Romania si Bulgaria trebuie sa primeasca o decizie privind aderarea la spatiul Schengen in septembrie anul acesta, la Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne, au decis joi seara liderii UE la summitul de la Bruxelles, potrivit anuntului facut de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Olanda a fost de acord sa dea un orizont de asteptare in legatura cu aderarea celor doua tari la spatiul fara frontiere.

Traian Basescu si Mark RutteFoto: Consiliul European

UPDATE 23,23 Liderii statelor UE au convenit joi seara sa amane pana in septembrie decizia cu privire la o eventuala intrare in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, arata un proiect de declaratie finala pentru acest summit, obtinut de AFP.

Din cauza opozitiei Olandei, o aderare nu poate fi considerata in acest moment si se anticipeaza ca o decizie cu privire la acest subiect va luata "in septembrie 2012", potrivit documentului.

De acum incolo, Europa va ajuta Bucurestiul si Sofia sa identifice masurile ce trebuie adoptate pentru a permite aderarea lor la acea data.

Cele doua tari se asteptau la un refuz in cadrul summitului de joi, din cauza opozitiei Olandei, care apreciaza ca acestea nu au progresat indeajuns in domeniul securizarii frontierelor si a luptei impotriva coruptiei. Insa Romania si Bulgaria sperau sa obtina cel putin o garantie a arpobarii aderarii la spatiul Schengen in aceasta vara. In cele din urma, decizia a fost amanata pana in septembrie.

"Consideram ca Bulgaria si Romania nu au facut tot ce trebuia. Au inegistrat progrese, dar nu suficiente pentru a indeplini criteriile Schengen la nivelul dorit de noi", a declarat la Bruxelles premierul olandez Mark Rutte.

"Cu toate problemele pe care le avem in prezent cu frontierele Greciei, se pune problema de a sti daca Bulgaria si Romania pot aplica in timp util pe teren conditiile prealabile ale criteriilor Schengen", a insistat Rutte.

UPDATE 21,10 Herman Van Rompuy a anuntat joi seara ca a fost reales in fruntea Uniunii Europene pentru un mandat de doi ani si jumatate si ca a fost desemnat sa conduca summiturile Zonei Euro, potrivit AFP.

"Accept cu placere al doilea mandat" in fruntea UE, a scris Van Rompuy, pe contul sau de Twitter. "Multumesc liderilor europeni pentru solicitarea lor de a prezida summiturile Zonei Euro, pe care o accept", a adaugat acesta.

UPDATE Ora 20,10 Presedintele Traian Basescu se intalneste cu premierul Olandei Mark Rutte inaintea summitului pentru a discuta chestiunea aderarii la Spatiul Schengen.

UPDATE 19,10 Eurogrupul avertizeaza Grecia de faptul ca trebuie incheiat acordul cu sectorul privat pentru schimbul de obligatiuni si stergerea uneei parti consistente a datoriei grecesti. "Eurogrupul reitereaza faptul ca sucesul operatiunii pe schimbul de obligatiuni cu un nivel ridicat de participare si o evaluare pozitiva sunt conditii necesare atat pentru al doilea program de salvare".

UPDATE 19,00 Ministrii de finante ai zonei euro au convenit asupra unui mecanism pentru recapitalizarea bancilor grecesti in cazul unor temeri legate de stabilitatea lor financiara, anunta declaratia Eurogrupului, care s-a reunit joi, inaintea summitului european. Grecia este de asteptat sa primeasca intre 23 miliarde si 40 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor, scrie Reuters.

UPDATE Ora 18,40 Jean-Claude Juncker: Grecia a indeplinit toate conditiile pentru al doilea plan de salvare

Grecia a indeplinit toate conditiile solicitate pentru obtinerea celui de-al doilea plan de salvare financiara, destinat sa salveze tara de la faliment, a anuntat joi seful ministrilor de Finante din Zona Euro, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

"Grecia a luat toate masurile pe care le-am solicitat, lucrurile avanseaza pe calea cea buna", a declarat el, in marja unei reuniuni a ministrilor din Eurogrup care are loc la Bruxelles.

UPDATE 18,10 Premierul Cehiei Petr Necas a explicat, inainte de dezbaterile economice ale la summitul UE, principalele obiectii ale cabinetului de la Praga, care a decis sa nu semneze tratatul fiscal. "Suntem de acord cu criteriul deficitului bugetar, nu si cu criteriul datoriei publice", a spus Necas.

El a mentionat si ca lipsa "tuturor partilor contractante" ale unui tratat fiscal de la reuniunile zonei euro ar putea genera "tensiuni politice".

UPDATE 17,40 Presedintele Romaniei Traian Basescu a ajuns la Consiliul European la ora 17:35 si a refuzat sa faca orice comentariu in legatura cu votul Romaniei in privinta Serbiei

Romania a obtinut toate conditiile pe care le-a impus Serbiei pentru a accepta acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeana, protocolul privind minoritatile a fost semnat de cele doua parti, nu vor mai exista dezbateri pe marginea lui, insa decizia finala ii apartine lui Traian Basescu, care va participa in aceasta seara la summitul de la Bruxelles, au precizat surse europene.

Din partea Romaniei protocolul a fost semnat de ambasadorul Mihnea Motoc, care a primit depline puteri in acest sens din partea MAE, iar din partea Serbiei de ambasadoarea la UE, Roksanda Nincic, potrivit Mediafax.

Pe de alta parte, deputatii europeni au transmis astazi ca doresc urgentarea acordarea statutului de tara candidata Serbiei si ca spera ca aceasta sa fie decisa de liderii UE la summitul din 1-2 martie, de la Bruxelles.

"Serbia face acum primul pas pe drumul sau european", a declarat raportorul PE Jelko Kacin (ALDE, SL) in timpul unei dezbateri parlamentare pe aceasta tema care a avut loc miercuri. Potrivit acestuia, Serbia a atins un nivel pe deplin satisfacator de cooperare cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) in cazul celor doi criminali de razboi, Ratko Mladic si Goran Hadzic. Europarlamentarii au mai precizat ca in ciuda progreselor Pristina - Belgrad, raman "profund ingrijorat" de evolutiile din nordul Kosovo.