Ministerul Sanatatii nu va majora salariile medicilor rezidenti in acest an, iar o posibila marire a acestora ar putea avea loc in 2014, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ministrul Eugen Nicolaescu. Potrivit acestuia, pentru ca personalul medical sa fie motivat sa ramana in tara, trebuie sa se faca modificari legislative prin care sa existe un "statut de plata dupa performanta", dupa criterii obiective si transparente, a celor care lucreaza in sistem.

"Eu cand am plecat din mandat in 2008, un medic rezident avea salariu de incadrare 1.100 de lei si l-a adus guvernarea lui Traian Basescu la 700. Eu nu pot sa fac cresteri salariale in 2013. Nu am posibilitatea. Atat va raspund astazi. Nu, in 2013. Pentru 2014 discutam in acest an tot programul legislativ. Nu va pot spune mai mult in clipa de fata. Sunt abia la inceput de an si de mandat. Mai vedem, dupa ce discutam si cu FMI-ul", a aratat Nicolaescu, potrivit Agerpres.

Ministrul a spus ca in mandatul sau trecut a crescut lefurile personalului medical "si nimeni nu-si mai aduce aminte ca am dublat salariile medicilor si asistentilor si am triplat salariile rezidentilor de anul I si II" si ca acum va gandi un sistem de plata in functie de performanta.

"Criteriile de performanta vor fi cunoscute, transparente, nu le tin in sertar. Deocamdata lucram, gandim o schimbare legislativa. Astazi legea ne interzice, trebuie sa schimbam legea ca sa facem un asemenea sistem (...) Toata salarizarea de care discutam se duce pe buget global, deci in aceeasi suma de finantat. Dar este o discutie pe care trebuie s-o avem in perioada urmatoare. Eu sper ca in acest an sa reusim ca toata baza legislativa necesara pentru a ne atinge obiectivele sa fie realizata. Dupa, sigur ca vom putea trece si la aplicare", a subliniat acesta.

Intrebat daca este pregatit pentru eventualitatea unei greve, pe fondul nemultumirilor de natura salariala din sistem, Eugen Nicolaescu a precizat ca este pregatit "pentru orice, pentru ca asa e normal", deoarece "cand preiei mandatul te pregatesti pentru orice, si bune, si rele".

In aceeasi conferinta de presa, secretarul de stat Raed Aradat a precizat ca nu se pune problema reducerii anilor de rezidentiat, astfel incat medicii sa ajunga mai repede pe post, aratand ca s-ar ajunge sub standardele UE, in timp ce Nicolaescu a spus ca, daca s-ar lua o asemenea masura, Romania ar putea chiar ajunge in procedura de infringement pe acest subiect, transmite Mediafax.

Ministrul a subliniat ca resursa umana este o mare problema si ca trebuie reluata ideea potrivit careia plata personalului medical sa se faca in functie de performante.

"In sensul in care sa motivam personalul medical si in felul acesta sa gasim o metoda prin care sa stabilizam personalul si chiar sa-l atragem. Sa-l motivam sa ramana in tara si, in speta, si in SCJU Targu Mures. Ca vom face modificari legislative substantiale, ca vom merge poate la acte normative subsecvente, mi-e greu sa va spun astazi care va fi alternativa. Dar oricum trebuie sa ne gandim sa scoatem statutul personalului medical din statutul bugetar si sa-l ducem intr-un statut de plata dupa performanta, pe un buget global, astfel incat sa existe flexibilitate la nivelul conducerii spitalului, la nivelul conducerilor de sectii, dar pe criterii obiective. Criterii obiective foarte bine stabilite, usor comensurabile, ca sa poata sa fie si stimulative si aplicate motivant. Pentru ca daca nu vom face acest lucru, vom cadea intr-o alta alternativa probabil, in care sa intarim abuzuri sau sa se intample orice altceva decat ceea ce ne dorim si speram sa se intample ca urmare a acestor activitati", a afirmat Eugen Nicolaescu.

Pe de alta parte, a spus Nicolaescu, este important si ca mediul de lucru sa fie motivant si ca investitii si ca personal, intrucat un medic care lucreaza cu aparatura invechita "oricand poate fi acuzat de malpraxis".

Ministrul a precizat ca desi a avut si are retineri in privinta acordului cu FMI si cu CE, acesta trebuie respectat si trebuie convenite directiile de actiune.

"Am spus ca in 2009, cand s-a facut acest acord, am considerat ca n-aveam nevoie. Ca dac-aveam un Guvern responsabil, acel Guvern ar fi trebuit sa-si faca singur ordine in curte, sa n-aiba nevoie de cineva sa-i dea la fundulet cu nuiaua, ca sa-si faca treaba. De asta am spus c-am avut retineri, nu pentru altceva. Si de acolo, sigur ca s-au nascut constrangeri suplimentare, pe care, ca o tara normala si democratica, ti le duci mai departe indiferent cine vine si pleaca de la guvernare. E acord international? Respecti legea internationala, indiferent ca-si place sau nu-ti place", a mai spus Eugen Nicolaescu.

  • Eugen Nicolaescu: Managerii de spitale carora le-a expirat mandatul vor ramane interimari

Ministrul Sanatatii a mai declarat sambata ca managerii de spitale ale caror mandate au expirat vor asigura interimatul la conducerea unitatilor medicale, pana la adoptarea modificarilor legislative initiate de minister.

"Acolo unde mandatele sunt expirate nu fac concursuri si astept sa facem modificarile legislative pe care le avem in vedere, in sensul in care sa facem bugete globale s.a.m.d. Si atunci, sigur ca managerul care vine sa dea concurs, da concurs in alte conditii si altfel discutam. Deci unde sunt manageri in exercitiu, isi duc mandatul pana cand se vor schimba, daca se vor schimba, prevederile legislative. Cei carora le-a expirat mandatul nu dau concurs, ii tin interimari pana cand se schimba prevederile legislative, astfel incat sistemul sa-si vada de treaba lui in continuare", a spus Nicolaescu, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat ca se asteapta ca in acest an Parlamentul sa adopte toate modificarile legislative necesare in ce priveste sistemul de sanatate.