Politia Capitalei a anuntat sambata ca fratii Ion si Vasile Balint vor fi dati in urmarire nationala dupa ce politistii nu i-au gasit la domiciliu, vineri seara, pentru aplicarea mandatelor de executare a condamnarilor definitive. Pe numele celor doi, cunoscuti drept Nutu si Sile Camataru, au fost emise vineri mandate de executare a pedepsei dupa ce ICCJ i-a condamnat, printr-o decizie definitiva, la 6, respectiv, 13 ani de inchisoare, judecatorii mentinand, in cazul celor doi, sentinta din faza inferioara a procesului.

UPDATE 3 Avocatul lui Sile Camataru, Daniel Caraman, a declarat, pentru Mediafax, ca nu a formulat recent nicio sesizare la CEDO in numele clientului sau, insa, incepand de luni, va incepe demersurile judiciare pentru a se constata ca acesta a stat deja in inchisoare mai mult decat i-a fost dedus de ICCJ.

"Dupa calcule, a fost in detentie mai mult de noua ani, in timp ce curtea suprema i-a dedus, vineri, doar aproximativ sapte si jumatate. Exista solutii, pe partea procedurii de executare, pentru a remedia acest lucru", a spus Daniel Caraman. "Singura sesizare la CEDO a fost facuta acum mai multi ani, prin 2005, daca imi amintesc bine, dupa ce dosarul a plecat la instanta, si viza incalcarea unor proceduri in cursul urmarii penale. Asadar, este o sesizare veche, pentru probleme dintre care unele au fost remediate, iar pentru altele asteptam in continuare solutii", a mai spus avocatul lui Vasile Balint.

Intrebat daca acesta este plecat din Romania la aceasta ora, avocatul a raspuns: "Pot sa spun doar ca este plecat".

UPDATE 2 Fiul lui Sile Camataru, Mario Balint, a declarat, sambata, ca tatal si unchiul sau nu au fugit din tara si nu intentioneaza sa fuga de lege, ci vor doar "sa se clarifice anumite lucruri", informeaza Mediafax.

"Trebuie sa se clarifice anumite lucrurile ca sa se intoarca. Nu sunt fugiti", le-a mai spus Mario Balint reporterilor, in fata locuintei din Capitala a lui Sile Camataru.

Potrivit lui Mario Balint, "clarificarile" ar avea legatura cu pedepsele definitive dictate de instanta in cazul fratilor Camataru.

UPDATE 1 Avocatul lui Vasile Balint a anuntat ca acesta intentioneaza sa dea in judecata statul roman la CEDO, pentru ca instanta nu a luat in considerare anii de inchisoare pe care acesta i-a servit deja pentru aceeasi fapta, anunta Realitatea TV.

Alexandru Niculae, purtator de cuvant al Politiei Capitalei:

  • Deoarece una dintre cele doua persoane cautate are domiciliul in judetul Ilfov, mandatul de executare va fi pus in aplicare de Politia Judetului Ilfov.
  • Cele doua mandate au sosit la Politia Capitalei si la Politia Judetului Ilfov, vineri seara, la ora 22:00;
  • Cele doua unitati de politie au demarat procedurile de cautare ale celor doua persoane la domiciliu si la alte adrese cunoscute. Deoarece persoanele nu au fost depistate, s-au luat masuri de cautare a acestora, a fost sesizat Inspectoratul General al Politiei Romane pentru darea lor in urmarire la nivel national;
  • Va pot afirma cu tarie ca aceasta informatie (n.r. ca sunt plecati din tara) a venit de la familia uneia dintre persoanele cautate. In acest moment nu putem confirma;
  • Colegii mei sunt in teren si indeplinesc toate activitatile necesare pentru gasirea acestor persoane;
  • Politia Capitalei nu a fost informata si nu a primit niciun document care sa releve ca in momentul in care cele doua persoane au fost puse in libertate, impotriva lor a fost impusa vreo masura obligatorie, vreo masura preventiva;
  • Atunci cand mandatele de executarea a fost emise de instanta de fond, persoanele vizate trebuie sa se prezinte de indata la sectia de politie;

Intrebat, sambata, la Cluj-Napoca, in cadrul unui briefing de presa la finalul unei intalniri regionale cu sefii structurilor Ministerului de Interne din Transilvania, cum comenteaza faptul ca Sile si Nutu Camataru nu au fost gasiti la domiciliu, ministrul Adminstratiei si Internelor, Ioan Rus, a raspuns ca cei doi sunt cautati de Politie, informeaza Mediafax.

"Sunt dati in urmarire generala in acest moment si cautati de Politie. O sa fie gasiti", a spus Ioan Rus.

Inalta curte de Casatie si Justitie a dat vineri sentinta in dosarul fratilor Camataru. In cazul lui Vasile Balint, judecatorii instantei supreme au admis partial recursul acestuia, constatand ca a executat in regim de detentie perioada 2 mai 2004 - 19 decembrie 2011, pe care au si dedus-o din condamnarea de 13 ani data de Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Mediafax.

Astfel, potrivit deciziei instantei supreme, din pedeapsa lui Sile Camataru a fost dedusa o perioada de aproximativ sapte ani si jumatate, astfel ca acesta ar mai avea de executat aproximativ cinci ani si jumatare de detentie.

In cazul lui Nutu Camataru, instanta a respins recursul acestuia, astfel ca ramane cu condamnarea de sase ani de inchisoare stabilita de Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit oficialilor instantei supreme, decizia urma sa fie comunicata Tribunalului Bucuresti, instanta de executare in acest caz, care urma sa emita mandate de executare a condamnarilor definitive si sa le trimita Serviciului Urmariri din Politia Capitalei.