CEDO a dat castig de cauza, vineri, statului roman intr-un proces intentat de 64 de functionari publici ai Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca Caras Severin care s-au plans ca instantele nationale le-au respins cererile de acordare a sporului de grad si treapta, in conditiile in care alte instante nationale au admis actiuni similare, informeaza MAE.

CEDO a constatat "neincalcarea de catre statul roman a articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil in cauza Albu si altii impotriva Romaniei, referitoare la mecanismele de unificare a practicii judiciare", se arata intr-un comunicat al Ministerului.

La nivelul anilor 2008-2009 a existat o abordare divergenta din partea instantelor nationale sub aspectul dreptului functionarilor publici de a primi cele doua sporuri. Din noiembrie 2009, Inalta Curte de Casatie si Justitie a unificat practica judiciara in materie, pronuntand o decizie prin care a constatat caracterul nefondat al pretentiilor privind acordarea celor doua sporuri.

MAE arata ca, prin hotararea sa, CEDO a retinut rolul decisiv jucat de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin pronuntarea, intr-un interval scurt de la ivirea problemei, a deciziei menite sa unifice practica judiciara in materia sporurilor solicitate. Cu acest prilej, Curtea a notat efortul consistent al instantei supreme, avand in vedere faptul ca in perioada 2008-2011 aceasta a solutionat mai mult de 100 de recursuri de unificare a practicii instantelor de judecata.