Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Codului penal si a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, informeaza un comunicat al Administratiei prezidentiale. Actul normativ stabileste imprescriptibilitatea raspunderii penale si a executarii pedepsei in cazul tuturor infractiunilor de omor comise cu intentie, de genocid, contra umanitatii si de razboi.

Pe 28 februarie, deputatii au dat vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea Codului penal, aminteste Agerpres. Actul normativ vizeaza modificarea si completarea actualului Cod penal, precum si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, in sensul stabilirii imprescriptibilitatii raspunderii penale si a executarii pedepsei in cazul tuturor infractiunilor care au avut ca urmare moartea victimei.

Totodata, el prevede modificarea normelor referitoare la imprescriptibilitatea infractiunilor contra pacii si omenirii, pentru corelarea cu dispozitiile Conventiei asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si a crimelor contra umanitatii.

Guvernul a sustinut partial acest proiect de lege, dar a acceptat initiativa legislativa. Actul normativ are in vedere eliminarea prescriptiei pentru raspunderea penala in cazul infractiunii de omor - comisa cu intentie (directa sau indirecta) - in varianta simpla si in formele sale agravate - si in cazul infractiunilor intentionate care au avut ca urmare moartea victimei. El prevede si eliminarea prescriptiei pedepselor in cazul infractiunilor de omor si completarea textelor de lege care prevad si imprescriptibilitatea infractiunilor de genocid, contra umanitatii si de razboi, prin introducerea sintagmei "indiferent de data la care au fost comise".

Pe 20 februarie, presedintele Traian Basescu a solicitat presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sa acorde o atentie deosebita supunerii spre adoptare cat mai rapid a propunerii legislative pentru modificarea Codului penal.

"Fac un apel la dumneavoastra adresandu-va rugamintea sa acordati o atentie deosebita supunerii spre adoptare cat mai rapid a propunerii legislative pentru modificarea codului penal si a Legii 286/2009 privind codul penal", arata seful statului in scrisoarea adresata conducerii Camerei Deputatilor.

Potrivit comunicatului Presedintiei, seful statului a mai semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea unor acte normative in vederea imbunatatirii activitatii de valorificare a bunurilor sechestrate sau dupa caz, intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului.

De asemenea, presedintele a mai semnat si urmatoarele: decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.42/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.113/2009 privind serviciile de plata si a Legii nr.93/2009 privind institutiile financiare nebancare, precum si pe cel privind promulgarea Legii pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar.