UPDATE 20.00: Guvernul a decis, potrivit unei Ordonante de Urgenta publicata in Monitorul Oficial, ca data de intrare in vigoare a noului Cod de Procedura Civila sa fie 1 februarie 2013.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat, joi, Guvernului, care se va intruni tot joi in sedinta pentru discutarea rectificarii bugetare, reconsiderarea datei intrarii in vigoare a Codului de Procedura Civila. CSM solicita ca intrarea in vigoare sa aiba loc dupa momentul la care va fi asigurat necesarul de resurse umane si infrastructura cerute de aplicarea prevederilor noului cod.

"Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii propune rediscutarea, cu toti factorii responsabili, in termeni realisti, a calendarului de implementare a Noului Cod, astfel incat demersul sa fie sustenabil din perspectiva necesarului de resurse umane si infrastructura cerute de aplicarea prevederilor noului cod", arata CSM intr-un comunicat de presa citat de Agerpres.

Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat ca inoportuna intrarea in vigoare la 1 septembrie a noului Cod de procedura civila, avand in vedere lipsa unei finantari corespunzatoare, care sa asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instantelor din Romania. Precizarea CSM survine propunerii Ministerului Justitiei de incheiere a unui memorandum cu tema "Stadiul masurilor necesare in vederea pregatirii intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila al Romaniei (Legea nr. 134/2010, republicata)".