​Autointitulatul rege al romilor Florin Cioaba i-a cerut public premierului Victor Ponta sa intervina in cazul romilor din Baia Mare care au fost mutati "fortat" intr-un bloc din incinta fostei societati Cuprom, unde peste 20 de copii s-au intoxicat, transmite Mediafax.

Potrivit lui Florin Cioaba, romii care locuiau in blocuri inconjurate de ziduri inalte de aproape doi metri au fost mutati fortat in incinta Cuprom, acolo unde ei s-au intoxicat.

"Primarul a trecut la acte foarte grave impotriva romilor, mutandu-i fortat din acele blocuri si i-a dus intr-un sediu al unei institutii, Cuprom. Aici romii s-au intoxicat pentru ca e un mediu toxic, iar peste 20 de copii de romi si cativa batrani au fost dusi la spital pentru ca au fost intoxicati de acel mediu in care au fost mutati, unde nu s-a luat nicio masura de imbunatatire. Prima data au fost mutati, iar cand a vazut ce se intampla, primarul a inceput sa ia masuri", a declarat vineri Florin Cioaba.

Cioaba a acuzat-o si pe mama primarului Catalin Chereches ca ar fi incercat sa ascunda situatia de la Cuprom.

"Ceea ce este mai grav este faptul ca mama dansului (a primarului Catalin Chereches - n. r.), care lucreaza la Directia Sanitara, vazand ca se face un asa mare scandal, a venit si a luat romii sa stranga acele deseuri toxice, acele sticle care erau otravite, pentru a putea sa stearga aceasta urma. Erau sticle cu diferite substante toxice care au facut ca oamenii, vreo 26, sa ajunga la spital", a sustinut Cioaba.

Liderul romilor, alaturi de 40 de organizatii care lupta impotriva discriminarii, i-au trimis, vineri, o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta, cerandu-i public sa ia atitudine fata de actiunile autoritatilor locale din Baia Mare cu privire la romi si sa informeze in mod public cu privire la masurile dispuse.

"Cred ca Guvernul Romaniei si domnul prim-ministru ar trebui sa se gandeasca bine la ceea ce se intampla in Baia Mare. Exista o strategie a Guvernului Romaniei in care Guvernul a spus ca va face locuinte, dar nu in care ii asteapta moartea pe oameni, ci locuinte unde sa fie un trai decent. Cerem Guvernului Ponta sa puna in practica strategia", a spus Cioaba.

Potrivit sursei citate, ce se intampla acum la Baia Mare "este clar o incercare de segregare a unei minoritati fata de majoritate", mai exact minoritatea roma.

"Primarul de la Baia Mare, domnul Chereches, inca din 2011 este in atentia organizatiilor romilor si a organizatiilor internationale, care au semnalat clar acte de discriminare impotriva comunitatii de romi. De fapt, ceea ce se intampla a inceput inca din 2011, cand primarul a incercat si a reusit sa separe comunitatea de romi fata de majoritari. A ridicat un zid de 1,80 metri inaltime si 90 de metri latime, care practic a inconjurat cele patru blocuri unde locuiau romii, pentru a nu mai fi vizibile, crezand ca in acest fel ascunde neputinta organelor de la Primaria din Baia Mare", a spus Cioaba.

Potrivit sursei citate, "acest lucru i-a deranjat foarte mult pe romii din localitatea Baia Mare pentru ca s-au vazut inconjurati ca intr-un ghetou".

"Domnul primar a spus ca a facut acest lucru tocmai pentru ca in acea zona se intampla multe accidente de circulatie si a vrut sa protejeze copiii romi. Nu este adevarat pentru ca, la doar 20 de metri fata de blocurile rome, mai sunt niste blocuri unde nu locuiesc romi si s-au intamplat accidente si in acea zona, dar zona nu a fost ingradita. Centrul Crestin al Romilor a sesizat Consiliul Impotriva Discriminarii, care la randul sau a facut o ancheta si a ajuns la aceeasi concluzie la care am ajuns si noi, ca este o incalcare a drepturilor omului si a amendat pe primar cu 8.000 de lei si i-a pus in vedere daramarea acestui zid. Dar dansul a atacat aceasta hotarare la Curtea de Apel Cluj, care i-a dat castig de cauza. Centrul Crestin al Romilor si Consiliul Impotriva Discriminarii am atacat aceasta sentinta la Bucuresti, la Curtea Suprema, unde sper sa ni se dea dreptate", a precizat Florin Cioaba.

El considera ca primarul din Baia Mare a avut un rezulatat foarte bun la alegerile din 10 iunie tocmai pentru ca a avut un discurs rasist.

"Vazand ca aceste lucruri prind si populatia a aplaudat separarea romilor intr-o parte, ca la alegerile din 2011 a reusit sa obtina voturi pe aceasta problema, ca a separat romii si a luat o atitudine severa impotriva lor, i-au adus voturi si acum. Il felicit pentru rezultat, dar sa nu o faca pe pielea romilor. Organizatiile romilor, impreuna cu Centrul Crestin, am sesizat Guvernul Romaniei, la fel ca si in 2011, cand din pacate nu s-a facut nimic. Am sesizat si alte institutii de stat, dar nu s-a luat nicio masura si iata ce s-a intamplat. Parlamentul European, comisarul pentru drepturile omului, a venit si a cerut sa se opreasca aceasta discriminare la care sunt supusi romii din Baia Mare", a spus Cioaba.

Potrivit acestuia, activitatea lui Chereches ca primar este bazata pe foarte multe actiuni care au ca subiect punerea romilor in situatii jenante.

"Am vazut la televizor ieri (joi - n. r.) ca a mers, a chemat romii, i-a pus sa se spele, le-a dat sapun si dupa aceea le-a dat de mancare. Este o batjocura pe care a facut-o pentru comunitatea roma. Nu trebuie sa isi bata joc de oamenii acestia care sunt sarmani. Nu trebuie sa isi bata joc de saracia lor. E bine sa faca baie comunala, dar nu trebuia sa cheme televiziunile, sa faca propaganda ca daca se spala le da o felie de paine sau ceva de mancare. E un lucru rusinos. Daca chiar ii pasa de aceasta comunitate nu trebuia sa ii batjocoreasca in fata intregii Romanii si poate a intregii lumi", a spus Cioaba.

Politia Judeteana Maramures desfasoara o ancheta pentru vatamare corporala din culpa, dupa ce 13 copii care locuiesc intr-un bloc social amenajat in incinta Cuprom Baia Mare au ajuns la spital, la inceputul lunii iunie, intoxicati cu o substanta necunoscuta.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures, Ioan Muresan, declara ca institutia a fost sesizata in 1 iunie, aproape de ora 24.00, ca mai multi copii au fost intoxicati cu o substanta necunoscuta, iar acolo au ajuns patru ambulante SMURD si 13 copii au fost transportati la spital. Acestia nu au fost internati, pentru ca nu necesitau internare, declara Muresan.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Maramures, Gabriela Liahovici, declara ca Politia a inceput o ancheta pentru vatamare corporala din culpa, autorii fiind necunoscuti.

Conform sursei citate, toti cei 13 copii locuiesc, de scurt timp, intr-un bloc social amenajat in incinta societatii Cuprom din Baia Mare, inainte locuind in zona Craica din municipiu.

Surse din randul anchetatorilor afirmau ca in fosta uzina, in ale carei birouri au fost mutate familiile din zona Craica, se mai aflau unele recipiente cu substante folosite la Cuprom, iar oamenii ar fi deschis recipientele, in zona s-a degajat un miros intepator, iar la scurta vreme mai multor persoane li s-a facut rau.

Alte variante avute in vedere de anchetatori sunt aceea a intoxicarii cu substante din vopseaua de pe peretii locuintelor, care nu s-a uscat suficient, sau a utilizarii unui spray lacrimogen.

Politia verifica, de asemenea, cum a fost dat in folosinta un spatiu de locuit in care sunt depozitate substante chimice periculoase.

Presa a relatat ca Primaria Baia Mare a organizat in seara zilei de 1 iunie o actiune de mutare a cateva sute de romi din zona Craica in spatii care au apartinut combinatului dezafectat Cuprom, unii dintre acestia acuzandu-l pe primarul Catalin Chereches deoarece locuintele sociale alocate ar fi fost improvizate, iar in unele dintre acestea ar fi fost recipient cu substante chimice periculoase. Mai multi copii si adulti romi au fost dusi la spitalul local, reclamand stari de rau pe fondul intoxicarii cu substante chimice.

Trei organizatii nonguvernamentale - Romani CRISS, Sanse Egale si Asociatia Umanitara Impreuna - au transmis o scrisoare deschisa in care acuza "actiunea inumana" a Primariei Baia Mare.

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, a declarat ulterior ca mutarea romilor a fost absolut legala, ca nu este vorba de un combinat chimic, ci de sedii administrative igienizate si ca acestia s-au intoxicat din cauza unor spray-uri paralizante folosite de unii "pseudo-lideri" ai comunitatii.