Turbulentele din Europa si impactul lor asupra economiei romanesti. Care sunt scenariile posibile si cum reactionam la ele? Cristian Sima a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 16 mai 2012, 13:23 Actualitate | Esenţial


Cristian Sima
Foto: HotNews.ro
Se "sparge" zona Euro sau nu? Cum ne afecteaza turbulentele din Europa? Care sunt scenariile posibile si cum reactionam la ele? ? Cum trebuie sa privim scaderea de 0,1% a economiei din primul trimestru: e cazul sa ne alarmam? Care este sentimentul investitorilor pe burse? Se va deprecia leul si mai mult in fata euro sau il va sustine BNR? Acestea sunt subiectele despre care Cristian Sima, PDG-ul bursei sibiene a discutat online cu cititorii HotNews.
 • Nota Redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.9986 vizualizari

 • Nu exista procedura de iesire (Miercuri, 16 mai 2012, 13:31)

  b [anonim]

  Nu exista procedura scrisa de gonire sau iesire a unei tari din zona Euro.
  Trebuie scrisa !!!

  Momentant gonirea Greciei din zona euro este amenintare fara substanta.

  Elvetia, Norvegia, Danemarca sunt tari fara euro.
  De ce sa stea cu forta ?
  • 1 (Joi, 17 mai 2012, 13:11)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui b

   In momentul in care s-a creat moneda euro au fost schimbate banane, mere, pere contra portocale. Daca merele trebuie sa iasa din zona euro nu mai stim in ziua de azi care sunt portocalele care au inlocuit acele mere. Drept urmare nu se stie pentru fiecare 100 de euro ce a inlocuit ea la 1 ianuarie 1999. Procedura de iesire a Greciei din zona euro si de inlocuire a unei parti din masa monetara Mo cu drahme este foarte complicata si oricum va fi ea scrisa, va avantaja anumiti detinatori de euro si va dezavantaja alti detinatori de euro. Elvetia si Norvegia sunt doar membre in spatiul Schengen iar Danemarca, Suedia si Marea Britanie au refuzat de la inceput sa adere la moneda unica europeana si se pare ca au facut foarte bine pentru ca azi dispun de propria politica monetara si nu vor ajunge niciodata in situatia Greciei
 • incredere banci grecesti (Miercuri, 16 mai 2012, 13:44)

  Florin V [anonim]

  Buna ziua,

  Daca ati avea in acest moment un depozit intr-o banca cu capital grecesc din Romania cum proceda ? ati lichida sau ati prelungi?

  Multumesc.
  • 2 (Joi, 17 mai 2012, 13:14)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin V

   La aceasta intrebare daca v-as raspunde direct as putea fi acuzat ca influentez piata sau chiar ca am interese sa creez panica.Trebuie sa fim foarte atenti pentru a nu induce panica in randul deponentilor si in randul populatiei nepregatite sa digere urmarile evenimentelor care vor urma. Va voi raspunde totusi, astfel: Nu am niciun depozit , nicio datorie si niciun raport cu nicio banca cu capital grecesc de pe teritoriul Uniunii Europene.
 • Grecia (Miercuri, 16 mai 2012, 13:46)

  ion [anonim]

  Zvonurile cu falimentul Greciei au revenit in actualitate si parca sunt mai puternice si mai indreptatite decat pana acuma. In cazult unui astfel de faliment ce se intampla cu filialele romanesti ale bancilor grecesti. Le preia "statul" pana apare un investitor? Dupa ce apare investitorul ce se intampla?
  Vor fi afectati cei care au credite la aceste banci, gen renegocieri de contracte/dobanzi, restituirea banilor. Dar cei care au depozite?
  Ce se va intampla cu euro, se vede ca fata de dolar tot scade, pana cand? Dar fata de franc o sa reusesca banca nationala a Elvetiei sa mentina pragul de 1,2. Si nu in ultimul rand cum va fi fata de leul nostru euro, va scadea sau creste?
  • 3 (Joi, 17 mai 2012, 13:21)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Daca Grecia va iesi din zona euro, moneda europeana va fi puternic devalorizata fata de dolar. Daca si alte tari din zona sudului Europei vor iesi din moneda euro, aceasta va ramane o moneda pentru tarile din Nord si se va aprecia puternic atat fata de dolar cat si fata de celelalte monede.
   Filialele bancilor grecesti in Romania sunt entitati juridice romane. Sunt banci stabile si pot fi investitii atractive pentru alte banciu din UE. Din nefericire, panica ce ar putea interveni (daca ar exista o astfel de panica) le-ar putea pune in fata unei mari crize de lichiditati. BNR cred ca este pregatita sa faca fata unui volum mare de retrageri avand resurse mai mari decat masa monetara Mo de pe teritoriul Romaniei. Ceea ce lipseste este un plan coerent care sa intre in vigoare in momentul crearii panicii. varianta ca Statul sa nationalizeze bancile grecesti intr-o prima faza (pana cand se va gasi un cumparator) nu mi se pare o idee rea. Dar sunt oare guvernantii si BNR pregatiti pentru o astfel de miscare profund neliberala si anti-concurentiala? Eu sunt adeptul selectiei naturale dar trebuie sa recunosc ca in cazul acestei crize este de preferat sa apasam pe orice parghie chiar si ne-democratica, numai pentru a stopa panica. BaNCA NATIONALA A eLVETIEI FACE EFORTURI URIASE PENTRU A TINE CURSUL EURO/FRANC LA 1,2. In momentul in care
  • continuare (Joi, 17 mai 2012, 13:27)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   In momentul in care nu va mai avea resurse, cursul se va duce la 0,90 ceea ce va crea o problema enorma de lichiditate in Elvetia si implicit in toata lumea. Bancile Elvetiene sunt expuse masiv in raport cu Grecia si Banca centrala a Elvetiei nu va putea interveni la un curs euro/franc de 0,9 neavand resursele necesare.Dupa Germania, Elvetia este tara care ar avea cel mai mult de suferit in cazul oricarui scenariu ce presupune iesirea Greciei din zona euro.
 • bancile cu capital grecesc din Romania (Miercuri, 16 mai 2012, 13:49)

  ESTERA [anonim]

  Va rog sa comentati modul in care vor fi afectate bancile cu capital grecesc din Romania, de situatia din Grecia.
  Multumesc.
  • 4 (Joi, 17 mai 2012, 13:29)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui ESTERA

   Bancile cu capital grecesc din Romania nu ar trebui sa aiba de suferit, dar trebuie sa fim atenti pentru a nu induce panica in randul deponentilor. Sper ca mesajele care vor urma sa fie coerente, deschise si cat mai explicative. Guvernantii nu vor trebui sa ascunda situatia creata dar in acelasi timp trebuie sa fie foarte atenti sa nu creeze panica
 • turbulente interne... (Miercuri, 16 mai 2012, 13:49)

  gabriel [anonim]

  poate e un pic pe langa subiect...
  Aveti idee cam cat la suta din devalorizarea leului din ultima perioada tine de "turbulentele" din Europa si cat se datoreaza actualilor guvernanti?
  Ma refer la faptul de de cand "au venit", ei tot dau la toata lumea, fara sa explice o singura chestie: de unde?
  • 6 (Joi, 17 mai 2012, 13:33)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabriel

   Evident ca turbulentele de pe piata monetara romanesca depind in cea mai mare parte de criza masiva de incredere din Ue si de faptul ca liderii politici nu reusesc sa gaseasca o solutie -dureroasa, dar durabila. Indiferent ce Guvern am avea in Romania, el va fi supus in viitor unei imense crize de incredere. Sa nu uitam ca 21% din sistemul bancar e compus din banci cu capital grecesc. Acest lucru in viitor poate deveni si un avantaj pentru Romania daca vom pregati din timp planuri pentru a face fata zilei Z, adica zilei in care Grecia va parasi moneda europeana. Sunt foarte putini operatori de pe pietele financiare care mai cred ca Atena poate prinde Craciunul in zona Euro.
 • intrebare (Miercuri, 16 mai 2012, 13:52)

  Xorciser [utilizator]

  Care e mecanismul prin care daca EUR se depreciaza fata de USD/GBP/CHF atunci si RON se depreciaza fata de EUR- in felul asta avand o depreciere dubla RON- USD/GBP/CHF?

  Ce implicatii are acest mecanism in economia romaneasca? In perioadele de criza cand se intampla acest lucru importurile in USD (de ex petrol) devin mult mai scumpe si impiedica revenirea economica. E o actiune pro-ciclica, cum facem sa o prevenim/remediem?

  Multumesc.
  • 7 (Joi, 17 mai 2012, 13:37)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Xorciser

   Euro se depreciaza actualmente fata de monedele majore-USD, GBP, CHF, YEN, HKDollar. Estul Europei va fi afectat prin ricoseu de defaultul Greciei si implicit aceste monede din Estul Europei se vor deprecia fata de euro. Evident, leul va pierde mai mult fata de dolar, lira sterlina, franc etc. Aprecierea dolarului duce la o scadere a pretului materiilor prime, drept urmare vedem o scadere a pretului aurului, petrolului dar surprinzator, nu si a cerealelor. Cresterea puternica a dolarului va duce la o scumpire a energiei, care va afecta inflatia din Romania. Sa speram ca BNR are mult mai multi dolari si titluri de stat americane decat euro si titluri de stat europene. Din nefericire, a doua zi dupa downgradarea SUA, BNR a vandut o mare parte din titlurile de stat americane pe care le detinea. De atunci, dobanda pe dolar a scazut si aceste titluri valoreaza astazi mult mai mult.
 • Cauze interne nu sunt ? (Miercuri, 16 mai 2012, 14:09)

  Cri [anonim]

  Se tot vorbește de turbulențele din Europa. Dar, oare, marea "victorie" a socialiștilor din Romania să nu aibă nici o influență ? Toate promisiunile populiste - în care "liberala" Câmpeanu excelează - oare nu sperie investitorii ? Mi se pare putin probabil să fie o simplă coincidență faptul ca, o dată cu instalarea USL-ului la putere, valutele fac praf leul nostru, bursa o ia razna etc. Aștept un comentariu al Dv.
  Mulțumesc
  • 8 (Joi, 17 mai 2012, 13:44)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cri

   Nu cred ca schimbarea Guvernului va avea o influenta majora in criza viitoare. Problema ministrilor din Casbinetul Ponta este ca fiecare vorbeste pe cont propriu, da interviuri, si isi asuma masuri pe care doar primul ministru si Cabinetul unit ar putea sa le ia. Dl Ponta ar face foarte bine daca ar interzice aparitiile televizate ale ministrilor si ar vorbi doar dansul in numele Guvernului pe care il conduce. Intr-o viitoare panica, aceste iesiri necontrolate pot provoca dezastre greu de cuantificat. Guvernul Romaniei trebuie sa se concentreze atat pe respectarea masurilor de austeritate impuse de FMI cat si pe realizarea cu orice pret a unei minime cresteri economice. Daca imi pot permite un sfat, cred ca trebuie redusa impozitarea muncii. Munca trebuie incurajata pentru a determina populatia sa se angajeze si pentru a determina firmele private sa angajeze.. Nu este un moment bun pentru un Stat asistential si este esential sa incurajam munca reala si nu birocratia din aparatul de stat
 • Devalorizarea masiva a drahmei (Miercuri, 16 mai 2012, 14:16)

  marius [anonim]

  ... este vazuta drept solutie pentru redresarea Greciei dupa renuntarea la euro. Imi puteti explica cum avantajeaza aceasta politica Grecia din moment ce datoriile sale au fost facute in euro?

  multumesc!
  • 9 (Joi, 17 mai 2012, 13:45)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   Daca Grecia se reintoarce la drahme titlurile de stat grecesti-actualmente denominate in euro- vor fi denominate in drahme si prin masiva devalorizare a drahmei, datoria Greciei se va imparti la 5. Problema majora va fi ca putina lume va mai imprumuta de acum incolo Statul grec. Iar economiile populatiei grecesti vor avea masiv de suferit.
 • extinderea crizei (Miercuri, 16 mai 2012, 14:21)

  ionescu eugen [anonim]

  Stimate Domnule Sima,
  va rog sa ne impartasiti parerea Dumneavoastra referitoare la probabilitatea extinderii crizei generate de falimentul Greciei, anul acesta, in tari precum Italia, Spania, Irlanda si a impactului acestui default asupra monezii unice.
  Va multumesc.
  • 11 (Joi, 17 mai 2012, 13:49)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionescu eugen

   Daca Grecia va iesi din euro zona multi se vor gandi ca Spania, Italia si Portugalia vor fi urmatoarele pe lista si atunci ne vom indrepta catre o idee mai veche de a infiinta doua monede euro: Euro de Nord si Euro de Sud. In aceasta situatie, tarile nordice isi vor exporta cu greu propriile produse datorita faptului ca euro de nord va creste spectaculos. Raman la parerea personala mai veche ca la acest moment, singura solutie generala pentru criz\a europeana este o inflatie masiva care insa va fi greu de controlat. Prin inflatie Germania va plati cea mai mare parte din daune. O astfel de solutie nu se poate adopta decat politic. Cred ca oamenii politici trebuie sa fie rationali inainte de a fi patrioti si acest lucru este foarte greu de conceput mai ales din punctul de vedere al doamnei Merkel.
 • Raul cel mai mic (Miercuri, 16 mai 2012, 14:24)

  tzutzumutzu [utilizator]

  care este raul cel mai mic?
  Grecia sa iasa din zona euro in mod controlat, eventual urmata si de alte state
  sau
  Sa fie sprijinita financiar in continuare, eventual sa fie "iertata" de o parte din datorie sau sa fie compensata cu alte active imobiliare.
  • 12 (Joi, 17 mai 2012, 13:57)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui tzutzumutzu

   Daca maine toti am pune mana de la mana si am plati cele 360 de miliarde ale Greciei, italienii, spaniolii si portughezii vor zburda de fericire si nu vor mai respecta niciun program de austeritate. Daca vom alunga Grecia necontrolat din zona euro, pierderile suferite de banci si populatia din Europa vor depasi cu mult un trilion de euro iar criza de lichiditati nu se va rezolva decat prin tiparirea de moneda fara acoperire. Ceea ce va determina o crestere galopanta a inflatiei.A treia varianta ar fi ca banca centrala europeana sa cumpere activele toxice grecesti, spaniole, italiene si portugheze la o dobanda fixa de 4-5% si sa incerce sa supravegheze inflatia pentru a nu ajunge la doua cifre, solutie care e respinsa total de Germania. Alegeti Dv care este raul cel mai mic. :)
 • intrebari (Miercuri, 16 mai 2012, 14:26)

  matei [anonim]

  1.care va fi moneda cea mai stabila si cu cea mai mica inflatie? eur/usd/ron
  2.daca iese grecia din eu investitiile se vor diminua anul urmator (contagiune) sau vor creste (zona sigura)?
  • 14 (Joi, 17 mai 2012, 13:59)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui matei

   1. Intr-o economie globalizata, inflatia se propaga mai repede decat schimburile comerciale. Cred ca americanii sunt capabili sa lupte contra unei viitoare inflatii mai bine decat ceilalti datorita resurselor si datorita puterii militare.
   2. Daca Grecia iese din euro, investitiile nu se vor diminua, ci se vor stopa. Un prim semnal este cresterea spectaculoasa a depozitelor bancare in toate tarile UE.
 • Buna ziua (Miercuri, 16 mai 2012, 14:40)

  adrian [anonim]

  reperele clasice: rentabilitate, solvabilitate, eficienta mai pot opera in conditiile in care se iau masuri de stergere de datorii? nu poate deveni un comportament generalizat si al altora, de ineficienta si supraindatorare? este aceasta manevra acceptabila pentru populatia tarilor creditoare? aceste pierderi au fost calculate in preturile produselor exportate si a dobanzilor percepute incat sa iasa in castig si cu aceasta stergere de datorii?
  este considerata aceasta manevra o cheltuiala bugetara pentru sustinerea economica a exportatorilor(creditorilor) si care va fi suportata de populatie prin inflatie?
  • 15 (Joi, 17 mai 2012, 14:02)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian

   Daca acceptam ideea unei selecxtii naturale in randul tarilor membre a zonei euro sau chiar a UE, ar trebui sa fim pregatiti si la efectele colaterale -politice si sociale- care ar conduce chiar la lupte fizice, nu intre tari ci intre clase sociale. Cred ca teoria lui Soros despre o conflagratie intre clasele sociale nu este atat de utopica cum cred unii.
 • germania (Miercuri, 16 mai 2012, 15:07)

  vali [anonim]

  Daca tarile din Europa de Sud ar fi la fel de disciplinate precum Germania asta ar fi in detrimentul ei,prin urmare nu credeti ca tot haosul asta European ii convine de fapt Germaniei ?
  • 156 (Joi, 17 mai 2012, 14:03)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui vali

   Germaniei nu ii convine niciuna din solutiile de pana acum, de aceea si decizia doamnei Merkel de a miza totul pe o carte.
 • ingrijorare (Miercuri, 16 mai 2012, 15:17)

  ilinca [anonim]

  Stiu ca sunteti foarte transant in opinii si mi-am facut aproape un Dumnezeu din sloganul dvs. "investiti in educatie".
  Guvernantii astia actioneaza bine cu reducerea austeritatii? Bruma mea de economii in lei la o alta banca decat una greceasca are sansa sa nu fie spulberata de inflatie?
  • 17 (Joi, 17 mai 2012, 14:04)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui ilinca

   Cred ca cea mai buna solutie pentru a lupta impotriva unei viitoare inflatii este aceea de a investi in terenuri agricole. Nu uitati sa le si cultivati.
 • 2 intrebari (Miercuri, 16 mai 2012, 16:34)

  [utilizator] [utilizator]

  1.ce ati face daca ati fi in locul lui Isarescu, ati lasa cursul la vale pina la 4.9, si daca nu de ce?
  2.daca grecii nu respecta intelegerile si vor fi scosi din UE din punct de vedere monetar, credeti ca se va adauga un addendum la tratatul UE existent cu o perioada de extensie in care tara care iese sa-si achite obligatiile fata de Uniune?
  • 19 (Joi, 17 mai 2012, 14:07)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui [utilizator]

   1. BNR este inca stapanul politicii monetare intrucat Romania are moneda proprie. Intrebarea, la care nu am raspuns, este: Daca maine Pele si Maradona ar avea 25 de ani si ar juca intr-o moderna echipa de fotbal, ar avea vreo sansa in fata lui Messi? Fotbalul s-a schimbat mult in ultimii 25 de ani, la fel si lumea financiara.
   2. Nu stiu sa va raspund, e o intrebare pentru politicienii Europei.
 • Sanse in Romania (Miercuri, 16 mai 2012, 16:41)

  Anonim [anonim]

  Am constatat ca desi absolvent de MA in Economics in SUA, nu am sanse fara pile. Cate pile trebuie sa ai ca sa intri la bursa din Sibiu? Cum poate creste productivitatea cu o piata a muncii falsa si netransparenta?
  • 133 (Joi, 17 mai 2012, 14:12)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Nu cred ca un MA in Economics in SUA este o garantie pentru competentele Dv. La bursa la Sibiu puteti fi angajat doar cu diploma de Bacalaureat si va invit sa-mi faceti o vizita. Studiile in SUA sunt o buna referinta.Bursa din Sibiu este o institutie privata unde nimeni nu e angajat pe pile. Piata muncii nu e falsa. Studiile sunt in general cam false. Nu inteleg ce inseamna piata a muncii transparenta. Eu nu am nicio diploma in economie. Am doar studii profunde in matematica. Buffet sau Gates nu au niciun fel de diploma universitara.
 • Iesirea Greciei din zona euro (Miercuri, 16 mai 2012, 16:43)

  Marius Ogrean [anonim]

  Puteti sa descrieti va rog cum va imaginati ca s-ar intampla lucrurile daca ar iesi Grecia din zona euro?

  Cum ar aparea drahma pe piata valutara?
  Cum se va calcula valoarea la care se va cota drahma fata de euro?

  Multumesc,
  Marius Ogrean
  • 188 (Joi, 17 mai 2012, 14:14)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius Ogrean

   Pot sa imi imaginez diverse scenarii dar din pozitia actuala nu le pot face publice. Valoarea drahmei fata de euro sper ca o va stabili cererea si oferta.
 • incertitudini (Miercuri, 16 mai 2012, 18:27)

  marius cerbu [anonim]

  1.la cat va ajunge raportul EUR/USD ?

  2.cum putem sa ne protejam economiile de "tsunami-ul" financiar care urmeaza ?

  3.baltic dry index mai poate fi un barometru pt ceea ce urmeaza sa se intample in economia mondiala ?
  • 99 (Joi, 17 mai 2012, 14:16)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius cerbu

   1. Daca as sti....
   2. Singurul sfat pe care vi-l pot da este sa nu intrati in panica, sa nu faceti schimburi valutare si sa urmati cat mai putine sfaturi din cele pe care le veti citi pe net (ignorati inclusiv sfaturile mele)
   3.Baltic dry index este un indice la care eu tin foarte mult si care scade dramatic atingand minime istorice. Banuiesc ca puteti trage singur concluziile necesare
 • Inflatia (Miercuri, 16 mai 2012, 20:16)

  Arnold [anonim]

  Care credeti ca va fi efectul asupra inflatiei a preconizatelor/deciselor majorari/returnari acordate de guvern bugetarilor si pensionarilor? Mai precis, vor fi aceste cresteri absorbite in intregime de deprecierea leului sau vor majora si inflatia?
  • 1433 (Joi, 17 mai 2012, 14:17)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Arnold

   Cresterea salariilor bugetarilor cu 8% se va dovedi peste 3 luni superflua chiar si din punct de vbedere electoral. S-ar putea ca doar pretul benzinei sa inghita toata aceasta crestere.
  • continuare (Joi, 17 mai 2012, 14:18)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Arnold

   Discutia online se reia in circa 20 de minute
 • Prognoza bursiera (Miercuri, 16 mai 2012, 21:30)

  Constantin [anonim]

  Domnule Sima.
  Ma bucura revenirea dvs.si va rog sa-mi explicati de ce scad cotatiile bursiere in conditiile in care increderea in monede este in cadere?Multumesc.
  • 888 (Joi, 17 mai 2012, 14:50)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Constantin

   Bursa este primul barometru al unei crize. Deja bursele europene au pierdut cam tot ce au castigat de la 1 ianuarie pana acum iar unele chiar mai mult. fara o solutie dura si imediata, pietele financiare vor continua sa scada.
 • mai multe :-) ca doar am avut cont la wbs (Joi, 17 mai 2012, 0:41)

  kiki [anonim]

  1. daca euro dispare, cei care au euro in cont au de castigat (adica vor putea converti respectiva valuta in ceva ca marca germana) sau, dimpotriva, vor pierde pt ca vor detine niste hartii fara valoare?
  2. daca euro dispare, dolarul (care a fost slabit, zic multi analisti, intentionat de catre guvernul american pt a impulsiona exporturile americane) se va intari neaparat, sau, dimpotriva, putem intui ca vor exista alte refugii ale capitalului (aur, etc.)?
  3. daca iese grecia din zona euro, Romania ar fi avantajata sau dezavantajata sa intre in zona euro? Din punctul de vedere al inflatiei, pare ca intrarea in zona euro a romaniei, mai ales intr-o economie "dolarizata/euroizata" ca a noastra, ar face bine, pt ca nu s-ar mai putea da vina, asa cum s-a facut atatia amar de ani, pe "importuri" atunci cand se mareau preturile pana la cer la produsele sau serviciile din piata locala. Ce-ar putea fi rau?
  4. De ce tot ezita BNR sa adopte euro? Este o politica a interesului personal al guvernatorului, care se teme ca ramane fara putere, sau e o reticenta justificata?
  5. am putea vedea migrand companii de pe bursa din grecia pe cea din romania?
  6. ar beneficia romania de fuga capitalulilor din grecia? nu ma refer la capitalurile foarte mari ale americanilor sau europenilor, ci cele ale grecilor care ar putea vedea in bulgaria si romania niste oaze de stabilitate aproape de casa?
  7. daca o alta tara, pe langa grecia, va avea probleme similare, si ar iesi si ea din zona euro, atunci euro va iesi mai intarit (fata de dolar de exemplu) sau, dimpotriva?
  8. care sunt domeniile de activitate, ale companiilor listate la burse, care ar putea beneficia in urma iesirii din zona euro a greciei? adica, pe scurt, care sunt marii castigatori? ca, pe langa marii pierzatori (bancile europene), trebuie sa fie si niste castigatori (eventual chiar grecii care au acumulat diverse active pe o datorie pe care nu o mai dau inapoi...de ce nu)?
  9. barilul de petrol e influentat de grecia?
  • 999 (Joi, 17 mai 2012, 14:57)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui kiki

   1. ca sa firti sigur ca euro ai Dv devin marci germane, ar trebui sa cumparati titluri de stat germane, care au o dobanda de 1,4% la titlurile emise pe 10 ani
   2. In orice criza, dolarul a fost moneda de refugiu
   3. e o nebunie sa intri intr-o moneda pe cale de a se dezintegra
   4.v-am raspuns
   5.mi-as dori sa vad companiile grecesti migrand pe Bursa din Sibiu. Din nefericire, piata de capital din Romania este sublima dar lipseste cu desavarsire. Eu incerc sa salvez aceasta piata de capital care e necesara intr-un moment de criza, si sper ca dl prim-ministru sa citeasca memoriul depus de Sibex la Palatul Victoria.
   6. Capitalurile grecesti nu migreaza decat spre Elvetia sau spre alt paradis fiscal. Increderea in bancile elvetiene contruita in sute de anile va ajuta sa nu intre in criza de lichiditati. Romania nu a investit in aceasta ioncredere si nu va beneficia in migrarile de capital.
   7.Daca tarile din Sud ies din euro, evident euro de Nord va deveni mult mai puternic si germania va exporta mai putin si mai greu
   8.Marii castigatori sunt cei care au pozitii short sau care au cumparat CDS-uri pe titlurile grecesti.
   9.barilul de patrol se poate devaloriza pana la 30 de dolari ca in 2009 datorita scaderii consumului mondial. daca China si India nu vor avea unde sa exporte vor importa mai putin petrol
 • Euro sau lei? (Joi, 17 mai 2012, 8:39)

  andreea [anonim]

  Intrebarea mea este: In cazul persoanelor cu depozite in lei, cosiderati ca este riscant sa-si mentina economiile in lei sau ar fi mai indicat sa le plaseze in euro? Cu alte cuvinte e bine sa ne grabim sa ne schimbam banii in euro sau e cazul sa mai asteptam o eventuala revenire a leului?
  Multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.

  Andreea S.
  • 8888 (Joi, 17 mai 2012, 14:58)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui andreea

   Nu speculati cu micile economii
 • Credite in Euro (Joi, 17 mai 2012, 8:52)

  Debitor [anonim]

  Ce se intampla cu cu un credit pe 25 ani in Euro luat la o banca cu capital grecesc din Romania care da faliment ? Debitorul poate fi silit sa ramburseze tot creditul intr-o singura transa ? Multumim !
  • 999 (Joi, 17 mai 2012, 14:59)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Debitor

   Depinde ce contract de creditare ati semnat cu banca.
 • Justificare (Joi, 17 mai 2012, 9:25)

  reforma [utilizator]

  Credeti ca este justificata afirmatia in care spun ca vreau si Romania sa paraseasca zona euro pt. simplul fapt (doar un exemplu) ca litrul de motorina s-a dublat in 3-4 ani (de la intrarea in EU)?
  Credeti ca grecii de rand merita efortul ca pt. urmatorii 20 de ani sa se sacrifica din cauza unor politicieni risipitori?
  Sunteti de acord cu faptul ca actuala criza este in principal generata de politicieni?
  • 7777 (Joi, 17 mai 2012, 15:00)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui reforma

   Criza a aparut nu numai datorita politicienilor ci si datorita inlocuirii lipsei de productivitate cu devalorizarea monedei nationale iar dupa intrarea in zona euro prin imprumuturi masive la dobanzi foarte mici. Fiecare dintre noi are o responsabilitate in aceasta criza.
 • despre viitor (Joi, 17 mai 2012, 9:38)

  kiki [anonim]

  1. Ce domenii de afaceri din Romania ar beneficia de pe urma iesirii Greciei din zona Eur? (Ok, e usor sa zici ca nimeni nu beneficiaza... dar totusi, pe termen mediu si lung, ar trebui sa fie ceva)

  2. Care e cel mai scurt drum pt a fonda o companie care sa ajunga sa fie listata la bursa: infiintare in SUA, in Londra, in Bucuresti sau undeva in Asia?

  3. Daca v-ati ocupa de altceva in afara de investitii financiare, in ce domeniu v-ati deschide o afacere? Si, la fel de important, in ce tara/zona a lumii, si care ar fi piata principala vizata?

  4. Ce parere aveti despre listarea Facebook? Eu nu am incredere in profilul companiei, cred ca listarea e doar o modalitate prin care fondatorii Facebook vor deveni miliardari, restul vor inghiti doar un vis scump. De ex., General Motors tocmai a anuntat ca nu va mai cumpara reclama pe Facebook pt ca acel gen de reclama e ineficienta, conform cu datele comparative ale reclamelor din alte medii (tv, outdoor, etc.).

  5. Cand nu vom mai nebeficia de fonduri de la UE, cum va mai evolua Romania?

  6. In fine: de ce ati revenit in Romania, sa fiti un peste mare intr-o apa mica, si nu ati persistat cu afaceri in strainatate?!
  • 887 (Joi, 17 mai 2012, 15:04)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui kiki

   1. Nu stiu
   2.Cel mai usor este sa te listezi pe ATS la Sibex
   3.As vrea sa fac ceva in domeniul educatiei pentru a exploata pregatirea mea initiala de dascal. Cred ca peste 10 ani imi voi cultiva pamantul
   4. O companie care valoreaza 96 de miliarde si are venituri de doar 3 miliarde nu imi inspira incredere. Asta nu inseamna ca euforia utilizatorilor retelelor de socializare nu va face ca actiunile facebook sa creasca spectaculos la inceput. Pe termen lung poate avea aceeasi soarta ca si Yahoo sau Amazon.
   5. Cand nu vom mai avea fonduri de la UE va trebui sa ne apucam si de munca.
   6. Pentru ca sunt chior in tara orbilor :) Nu fac parte dintre cei care s-au reintors in Romania din patrriotism.
 • taxarea companiilor energetice (Joi, 17 mai 2012, 9:43)

  sorin [anonim]

  Suprataxarea companiilor energetice nu e in contradictie cu normele UE ? Credeti ca Romania va adopta asa ceva? Ce inseamna venituri exceptionale - vor fi greu de definit - ca de obicei politicienii nostrii sunt f slab pregatiti in toate domeniile
  • 9876 (Joi, 17 mai 2012, 15:05)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin

   Nu stiu
 • Aderare zona euro (Joi, 17 mai 2012, 9:50)

  Stefan [anonim]

  Prin prisma turbulentelor financiare din Grecia, credeti ca este oportuna aderarea Romaniei la zona euro in 2015, pierzandu-se astfel cea mai eficienta parghie de reglare a dezechilibrelor din economie, anume parghia monetara?

  Multumesc,
  Stefan
  • 65432 (Joi, 17 mai 2012, 15:06)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   Nu sunt de acord sa renuntam la moneda nationala.
 • Buna ziua (Joi, 17 mai 2012, 10:14)

  Rammy [utilizator]

  Cum este mai bine ptr Romania si Europa?Sa iasa Grecia din zona euro sau sa ramana?
  • 7767676 (Joi, 17 mai 2012, 15:06)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rammy

   E mai bine ca Grecia sa iasa cat mai repede si cat mai controlat.
 • sa traiti bine (Joi, 17 mai 2012, 10:43)

  NENTO [anonim]

  Daca fostul sef al F.M.I ptr. Romania mai zilele trecute a laudat succesele tarii pe plan economic si parcursul bun ,in schimb romanii o duc din ce in ce mai prost ,cat de prost trebuie sa o ducem ca sa fim laudati si de noul sef al F.M.I. si sustineti ceva din programul lui Ponta ca fiind viabil si de bun augur ptr. Romania ,ce anume si chiar credeti ca la ora actuala guvernul are un specialist de marca la finante in persoana lui Georgescu ? in care ne putem increde .
  • 8765 (Joi, 17 mai 2012, 15:07)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui NENTO

   In Romania o ducem mai bine decat meritam. Nu il cunosc personal pe dl. Georgescu si nu ii cunosc nici macar ideile macroeconomice.
 • si Gaga are voie se intrebe... :-) (Joi, 17 mai 2012, 11:22)

  Dedalus [utilizator]

  Am o intrebare prosteasca:

  a) Ce inseamna de fapt "iesirea din zona Euro?"

  Nici Danemarca nu e in zona Euro, dar si-a legat moneda de Euro.

  Si o intrebare ciudata:

  b) Criza Greciei este una de natura monetar/bugetara sau una structurala reflectata monetar?
 • curs real euro/ron (Joi, 17 mai 2012, 11:48)

  Silviu [anonim]

  Buna ziua, ati putea sa imi spuneti daca, la un moment dat, valoarea in ron a unui euro are la baza ceva concret, cum ar fi starea economica a unei tari, situatia balantei de plati sau comerciale, etc la acel moment sau totul are la baza "emotia" cererii si a ofertei de la acel moment, asa incat orice zvon sau trend psihologic poate duce cursul acolo unde nimeni nu poate banui?
  Dupa parerea dumneavoastra, care credeti ca ar fi un curs corect, din punct de vedere economic, pentru euro/ron?
  Multumesc.
  • 555555555555 (Joi, 17 mai 2012, 15:09)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silviu

   Paritatea a doua monede se stabileste prin cerere si oferta dar in timp, fundamentele macroeconomice vor influenta cursul.
 • Euro (Joi, 17 mai 2012, 12:09)

  Catalin [anonim]

  Va continua sa se deprecieze leul fata de Euro? Daca da pana cand?
  • 444 (Joi, 17 mai 2012, 15:10)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

   Nu stiu, dar pe termen lung sansele de supravietuire a leului sunt mult mai mari decat a monedei europene
 • Ron sau Euro (Joi, 17 mai 2012, 12:17)

  Andreea [anonim]

  Buna ziua,

  Puteti sa-mi spuneti daca ati detine depozite in lei, cum ati proceda le-ati mai metine in moneda nationala sau ati schimba in euro.
  Pe termen scurt va mai continua deprecierea leului?
 • Buna ziua (Joi, 17 mai 2012, 12:22)

  Cetatean [anonim]

  Am admirat totdeauna modul franc in care discutati problemele economice. As dori un raspuns in acest spirit. Va multumesc.
  Am citit intr-un articol pe hotnews.ro ca: "unele estimari indica faptul ca daca Grecia ar parasi zona euro brusc acest lucru ar costa economia Europei aproximativ 1 trilion de dolari, adica 5% din productia zonei."
  Puteti sa ne explicati concret care sunt motivele acestor costuri? Acesti bani "dispar" pur si simplu sau exista niste castigatori?
  Tot in acel articol se spunea ca: "daca iesirea ar fi controlata zona euro ar pierde "doar" 2% din PIB-ul regiunii adica aproximativ 300 de miliarde de dolari."
  Cum se explica acesta diferenta?
  • 876543 (Joi, 17 mai 2012, 15:11)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetatean

   Toate activele au un pret: marfurile, actiunile, titlurile de stat, CDS-uri etc. Pierderea de un trilion se refera doar la active legate direct de statul grec.Scaderea capitalizarii bursiere la marile burse poate produce pagube mult mai mari decat un trilion de dolari.
 • pactul fiscal (Joi, 17 mai 2012, 12:43)

  Cristophor [anonim]

  Domnule Sima, exista si o parte a doua la "Ravasul englezesc" sau reactia premierului David Cameron a fost o "premonitie divina".
  • 76543 (Joi, 17 mai 2012, 15:13)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristophor

   Exista si partea a doua si partea a treia a "Ravasului englezesc" . Sper sa nu am ocazia sa apuc decat partea a doua.
 • EUR vs. RON (Joi, 17 mai 2012, 13:09)

  Vlad [anonim]

  Este normal ca autoritatile sa faca publica informatia conform careia exista rezerve strategice in valoare de 5 mld. Euro care pot fi folosite pentru apararea cursului de schimb in eventualitatea unui atac speculativ ?
  Este suficienta aceasta suma?
  • 8765 (Joi, 17 mai 2012, 15:15)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad

   Cele 5 miliarde de euro din Trezorerie sunt bani tampon pe care Ministerul de Finante ii poate folosi intr-un moment in care accesul la imprumuturi pe pietele externe sau pe cea interna ar presupune plata unor dobanzi exorbitante. Banii de la FMI sunt la Banca Nationala si doar acei bani pot influenta cursul de schimb.Ministerul de Finante nu foloseste bani pentru a investi pe piata monetara
 • Spania sau Portugali (Joi, 17 mai 2012, 13:29)

  Cristian [anonim]

  Ce parere aveti in legatura cu urmatoarea victima a crizei in zona euro? Care va urma si de ce este aceasta cea mai probabila?
  • 7654 (Joi, 17 mai 2012, 15:15)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian

   Sper sa nu existe o a doua victima
 • depozite (Joi, 17 mai 2012, 13:54)

  adix [anonim]

  Buna ziua ,

  In ce moneda sugerati sa tinem economiile in urmatorul an ?
  Daca sau cand grecia va iesi din EUR ar fii un moment bun de pariat pe eur ?
  • 87654 (Joi, 17 mai 2012, 15:16)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui adix

   Micile economii trebuie tinute in lei. Marile capitaluri trebuie tinute in moneda tarii cu armata cea mai puternica. Euro e o moneda foarte buna pentru a va tine datoriile :)
 • bvb (Joi, 17 mai 2012, 14:04)

  TIBI [anonim]

  prabusirea BVB din ultimele zile are legatura cu situatia din grecia sau titlurile care s-au prabusit cel mai mult( ex.sif3, tlv) au probleme de credibilitate ???
  • 765432 (Joi, 17 mai 2012, 15:17)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui TIBI

   Orice scadere a burselor din ultima vreme are o legatura directa cu situatia din Grecia.
 • Ce ati face, daca? (Joi, 17 mai 2012, 14:39)

  Marta Filip [anonim]

  Buna ziua domnule Sima,

  desi la una din intrebarile de mai sus ne-ati sfatuit sa ignoram sfaturile venite de pe net, inclusiv de la dumneavoastra, eu, sub imperiul respectului si aprecierii pe care vi-o port, totusi insist: Daca acuma ati dispune de o (noua) suma de bani, cum ati proceda s-o protejati cit mai mult posibil de eventuala devalorizare? In ce monede ati schimba-o, in ce ati investi, etc.? Repet: sint banii dumneavoastra si va intreb ce veti face cu ei, acuma. Multumesc mult si va doresc multa, multa sanatate( ca-i mai buna, sigur, ca toate!)
  • 333333333333 (Joi, 17 mai 2012, 15:17)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marta Filip

   As cumpara un teren agricol si m-as apuca sa-l cultiv
 • o nedumerire (Joi, 17 mai 2012, 15:12)

  mitica [anonim]

  Domnule Sima,

  spuneti ca: "Daca Grecia se reintoarce la drahme titlurile de stat grecesti-actualmente denominate in euro- vor fi denominate in drahme si prin masiva devalorizare a drahmei, datoria Greciei se va imparti la 5. Problema majora va fi ca putina lume va mai imprumuta de acum incolo Statul grec. Iar economiile populatiei grecesti vor avea masiv de suferit."

  Eu, grecul Stavros, am depozite in Euro, iar aceasta moneda va exista si dupa ce patrida va trece la drahma.
  De ce economiile mele vor avea de suferit? Vor fi automat convertite in drahme? Eu, grecul Stavors nu voi putea sa mai am depozite in Euro?

  Va multumesc.
 • Oare??? (Joi, 17 mai 2012, 15:17)

  Jan [anonim]

  Este adevarat ca sunteti mai haios decat Dinescu? Cat si cand sunteti serios intr-o zi de munca?
 • Nu am inteles temeiurile uneia dintre afirmatii (Joi, 17 mai 2012, 15:17)

  Teodor G. [anonim]

  Intr-unul dintre comentarii spuneti ca e posibil ca si aurul sa scada. Puteti fi mai explicit? De ce credeti asta?
 • Turbulentele din Europa si influienta.. (Joi, 17 mai 2012, 15:26)

  ionita [anonim]

  Cum a fost posibila aderarea Greciei la euro fara un control riguros a rapoartelor transmise la UE, cind se stia ca Grecia nu are industrie,iar din servicii-turism nu ajunge sa mentii standarde de trai peste nivelul Frantei ,Italiei ,Germaniei si in plus Grecia a trecut prin 4-5 crahuri- situatii similare.
  Grecii sunt maiestrii ai minciunii ,ai lenei ,ai principiului "cei al tau e si al meu ,iar cei al meu nu te intereseaza"sau Cind grecul spune ca ia ,a luat ,iar cind spune ca da ,a zis.
  Astai poporul care strins cu usa se proclama peste noapte comunist ,la ce sa te astepti de la ei???.
 • alta nedumerire (Joi, 17 mai 2012, 15:32)

  mitica [anonim]

  Dl Sima: "Micile economii trebuie tinute in lei. Marile capitaluri trebuie tinute in moneda tarii cu armata cea mai puternica. Euro e o moneda foarte buna pentru a va tine datoriile :)"

  Adica e bine sa-mi iau credit in Euro, surplusul lunar sa-l tin in lei si daca moare matusa Tamara ar fi bine sa imi lase $?

  Sau trebuie sa nu tin cont de niciun sfat de pe net, inclusiv al dumneavoastra?

  N-ar fi fost rau sa-i raspundeti la intrebare lui Jan, sa stim si noi cat de haios si cat de serios ati fost azi :)

  O zi frumoasa!
 • Rambursare credit in euro (Joi, 17 mai 2012, 16:55)

  Debitor [anonim]

  Ce se intampla cu cu un credit pe 25 ani in Euro luat la o banca cu capital grecesc din Romania care da faliment ? Debitorul poate fi silit sa ramburseze tot creditul intr-o singura transa ? Multumim !
  raspunde trimite
  999 (Joi, 17 mai 2012, 14:59)
  Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Debitor

  Depinde ce contract de creditare ati semnat cu banca.

  Va rog, puteti detalia raspunsul ? Cred ca sunt o multime de debitori la Banca Romaneasca (eu am 60.000 euro ptr casa ) :)
 • moneda problema fara fond (Joi, 17 mai 2012, 17:37)

  sdf [anonim]

  nu posed studii economice .. am o mica afacere care mere binisor...bun !!!am auzit si aici sloganul care pe mine personal incepe sa ma enerveze:apucati-va de munca.....sa fim seriosi ,oricine vrea sa munceasca..problema reala e alta:cind vrei sa produci un bun sau servici vrei sa-l vinzi sau sa-l consumi dar sa-ti poti acoperi cheltuielile de productie(macar)...foarte foarte foarte putini gasesc un produs sau serviciu care sa nu aiba concurenta pe piata sau sa nu gaseasdca o piata inchisa pt el...banii se fac in masura in care detii un monopol mai mic sau mai mare pe piata...s-a introdus conceptul de productivitate si randament(pe care eu le folosesc pt a elimina concurenta de pe piata) care are 2 taisuri:1 produce pt 10 sau chiar 100....esti pe piata, faci legea(mai "curat sau mai murdar")...ce faci cu aia10 sau 100 sau 10000000?;
  si aici ajungi (parerea mea) la unul din motivele crizei:
  -. il imprumuti pe ala care nu poate sa-ti cumpere produsul(fireste cu dobinda )si apoi ii ceri marea cu sarea cind apar probleme...chestia asta functioneaza ca un caritas..va crapa mai devreme sau mai tirziu
  D-nu Sima ne sfatuieste sa ne apucam de agricultura..de acord si nu prea din urmatoarele motive:
  - cei care detin monopolul numit energie (gaz petrol benzina curent) iti vor rupe gitul in sec 2(pt ca si aia protejeaza anumite interese)...a si apropo ,nu ne mai apartin
  -in reteaua de marketuri ca sa ajungi trebuie sa fi miliardar
  -sa vb de credite?(pe la tv vezi n cazuri de ferme puse pe butuci de banci si consumatori care lipsesc cu desavirsire)..pt subzistenta proprie da,dar pt investitii si scos bani ma indoiesc ca procentul de reusita va fi mai mare de 2%...si revin ce dacem cu aia 10000000000?
  as mai putea continua,dar sa ne pastram ..optimismul.....
 • Grecia (Joi, 17 mai 2012, 19:12)

  florin [anonim]

  Domnule Sima,

  Daca Grecia va iesi din zona Euro asa cum anticipati,ce se va intampla cu pretul argintului,cuprului spre exemplu si cu preturile locuintelor?
 • Cu cei imprumutati care va fi situatia? (Vineri, 18 mai 2012, 14:35)

  bogdan [anonim]

  In ce fel va influenta iesirea Greciei din zona Euro o persoana imprumutata in Euro pe termen lung. Ar fi benefica o refinantare a acelui credit in lei? Dar o persoana imprumutata in CHF? Mai clar, in ce moneda ar trebui sa se imprumute o persoana in momentul de fata pentru a avea cat mai putin de suferit? Si pentru cat timp credeti dvs. ca va mai putea sustine Banca Nationala a Elvetiei raportul eur/chf la 1,2? Multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by