Societatea Nationala de Oncologie atrage atentia ca peste 40 de medicamente care figureaza in ghidurile Ministerului Sanatatii pentru tratarea bolnavilor de cancer si ar trebui sa se gaseasca in farmacii lipsesc din Romania, medicii invitand duminica partidele parlamentare la redactarea unui document in care sa se regaseasca solutii de urgenta pentru tratarea bolnavilor de cancer, potrivit Mediafax.

"Societarea Nationala de Oncologie s-a intrunit de urgenta sambata pentru a discuta situatia grava in care se afla bolnavii din cauza lipsei unor medicamente vitale pentru viata lor si care lipsesc din farmacii, desi sunt trecute in ghidurile Ministerului Sanatatii. Am decis la aceasta intalnire sa invitam partidele parlamentare la redactarea unui document pentru implementarea registrului national de oncologie si pentru gasirea unor solutii de urgenta privind medicamentele si fondurile destinate tratarii bolnavilor de cancer", a declarat presedintele Societatii Nationale de Oncologie, profesor doctor Florin Badulescu.

Medicii spun ca din gama de medicamente oncologice existente in lume lipsesc in Romania peste 40 de produse in total.

"Autoritatile o scalda. Sunt citostatice, sunt bani, dar anumite citostatice necesare si obligatorii in respectarea ghidurilor MS, nu mai sunt. Unele medicamente nu se mai gasesc nici in CANAMED. Am 56 de citostatice in tara, merg pe linia intai, dar sunt pacienti care nu mai raspund la linia intai si trebuie sa trec la linia a doua, dar aici nu am medicamente. Ce fac? Ieri a venit la mine o pacienta. Are 28 de ani si doi copii acasa. Trebuie sa ii dau un medicament. Nu se gaseste. Sa cumpere este prea scump pentru ea. Ce fac? Cel mai grav este ca lipseste medicamentul numit dacarbazina. Noi vom continua si maine (duminica-n.r.) lucrarile Societatii Nationale, la Hotel Capital Platza din Bucuresti, incepand cu ora 9.00. Trebuie sa facem ceva pentru acesti bolnavi. Eu cand ma trezesc dimineata, dupa o viata in care am tratat bolnavi de cancer, cand ma uit in oglinda, ma rog la Dumnezeu sa nu fiu eu maine ceea ce sunt bolnavii mei astazi, pentru ca nu stiu cum as rectiona", a explicat profesorul Badulescu.

In Romania sunt 90.000 de bolnavi cu cancer care primesc citostatice. Bugetul alocat pentru taratmentul cu citostatice este de 830 milioane lei pe an, o treime din banii fiind alocati de catre Ministerul Sanatatii, iar doua treimi de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Restul costurilor aferente tratarii unui bolnav oncologic sunt decontate prin cheltuielile spitalelor raportate la CNAS drept caz rezolvat (DRG), declara, in 29 februarie 2012, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta.

Bolnavii de cancer au dreptul la tratament gratuit, iar daca medicamentul generic prescris pacientilor nu se gaseste in farmacii vor fi facute analize concrete, produsul putand fi scos de pe lista de gratuitati, a spus seful CNAS: "Toti pacientii bolnavi de cancer au dreptul la tratament gratuit. Faptul ca unii pacienti platesc anumite medicamente ar putea avea mai multe explicatii. Ar fi vorba despre medicamente ieftine, neatractive din punctul de vedere al profitului firmelor si, in acest caz, Ministrul Sanatatii va interveni ca respectivele produse sa fie aduse de Unifarm".