"Accesul diasporei la concursurile in administratia publica romaneasca prin introducerea procedurilor de recrutare online pentru candidatii aflati in strainatate" este principalul obiectiv al studentilor din strainatate reprezentati de Liga Studentilor Romani in Strainatate (LSRS). Liga a lansat marti, 8 ianuarie, o strategie pentru atragerea tinerilor din diaspora. Alte tinte ale strategiei anuntate de cofondatorul Ligii, Sebastian Burduja: deduceri fiscale la revenirea in Romania si infiintarea unui corp de experti din diaspora care sa ofere consultanta institutiilor publice din tara.

Gala LSRSFoto: LSRS
  • Head-hunterul George Butunoiu catre studentii din strainatate: Nu au niciun drept in plus fata de ultimul absolvent de la Spiru Haret si au doar dreptul sa isi castige singuri banii pe care si-i pot castiga mai departe. Deci sa nu ceara de la guvern si sa nu iasa in strada ca sa ceara asa ceva.

Marti, 8 ianuarie, la Palatul Parlamentului s-a desfasurat Gala Studentilor Romani in Strainatate in cadrul careia LSRS a premiat "cei mai buni studenti romani din strainatate si din tara". Liga are in prezent filiale si reprezentante in peste 30 de tari, are peste 7.500 de membri si 200 de voluntari.

Marele premiu al LSRS - Studentul Anului din Lume - i-a fost acordat lui Sergiu Pasca (Universitatea Stanford, SUA), cercetator post-doctoral al Departamentului de Neurobiologie din cadrul acestei universitati.

"Strategia Multidimensionala de Atragere in Romania a Tinerilor din Diaspora"

Sebastian Burduja, presedinte si cofondator al LSRS, a prezentat in cadrul Galei "Strategia Multidimensionala de Atragere in Romania a Tinerilor din Diaspora" (SMART Diaspora).

"SMART Diaspora este adresata Guvernului Romaniei (in calitate de garant al adoptarii si implementarii acesteia), Administratiei Prezidentiale si Parlamentului Romaniei, precum si celorlalte autoritati si institutii publice cu rol in aplicarea sa", se arata in deschiderea documentului.

Burduja a prezentat in cadrul evenimentului primele cinci prioritati ale strategiei:

1. Accesul diasporei la concursurile in administratia publica romaneasca prin introducerea procedurilor de recrutare online pentru candidatii aflati in strainatate (inclusiv depunerea dosarului de candidatura in format electronic si sustinerea interviului prin video-conferinta)

2. Deduceri fiscale la revenirea in tara, pentru perioada determinata.

3. Diaspora ca punte pentru investitiile straine prin intermediul comunitatilor de afaceri romanesti de peste hotare.

4. Transfer de cunostinte si bune practici printr-un corp de experti din diaspora ai statului roman care sa ofere consultanta institutiilor publice din tara.

5. Programe de fellowship si internship in institutiile de stat, dupa modelul White House Fellows din SUA.

"Desi suntem adesea departe de Romania, sa stiti ca auzim si simtim ecourile dezbaterilor din tara. Stim ca s-a vorbit mult despre politici, reforme, programe, crize politice, economice, identitare. Adesea solutiile la problemele Romaniei se cunosc prea bine. Ce ne lipsesc sunt specialistii care sa le implementeze cu inteligenta, integritate si consecventa. De aceea am lansat un apel sincer catre toti factorii de decizie din Romania acel: primiti-ne inapoi acasa", a declarat Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, "scopul SMART Diaspora nu este de a impune revenirea in tara ca pe o datorie. Initiativa noastra doreste doar sa ofere o alegere reala si avizata prin crearea conditiilor necesare pentru ca tinerii romani din strainatate sa afle si sa poata beneficia de oportunitati de dezvoltare profesionala in Romania. Numai asa intoarcerea acasa poate deveni o optiune accesibila si atractiva. In numele LSRS garantez ca vom transpune aceste propuneri in fapt. Incepand de maine vom inainta SMART Diaspora tuturor institutiilor abilitate si le vom cere un raspuns".

Descarca de aici textul integral al "Strategiei Multidimensionale de Atragere in Romania a Tinerilor din Diaspora"

In document se arata ca salariul "net minim lunar pentru care tinerii din strainatate ar accepta sa lucreze in Romania, in primul an dupa intoarcere, porneste de la mai putin de 400 de euro si se opreste la 1000 de euro (inclusiv) in cazul majoritatii respondentilor (58%). Acestea reprezinta semnale favorabile pentru toti angajatorii din Romania".

Head-hunterul George Butunoiu, membru al juriului: Studentii din strainatate au dreptul sa isi castige singuri banii pe care si-i pot castiga mai departe. Deci sa nu ceara de la guvern si sa nu iasa in strada ca sa ceara asa ceva

Prezent la eveniment si membru al juriului care a desemnat "cei mai buni studenti romani din strainatate si din tara", head-hunterul George Butunoiu a declarat urmatoarele:

"Sper ca in zilele urmatoare sa nu vad castigatorii din seara asta iesind in strada sa-si ceara drepturile de la statul roman si de la guvern asa cum i-am vazut pe olimpici ca au iesit si au aparut si in toata presa sa ceara cateva sute de euro de la guvern pe care spun ei ca ii merita si ca e dreptul lor. Ii informez pe toti castigatorii din seara asta ca nu au niciun drept in plus fata de ultimul absolvent de la Spiru Haret si ca au doar dreptul sa isi castige singuri banii pe care si-i pot castiga mai departe. Deci sa nu ceara de la guvern si sa nu iasa in strada ca sa ceara asa ceva".

Bogdan Aurescu, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe: "Sper ca in curand sa putem sa primim in echipa noastra viitori diplomati din randurile dumneavoastra"

Invitat la acest eveniment a fost si secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu. "Va marturisesc ca eu nu am avut sansa sa studiez in strainatate, sunt un produs exclusiv al scolii romanesti. Dar in calitate de conferentiar la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti unde predau Drept international vad in fiecare zi studenti care doresc sa isi formeze o pregatire profesionala (...) si evident ca o buna parte dintre ei isi cauta aceasta afirmare in afara Romaniei. Am facut de multe ori recomandari pentru studentii mei, care au vrut sa isi continue studiile afara, dar mereu i-am incurajat sa se intoarca, pentru ca numai impreuna putem sa schimbam Romania", a declarat Bogdan Aurescu.

Acesta a afirmat ca tinerii romani care studiaza in strainatate fac parte dintr-un grup de elita si au "deja deprinderi si calitati esentiale pe care le cautam la candidatii pentru accederea in corpul diplomatic si consular al Romaniei, sigur, in masura in care va fi posibila reluarea procesului de recrutare pentru Ministerul Afacerilor Externe, de care este extrem de mare nevoie".

"Daca acest lucru se va realiza, va incurajez sa nu ezitati sa luati in considerare un parcurs profesional intr-un corp de elita si sper ca in curand sa putem sa primim in echipa noastra viitori diplomati din randurile dumneavoastra", a incheiat secretarul de stat in MAE.

Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: Trebuie sa pregatim Romania pentru cei care au castigat experienta afara sa poata veni inapoi si sa sprijine tara

Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat in cadrul Galei ca "exista foarte multe lucruri pe care noi trebuie sa le facem ca sa pregatim Romania pentru voi, pentru ca Romania trebuie sa fie pregatita sa faca fata unor oameni care doresc sa se intoarca si sa faca ceva dupa ce au studiat afara".

"In ultima perioada m-am confruntat cu situatii hilare. Am incercat de cativa ani sa conving ca nu e normal sa nu primim inapoi medicii care termina specializarea in strainatate si vor sa se intoarca in Romania din tari din afara Uniunii Europene. Toata lumea era de acord pana cand ajungea la anumiti functionari si totul se intorcea pe dos: nu se poate, nu putem, directivele nu ne permit, etc. Anul trecut, in final, am reusit impreuna si cu doamna ministru Andronescu sa facem un pas mic: sa emitem un act normativ in care sa recunoastem automat specializarile din 5 tari unde stim ca pregatirea este la un nivel foarte inalt si unde exista foarte multi studenti si medici romani care vor sa se intoarca: SUA, Canada, Israel, Australia, Noua Zeelanda", a continuat Arafat.

"Aceste probleme sper ca sunt deja trecutul, dar asta e un pas foarte mic si cred ca trebuie sa facem pe toate domeniile pasi foarte importanti pentru ca trebuie sa pregatim Romania pentru cei care au castigat experienta afara sa poata veni inapoi si sa sprijine tara", a declarat oficialul.

Citeste si: