- Nota Redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Turbulentele din Europa si impactul lor asupra economiei romanesti. Care sunt scenariile posibile si cum reactionam la ele? Cristian Sima a discutat online cu cititorii HotNews.ro

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Trebuie scrisa !!!
Momentant gonirea Greciei din zona euro este amenintare fara substanta.
Elvetia, Norvegia, Danemarca sunt tari fara euro.
De ce sa stea cu forta ?
Daca ati avea in acest moment un depozit intr-o banca cu capital grecesc din Romania cum proceda ? ati lichida sau ati prelungi?
Multumesc.
Vor fi afectati cei care au credite la aceste banci, gen renegocieri de contracte/dobanzi, restituirea banilor. Dar cei care au depozite?
Ce se va intampla cu euro, se vede ca fata de dolar tot scade, pana cand? Dar fata de franc o sa reusesca banca nationala a Elvetiei sa mentina pragul de 1,2. Si nu in ultimul rand cum va fi fata de leul nostru euro, va scadea sau creste?
Filialele bancilor grecesti in Romania sunt entitati juridice romane. Sunt banci stabile si pot fi investitii atractive pentru alte banciu din UE. Din nefericire, panica ce ar putea interveni (daca ar exista o astfel de panica) le-ar putea pune in fata unei mari crize de lichiditati. BNR cred ca este pregatita sa faca fata unui volum mare de retrageri avand resurse mai mari decat masa monetara Mo de pe teritoriul Romaniei. Ceea ce lipseste este un plan coerent care sa intre in vigoare in momentul crearii panicii. varianta ca Statul sa nationalizeze bancile grecesti intr-o prima faza (pana cand se va gasi un cumparator) nu mi se pare o idee rea. Dar sunt oare guvernantii si BNR pregatiti pentru o astfel de miscare profund neliberala si anti-concurentiala? Eu sunt adeptul selectiei naturale dar trebuie sa recunosc ca in cazul acestei crize este de preferat sa apasam pe orice parghie chiar si ne-democratica, numai pentru a stopa panica. BaNCA NATIONALA A eLVETIEI FACE EFORTURI URIASE PENTRU A TINE CURSUL EURO/FRANC LA 1,2. In momentul in care
Multumesc.
Aveti idee cam cat la suta din devalorizarea leului din ultima perioada tine de "turbulentele" din Europa si cat se datoreaza actualilor guvernanti?
Ma refer la faptul de de cand "au venit", ei tot dau la toata lumea, fara sa explice o singura chestie: de unde?
Ce implicatii are acest mecanism in economia romaneasca? In perioadele de criza cand se intampla acest lucru importurile in USD (de ex petrol) devin mult mai scumpe si impiedica revenirea economica. E o actiune pro-ciclica, cum facem sa o prevenim/remediem?
Multumesc.
Mulțumesc
multumesc!
va rog sa ne impartasiti parerea Dumneavoastra referitoare la probabilitatea extinderii crizei generate de falimentul Greciei, anul acesta, in tari precum Italia, Spania, Irlanda si a impactului acestui default asupra monezii unice.
Va multumesc.
Grecia sa iasa din zona euro in mod controlat, eventual urmata si de alte state
sau
Sa fie sprijinita financiar in continuare, eventual sa fie "iertata" de o parte din datorie sau sa fie compensata cu alte active imobiliare.
2.daca iese grecia din eu investitiile se vor diminua anul urmator (contagiune) sau vor creste (zona sigura)?
2. Daca Grecia iese din euro, investitiile nu se vor diminua, ci se vor stopa. Un prim semnal este cresterea spectaculoasa a depozitelor bancare in toate tarile UE.
este considerata aceasta manevra o cheltuiala bugetara pentru sustinerea economica a exportatorilor(creditorilor) si care va fi suportata de populatie prin inflatie?
Guvernantii astia actioneaza bine cu reducerea austeritatii? Bruma mea de economii in lei la o alta banca decat una greceasca are sansa sa nu fie spulberata de inflatie?
2.daca grecii nu respecta intelegerile si vor fi scosi din UE din punct de vedere monetar, credeti ca se va adauga un addendum la tratatul UE existent cu o perioada de extensie in care tara care iese sa-si achite obligatiile fata de Uniune?
2. Nu stiu sa va raspund, e o intrebare pentru politicienii Europei.
Cum ar aparea drahma pe piata valutara?
Cum se va calcula valoarea la care se va cota drahma fata de euro?
Multumesc,
Marius Ogrean
2.cum putem sa ne protejam economiile de "tsunami-ul" financiar care urmeaza ?
3.baltic dry index mai poate fi un barometru pt ceea ce urmeaza sa se intample in economia mondiala ?
2. Singurul sfat pe care vi-l pot da este sa nu intrati in panica, sa nu faceti schimburi valutare si sa urmati cat mai putine sfaturi din cele pe care le veti citi pe net (ignorati inclusiv sfaturile mele)
3.Baltic dry index este un indice la care eu tin foarte mult si care scade dramatic atingand minime istorice. Banuiesc ca puteti trage singur concluziile necesare
Ma bucura revenirea dvs.si va rog sa-mi explicati de ce scad cotatiile bursiere in conditiile in care increderea in monede este in cadere?Multumesc.
2. daca euro dispare, dolarul (care a fost slabit, zic multi analisti, intentionat de catre guvernul american pt a impulsiona exporturile americane) se va intari neaparat, sau, dimpotriva, putem intui ca vor exista alte refugii ale capitalului (aur, etc.)?
3. daca iese grecia din zona euro, Romania ar fi avantajata sau dezavantajata sa intre in zona euro? Din punctul de vedere al inflatiei, pare ca intrarea in zona euro a romaniei, mai ales intr-o economie "dolarizata/euroizata" ca a noastra, ar face bine, pt ca nu s-ar mai putea da vina, asa cum s-a facut atatia amar de ani, pe "importuri" atunci cand se mareau preturile pana la cer la produsele sau serviciile din piata locala. Ce-ar putea fi rau?
4. De ce tot ezita BNR sa adopte euro? Este o politica a interesului personal al guvernatorului, care se teme ca ramane fara putere, sau e o reticenta justificata?
5. am putea vedea migrand companii de pe bursa din grecia pe cea din romania?
6. ar beneficia romania de fuga capitalulilor din grecia? nu ma refer la capitalurile foarte mari ale americanilor sau europenilor, ci cele ale grecilor care ar putea vedea in bulgaria si romania niste oaze de stabilitate aproape de casa?
7. daca o alta tara, pe langa grecia, va avea probleme similare, si ar iesi si ea din zona euro, atunci euro va iesi mai intarit (fata de dolar de exemplu) sau, dimpotriva?
8. care sunt domeniile de activitate, ale companiilor listate la burse, care ar putea beneficia in urma iesirii din zona euro a greciei? adica, pe scurt, care sunt marii castigatori? ca, pe langa marii pierzatori (bancile europene), trebuie sa fie si niste castigatori (eventual chiar grecii care au acumulat diverse active pe o datorie pe care nu o mai dau inapoi...de ce nu)?
9. barilul de petrol e influentat de grecia?
2. In orice criza, dolarul a fost moneda de refugiu
3. e o nebunie sa intri intr-o moneda pe cale de a se dezintegra
4.v-am raspuns
5.mi-as dori sa vad companiile grecesti migrand pe Bursa din Sibiu. Din nefericire, piata de capital din Romania este sublima dar lipseste cu desavarsire. Eu incerc sa salvez aceasta piata de capital care e necesara intr-un moment de criza, si sper ca dl prim-ministru sa citeasca memoriul depus de Sibex la Palatul Victoria.
6. Capitalurile grecesti nu migreaza decat spre Elvetia sau spre alt paradis fiscal. Increderea in bancile elvetiene contruita in sute de anile va ajuta sa nu intre in criza de lichiditati. Romania nu a investit in aceasta ioncredere si nu va beneficia in migrarile de capital.
7.Daca tarile din Sud ies din euro, evident euro de Nord va deveni mult mai puternic si germania va exporta mai putin si mai greu
8.Marii castigatori sunt cei care au pozitii short sau care au cumparat CDS-uri pe titlurile grecesti.
9.barilul de patrol se poate devaloriza pana la 30 de dolari ca in 2009 datorita scaderii consumului mondial. daca China si India nu vor avea unde sa exporte vor importa mai putin petrol
Multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.
Andreea S.
Credeti ca grecii de rand merita efortul ca pt. urmatorii 20 de ani sa se sacrifica din cauza unor politicieni risipitori?
Sunteti de acord cu faptul ca actuala criza este in principal generata de politicieni?
2. Care e cel mai scurt drum pt a fonda o companie care sa ajunga sa fie listata la bursa: infiintare in SUA, in Londra, in Bucuresti sau undeva in Asia?
3. Daca v-ati ocupa de altceva in afara de investitii financiare, in ce domeniu v-ati deschide o afacere? Si, la fel de important, in ce tara/zona a lumii, si care ar fi piata principala vizata?
4. Ce parere aveti despre listarea Facebook? Eu nu am incredere in profilul companiei, cred ca listarea e doar o modalitate prin care fondatorii Facebook vor deveni miliardari, restul vor inghiti doar un vis scump. De ex., General Motors tocmai a anuntat ca nu va mai cumpara reclama pe Facebook pt ca acel gen de reclama e ineficienta, conform cu datele comparative ale reclamelor din alte medii (tv, outdoor, etc.).
5. Cand nu vom mai nebeficia de fonduri de la UE, cum va mai evolua Romania?
6. In fine: de ce ati revenit in Romania, sa fiti un peste mare intr-o apa mica, si nu ati persistat cu afaceri in strainatate?!
2.Cel mai usor este sa te listezi pe ATS la Sibex
3.As vrea sa fac ceva in domeniul educatiei pentru a exploata pregatirea mea initiala de dascal. Cred ca peste 10 ani imi voi cultiva pamantul
4. O companie care valoreaza 96 de miliarde si are venituri de doar 3 miliarde nu imi inspira incredere. Asta nu inseamna ca euforia utilizatorilor retelelor de socializare nu va face ca actiunile facebook sa creasca spectaculos la inceput. Pe termen lung poate avea aceeasi soarta ca si Yahoo sau Amazon.
5. Cand nu vom mai avea fonduri de la UE va trebui sa ne apucam si de munca.
6. Pentru ca sunt chior in tara orbilor :) Nu fac parte dintre cei care s-au reintors in Romania din patrriotism.
Multumesc,
Stefan
a) Ce inseamna de fapt "iesirea din zona Euro?"
Nici Danemarca nu e in zona Euro, dar si-a legat moneda de Euro.
Si o intrebare ciudata:
b) Criza Greciei este una de natura monetar/bugetara sau una structurala reflectata monetar?
Dupa parerea dumneavoastra, care credeti ca ar fi un curs corect, din punct de vedere economic, pentru euro/ron?
Multumesc.
Puteti sa-mi spuneti daca ati detine depozite in lei, cum ati proceda le-ati mai metine in moneda nationala sau ati schimba in euro.
Pe termen scurt va mai continua deprecierea leului?
Am citit intr-un articol pe hotnews.ro ca: "unele estimari indica faptul ca daca Grecia ar parasi zona euro brusc acest lucru ar costa economia Europei aproximativ 1 trilion de dolari, adica 5% din productia zonei."
Puteti sa ne explicati concret care sunt motivele acestor costuri? Acesti bani "dispar" pur si simplu sau exista niste castigatori?
Tot in acel articol se spunea ca: "daca iesirea ar fi controlata zona euro ar pierde "doar" 2% din PIB-ul regiunii adica aproximativ 300 de miliarde de dolari."
Cum se explica acesta diferenta?
Este suficienta aceasta suma?
In ce moneda sugerati sa tinem economiile in urmatorul an ?
Daca sau cand grecia va iesi din EUR ar fii un moment bun de pariat pe eur ?
desi la una din intrebarile de mai sus ne-ati sfatuit sa ignoram sfaturile venite de pe net, inclusiv de la dumneavoastra, eu, sub imperiul respectului si aprecierii pe care vi-o port, totusi insist: Daca acuma ati dispune de o (noua) suma de bani, cum ati proceda s-o protejati cit mai mult posibil de eventuala devalorizare? In ce monede ati schimba-o, in ce ati investi, etc.? Repet: sint banii dumneavoastra si va intreb ce veti face cu ei, acuma. Multumesc mult si va doresc multa, multa sanatate( ca-i mai buna, sigur, ca toate!)
spuneti ca: "Daca Grecia se reintoarce la drahme titlurile de stat grecesti-actualmente denominate in euro- vor fi denominate in drahme si prin masiva devalorizare a drahmei, datoria Greciei se va imparti la 5. Problema majora va fi ca putina lume va mai imprumuta de acum incolo Statul grec. Iar economiile populatiei grecesti vor avea masiv de suferit."
Eu, grecul Stavros, am depozite in Euro, iar aceasta moneda va exista si dupa ce patrida va trece la drahma.
De ce economiile mele vor avea de suferit? Vor fi automat convertite in drahme? Eu, grecul Stavors nu voi putea sa mai am depozite in Euro?
Va multumesc.
Grecii sunt maiestrii ai minciunii ,ai lenei ,ai principiului "cei al tau e si al meu ,iar cei al meu nu te intereseaza"sau Cind grecul spune ca ia ,a luat ,iar cind spune ca da ,a zis.
Astai poporul care strins cu usa se proclama peste noapte comunist ,la ce sa te astepti de la ei???.
Adica e bine sa-mi iau credit in Euro, surplusul lunar sa-l tin in lei si daca moare matusa Tamara ar fi bine sa imi lase $?
Sau trebuie sa nu tin cont de niciun sfat de pe net, inclusiv al dumneavoastra?
N-ar fi fost rau sa-i raspundeti la intrebare lui Jan, sa stim si noi cat de haios si cat de serios ati fost azi :)
O zi frumoasa!
raspunde trimite
999 (Joi, 17 mai 2012, 14:59)
Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Debitor
Depinde ce contract de creditare ati semnat cu banca.
Va rog, puteti detalia raspunsul ? Cred ca sunt o multime de debitori la Banca Romaneasca (eu am 60.000 euro ptr casa ) :)
si aici ajungi (parerea mea) la unul din motivele crizei:
-. il imprumuti pe ala care nu poate sa-ti cumpere produsul(fireste cu dobinda )si apoi ii ceri marea cu sarea cind apar probleme...chestia asta functioneaza ca un caritas..va crapa mai devreme sau mai tirziu
D-nu Sima ne sfatuieste sa ne apucam de agricultura..de acord si nu prea din urmatoarele motive:
- cei care detin monopolul numit energie (gaz petrol benzina curent) iti vor rupe gitul in sec 2(pt ca si aia protejeaza anumite interese)...a si apropo ,nu ne mai apartin
-in reteaua de marketuri ca sa ajungi trebuie sa fi miliardar
-sa vb de credite?(pe la tv vezi n cazuri de ferme puse pe butuci de banci si consumatori care lipsesc cu desavirsire)..pt subzistenta proprie da,dar pt investitii si scos bani ma indoiesc ca procentul de reusita va fi mai mare de 2%...si revin ce dacem cu aia 10000000000?
as mai putea continua,dar sa ne pastram ..optimismul.....
Daca Grecia va iesi din zona Euro asa cum anticipati,ce se va intampla cu pretul argintului,cuprului spre exemplu si cu preturile locuintelor?