Guvernul va amana din nou, pana in 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB, o cota de finantare care nu a fost niciodata alocata sistemului de invatamant de la impunerea prin Legea educatiei a acestei masuri, relateaza Mediafax.

Legea educatiei nationale, aprobata la inceputul anului 2011, prevede ca pentru finantarea educatiei nationale este alocat aloca anual, din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale, minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. Suplimentar, unitatile si institutiile de invatamant pot obtine si utiliza autonom venituri proprii.

Aceeasi lege stabileste ca, pentru activitatea de cercetare stiintifica, este alocat anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.

Legea a fost adoptata in ianuarie 2011, dar cu un termen de gratie de un an, pana la 1 ianuarie 2012, pentru ca Guvernul sa asigure educatiei aceasta cota de finantare.

Termenul pentru aplicarea acestei masuri a fost amanat insa de Guvernul Boc, de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, cu argumentul ca aceasta cota de finantare impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei in anii 2012 si 2013. In strategia fiscal-bugetara a Guvernului Boc se arata de altfel ca acest termen va fi amanat pana in 2014.

La acel moment, vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu, actual ministru al Educatiei, a declarat ca decizia Guvernului de a amana pana in 2014 alocarea a 6% din PIB pentru Educatie este ilegala si va degrada pana la colaps invatamantul.

Ea afirma ca amanarea aplicarii cu doi ani a Legii educatiei, care prevede obligativitatea alocarii a sase procente din PIB pentru Educatie, va face ca subfinantarea invatamantului sa devina critica.

O decizie similara este luata insa in calcul acum si de Guvernul Ponta, conform unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor si care prevede ca acest termen va fi din nou amanat, de aceasta data pana la 1 ianuarie 2014.

Guvernul nu a prezentat inca proiectul de buget pentru anul viitor.

Anul trecut, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a trimis un memoriu comisarului european Androulla Vassiliou in care arata ca Guvernul incalca prevederile Legii educatiei privind cota de finantare destinata acestui domeniu.