Cetateanul italian Massimo Loddo, unul dintre barbatii judecati pentru jaful armat asupra unei masini de transport valori, comis in septembrie 2009 in Pasul Gutai, a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Maramures, la 20 de ani de inchisoare cu executare pentru talharie si alte infractiuni, informeaza Mediafax. Sentinta poate fi atacata cu recurs.

Potrivit Agerpres, procesul s-a judecat in lipsa inculpatului, care e detinut in Penitenciarul Gherla, acesta fiind reprezentat doar de avocatul sau. Inculpatul a primit pedeapsa maxima de 20 de ani.

Magistratii au decis ca italianul Massimo Loddo este vinovat pentru patru infractiuni comise si ar trebui sa execute 42 de ani de inchisoare. Acesta a fost condamnat pentru lipsire de libertate la 12 ani inchisoare, pentru talharie la 20 de ani, pentru uzurpare de calitati oficiale la doi ani, iar pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor la opt ani de inchisoare.

Conform legislatiei, inculpatul va avea de executat doar cea mai grea pedeapsa, respectiv 20 de ani de inchisoare. Din aceasta se va reduce perioada de arest preventiv de 2 ani si trei luni pe care deja a ispasit-o pana in momentul pronuntarii sentintei.

Celalalt barbat judecat in acest dosar, Ioan Ursut, s-a sinucis in ianuarie, astfel ca procesul in cazul sau a incetat.

Magistratii au mai decis ca Massimo Lodo si familia lui Ioan Urusut sa achite despagubiri civile in suma de 2, 5 milioane lei si cheltuieli de judecata in valoare de 33.850 de lei.

  • Jaful din Pasul Gutai

Ioan Ursut si Massimo Loddo, principalii suspecti in cazul jafului din Pasul Gutai, din 15 septembrie 2009, au fost trimisi in judecata in iulie 2010, de Parchetul instantei supreme, sub acuzatiile de lipsire de libertate in mod ilegal, talharie, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si uzurpare de calitati oficiale.

Potrivit procurorilor, cei doi barbati au folosit la jaf patru masini furate. Astfel, impreuna cu alte persoane, cei doi au urmarit si oprit in trafic, la coborarea Pasului Gutai, spre localitatea Mara, in locul numit "Valea Alba", unde nu exista retea pentru telefonie mobila, o autospeciala care transporta valori in lei si valuta si in care erau trei persoane.

Autorii jafului purtau cagule si erau imbracati in uniforme tip combinezon negru, specifice trupelor speciale de interventie ale politiei, purtand inscriptia "Politia" si aveau arme automate tip Kalasnikov sau AKM 47, se arata intr-un comunicat al Parchetului instantei supreme.

Cei doi, impreuna cu celelalte persoane mascate, declinandu-si calitatea nereala de politisti si simuland efectuarea unui control, i-au dezarmat pe doi dintre ocupantii autoutilitarei firmei de transport valori si i-au deposedat de doua pistoale si munitia aferenta. Apoi, prin violenta, i-au obligat pe cei trei angajati sa le predea autospeciala, pe care au condus-o pe un drum forestier spre "Valea Alba".

Ulterior, atacatorii au furat patru saci in care se aflau 2.630.000 de lei si 2.000 de euro din compartimentul tezaur al masinii blindate. Banii reprezentau pensii si alte obligatii financiare si erau destinati aprovizionarii a peste 40 de subunitati postale din judetul Maramures. La mai bine de doi ani si jumatate de la producerea jafului, autoritatile n-au reusit sa recupereze acesti bani.

In acest dosar, cercetarile au fost facute initial de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, acestea fiind continuate de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul instantei supreme.

Ursut si Loddo au fost retinuti in 26 ianuarie 2010, iar ulterior Tribunalul Maramures a decis arestarea preventiva a acestora.

Ioan Ursut, in varsta de 53 de ani, a fost gasit spanzurat, in luna ianuarie a acestui an, in grupul sanitar al camerei de detinere de la Penitenciarul Gherla.