Silviu Manastire, consilier personal al ministrului Economiei, a omis sa mentioneze in declaratia de interese o companie la care este actionar. Legea ANI precizeaza ca si consilierii ministeriali sunt obligati sa completeze declaratiile de interese care trebuie sa fie in concordanta cu realitatea. Silviu Manastire a declarat ca a cerut unui avocat sa suspende activitatea firmei pe care nu a declarat-o, dar ca nu stie situatia la zi a societatii. “Nu cred ca este o situatie foarte grava pentru ca firma de fapt nu a functionat”, a declarat Silviu Manastire.

Silviu ManastireFoto: CityNews.ro
  • In cadrul companiei C.S.R. PROMOVARE & MANAGEMENT SRL Silviu Manastire este asociat cu sotia lui Cozmin Gusa, care este unul din partenerii de afaceri ai lui Sorin Ovidiu Vintu.
  • Silviu Manastire sustine ca a colaborat cu SOCO Dezvoltare & Management SA in cadrul unor evenimente realizate in parteneriat cu primarii si consilii judetene.

Silviu Manastire a depus in urma numirii in functia de consilier al ministrului Economiei o declaratie de avere si una de interes. In declaratia de interese mentioneaza ca este asociat la doar doua societati comerciale: GPA GOLDMAN & MORGAN SRL si C.S.R. PROMOVARE & MANAGEMENT SRL. Vezi aici declaratia de interese.

Potrivit Oficiului National al Registrului National al Comertului, Silviu Manastire apare ca actionar si la compania RTVL MEDIA & PUBLICITATE SRL, companie care are ca obiect de activitate activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune. In aceasta companie Silviu Manastire este asociat cu Marius Andrei Mocan.

Silviu Manastire odata numit in functia de consilier ministerial a intrat sub incidenta Legii nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. Potrivit legii mentionate, consilierul ministerial era obligat sa nominalizeze in declaratia de avere toate companiile la care este actionar.

Contactat de HotNews.ro, Silviu Manastire a declarat ca nu mai stie care este situatia companiei RTVL MEDIA & PUBLICITATE SRL si ca ar fi cerut unui avocat sa initieze demersurile pentru suspendarea activitatii companiei. Consilierul ministrului a mai precizat ca RTVL MEDIA & PUBLICITATE SRL a fost infiintata pentru un proiect care nu s-a mai concretizat. Vezi mai jos explicatiile lui Silviu Manastire:

  • “Din cate stiu am discutat cu un avocat pentru ca respectiva societate sa fie suspendata sau sa-si inceteze activitatea pentru ca ea nu a avut nici o activitate. Eu am infiintat-o pentru un proiect la Oradea si mai departe nu stiu ce s-a intamplat. Nefunctionand si nefiind folosita nu am luat-o din punctul asta de vedere.
  • Poate fi vorba si de o scapare, dar trebuie sa vorbesc si cu un avocat sa vad care este situatia ei. Sa vad daca a reusit sa depuna documentele de suspendare. Nu cred ca este o situatie foarte grava pentru ca firma de fapt nu a functionat.”

Ulterior discutiei telefonice, consilierul Silviu Manastire a mai facut si urmatoarea precizare: “Firma nu a fost radiata, dar nu a functionat niciodata. Conform legii nementionarea in declaratia de avere a firmei care nu a functionat reprezinta o eroare materiala. Voi indrepta aceasta greseala”.

Legea ANI nu contine nici o prevedere care sa mentioneze ca firmele care sunt suspendate (nu este cazul nostru) nu trebuie mentionate in declaratia de interese.

Legea ANI prevede urmatoarele la capitolul sanctiuni: “Fapta persoanelor care, cu intenţie, depun declaraţii de avere sau declaraţii de interese care nu corespund adevărului constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit Codului penal.”

Expertii in cazuistica pe legea ANI sustin ca in general pentru cazuri similare in care functionari nu si-au declarat o firma sanctiunea se rezuma la o amenda.

Potrivit altor verificari in cadrul companiei RTVL MEDIA & PUBLICITATE SRL nu s-au produs nici un fel de schimbari din 2011. In general Oficiul Registrului Comertiului opereaza prompt modificarile aparute la societatile comerciale. Astfel ca inregistrarile oficiale arata ca Silviu Manastire este asociat in cadrul RTVL MEDIA & PUBLICITATE SRL, societate nedeclarata de acesta in declaratia de interese.

Presa a mai relatat si ca in martie Silviu Manastire a fost propus sa faca parte din Consiliul de Administratie al Transelectrica. Publicatia Puterea a arata ca in martie ministrul Lucian Bode a transmis o nota prin care recomanda numirea provizorie a consilierului său personal Silviu Mănăstire in cadrul Consiliului de Administratie. Pe 21 martie Silviu Manastire a precizat pentru ZF ca propunerea nu a fost pusa in aplicare.

Asociat cu Gusa si Ion Dumitru Relu, parteneri de afaceri ai lui SOV

In cadrul companiei C.S.R. PROMOVARE & MANAGEMENT SRL, Silviu Manastire detine 25% din actiuni, alte 50% din actiuni sunt detinute de compania S.C. GLOBALCOM GROUP S.R.L si alte 25% din actiuni le detine ION DUMITRU RELU. GLOBALCOM GROUP S.R.L este in acest moment detinuta de Gabriela Gusa, sotia lui Cozmin Gusa (vezi aici afacerile familiei Gusa). Cozmin Gusa este unul dintre partenerii lui Sorin Ovidiu Vintu.

In 2009 cei doi au infiintat compania SOCO Dezvoltare & Management SA. In aceasta companie Gusa si Vintu erau parteneri egali (vezi aici povestea firmei). In 2010 Gusa era consilierul de Dezvoltare al lui SOV. Reportervirtual.ro scria in 2010 ca Silviu Manastire si Cozmin Gusa sunt amici si parteneri de afaceri. Vezi aici detaliile prezentate de Reporter Virtual.

In compania C.S.R. PROMOVARE & MANAGEMENT SRL, Silviu Manastire este asociat cu ION DUMITRU RELU despre care presa a relatat ca era directorul companiei SOCO Dezvoltare & Management SA companie detinuta de Gusa si Vintu. Presa a relatat in 2010 ca ION DUMITRU RELU a preluat conducerea statiilor locale ale Realitatea TV de la Mihai Tatulici. La acel moment Realitatea TV era detinuta de Sorin Ovidiu Vintu.

Silviu Manastire a mentionat ca in 2009 a colaborat cu compania Dezvoltare & Management SA in cadrul unor evenimente realizate in parteneriat cu institutii publice in general primarii si consilii judetene.

  • “Cu Cozmin Gusa am fost partener in anul 2009 pe un proiect cand am venit de la Cluj. Am colaborat la Money Channel pe o serie de evenimente. In 2009 am colaborat cu compania detinuta de Cozmin Gusa si Vintu, era vorba de compania SOCO. La un moment dat Vintu a iesit din acea companie. Eu am colaborat doar cu SOCO care avea diverse parteneriate cu primarii si Consilii Judetene. Era vorba de organizarea de evenimente. Sunt si in continuare la Money Cannel. Este vorba de Business Tour, Antreprenor, ele se numesc road show-uri”, a precizat Silviu Manastire.

Pana sa ocupe functia de consilier ministerial, Silviu Manastire a detinut functia de director al agentiei NewsIn. La inceputul lui martie Agenţia de presă britanică Reuters a cerut falimentul agentiei de presa condusa de consilierul ministerial. Si agentia NewsIn a facut parte din trustul Realitatea la momentul cand trustul apartinea lui Sorin Ovidiu Vintu.

Silviu Manastire sustine ca nu l-a cunoscut personal pe Sorin Ovidiu Vintu si ca nu a avut proiecte finantate de acesta. “Asa cum 3000 de jurnalisti au fost salariati ai companiilor detinute sau infiintate de domnul Vintu. Eu nu consider ca este o problema”, a mai mentionat Manastire.

162.000 lei din servicii din productie video si programe TV

In cadrul companiei GPA GOLDMAN & MORGAN SRL, Silviu Manastire este actionar unic, compania avand ca obiect de activitate “Activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune”. Pe anul 2010 a avut o cifra de afaceri declarata oficial de 59.650 si un profit de 3.030. In declaratia de avere Manastire a mentionat ca in 2011 a primit 162.000 lei dividende.

In declaratia de avere Silviu Manastire mentioneaza ca mai detine un imobil in Cluj-Napoca, mentioneaza doua conturi in banci in care are 370.000 lei. Consilierul mai declara si ca a primit cadou de la parinti suma de 190.000 lei.

Silviu Manastire a fost si administrator al companiei Silver Media care a editat intre 2008-2009 ziarul Gardianul de Transilvania, publicatie pe care actualul consilier ministerial a si condus-o editorial. Actionar al Silver Media este Ioana Maria Tira. Potrivit unei declaratii de avere din 2011, Ioana Maria Tira este angajata a companiei de stat Loteria Romana pe postul de “sef birou control financiar preventiv”. Vezi aici declaratia de avere

Administrator al unei companii intrate in insolventa

Pe rolul Tribunalului Comercial Cluj au fost inregistrate mai multe proceduri de insolventa ce privesc compania Silver Media. Vezi aici inregistrarea de pe portalul instantelor.

Presa locala a relatat ca Silver Media ar fi acumulat datorii catre mai multe firme din Cluj in valoare totala de 120.000 lei. Una dintre societatile care a cerut deschiderea procedurii de insolventa pentru Silver Media este CLEVER MEDIA SRL, editorul ziarului local Ziua de Cluj. Vezi aici detaliile procesului

Despre insolventa Silver Media, Manastire a facut urmatoarele precizari:

  • “Sute de mii de firme au intrat in insolventa in Romania. Nu e nici o problema. Posturi de televiziune sunt in insolventa si alte multe afaceri care au dat faliment. In cazul Silver Media respectiva companie a semnat un contract de publicitate cu un client, nu a incasat banii. Noi am deschis procedura de insolventa fata de acel client, dar nu am putut incasa banii. Alte companii au cerut insolventa Silver Media. E un caz clasic.”

Silviu Manastire a precizat ca a avut o relatie profesionala cu ministrul Lucian Bode inainte de a deveni consilier si ca pentru acest post l-a recomandat experienta de jurnalist. “Ne cunoastem. Am avut o relatie profesionala. Ne-am intalnit de-a lungul timpului, am vorbit, am discutat. Pentru pozitia de consilier al ministrului m-a recomandat experienta mea din media si cam atat”, a afirmat Silviu Manastire.