Motivarea CCR: In cazuri exceptionale, legiuitorul poate reglementa referendum in mai multe zile

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 25 iulie 2012, 15:11 Actualitate | Esenţial


Judecatorii Curtii Constitutionale sustin, in motivarea deciziei prin care au respins contestatia PDL pe modificarea Legii referendumului, ca legiuitorul poate reglementa, in cazuri exceptionale, organizarea referendumului in mai multe zile, pentru a asigura o mai mare participare la vot, transmite Mediafax. Motivarea Curtii a fost publicata marti seara in Monitorul Oficial, fiind prezentata argumentatia pentru care a fost respinsa contestatia PDL privind extinderea intervalului de vot de la 12 la 16 ore.

"Asadar, desi regula este ca referendumul sa se desfasoare intr-o singura zi, in cazuri exceptionale, pentru a se asigura o mai mare participare la vot, legiuitorul poate reglementa si in sensul ca referendumul sa se desfasoare pe parcusul mai multor zile", se arata in motivarea judecatorilor Curtii Constitutionale.

Aceasta este una dintre concluziile Curtii, dupa ce sunt trecute in revista cele trei tipuri de referendumuri organizate in Romania, in baza Legii referendumului nr. 3/2000. Astfel, se aminteste referendumul pentru revizuirea Constitutiei, din anul 2003, care s-a desfasurat pe parcursul a doua zile, respectiv 18 si 19 octombrie 2003. De asemenea, este trecut in revista atat referedumul din 19 mai 2007, pentru demiterea presedintelui, dar si cele doua referendumuri "cu privire la probleme de interes national" din 25 noiembrie 2007, dar si din 22 noiembrie 2009.

Totodata, Curtea aminteste de hotararea nr. 1 din 15 octombrie 2003 in care a statuat ca, "prin stabilirea desfasurarii referendumului national privind revizuirea Constitutiei in doua zile, in loc de o singura zi, nu este afectat interesul general al desfasurarii in bune conditii a referendumului, printr-o prezenta cat mai mare la urne si nu sunt incalcate dispozitiile art. 147, alin. 3 din Constitutie (devenit, dupa revizuirea si republicarea Constitutiei, art 151, alin. 3 - s.n.), care stabilesc ca organizarea referendumului se face in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau propunerii de revizuire".

De asemenea, in motivarea judecatorilor CCR se precizeaza ca, prin raportarea celor expuse la situatia referendumului de demitere a presedintelui, legea fundamentala "nu dispune nici expres, nici implicit cu privire la un anumit interval orar de desfasurare a referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei".

"Prevederea sau modificarea acestui interval este de competenta exclusiva a legiuitorului, numai acesta fiind cel indreptatit (...) sa reglementeze organizarea si desfasurarea prin lege organica a referendumului", se mentioneaza in motivarea Curtii Constitutionale.

Mai mult, judecatorii sustin ca extinderea intervalului orar pentru votare la referendum "nu este, prin urmare, contrara principiului constitutional al statului de drept, ci, din contra, creeaza conditiile necesare pentru ca poporul roman sa-si poata exprima vointa suverana".

Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a respins un alt argument din sesizarea PDL, respectiv acela al modificarii cu unor masuri "tehnico-organizatorice" cu mai mult de 10 zile dupa anuntarea datei de organizare a referendumului.

Astfel, PDL a sustinut ca legea adoptata de Parlament pentru extinderea intervalului orar de votare, dupa mai mult de 10 zile de la data la care a fost anuntat referendumul, ar incalca prevederile articolului 48 din Legea referendumului, unde se mentioneaza ca "masurile tehnico-organizatorice privitoare la referendumul national se stabilesc de catre Guvernul Romaniei in termen de 10 zile de la data la care a fost anuntat referendumul".

In consecinta, PDL a sustinut ca sunt incalcate prevederile din art. 1, alin. 5 din Constitutie, unde se precizeaza ca, "in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, este obligatorie". Un alt argument al PDL invoca o decizie a Curtii din 25 ianuarie 2012 cu privire la necesitatea stabilitatii normelor juridice in domeniul electoral, dar si recomandarile Codului de bune practici in materie electorala a Comisiei de la Venetia.

Curtea Constitutionala a respins argumentul PDL privind intervalul celor 10 zile in care se pot opera modificari in organizarea referendumului.

Curtea "constata ca ipoteza normativa a solutiei legislative criticate antameaza un element definitoriu al procedurii de organizare si desfasurare a referendumului, si nu o masura tehnico-organizatorica".

In plus, judecatorii CCR sustin ca referirele la Codul bunelor practici in materie electorala nu fac obiectul stabilirii intervalului de vot la referendum.

"Desi Curtea tine cont in evaluarea constitutionalitatilor legilor de acest act, in cauza, constata ca recomandarile acestuia nu se refera si la stabilirea/modificarea orelor in care urmeaza a avea loc referendumul, ci la modificarea sistemelor de scrutin, modificarea lor frecventa sau cu putin timp (mai putin de un an) inainte de alegeri", au mai sustinut judecatorii CCR.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4644 vizualizari

 • -4 (12 voturi)    
  hopa ... (Miercuri, 25 iulie 2012, 15:20)

  adrian8 [utilizator]

  "Asadar, desi regula este ca referendumul sa se desfasoare intr-o singura zi, in cazuri exceptionale, pentru a se asigura o mai mare participare la vot, legiuitorul poate reglementa si in sensul ca referendumul sa se desfasoare pe parcusul mai multor zile"

  asta nu suna bine pentru 'epava' in viitor , daca o sa fie cazul ;)
  • +7 (11 voturi)    
   Ha! (Miercuri, 25 iulie 2012, 15:38)

   DVL [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

   Uite regula, nu e regula! Pai, si de ce se mai numeste regula?
   • 0 (4 voturi)    
    as se intampla cand se cere interpretarea (Miercuri, 25 iulie 2012, 16:23)

    adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui DVL

    oricarei regula ...

    totul devine interpretabil , devine haos .
  • +2 (2 voturi)    
   parerea mea (Joi, 26 iulie 2012, 10:30)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

   este ca ccr face o confuzie voita, amestecand referendumurile.
   un referendum pentru constitutie este fara miza politica, fiind adoptat printr'o majoritate de peste 2/3 a parlamentului, cu pariticiparea tuturor factorilor politici si ai societatii civile.

   referendumul acesta este electoral.
   si trebuie tratat ca un eveniment electoral.

   venetia, cea invocata de penelei in discutiile despre cvorum la referendum, recomanda ca in evenimente electorale, cum este acest referendum, sa nu se schimbe regulile jocului, vorbind chiar de sase luni inainte de mersul la urne.
   asta este de fapt si piedica in schimbarea legii electorale, cand mai sunt mai putin de 6 luni.

   aici, ccr accepta schimbarea regulilor azi, cu trei zile inainte de mersul la urne...

   iar, cu ajutorul ccr, s'ar putea ca si la toamna sa se permita urne pe plaja si alegeri pe timp de o saptamana. si, dece nu, tombole, zane, feti frumosi si concursuri de frumusete organizate da banicioiu si negoita.
   poate este si ghise reales...sau porumbacu, daca pierde somnul la cotrocesti.

   mare e gradina ... maicii domnului !
 • +8 (14 voturi)    
  Motivare CCR (Miercuri, 25 iulie 2012, 15:30)

  Cetatean-roman [utilizator]

  CCR-ul incepe sa accepte orice schimbari ale conditiilor de desfasurare a referendumului... Adica cum? Daca USL va decide duminica seara(29.07.2012) ca si luni va fi referendum e costitutional ??? Curat "constitutional" coane Fanica dar demiteti-l o data, ce mama dracului, ca Domnul Nastase si-a pierdut rabdarea...
  • -4 (10 voturi)    
   Nu puiule ... (Miercuri, 25 iulie 2012, 15:46)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean-roman

   ... puiule ai inteles gresit. Nu USL decide ci Parlamentul Romaniei eventul prin ambele camere reunite in plen ... unde fac parte si PDL-ul tau iubit si UDMR-ul, si UNPR-ul re-re-evaluatului Oprea si alti independenti si alte minoritati etc.
   • +4 (10 voturi)    
    Parlamentul Romaniei (Miercuri, 25 iulie 2012, 15:50)

    Cetatean-roman [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    Da haraso, panimaes adica Parlamentul cei 256de puscariabili...
    • 0 (8 voturi)    
     nu puscariabili ... (Miercuri, 25 iulie 2012, 16:25)

     adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean-roman

     ca asa a zis epava , ci alesi ai poporului , buni sau rai aia sunt alesi , in cateva luni vine si momentul sa alegi altii sau aceeiasi .
     • -2 (4 voturi)    
      Dreptul la opinie/alegere. (Miercuri, 25 iulie 2012, 17:50)

      Cetatean-roman [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

      Normal. Daca tu i-ai ales, tu sa-i lauzi si sa-i aperi. Eu nu-i vreau !. Punct
 • +5 (11 voturi)    
  dreptul ar fi trebuit sa fie logic.... (Miercuri, 25 iulie 2012, 15:32)

  Dedalus [utilizator]

  Eeeeee....

  Poate ca CCR areu dreptate, in principiu.
  DAR motivarea e schioapa:

  "pentru a asigura o mai mare participare la vot"

  DE CE?

  De ce guvernul trebuie sa asigure o cat mai mare participare la vot? Ar fi fost acceptabila motivarea, daca intervalul de vot era de 5 ore - sigur ca ar fi fost greu pentru oameni sa se exprime.

  Dar, as vrea si eu sa stiu in ce situatie oameniii pot veni la vot la ora 7.15 sau la ora 22.30, dar nu pot veni la vot intre 8.00 si 22.00?

  Asa cum am mai spus, cunoastere dreptului este incompleta si ineficienta daca nu este insotita de logica. Aceasta este a doua decizie ilogica a CCR, care isi asunde incompetenta in spatele formularile de drept.

  Dreptul trebuie sa fie, cum spuneau romanii, clar si limpede, convingator, sa inteleaga toata lumea.

  Nu discut daca decizia CCR e intemeiata sau nu. Spun doar ca motivarea este ilogica.

  Asemenea decizii absurde fac rau democratiei, paote ca ar trebui desfiintata aceasta CCR.

  Oricum nu a impiedicat cu nimic organizarea unui referendum in conditiile in care nu au fost prezentate nici un fel de dovezi ale incalcarii grave a Constitutiei.

  CCR este singurul vinovat de mizeria in care suntem acum. Daca un hot scapa nepedepsit, nu e vina hotului sau a pagubasiului, ci a politistului care nu a fost in stare sa il prinda.
  • -1 (5 voturi)    
   de ce? (Miercuri, 25 iulie 2012, 16:27)

   adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   pentru asa e normal , e normal ca populatia in toata gloria sa sa isi explrime "in scris" punctul de vedere .

   suntem responsabili si obligati (moral) sa punem "in scris" ce vrem , nu sa ne ascundem si apoi sa ne plangem ca nu e bine in tara asta .

   la scris pe forumuri suntem toti buni ...
   • -1 (3 voturi)    
    Ai dreptate adrian8 (Miercuri, 25 iulie 2012, 17:56)

    ncy [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

    Eu in locul tau nici nu as baga in seama comentariile unui om ca Dedalus sau altii care au mai comentat la aceasta stire.
    Ei pur si simplu sunt INCAPABILI, si nu ii duce capul ca sa inteleaga ca autocarele cu votantii uslamisti pot parcurge mai multi km in intervalul orar 07:00 - 23:00 decat in intervalul orar 08:00 - 21:00
    ca doar si asta e constitutional, si de data asta " masina lor de furat trebuie sa functioneze mai bine" decat masina de furat al PDL,......Imi cer scuze, nu stiu daca citatul este exact.
    Acest citat este de la un mare politician si om de tara, Victorius Plagiatus Pontiacus si a fost rostit la alegerile prezidentiale trecute.
    • -1 (3 voturi)    
     :) (Miercuri, 25 iulie 2012, 19:10)

     adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui ncy

     pai iesiti la vot , daca ar vota toata populatia tari , atunci nu ar mai exista traseismul cu autocare sau alte magarii , dar daca voi (cei INCAPABILI sa iintelegeti cum trebuie sa mearga lucrurile ) preferati sa stati acasa ca sa sabotati u referendum , si apoi sa va plangeti ca se fura sau cine stie ce ...

     macar dati dovada de lipsa de lene si miscativa suncile la sectiile de votare si supravecheati , si la orice suspiciune : 112 .

     probabil ca e prea greu .. aveti lucruri mai importante de facut ...
     • +1 (1 vot)    
      orice lucru e mai important, decat sa merg la vot (Miercuri, 25 iulie 2012, 20:23)

      ncy [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

      Si la 112 cine o sa raspunda? Inainte de masa Plagiatus, iar dupamasa crinut?
      Votul meu este NU prin NEPREZENTARE
      NU vreau sa fiu partas la o lovitura de stat.
      TOTUL e pus bine la punct de catre uslamisti, si codul de activare al hotiei si al loviturii de stat este 50%+1....
      Votati voi cei 90% care sunteti satui de Presedinte,.....simplu daca tot nu sunt sanse,...de ce sa particip?
 • +5 (9 voturi)    
  jucam in prelungiri pana la toamna... (Miercuri, 25 iulie 2012, 15:51)

  d_b [utilizator]

  voi mai stiti cine e legiuitorul in tara asta?
  • +1 (5 voturi)    
   eu ftiu (Miercuri, 25 iulie 2012, 16:13)

   ioan16 [utilizator] i-a raspuns lui d_b

   eu ftiu nenea!
   eu ftiu, eu ftiu!
   e palamentu'!.
   palamentu e! nu-i asa?
   e palamentu'?
 • -1 (5 voturi)    
  Observati ceva? (Miercuri, 25 iulie 2012, 16:06)

  finutza [utilizator]

  Curtea Constitutionala incepe sa fie mai mangaietoare cu USL si mai aspra cu Basescu. Sa fie de vina si articolul din Washington Post, care si-a dat seama (ce-i drept, prima) de marea facatura a lui Basescu si a celor din anturajul sau atunci cand au mers ca paraciosii la diferite curti europene? Fiindca formulari de genul "lovitura de stat", "atac la democratie", "subjugarea justitiei", "eliberarea lui Nastase", "alegeri trucate", sunt greu de inghitit fara dovezi si fara reactii pe masura in lumea civila (oamenii totusi merg la munca sau in concedii, altii citesc ziarul sau se uita la telenovele, elevii dau examene, sportivii merg la Olimpiada, adica... mai normal de atata ce poate fi?). Asa cum au prezentat presedintele suspendat si adulatorii sai situatia, parea ca Romania este ca Titanicul in ziua fatidica la ora 23.59! Iata, primul pas l-au facut americanii, sigur maine-poimaine se vor trezi si altii. Mai trebuie sa se trezeasca si cei care il urmeaza (inca) pe presedintele suspendat si vor iesi duminica la vot.
  Dar daca aceeasi Curte Constitutionala isi va declina competenta luni, si in cazul ca nu se vor aduna numarul de votanti necesari, va decide ca hotararea privind interpretarea rezultatelor referendumului ii revine Parlamentului? Adica sa o dea intoarsa, asa cum a mai procedat in ultimul timp, mai mult incurcand lucrurile decat sa le descurce. Ar parea si o spalare pe maini de o problema grea pentru cele 9 minti.
 • -1 (5 voturi)    
  Hopa (Miercuri, 25 iulie 2012, 16:10)

  evoque [utilizator]

  mai spune cineva ceva despre nerespectarea deciziilor CCR.
  Propaganda portocalie sau alba sau cum te mai vopsesti ce aveti de comentat? Hai sa aud cum CCR-ul vostru iubit face jocurile usl. :)
  Cand ceva merge prost, totul merge prost. Ghinion. O sa voteze lumea pana ajunge basescu coleg de lant cu nastase.
  • +1 (5 voturi)    
   Hai lasa-ne.. Zau? (Miercuri, 25 iulie 2012, 16:35)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   O sa voteze, o sa voteze.. Auzi, dar care e problema ta? Parca ai vorbit tu cu Barroso si stii tu ca l-au lasat din brate pe Basescu, asa ca ce mai conteaza referendumul?

   Si da, o sa voteze "lumea" USL-istilor cu tot cu fraude pana le iese numarul, ca alta solutie nu au. Te duci si tu de vreo 10-20 de ori in aceeasi zi la vot sa pui umarul la infaptuirea democratiei Antonesciene.
   • 0 (2 voturi)    
    o sa voteze (Miercuri, 25 iulie 2012, 18:14)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    exact ca la paris.
    Modelul a fost omologat de basescu.
    Inca nu realizati ca usl va bate cu armele voastre!
    • +1 (1 vot)    
     Daaa ne bate.. ne bate, de-aia sunt asa disperati. (Miercuri, 25 iulie 2012, 21:00)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui evoque

     Ce vrei sa spui, ca PDL-ul a inventat furtul electoral? Mai sa fie...

     Ar fi bine sa voteze exact ca la Paris, unde totul a fost ok. Inca o data: au avut observatorii lor, legile au fost ok (nu ca acum, fara liste suplimentare, fara numarul stampilelor, fara sigilii etc) si nu s-a sesizat nimeni de-acolo cat timp s-a votat. Au inceput sa se sesizeze dupa ce Geonel a terminat dansul cu "Mihaela dragostea mea"..

     Asa ca oricat dai tu pe-aici din degetele, regulile de fraudare au fost inventate si folosite de comunisti, iar acum sunt doar "legalizate"., tot de catre ei.
     • -1 (1 vot)    
      la Paris (Miercuri, 25 iulie 2012, 22:43)

      evoque [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      a fost ok pentru basescu. Acum ca nu poate repeta figura apeleaza la cel mai josnic tertip cerand prin guristi pdl sa nu se prezinte lumea la vot.
      Pai daca esti barbat si lup de wisiky accepta situatia si lupta barbateste.
      Ai fost ales poti fi si demis, dar foamea de putere este mare iar lasitatea este pe masura.
      Vremea lacrimilor a trecut, ziua judecatii se apropie.
 • +2 (6 voturi)    
  wtf? (Miercuri, 25 iulie 2012, 16:32)

  Gobelin [utilizator]

  asta-i motivare?
  "Curtea constata ca ipoteza normativa a solutiei legislative criticate antameaza un element definitoriu al procedurii de organizare si desfasurare a referendumului, si nu o masura tehnico-organizatorica".

  Si care ar fi pentru onor Curtea crailor de curte veche masurile tehnico-organizatorice?
  Iar se dau astia in stamba, ascunzand decizii politice in spatele unor formulari pompoase si goale de continut.
  Deci faptul ca au desfiintat birourile electorale intermediare, ca au suprimat numararea separata pe listele speciale de votare nu sunt masuri tehnico-organizatorice ci elemente ale procedurii de organizare.
  wtf? e acelasi lucru !
  maine, nu vor mai fi nici elemente, ci particule.
  ce facem, domnilor crai, ne ascundem dupa limba romana?
  • -1 (5 voturi)    
   Gobeline, te simti tradat? (Miercuri, 25 iulie 2012, 16:42)

   finutza [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

   Altceva trebuie sa-ti intre-n cap: incet-incet presedintele suspendat este parasit de toti care l-au indragit (reciproca nefiind valabila).
   • +1 (1 vot)    
    Finutza, finutza... (Miercuri, 25 iulie 2012, 21:23)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui finutza

    Ramai in continuare o "finutza", asa cum te-ai si remarcat.
    • +1 (1 vot)    
     nu te lega de ea (Joi, 26 iulie 2012, 11:57)

     Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     e finutza lu' Ponta :)
     intre ce-am zis eu si ce mi-a raspuns asta nu-i nici cea mai mica legatura.
 • +2 (2 voturi)    
  Curtea s-a cam cufurit pe ea. (Joi, 26 iulie 2012, 8:37)

  uzurpatorul [utilizator]

  Cine nu stie ce inseamna cufurit,sa se uite in Dex. Cert este ca aceasta Curte,in ultimele ei interventii,desi a nimerit si cateva decizii corecte,pe majiritatea lea dat fara nici o noima. Cea mai proasta concluzie a acestei Curti a fost prcaria useleului referitoare la incalcarea grava a Constitutiei de catre Basescu.Curtea a sucit-o si a invartit-o pana a nimerit-o cat se poate de stramb astfel ca a creat uzurpatorilor posibilitatea de a-l suspenda pe presedintele tarii ales democratic. Curtea trebuia sa spuna ,ori ca a incalcat grav Constitutia,ori ca n-a incalcat-o,ca sa nu lase loc de interpretare,asa cum s-a intamplat. Acuma,la plangerile pedeleului,la fel s-a intamplat. Avand in vedere conjunctura,in care useleul a dat o lovitura de stat,Curtea trebuia sa tina cont de circumstante si sa nu favorizeze infracorul.Curtea trebuia sa se pun pavaza in fata tentative de violare a Constitutiei,nu sa acorde pucistilor egalitate in drepturi cu cei afectati de lovitura de stat.
  In aceste conditii,personal consider ca Basescu trebuia sa declare pentru tara una din situatiile de urgenta prevazute in Constitutie ,sa considere ca statul de drept si democratia sunt in pericol si sa actioneze ca atare: sa-i aresteze pe pucisti,sa dizolve parlamentul si sa numeasca un guvern de tranzitie pana la alegeri. Capii pucistilor trebuiau judecat conform Constitutiei si a legilor tari ca niste tradatori si sa fie condamnati ca atare. Iata ce trebuia sa faca Basecu. Pentru ca n-a facut-o,m-a dezamagit si chiar daca il voi sustine in continuare,in ochii mei a scazut. Pucistii nu trebuiau lasati sa actioneze in voie.Numai privind la capii acestui puci poti sa-ti dai seama ca ai de aface cu infractori de drept comun. Dan Voiculescu,Adrian Nastase,pana la condamnare si arestare,Hrebenciuc,Andrei Marga,Ion Iliescu,Fenechiu,Tariceanu,Dragnea,Zgonea, si toata pleiada de uzurpatori si de slugi ale acestora,precum aramata nazista de dezinformare in masa de la antena 3.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by