CCR cere Parlamentului si presedintelui sa ia pozitie fata de masurile ce se preconizeaza in privinta institutiei: Toate atacurile din ultima perioada echivaleaza cu desfiintarea Curtii Constitutionale

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 3 iulie 2012, 14:27 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala a Romaniei cere Parlamentului si presedintelui sa ia pozitie fata de masurile ce se preconizeaza in ceea ce priveste CCR, prin care se incalca in mod flagrant Constitutia, normele democratice si principiile statului de drept, cu consecinte grave, prin precedentul care se creeaza si prin deprecierea imaginii internationale a tarii. Intr-un comunicat transmis marti, citat de Mediafax, judecatorii constitutionali afirma ca toate atacurile din ultima perioada echivaleaza cu desfiintarea Curtii Constitutionale in componenta actuala stabilita pe baza Constitutiei, incalcandu-se dispozitiile constitutionale potrivit carora pe timpul mandatului judecatorii sunt inamovibili.

Comunicatul integral al CCR:

"Judecatorii Curtii Constitutionale, reuniti in plen la data de 3 iulie 2012, luand act de atacurile virulente pe care Guvernul, alte autoritati publice, precum si unele mijloace de informare in masa le-au declansat la adresa Curtii Constitutionale, culminand cu tot felul de solutii pentru desfiintarea acestei institutii, au decis sa faca urmatoarele precizari pentru toate autoritatile publice prevazute in Titlul III al Constitutiei - Parlament, Presedintele Romaniei, Guvernul Romaniei, Administratia publica centrala, Administratia publica locala, Autoritatea judecatoreasca - precum si pentru toti cetatenii Romaniei:

In conformitate cu prevederile art.142 alineatul (1) din Legea fundamentala, Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei.

In cei 20 de ani de la constituire, Curtea Constitutionala si-a exercitat cu toata responsabilitatea atributiile stabilite prin Constitutie, activitatea ei fiind apreciata atat de fortele politice si de institutiile juridice interne, de cetateni, cat si de institutiile similare din alte state si de organizatiile internationale.

Prin activitatea sa, Curtea Constitutionala s-a manifestat ca o adevarata instanta nationala a apararii drepturilor omului si a institutiilor statului, contribuind la consolidarea prestigiului tarii ca stat democratic si de drept.

Tinem sa subliniem ca, prin activitatea lor, judecatorii Curtii Constitutionale, fideli juramantului depus, au asigurat respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor.

Toate atacurile din ultima perioada echivaleaza cu desfiintarea Curtii Constitutionale in componenta actuala stabilita pe baza Constitutiei. Aceasta masura incalca grav dispozitiile art.145 din Constitutia Romaniei, in care se prevede ca pe durata exercitarii mandatului judecatorii sunt inamovibili - adica nu pot fi revocati.

Pentru garantarea impartialitatii, Constitutia prevede reinnoirea Curtii cu o treime din judecatorii ei, din 3 in 3 ani, iar judecatorii sa nu fie numiti de una si aceeasi autoritate ci, intr-o proportie egala de cate trei judecatori, de catre Camera Deputatilor, Senat si Presedintele Romaniei.

Ne adresam pe aceasta cale atat Parlamentului, cat si Presedintelui Romaniei sa ia pozitie fata de masurile ce se preconizeaza si prin care se incalca in mod flagrant Constitutia, normele democratice si principiile statului de drept, cu consecinte grave, prin precendentul care se creeaza si prin deprecierea imaginii internationale a tarii.

Neapartinand niciunei puteri in stat (Legislativa, Executiva sau Judecatoreasca) si niciunui partid politic, atributiile Curtii sunt concretizate in deciziile si hotararile adoptate si care sunt general obligatorii pentru autoritatile publice, celelalte institutii publice, persoane juridice private si persoane fizice. De aceea, Curtea Constitutionala, in raporturile cu celelalte subiecte de drept, nu se supune decat dispozitiilor Constitutiei Romaniei.

Avand in vedere situatia deosebit de grava, atacurile fara precedent la adresa Curtii Contitutionale si a judecatorilor sai, precum si amenintarile cu revocarea lor, Curtea Constitutionala a sesizat Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Conferinta Curtilor Constitutionale din Europa, precum si celelalte institutii europene.

Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei in urmatoarea componenta: Augustin Zegrean, presedintele Curtii; Aspazia Cojocaru; Acsinte Gaspar; Petre Lazaroiu; Mircea-Stefan Minea; Iulia Antoanella Motoc; Ion Predescu; Puskas Valentin Zoltan; Tudorel Toader - judecatori".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9837 vizualizari

 • +54 (56 voturi)    
  Constitutie ? Ce e aia ?! (Marţi, 3 iulie 2012, 14:32)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Face Parlamentul una nou-nouta maine, in sesiunea de extraordinara, o aproba Guvernul pana seara prin ordonanta de urgenta si cu asta basta... democratia!
  • +17 (23 voturi)    
   lovitura de stat (Marţi, 3 iulie 2012, 14:57)

   camillus [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Articolul 115, alin. 6 din Constituție: 'Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.'

   Schimbarea legii Curții Constituționale prin ordonanță de urgență ar fi deci neconstituțională, nu încape nicio îndoială. Din păcate, ea este posibilă de facto pe termen scurt, din cauza unui loophole extrem de periculos din Constituție: până ca o ordonanță să devină lege prin aprobarea Parlamentului, ea nu poate fi contestată la CCR decât de Avocatul Poporului. Iar dacă Avocatul Poporului este controlat politic de majoritatea parlamentară, orice devine posibil.

   Mâine guvernul Ponta ar putea da o ordonanță de urgență prin care să fie reintrodusă pedeapsa cu moartea pentru crima de a scrie pe Facebook împotriva guvernului, să zicem, iar aplicarea acestei ordonanțe să fie delegată unui tribunal de urgență condus de primul ministru. O astfel de ordonanță ar fi neconstituțională, în mod evident, dar în lipsa unei sesizări de neconstituționalitate din partea Avocatului Poporului, ea și-ar putea produce efectele imediat. Sigur că ordonanța ar deveni lege la un moment dat și ar putea fi contestată atunci la CCR de parlamentarii opoziției. Cam așa și cum schimbarea legii CCR prin ordonanță de urgență.
   • +10 (10 voturi)    
    Ar mai fi o cale de sesizare a CCR (Marţi, 3 iulie 2012, 15:21)

    Cocosulgarlic [utilizator] i-a raspuns lui camillus

    chiar daca USL isi subordoneaza institutia Avocatul Poporului. E vorba de calea prevazuta de art. 29 din Legea de org. si fct. a CCR, adica se promoveaza un proces pe rolul unei instante care sa aiba legatura cu acea eventuala OUG si apoi se invoca exceptia de neconstitutionalitate in fata instantei, care poate trimite exceptia spre solutionare Curtii Constitutionale.
    Art. 29 de care vorbeam:
    (1) Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia.
    (2) Excepţia poate fi ridicată la cererea uneia dintre părţi sau, din oficiu, de către instanţa de judecată ori de arbitraj comercial. De asemenea, excepţia poate fi ridicată de procuror în faţa instanţei de judecată, în cauzele la care participă.
    (3) Nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale.
    (4) Sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de către instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părţilor, opinia instanţei asupra excepţiei, şi va fi însoţită de dovezile depuse de părţi. Dacă excepţia a fost ridicată din oficiu, încheierea trebuie motivată, cuprinzând şi susţinerile părţilor, precum şi dovezile necesare. Odată cu încheierea de sesizare, instanţa de judecată va trimite Curţii Constituţionale şi numele părţilor din proces cuprinzând datele necesare pentru îndeplinirea procedurii de citare a acestora.
    • +2 (2 voturi)    
     Da, dar.. (Marţi, 3 iulie 2012, 16:37)

     finutza [utilizator] i-a raspuns lui Cocosulgarlic

     ... si instantele de judecata intra, in perioada asta, in vacanta!
     • +1 (1 vot)    
      Depinde de natura litigiului, (Marţi, 3 iulie 2012, 17:43)

      Cocosulgarlic [utilizator] i-a raspuns lui finutza

      procesele care conform legii se judeca de urgenta si cu precadere (ordonante presedintiale, de exemplu) primesc termene si in timpul vacantei judecatoresti.
   • +1 (1 vot)    
    parere (Marţi, 3 iulie 2012, 17:34)

    Soundflor [utilizator] i-a raspuns lui camillus

    Articolul 115, alin. 6 din Constituție spune clar: 'Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale''
    Deci ordonanţele ,,nu pot fi adoptate''(dacă se adoptă ele sunt inexistente) aşa că ,acel loophole se poate aplica doar ordonanţelor care pot fi adoptate .
  • -36 (46 voturi)    
   CCR merita desfiintata (Marţi, 3 iulie 2012, 14:57)

   tjax [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Salariile judecatorilor CCR ajung pana la 18.000 RON pe luna. Acesti oameni nu au fost afectati de taierea cu 25%, pentru ca au avut grija sa voteze impotriva reducerii propriilor salarii. Cam atat de onesti sunt. In 2010 sapte judecatori ai CCR au fost investigati de ANI, care isi pierduse cea mai mare parte din atributii dupa o decizie luata de CCR. Intr-un articol Hotnews din 2010 scria: "judecatorii Curtii se poarta ca Dumnezeii Romaniei: ei pot schimba arhitectura institutionala dupa cum poftesc, se pot contrazice si pot abuza de puterea lor fara sa dea socoteala nimanui." Articolul se numeste "Neconstitutionalii. Jos Politia Rutiera, jos Fiscul" - va invit sa-l recititi. Tot CCR a respins si legea eutanasierii cainilor vagabonzi, o dovada ca si in cazul legilor in care nu aveau nici-un interes au luat o decizie gresita.
   • +17 (19 voturi)    
    asta-i anarhie (Marţi, 3 iulie 2012, 15:28)

    Eugenn [utilizator] i-a raspuns lui tjax

    CCR merita criticata. Dar este o institutie fundamentala (pentru democratie), si nu poate fi pur si simplu desfiintata. Atata timp cat exista niste reguli, acestea trebuiesc respectate. Asta nu inseamna ca regulile nu pot fi imbuntatite cu timpul.

    Si Parlamentul merita criticat, dar nu a indraznit nimeni sa-l desfiinteze doar pentru ca asa a avut el chef.
    • -4 (4 voturi)    
     N-a zis nimeni c-o desfiinteaza... (Marţi, 3 iulie 2012, 16:38)

     finutza [utilizator] i-a raspuns lui Eugenn

     ... ci doar ii modifica structura, componenta, pentru ca balanta simpatiilor sa-i fie defavorabile lui Basescu.
  • +3 (3 voturi)    
   de parca ar fi.... (Marţi, 3 iulie 2012, 17:08)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   ....nevoie de o noua Constitutie. Este de ajuns sa interpreteze ca de fapt albul este negru si gata.
   Se vede treaba ca Nastase (condamnatul), nu suporta detentia si face presiuni puternice asupra "ortacilor" din USL, avand probabil dosare grele despre fiecare in parte.
   Prea sunt disperati, prea o fac la vedere si nu mai tin cont de nimic.
 • +49 (53 voturi)    
  va rog sa retineti .......... (Marţi, 3 iulie 2012, 14:39)

  MountThor [utilizator]

  ........... ca acest comunicat al CCR s-a dat in prezentza (cu participarea) tuturor celor 9 judecatori , deci si" cei ai USL" ! Din momentul asta USL e terminata ca si credibilitate in fata CCR ..... tot ce fac astazi ilegal , o sa le explodeze in fatza , in citeva zile !
 • -37 (39 voturi)    
  CCR (Marţi, 3 iulie 2012, 14:40)

  Mazeta [utilizator]

  Am fost și suntem de acord cu reformarea întregii Românii, dar nu suntem de acord cu reformarea noastră.
  • +15 (15 voturi)    
   Voi nu puteti fi reformati! (Marţi, 3 iulie 2012, 15:49)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Voi daramari!
   In consecinta, voi sunteti comunisti!
   Prostul daca nu stie sa "citeste", spune ca cititul dauneaza ochilor!
  • +3 (3 voturi)    
   Reformarea Romaniei? (Marţi, 3 iulie 2012, 16:36)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ce intelegi tu prin asta?
   Cea ce fac astia poate fi numit distrugerea Romaniei.
 • +34 (38 voturi)    
  Bravo (Marţi, 3 iulie 2012, 14:41)

  Marius Ogrean [utilizator]

  Asa institutiilor! Aparati-va!
  Aveti Constitutia ca aliat!
 • -28 (32 voturi)    
  :)) (Marţi, 3 iulie 2012, 14:42)

  catalin_mattei [utilizator]

  cum era faza aia cu pensiile magistratilor? Partea aia in care pt oricine se poate lua dar nu si pt "inamovibili"
  • +18 (18 voturi)    
   Dura lex, sed lex (Marţi, 3 iulie 2012, 15:16)

   Co_Co [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

   Din pacate... multi isi vor da seama de ceea ce s-a intamplat...mult prea tz. Mare curiozitate daca isi vor mai asuma gandurile de acum..
   Legea e facuta sa fie respectata.. PUNCT..
   • -1 (1 vot)    
    Una peste alta... (Marţi, 3 iulie 2012, 16:46)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui Co_Co

    ... membrii Curtii Constitutionale nu-s prea agreati de popor, de cetateni, de alegatori. Sunt vazuti ca niste batrani care se cred intelepti (eronat, nu-s toti batrani si nici intelepti), care tin de scaunele proprii si nu fac nimic. Mai dau si acel spectacol (robe, intrari si iesiri de pe scena, et.) perceput ca un circ curat. Asa se vede jos...
  • +11 (11 voturi)    
   Taica/tu ilici i/a facut (Marţi, 3 iulie 2012, 15:50)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

   inamovibili!
   Cum nu/i convie, da oridine la catei ca tine ca sa muste!
   Sictir si lehamite!
 • +28 (32 voturi)    
  unde sunt (Marţi, 3 iulie 2012, 14:42)

  iulian-bz [utilizator]

  si celelalte institutii,a sosit timpul sa ripostati,nu stati ascunsi dupa draperie,de ce va este frica,nu sunteti singuri,nu-l inteleg nici pe Traian Basescu,chiar nu se poate face ceva sa-i oprim!!!
 • +23 (25 voturi)    
  in sfarsit!!! (Marţi, 3 iulie 2012, 14:50)

  mamikutza [utilizator]

  prima reactie a STATULUI!...astept cu speranta ca acest Hitler sa fie pus la pamant!...
  • +7 (7 voturi)    
   Hitler? (Marţi, 3 iulie 2012, 15:51)

   Troll [utilizator] i-a raspuns lui mamikutza

   Da' Stalin ce are?
 • +17 (17 voturi)    
  Domnule Presedinte, (Marţi, 3 iulie 2012, 15:21)

  flitmania [utilizator]

  Va solicit sa actionati conform Constitutiei.Dvs trebuie sa inaintati plangere penala impotriva premierului .L-ati lasat destul sa-si bata joc de tara,de democratie.L-ati lasat destul sa fie bataia de joc a institutiilor internationale,l-ati lasat destul sa faca de ras Romania.Sunteti singurul care poate depune plangere penala impotriva acestui anarhist periculos.Romania nu poate fi jucata dupa bunul plac al celor doi ticalosi incapabili.Ati fost ales si este datoria dvs de a pune ordine in haosul generat de securistul Voiculescu,de plagiatorul sef si camarila lor.Toti avem copii si suntem ingrijorati de tara in care traim.Ce le spunem tinerilor?Ce le spunem parintilor care si-au pierdut copiii in timpul revolutiei?
 • +11 (13 voturi)    
  Adrese de contact parlamentari USL (Marţi, 3 iulie 2012, 15:40)

  algorab [utilizator]

  In cazul in care considerati ca aveti un mesaj de trimis parlamentarilor USL in contextul tuturor actiunilor pe care acestia le intrprind, sau doresc sa le faca, mai jos aveti lista cu adresele de e-mail ale tuturor parlamentarilor USL:

  Parlamentari USL

  Senatori:
  ========================================

  ecaterina.andronescu@senat.ro
  biroul_senatorial_medias@yahoo.com
  iulian.badescu@senat.ro
  trifon.belacurencu@gmail.com
  sorin.bota@senat.ro
  ic_r2003@yahoo.com
  iliecm@yahoo.com
  florin.constantinescu@senat.ro
  alexandru.cordos@senat.ro
  gheorghe.david@senat.ro
  petru.filip@senat.ro
  imariana@rocketmail.com
  toni.grebla@senat.ro
  tonigrebla@yahoo.com
  cmagureanu@yahoo.com
  ioan.mang@senat.ro
  marcuglg@yahoo.com
  mardarecatalin@yahoo.com
  alexandrumazare@yahoo.com
  mironmitrea@mac.com
  senat.s2_cta@yahoo.com
  gabriel.mutu@senat.ro
  snicolaescu@gmail.com
  cosminnicula@psd.ro
  popgheorghe15@yahoo.com
  pruneadan@yahoo.com
  nicolae.prunea@senat.ro
  ion.rotaru@senat.ro
  saghian_gheorghe@yahoo.com
  office@iliesarbu.ro
  Nicupsd.timis@yahoo.com
  daniels2002ro@yahoo.com
  argentinacostache@yahoo.com
  doina_silistru@yahoo.com
  marianaplacinta@yahoo.com
  dan.sova@senat.ro
  adrian.tutuianu@senat.ro
  serban.valeca@senat.ro
  olguta.vasilescu@senat.ro
  crin.antonescu@senat.ro
  pnl@senat.ro
  viorel.badea@senat.ro
  mircea.banias@senat.ro
  minervaboitan@yahoo.com
  minervaboitan@senat.ro
  cristian.david@senat.ro
  mircea.diaconu@senat.ro
  constantin.dumitru@senat.ro
  emilian.francu@senat.ro
  ghise.ioan@cdep.ro
  puiu.hasotti@senat.ro
  constanta.pnl@gmail.com
  paulichim@yahoo.com
  paul.ichim@senat.ro
  raymond.luca@senat.ro
  ovidiu.marian@senat.ro
  marius.nicoara@senat.ro
  mircea.abrudan@gmail.com
  romeo.nicoara@senat.ro
  vasile.nistor@senat.ro
  mario.oprea@senat.ro
  dorin.paran@senat.ro
  popgabriela_mm@yahoo.com
  cabinetliviutituspasca@senat.ro
  sorina.placinta@senat.ro
  cornel.popa@pnl.ro
  pnl.bihor@pnl.ro
  mihaela.popa@senat.ro
  tiberiu.prodan@senat.ro
  aureliantiberiu@gamail.com
  serban.radulescu
 • +8 (10 voturi)    
  Rolul de ... (Marţi, 3 iulie 2012, 15:40)

  Gigi Kent [utilizator]

  ... arbitru constitutional neutru din punct de vedere politic nu poate fi asigurat decat de o curte care nu este numita politic. Din pacate insa schimbarea trebuie facuta treptat si nu prea exista alta cale pentru o schimbare radicala si eficienta. Membrii cu mandat politic carora le expira mandatul trebuie treptat inlocuiti cu persoane nominalizate de CSM.

  Daca planul USL este doar de a-l inlocui pe reprezentantul lui Basescu cu reprezentantul lor etc. nu prea sunt de acord.
 • +7 (9 voturi)    
  Parere (Marţi, 3 iulie 2012, 15:53)

  coco04 [utilizator]

  Curtea Constitutionala nu e "politizata" ci "echilibrata politic".Asta a vrut PSD-ul asta s-a obtinut.
  Cineva trebuie sa tina spatele democratiei impotriva arbitrariului politic.
 • +2 (10 voturi)    
  PDL esti vinovat! (Marţi, 3 iulie 2012, 16:01)

  mongol89 [utilizator]

  Ceea ce e facut PDL-ul in opozitie fiind pina acum se numeste TRADARE. Si ce se intimpla acum a pretul tradarii de catre PDL nu numai a Presedintelui Basescu dar si a Romaniei moderne si tinere.

  Lovitura de stat la care asistam acum e de fapt lovitura prin care baronii isi iau justitia inapoi sub control. E lovitura prin care Romania e re-adusa pe matca veche a balcanismului si feudalismului oriental.
 • +1 (1 vot)    
  o tara fara contitutie... (Marţi, 3 iulie 2012, 21:25)

  barbu007 [utilizator]

  = o tara la cheremul bunului plac al stapanitorilor.
  DE ALTFEL, CURTEA CONSTITUTIONALA SI ATRIBUTIILE SALE AU FOST STABILITE PRIN LEGE ORGANICA. ELE NU POT FI MODIFICATE PRIN OUG, CI TOT PRINTR-O LEGE ORGANICA. ORI, ACEEASI CONSTITUTIE SPECIFICA IMPOSIBILITATEA PARLAMENTULUI DE A EMITE LEGI ORGANICE CU 6 LUNI INAINTE DE ALEGERILE GENERALE!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by