Romania si Bulgaria nu au realizat suficiente progrese pentru a primi sprijinul Olandei in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, premierul olandez, Mark Rutte, dupa discutiile pe care le-a avut cu presedintele Parlamentului European Martin Schulz, relateaza postul national de radio din Bulgaria.

"Suntem impotriva aderarii Bulgariei si Romaniei la Schengen. Ce dorim noi sunt garantii absolute ca toate criteriile Schengen sunt aplicate in cele doua tari. Avem nevoie de rapoarte pozitive in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare, care sa confirme ca aceste lucruri se intampla si ca cele doua tari fac tot ce e necesar. Dar aceasta nu s-a intamplat inca. Exista progrese dar nu sunt suficiente", a subliniat Mark Rutte.

Schulz a precizat insa ca Parlamentul European sustine deplin obtinerea statului de membru pentru cale doua tari, in conditiile in care Romania si Bulgaria au indeplinit criteriile de aderare si nu ar trebui sa le fie impuse altele noi.

Martin Schulz si-a exprimat si nemultumirea in ceea ce priveste site-ul extremei dreapta impotriva imigrantilor din Europa centrala si de est, dar premierul Olandei a precizat ca nu este vorba de o initiativa a guvernului de la Haga si ca nu comenteaza initativele altor partide.