Istoricul Adrian Cioroianu, alaturi de democrat-liberalii Valeriu Stoica si Adriean Videanu, au anuntat, joi, infiintarea unei asociatii care isi propune sa refaca monumentul Ion C. Bratianu in Piata Universitatii, respectiv a statuii fondatorului PNL, relateaza Mediafax.

Cioroianu a sustinut ca statuia Ion C. Bratianu ar trebui sa amplasata chiar in sensul giratoriu din Piata Universitatii, unde a fost amplasata si in perioada interbelica.

"Dorim sa refacem o parte din patrimoniul acestui oras si nu numai pentru ca un astfel de monument facea parte din memoria afectiva a intregii tari fiind vorba de un om politic fundamental pentru istoria Romaniei, a statului roman modern. Asociatia isi propune refacerea unui parti a Bucurestiului care a disparut odata cu venirea comunismului pentru ca monumentul a fost distrus. Istoria noastra moderna incepe cu generatia lui Ion C. Bratianu. Ne propunem sa repunem la locul sau un monument definitoriu post-pasoptist, si astfel dorim sa reintregim imaginea unui oras, odata Micul Paris", a afirmat Cioroianu.

El a fost intrebat daca asociatia are in vedere si redenumirea Pietei Universitatii in Piata Ion C. Bratianu. "N-am discutat rebotezarea pietei, nu cred ca asta este pana la urma miza, si nici nu ar trebui sa avansam idei dincolo de orizontul nostru imediat de asteptare", a precizat Cioroianu.

Totodata, democrat-liberalul Adriean Videanu a precizat ca asociatia isi propune sa initieze studiile urbanistice, studiul de locatie si cel istoric pentru a demara actiunea de reamplasare a monumentului Bratianu.

"Am putea spune ca, intre 1903 si 1948, Bucurestiul a fost strajuit in actuala Piata a Universitatii de unul dintre cele mai importante monumente pe care le-a avut vreodata Bucurestiul si credem ca este momentul sa se inceapa o evaluare a reamplasarii monumentului lui Ion C. Bratianu ca cel mai longeviv prim-ministru pe care l-a avut Romania. Avem obligatia morala sa facem acest lucru", a precizat Videanu.

"Asociatia va fi de tip privat, ceea ce nu inseamna ca nu vom primi cu mare placere si structuri administrative care vor fi interesate sa intre intr-un astfel de proces. Asociatia isi propune sa finanteze toate studiile urbanistice, istorice, de fezabilitate pentru refacerea acestui monument. Am si inceput sa adunam toate documentele epocii astfel incat sa avem o baza de date pentru inceperea acestui process", a mai explicat Videanu.