Olimpiada Internationala de Informatica se desfasoara in Italia, in perioada 23-30 septembrie. Probele de concurs s-au terminat pe 28 septembrie, la olimpiada participand 304 concurenti din 76 de tari. Prima Olimpiada Internationala de Informatica s-a desfasurat in 1989 in Bulgaria.
Primul loc in lume la Olimpiada Internationala de Informatica 2012 a fost castigat de Johnny Ho din Statele Unite ale Americii. Acesta a obtinut punctajul maxim posibil la toate probele pe care le-a sustinut in cadrul olimpiadei. Locul al doilea a fost ocupat de Gennady Korotkevich din Belarus, iar locul al treilea din punct de vedere al punctajului a fost obtinut de Yuzhou Gu din China.
Din lotul Romaniei, cel mai mare punctaj a fost obtinut de Adrian Budau care in clasamentul total este pe pozitia 7.
Lotul olimpic al Romaniei:
Adrian Budau - este elev al Liceului International de Informatica Bucuresti
- a cucerit medalia de aur si la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale de anul acesta, unde a ocupat primul loc
- a cucerit medalia de aur si la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale de anul acesta
- castigator al medaliei de aur la Olimpiada Balcanica de Informatica de anul acesta
"Inainte de concursuri lucrez zilnic in jur de cinci ore, iar pregatirea consta in rezolvarea de probleme, in general subiecte care se dau la aceste concursuri. M-a ajutat si ma ajuta foarte mult domnul profesor Constantin Galatan, care este coordonatorul lotului national de informatica", a explicat Buhai.
In ce priveste planurile de viitor, tanarul sustine ca "o sa vreau cel mai probabil sa studiez in strainatate si dupa aceea nu m-am gandit ce voi face. Cu siguranta ca voi continua tot in acest domeniu, al informaticii, dar nu m-am gandit la ceva anume".
Stefan Voroneanu - elev in clasa a XI-a la Colegiul National "I.L.Caragiale" din Ploiesti
- a castigat o medalie de aur la Olimpiada Balcanica de Informatica din acest an
Citeste si:
oricum, ponta isi va trece aceste medalii in cv, ca doar au fost castigate cu el la putere, nu?
Un sfat: daca nu te pricepi mai bine taci.
De acord ca invatamantul romanesc, luat in ansamblu, nu e tocmai performant ... dar asta nu inseamna ca nu sunt si profesori foarte buni prin tara.
Si ca sa inchei cu o analogie oarecum fortata: pana si in desert mai dai de cate o oaza.
Sa ai o seara faina!
Din pacate nu exista un sistem de cercetare si dezvoltare in Romania unde acesti oameni sa poata lucra si care cu talentul lor ar putea sa faca progrese in domenii precum inteligenta artificiala sau descoperirea unor algoritmi mai eficienti.
Cei mai multi din cei care prefera sa ramana in tara ajung sa lucreze ca simpli programatori la corporatii, un lucru foarte trist, talente irosite.
Prefer sa plece in afara tarii unde talentul lor sa fie folosit pentru a progresa si sa nu ramana in tara sa se piarda in mediocritate.
Keep going!
Sunt convins insa ca "invatamantul romanesc" nu are nicio legatura cu performanta acestor copii minunati. Este munca lor si probabil a unor profesori deosebiti care i-au pregatit, niste exceptii care din pacate sunt tot mai putine in gloata de nulitati care plimba cataloagele prin scolile romanesti.
Deasemenea trebuie mentionat ca cei doi medaliati de top provin de la un liceu privat din Bucuresti.