agreata o lista de proiecte care vor face obiectul prioritar al activitatii viitoare a Task Force-ului si s-a decis, in principiu, stabilirea unei periodicitati semianuale a reuniunilor viitoare. De asemenea, a fost decisa constituirea unui subgrup de lucru pe probleme consulare, inclusiv chestiunea vizelor, insarcinat cu identificarea celor mai adecvate modalitati pentru accelerarea procesului de acces al tarii noastre in program, subgrup care se va reuni, de regula, trimestrial.

Din acest Task Force fac parte reprezentanti ai urmatoarelor institutii: Ministerul Apararii Nationale; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Economiei; Ministerul Justitiei; Ministerul pentru Societatea Informationala; Ministerul Culturii; Ministerul Educatiei Nationale; Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice; Ministerul Finantelor Publice; Ministerul Transporturilor; Ministerul Afacerilor Externe, precum si ai Ambasadei SUA la Bucuresti.