Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat joi, pentru agentia Mediafax, ca, in urma unei sedinte privind strategia nationala anticoruptie, va pleca la Parchetul General, unde a fost convocat in legatura cu dosarul de conflict de interese deschis de procurori la sesizarea ANI.

Mircea DiaconuFoto: Agerpres

Diaconu, alaturi de alti ministri din cabinetul Ponta, dar si de premier, au participat joi, la invitatia ministrului Justitiei, la o sedinta interguvernamentala privind implementarea strategiei nationale anticoruptie.

Dupa sedinta, ministrul Culturii a declarat ca se va prezenta la Parchetul General, unde a fost citat pentru joi de procurori, in dosarul in care se fac cercetari legate de conflictele de interese sesizate, in cazul lui Diaconu, de Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Concret, ministrul a recunoscut ca a fost chemat de procurori la discutii, dar ca nu a avut timp sa se prezinte pana la acest moment, insa, datorita faptului ca sediul Parchetului "este foarte aproape" de cel al Ministerului Justitiei, se va prezenta pentru a discuta cu procurorii.

Pana la momentul difuzarii acestei stiri, ministrul Culturii nu a ajuns la sediul Parchetului General.

In urma sedintei de la Ministerul Justitiei, premierul Victor Ponta a declarat, referitor la situatia lui Diaconu, ca l-a trimis pe acesta la procurori in momentul in care a aflat ca a fost citat de acestia.

Intrebat cum comenteaza faptul ca un ministru urmarit penal participa la o sedinta precum cea privind implementarea strategiei nationale anticoruptie, Ponta a raspuns: "Din cate stiu eu, domnul Diaconu nu este urmarit pentru nicio fapta de coruptie. Nu stiu daca este sau nu este urmarit. Mi-a spus ca a fost chemat. I-am spus sa se duca imediat. Si e aproape Parchetul. Se va duce, se va duce".

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au declansat, in ianuarie, urmarirea penala fata de Mircea Diaconu, pentru conflict de interese, dosarul fiind in faza de finalizare.

Mircea Diaconu este acuzat de conflict de interese in urma unei sesizari inaintate Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Mircea Diaconu a fost in 10 ianuarie la Parchetul instantei supreme, insa a evitat sa dezvaluie motivul prezentei sale acolo.

Diaconu spunea atunci ca in cazul sesizarii Agentiei Nationale Anticoruptie privind cercetarea lui pentru abuz in serviciu si conflict de interese, in opinia sa chiar ar exista o problema, aratand ca a micsorat veniturile sotiei sale "destul de mult".

In octombrie 2011, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul instantei supreme sa-l cerceteze pentru abuz in serviciu si conflict de interese pe Mircea Diaconu, senator si director la Teatrul "C.I.Nottara", pentru ca ar fi favorizat numirea sotiei sale in functia de regizor la teatru.

Potrivit ANI, in 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, sotia lui Mircea Diaconu, in calitate de salariat al Teatrului "C.I. Nottara", a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, in data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. Maria Diana Diaconu a fost, in perioada 19 noiembrie 2001 - 15 august2007, actor in cadrul Teatrului "C.I. Nottara".

Cererea sa a fost aprobata de catre directorul Teatrului "C.I. Nottara", Mircea Diaconu, desi nu indeplinea conditiile inscrise in fisa postului de regizor artistic, de minim un an experienta in domeniul regiei, Diana Diaconu avand la acea data numai doua luni de la absolvirea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti, Sectia "Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)".

In cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost presedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate in care i-a acordat sotiei sale calificativul maxim. In 15 august 2007, Maria Diana Diaconu a fost promovata in functia de regizor artistic.

Beneficiul patrimonial, constand in veniturile salariale obtinut in perioada 2007 - 2010 de catre Maria Diana Diaconu a fost de 83.684 de lei.

Pe de alta parte, Mircea Diaconu se afla intr-un litigiu cu ANI, care a constatat incompatibilitatea intre calitatea sa de senator si cea de director al Teatrului Nottara din Bucuresti, functie la care a renuntat.

Litigiul cu ANI a pornit dupa ce, in 27 ianuarie 2011, inspectorii de integritate au constatat ca senatorul PNL Mircea Diaconu este in incompatibilitate din 2008, el fiind atat parlamentar, cat si director-manager al Teatrului Nottara.

Diaconu a contestat in instanta actul de constatare al ANI, insa a pierdut faza de fond a procesului. In 16 septembrie 2011, Curtea de Apel a respins contestatia actorului. Cazul este pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cateva luni mai tarziu, Diaconu a anuntat ca-si da demisia din functia de la Nottara.