Premierul Victor Ponta a citit miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, dintr-un document prezentat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in care se arata ca se propune infiintarea unei noi entitati institutionale in cadrul Administratiei Prezidentiale, denumita Oficiul pentru diplomatie publica. Potrivit premierului, acest oficiu ar fi preluat din atributiile Guvernului si ar fi colaborat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administratiei si Internelor, Televiziunea Publica si Radioul Public. Consilierul prezidential Cristian Diaconescu a negat, recent, intentia de infiintare a unui "Megaminister de Externe al Administratiei Prezidentiale".

"In cadrul atributiilor constitutionale nu voi fi niciodata de acord ca atributiile Guvernului si ale ministerelor sa fie preluate de alte institutii. Domnul ministru de externe nu a fost saptamana trecuta la CSAT, pentru ca se afla la New York, dar m-am sfatuit cu juristii si nu comit nicio ilegalitate. Pot doar sa va citesc dintr-un document propus acolo, in care se propunea comunicarea permanenta in media europeana a evolutiilor Romaniei, pornita de la surse interne, coordonate de catre o noua entitate institutionala din cadrul Administratiei Prezidentiale, denumita Oficiul pentru diplomatie publica", a declarat premierul la sedinta de Guvern de miercuri.

Astfel, premierul il contrazice pe Cristian Diaconescu. Acesta a afirmat recentca "nu exista nici o structura". "Diplomatia publica este un exercitiu de coordonare care depaseste nivelul de propaganda si de brand de tara. Nu poti infiinta o institutie cu subiect si predicat si cu personalitate juridica care sa se ocupe de asta. Informatia este falsa de la cap la coada", a declarat Diaconescu.

Premierul a parasit ultima sedinta a CSAT dupa doar o jumatate de ora motivand ca nu a acceptat ca pe ordinea de zi sa fie trecute documente prin care, de exemplu, era infiintat "un Megaminister de Externe al Administratiei Prezidentiale".