Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a solicitat, vineri, in cadrul intalnirii cu presedintele si vicepresedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), acordarea unei prelungiri de 9 luni a termenului acordat pentru executarea hotararii pilot privind retrocedarea proprietatilor, relateaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, Titus Corlatean, insotit de co-agentul Guvernului Romaniei la CEDO, Irina Cambrea, efectueaza o vizita de lucru la Strasbourg, in vederea discutarii unor probleme de actualitate vizand situatia Romaniei la CEDO.

Sursa citata precizeaza ca, in acest context, au avut loc, vineri, intalniri ale delegatiei romane cu presedintele si vicepresedintele CEDO, Nicolas Bratza, respectiv Josep Casadevall.

"In legatura cu punerea in executare a hotararii pilot privind retrocedarea proprietatilor (cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei) demnitarul roman a subliniat vointa politica a Guvernului de a rezolva problematica respectiva, in conformitate cu jurisprudenta CEDO, tinand seama de necesitatea de a asigura un just echilibru intre interesele particulare si interesul general al societatii. Ministrul justitiei a aratat ca, avand in vedere caracterul complex si sensibil al acestei chestiuni, continuarea dezbaterii publice a solutiilor legislative este necesara in scopul obtinerii unei sustineri mai largi a societatii romanesti si a clasei politice, care sa ofere stabilitatea si predictibilitatea noii legislatii si a aplicarii sale in perspectiva. In acest sens, a sustinut solicitarea Guvernului de a se acorda o prelungire de 9 luni a termenului acordat de Curte pentru executarea hotararii pilot", sustine MJ.

Titus Corlatean a subliniat angajamentul politic ferm al noului Guvern pentru executarea hotararilor CEDO, precum si determinarea de a ramane un partener constant si serios al Curtii, in vederea solutionarii cauzelor aflate pe rolul sau.

"Raportandu-se la modalitatea in care statul roman isi indeplineste obligatiile de executare a hotararilor CEDO, presedintele Curtii de la Strasbourg a subliniat ca, fiind constient de problemele cu care se confrunta in prezent societatea romaneasca, considera ca Romania este un partener care a demonstrat seriozitate in ceea ce priveste implementarea masurilor de reforma, in spiritul Conventiei", se mai arata in comunicat.

Ministerul Justitiei mentioneaza ca, in cursul discutiilor, au fost abordate chestiuni legate de reforma CEDO si s-a facut o trecere in revista a problematicii cererilor romanesti pe rolul Curtii.

In ceea ce priveste subiectul reformei Curtii, referindu-se la declaratia politica recent adoptata la Brighton (20 aprilie), ministrul justitiei a subliniat faptul ca Romania a avut aceeasi pozitie ca si Curtea in ceea ce priveste sustinerea dreptului la recurs individual si necesitatea consolidarii autoritatii si prestigiului CEDO la nivel european.

"Cat priveste principalele categorii de plangeri indreptate impotriva Romaniei, avand ca obiect conditiile de detentie din penitenciare, durata nerezonabila a procedurilor, neexecutarea hotararilor judecatoresti, problema practicii neunitare a jurisprudentei nationale, demnitarul roman a aratat faptul ca intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila, precum si a codurilor penal si, in perspectiva, de procedura penala va ameliora in mod semnificativ problemele ridicate in acest gen de cauze. La final, partea romana si reprezentantii CEDO au agreat faptul ca, pentru executarea hotararilor Curtii, este esentiala continuarea si intensificarea dialogului si parteneriatului existent intre autoritatile nationale si instanta de la Strasbourg", se mai precizeaza in comunicat.