Imigratia clandestina este pe punctul de a deveni, in anumite conditii "exceptionale", un eveniment care sa permita restabilirea controalelor la frontierele nationale ale tarilor din Spatiul Schengen, au anuntat sambata surse diplomatice, citate de AFP.

Concluziile privind noile reguli pentru gestionarea spatiului Schengen, care vor fi supuse aprobarii ministrilor de Interne din UE, joia viitoare, la Luxemburg, sunt fondate in mare masura pe cererile Frantei si Germaniei, au precizat sursele citate.

Documentul de lucru, obtinut de AFP, prevede posibilitatea statelor membre de a restabili controalele la frontierele nationale "pentru o durata de sase luni care poate fi prelungita cu alte sase luni suplimentare", "atunci cand controlul unei frontiere externe a Spatiului nu mai este asigurat din cauza unor circumstante exceptionale".

Rolul Comisiei in procesul decizional ramane inca un subiect in dezbatere, a recunoscut unul dintre negociatori, la capatul unei reuniuni de lucru care a avut loc vineri la Bruxelles.

"Ministrii vor trebui sa identifice o pozitie comuna" joi, a precizat un alt negociator.

Aceasta posibilitate a fost solicitata de Franta si Germania, intr-o scrisoare comuna cu un ton amenintator, discutata de ministrii de Interne ai UE la ultima lor reuniune din 26 aprilie, la Luxemburg.

Dar guvernarea s-a schimbat in Franta, dupa victoria socialistului Francois Hollande in turul doi al alegerilor prezidentiale.

"Pentru noi, aceasta scrisoare nu mai exista", a declarat vineri comisarul insarcinat cu Afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

"Nu am discutat deocamdata cu nou guvern francez, dar sunt sigura ca Franta va avea o abordare constructiva in cadrul urmatoarei reuniuni a ministrilor de Interne din 7 iunie, la Luxemburg", a comentat ea.

Scrisoarea franco-germana mentiona explicit lupta impotriva imigratiei clandestine drept justificare pentru restabilirea controalelor la frontierele nationale in Schengen "ca ultim resort".

Propunerile pentru reuniunea de la Luxemburg nu mai mentioneza acest aspect. Se utilizeaza termenii "circumstante exceptionale".

"Schengen nu este un instrument pentru gestionarea migratiei", sustinea Cecilia Malmstrom.

O pozitie contestata de fostul ministru francez de Interne Claude Gueant. "Schengen nu este doar un tratat al liberei circulatii, dar si de protectie impotriva intrarilor ilegale. Doamna Malsmtrom greseste cand uita asta", replicase el, in 26 aprilie.