Deciziile noului Legislativ privind cererile de urmarire penala a unor parlamentari - fosti ministri si numirea Avocatului Poporului vor cantari foarte mult asupra raportului suplimentar al Comisiei Europene in Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie, care va influenta foarte probabil decizia de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, intr-un interviu acordat Agerpres. Comisia Europeana urmeaza sa prezinte in ianuarie 2013 raportul suplimentar din cadrul MCV.

Leonard OrbanFoto: Agerpres

"Este foarte probabil ca decizia privind Schengen-ul va fi luata in functie de cum va arata raportul Comisiei din luna ianuarie, iar cum va arata raportul din luna ianuarie este o chestiune care nu este inca transata. Unele dintre deciziile pe care trebuie sa le ia viitorul Parlament sunt foarte importante. Lucrul cel mai important in toata evaluarea este legat de vointa politica, de existenta sau nu a vointei politice de a continua reforma in domeniul judiciar, lupta impotriva coruptiei. Din punctul acesta de vedere, anumite decizii ale Parlamentului privind acceptarea sau nu a inceperii urmarii penale in diferite cazuri cantaresc foarte mult in imaginea totala a raportului. Mai raman de transat anumite chestiuni, cum e cea a numirii Avocatului Poporului", a afirmat Orban.

"Ramane de vazut ce actiuni si ce decizii vor fi luate de noul Parlament in perioada viitoare pana la raport. Si functie de asta depinde daca raportul va fi pozitiv. Daca nu va fi pozitiv, sigur ca asta ne va crea dificultati inclusiv la Consiliul JAI din martie 2013", a completat ministrul.

Aflat la sfarsit de mandat, Orban, care nu va continua la minister in viitorul Guvern, estimeaza ca cel mai devreme supravegherea exercitata de Comisia Europeana asupra Romaniei in cadrul MCV ar putea fi ridicata la finalul anului 2013.

"Cel mai devreme, mecanismul ar putea fi ridicat la sfarsitul anului 2013, dar sunt prudent din acest punct de vedere, pentru ca sunt multi factori care conteaza - mecanismul a fost creat sub o anumita structura, el s-a dezvoltat, s-a imbogatit, desi au ramas cele patru conditionalitati. In realitate, el s-a dezvoltat, a intrat zona de achizitii publice, prin prisma conflictului de interese. Deci chestiunea a devenit din ce in ce mai complexa si nu ma astept sa se renunte la sistemul acesta, chiar daca, din 1 ianuarie 2013, intra acel mecanism de monitorizare pe zona anticoruptie si nu este exclus ca undeva in doi - trei ani sa existe un mecanism similar si in zona de functionare a sistemelor judiciare din statele membre", a afirmat Orban.