Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si Consiliul National al Elevilor (CNE) cer suplimentarea bugetului pentru Educatie, se arata intr-un comunicat al celor doua organizatii citat de Agerpres. Bugetul de 3,14% din PIB (4,4 miliarde euro) anuntat joi de Guvern "condamna" Educatia si Cercetarea la inca un an de "subperformanta si inechitate", avertizeaza organizatiile.

In comunicatul de presa remis de ANOSR si CNE, acestea "atrag atentia asupra faptului ca cea mai profitabila si importanta investitie pentru un stat este cea facuta in educatie si solicita suplimentarea bugetului pentru acest domeniu si prevederea unei cresteri anuale care sa conduca rapid la respectarea procentului de 6% din PIB asumat de partidele politice din Romania prin Pactul National pentru Educatie", scrie Agerpres.

Reprezentantii studentilor anunta ca au cerut o intalnire oficiala cu ministrii Educatiei si Invatamantului Superior. Obiectivul acestei intalniri este discutarea prioritatilor studentilor, adica majorarea subventiei camine - cantine cu 30%, respectarea prevederilor Statutului studentului si Legii Educatiei Nationale privind facilitatile acordate studentilor si valoarea burselor, cresterea veniturilor tinerilor angajati din educatie si a medicilor rezidenti prin acordarea de deduceri fiscale si a altor masuri, investitii in construirea de camine, potrivit sursei citate.

Consiliul National al Elevilor a anuntat ca prioritatile elevilor se refera la revizuirea planurilor cadru si a curriculumului pentru revizuirea continuturilor manualelor scolare, adaptarea invatamantului profesional si tehnic la cerintele agentilor economici, modernizarea procesului de predare-invatare cu ajutorul tehnologiilor informatiilor si comunicarii, conectarea tuturor scolilor la internet prin conexiuni de mare viteza, investitia in construirea campusurilor scolare, dar si investitia in construirea si reabilitarea bazelor sportive, respectiv a sectiilor sportive de la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar.

Presedintele CNE, Andrei-Bogdan Petre, a declarat ca "anul 2013 trebuie sa fie anul in care accesul copiilor din mediul rural la scoala sa nu mai fie o problema, iar calitatea conditiilor de predare-invatare sa fie la standarde adecvate", transmite Agerpres.

Presedintele ANOSR, Mihai Dragos, sustine ca degeaba se vorbeste despre educatie ca prioritate nationala daca este "finantata cu jumatati de masura". "De la fuga tinerilor de locuri de munca in educatie la faptul ca cei din mediul rural, din familii sarace sau dezavantajate ajung cu greu sa termine o facultate, problemele sunt foarte clare, foarte mari si au fost prezentate in nenumarate randuri", a declarat acesta.

Bugetul Educatiei si Cercetarii pe anul acesta: 4,4 miliarde euro

Amintim ca joi, 10 ianuarie, prim-ministrul Victor Ponta a anuntat in cadrul unei conferinte de presa elemente din proiectul de buget pe 2013. Bugetul Ministerului Educatiei si al Ministerului Cercetarii anuntat de seful Executivului este de 4,4 miliarde euro.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a declarat in urma cu trei saptamani in cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro ca "am fost secretar de stat in Ministerul Educatiei in anul 2008 cand bugetul pentru educatie a fost de 5,2%, cel mai mare buget din istoria post-decembrista. Acum am preluat portofoliul de ministru in conditiile in care se pare ca in 2012 avem cel mai mic buget din istoria post-decembrista, respectiv sub 3%. Discutiile pe legea bugetului au inceput deja si sper nu doar sa oprim aceasta scadere a bugetului educatiei, dar sa putem sa reluam o crestere sanatoasa astfel incat intr-un orizont de 2-3 ani sa putem sa avem bugete comparabile cu media Uniunii Europene".

Guvernul amana din nou termenul de la care trebuie sa aloce educatiei 6% din PIB

Pe 12 decembrie 2012, Mediafax scria ca Guvernul va amana din nou, pana in 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din Produsul Intern Brut (PIB), o cota de finantare care nu a fost niciodata alocata sistemului de invatamant de la impunerea prin Legea educatiei a acestei masuri.

Legea educatiei nationale, aprobata la inceputul anului 2011, prevede la articolul 8 ca "pentru finantarea educatiei nationale se aloca anual din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitatile si institutiile de invatamant pot obtine si utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare stiintifica se aloca anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv."

Legea a fost adoptata in ianuarie 2011, dar cu un termen de gratie de un an, pana la 1 ianuarie 2012, pentru ca Guvernul sa asigure educatiei aceasta cota de finantare. Guvernul Boc a amanat prima oara termenul pentru aplicarea acestei masuri, de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, cu argumentul ca aceasta cota de finantare impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei in anii 2012 si 2013. In strategia fiscal-bugetara a Guvernului Boc se arata de altfel ca acest termen va fi amanat pana in 2014.

Ecaterina Andronescu declara la acel moment ca decizia Guvernului Boc de a amana pana in 2014 alocarea a 6% din PIB pentru Educatie este ilegala si va degrada pana la colaps invatamantul. Amanarea aplicarii cu doi ani a prevederii legale va face ca subfinantarea invatamantului sa devina critica, sustinea Andronescu.

Anul trecut, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a trimis un memoriu comisarului european Androulla Vassiliou in care arata ca Guvernul incalca prevederile Legii educatiei privind cota de finantare destinata acestui domeniu.