Corlatean a solicitat CEDO prelungirea cu 9 luni a termenului pentru executarea hotararii pilot privind retrocedarea proprietatilor
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, Titus Corlatean, insotit de co-agentul Guvernului Romaniei la CEDO, Irina Cambrea, efectueaza o vizita de lucru la Strasbourg, in vederea discutarii unor probleme de actualitate vizand situatia Romaniei la CEDO.
Sursa citata precizeaza ca, in acest context, au avut loc, vineri, intalniri ale delegatiei romane cu presedintele si vicepresedintele CEDO, Nicolas Bratza, respectiv Josep Casadevall.
"In legatura cu punerea in executare a hotararii pilot privind retrocedarea proprietatilor (cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei) demnitarul roman a subliniat vointa politica a Guvernului de a rezolva problematica respectiva, in conformitate cu jurisprudenta CEDO, tinand seama de necesitatea de a asigura un just echilibru intre interesele particulare si interesul general al societatii. Ministrul justitiei a aratat ca, avand in vedere caracterul complex si sensibil al acestei chestiuni, continuarea dezbaterii publice a solutiilor legislative este necesara in scopul obtinerii unei sustineri mai largi a societatii romanesti si a clasei politice, care sa ofere stabilitatea si predictibilitatea noii legislatii si a aplicarii sale in perspectiva. In acest sens, a sustinut solicitarea Guvernului de a se acorda o prelungire de 9 luni a termenului acordat de Curte pentru executarea hotararii pilot", sustine MJ.
Titus Corlatean a subliniat angajamentul politic ferm al noului Guvern pentru executarea hotararilor CEDO, precum si determinarea de a ramane un partener constant si serios al Curtii, in vederea solutionarii cauzelor aflate pe rolul sau.
"Raportandu-se la modalitatea in care statul roman isi indeplineste obligatiile de executare a hotararilor CEDO, presedintele Curtii de la Strasbourg a subliniat ca, fiind constient de problemele cu care se confrunta in prezent societatea romaneasca, considera ca Romania este un partener care a demonstrat seriozitate in ceea ce priveste implementarea masurilor de reforma, in spiritul Conventiei", se mai arata in comunicat.
Ministerul Justitiei mentioneaza ca, in cursul discutiilor, au fost abordate chestiuni legate de reforma CEDO si s-a facut o trecere in revista a problematicii cererilor romanesti pe rolul Curtii.
In ceea ce priveste subiectul reformei Curtii, referindu-se la declaratia politica recent adoptata la Brighton (20 aprilie), ministrul justitiei a subliniat faptul ca Romania a avut aceeasi pozitie ca si Curtea in ceea ce priveste sustinerea dreptului la recurs individual si necesitatea consolidarii autoritatii si prestigiului CEDO la nivel european.
"Cat priveste principalele categorii de plangeri indreptate impotriva Romaniei, avand ca obiect conditiile de detentie din penitenciare, durata nerezonabila a procedurilor, neexecutarea hotararilor judecatoresti, problema practicii neunitare a jurisprudentei nationale, demnitarul roman a aratat faptul ca intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila, precum si a codurilor penal si, in perspectiva, de procedura penala va ameliora in mod semnificativ problemele ridicate in acest gen de cauze. La final, partea romana si reprezentantii CEDO au agreat faptul ca, pentru executarea hotararilor Curtii, este esentiala continuarea si intensificarea dialogului si parteneriatului existent intre autoritatile nationale si instanta de la Strasbourg", se mai precizeaza in comunicat.

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
D-l Cornatean cred ca a incurcat comunicatele.
In cel pe care trebuia sa-l remiteti presei era vorba despre cei 21 mld euro pe care Romania trebuie sa-i scoata din piatra seaca pentru fostii proprietari nationalizati de comunisti .
Va mai amintiti, era pe agenda uneia dintre sutele de motiuni USL , ultima adica, cea impotriva lui MRU cand voi va bateati cu pumnii in piept - dreptul la proprietate in sus si in jos ...
Sa intelegem ca la anul, dupa alegeri , problema e ca si rezolvata. Foarte bine! Va asteptam in fiecare zi cu drag, la televizor, sa ne informati in legatura cu stadiul planificarii cincinale in aceasta problema a restituirii celor 21 mild euro.
proprietatea ciordita este sacra, asa ca mai asteptati voi vreo 20 de ani si mai vedem noi.....ce mai dam inapoi....
am promis noi ceva cand eram in opozitie? vise, neica vise.....