Ministerul Afacerilor Externe anunta vineri intr-un comunicat ca vizita pe care ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, urma sa o faca pe 3 septembrie in Romania s-a amanat din ratiuni obiective.

"La data de 3 august 2012, MAE francez a anuntat MAE roman ca ministrul Laurent Fabius nu mai poate fi prezent la data de 3 septembrie 2012 la Bucuresti, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane (RADR), avand in vedere un alt angajament pe care ministrul francez il are in plan extern, astfel ca vizita a fost amanata din ratiuni obiective", se arata in comunicatul MAE.

Astfel, MAE apreciaza ca ideile insinuate de fostul ministru de Externe Teodor Baconschi privind izolarea Romaniei pe plan extern si anularea vizitei sefului diplomatiei franceze reprezinta o dezinformare a opiniei publice si precieaza ca "nu a existat o confirmare scrisa a participarii oficialului francez la RADR, fiind exprimat doar un acord verbal de principiu".

Totodata, MAE reaminteste ca ministrul de Externe, Titus Corlatean, a avut avut joi "o convorbire telefonica fructuoasa, desfasurata in termeni extrem de amicali, cu omologul francez privind decizia Guvernului de la Paris de relaxare a conditiilor de acces pe piata muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria si masurile luate de autoritatile de la Paris vizand integrarea sociala a cetatenilor de origine roma. Discutia s-a axat si pe procesul in curs de actualizare a planului de masuri de implementare a Parteneriatului strategic romano-francez, care sa includa proiecte concrete in domenii de interes comun (cooperare in plan politic, economic, investitional, cultural, francofonie, cooperare descentralizata etc.)".

Potrivit comunicatului citat, ministrul Titus Corlatean ar urma sa aiba cu omologul francez si o intrevedere in marja reuniunii Gymnich, care se va desfasura in Cipru, in perioada 7-8 septembrie 2012.

MAE mai arata ca "pe un plan mai general a inceput demersuri pentru realizarea unui plan de contacte diplomatice in perioada urmatoare, care sa permita promovarea unei imagini corecte a Romaniei fata de partenerii externi si sa faciliteze eliminarea graduala a prejudiciului de imagine cauzat de unele actiuni lipsite de rationalitate ale unor actori politici din plan intern pe perioada campaniei pentru referendumul de demitere a presedintelui Romaniei".

Fostul ministru de Externe al USL Andrei Marga anunta pe 1 august ca omologul sau francez Laurent Fabius va veni pe 3 septembrie in Romania pentru Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, la care va participa si Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Catherine Ashton.